Bożena Dykiel, przepis na śledzie
Gotujmy.pl/Wikimedia Commons, Ja Fryta
Gwiazdy

Nie uwierzysz, co Bożena Dykiel dodaje do śledzi. Dzięki temu wychodzą idealne

Przepis Bożeny Dykiel na śledzie może cię zaskoczyć. Jedna mała zmiana w tradycyjnym przepisie, a robi różnicę. Podpowiadamy, chodzi o przyprawę!
Aleksandra Jaworska
listopad 19, 2020

Myśl o śledziach towarzyszy nam szczególnie podczas zbliżających się świąt lub jako pomysł na zakąskę do napojów wysokoprocentowych. Goszczą na stołach od wieków, bo śledzie to bardzo popularna ryba. Dostarczają organizmowi niezwykle cennych składników odżywczych i mają bardzo smaczne, delikatne mięso. Lubicie je?

Na obniżenie ciśnienia

Mięso śledzia zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (nazywanych obecnie kwasami omega-3). Ich wielką zaletą jest obniżanie stężenia cholesterolu we krwi oraz poprawa w obszarze ciśnienia tętniczego. 

Witaminowy skład

Lata badań udały potwierdzić w nich również duże ilości witaminy A. Jej dobrze przyswajalna wersja, obecna w śledziach, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Udowodniono jej m.in. działanie przeciwnowotworowe. 

Kolejnym, nie mniej istotnym dla zdrowia człowieka składnikiem jest witamina D, odpowiadająca za wzmacnianie kości, czy witaminy z grupy B - B1, B2, B6 i B12. Witaminy  pochodzenia B mają korzystny wpływ na nasz układ nerwowy.

Składniki na śledzie a’la Bożena Dykiel:

  • 3 kg śledzi,

  • 2 duże cytryny,

  • cukier wedle uznania,

  • świeżo zmielony pieprz,

  • świeża kolendra,

  • oliwa dobrej jakości,

  • śmietana 18 %

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy śledzie. Oprawiamy je i namaczamy co najmniej przez 2-3 godziny. Podczas namaczania kilkakrotnie zmieniamy wodę. Odpowiednio długo wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy każdy filet na dwie albo trzy części.

Układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy je odrobiną cukru i świeżo zmielonego pieprzu. Na koniec świeżą, tłuczoną kolendrę. To właśnie ona doda śledziom wyrazistości!

Po około godzinie wkładamy ryby do słoika i zalewamy oliwą. Powinny wam wyjść nawet trzy duże słoiki. Jeśli lubicie śledzie na sosach, wszystko można polać śmietaną 18% albo białą wersją dietetyczną, jogurtem naturalnym. Pycha!

 

Komentarze
Przepis na żeberka
Adobe Stock
Przepisy Pikantne i pachnące żeberka duszone w cydrze. To danie dosłownie rozgrzeje was od środka!
Duszone żeberka, w których mięso samo odchodzi od kości to nie lada rarytas. Kiedy jednak dodamy do nich cydru, staną się o wiele bardziej wyraziste i aromatyczne. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 40 minut, a resztę zrobi za ciebie piekarnik!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Pikantne żeberka duszone w cydrze to zdecydowanie warta uwagi propozycja na jesienny obiad. W końcu nic nie rozgrzewa tak dobrze, jak użyte w przepisie ostra papryka i czosnek. Kiedy na dodatek całość podlejemy rosołem i cydrem, a w epicentrum umieścimy ulubione mięso, naszym oczom ukaże się danie idealne! Przepis na żeberka duszone w cydrze Będziesz potrzebować 1 kg żeberek wieprzowych 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml rosołu (jeśli nie masz rosołu możesz użyć zamiast niego wody, jednak smak nie będzie już tak samo dobry) 250 ml cydru 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek Opcjonalnie świeża natka pietruszki do ozdoby Przygotowanie Żeberka wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki (tak aby swobodnie można było położyć je na patelni). Mięso dokładnie natrzyj z obu stron solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Tak przygotowane żeberka umieść na dobrze rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Smaż mięso na średnim ogniu, przez ok. 3 minuty na każdej ze stron , aż do zarumienienia. Cebulę obierz i pokrój w pióra. To samo zrób z czosnkiem. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść na czystej patelni (weź nową patelnię, nie używaj tej, na której smaży się mięso) i podsmaż. Po kilku minutach wlej na patelnię ocet jabłkowy i poczekaj aż całkowicie odparuje. Do cebuli i czosnku dodaj rosół, liście laurowe i ziela angielskie. Gotuj przez ok. 7 minut. Po tym czasie dodaj cydr oraz miód i gotuj przez kolejne ok. 4 minuty. Do tak przygotowanego wywaru dodaj podsmażone wcześniej żeberka. Całość duś pod przykrywką przez kolejne ok. 7 minut. Po upływie...

Przeczytaj