Syrop z imbiru, cytryny i miodu
Alina Semenenko/Adobe Stock
Zdrowie

Wystarczą 3 składniki, by zrobić domowy syrop na przeziębienie

Ledwie się obejrzymy, a za chwilę minie już jesień i nastanie zima. Wraz z nią nie kończą się niestety nasze chorobowe utrapienia. Czas więc zwalczyć infekcje domowym sposobem.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kaszel, katar, stan podgorączkowy – wszystko to znamy bardzo dobrze. Obecnie tego typu objawy mogą wywołać także obawy z powodu ewentualnego zakażenia koronawirusem. Musimy więc dbać o siebie jeszcze mocniej, niż dotychczas.

Mycie rąk, dystans społeczny i maseczki w trakcie stykania się z obcymi – to podstawowe zasady bezpieczeństwa w trakcie pandemii COVID-19. Oprócz nich, warto bronić się także przed zwykłą grypą, przeziębieniem i wszelkiego rodzaju infekcjami. Jak? Odpowiedzi należy szukać w sprawdzonych domowych sposobach.

Wykorzystywanie metod naturalnej, domowej medycyny to nic innego, jak po prostu szczególna ostrożność w dbaniu o siebie i swoich bliskich. Naturalne antybiotyki zawarte w dostępnych w sklepie i na targu produktach to gwarancja wzmocnienia swojej odporności.

A to właśnie odporność jest kluczem w walce z niechcianymi wirusami i bakteriami. Odwieczne prawo zdrowia brzmi krótko: lepiej zapobiegać, niż leczyć. My radzimy w takim wypadku zapobieganie poprzez stosowanie domowego syropu z trzech składników.

Do przygotowania tego eliksiru wykorzystamy imbir, miód i cytrynę. W tym przepisie nie skorzystamy więc z czosnku. To dobra wiadomość dla tych, którzy z trudem przełykają nieco „bardziej kontrowersyjne” połączenia słodkich składników z ostrym czosnkiem, jak choćby przedstawiany przez nas ostatnio syrop na męczący kaszel z czosnku, miodu, cytryny i mleka.

Kluczowym składnikiem będzie imbir. To naprawdę fantastyczna roślina. Co prawda nasze babcie nie miały do niego dostępu, ale warto się do niego przekonać.
Korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Ponadto zawarty w nim gingerol pomaga w leczeniu stanów zapalnych.
Liczne mikroelementy i witaminy zawarte w imbirze wzmacniają organizm człowieka. Wystarczy tylko spożywać go w miarę regularnie. Choćby w postaci naszego syropu. Przepis znajdziecie poniżej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • 2 cytryny
  • Miód
  • Korzeń imbiru (ok. 4 cm długości)

Przygotowanie:

  • Myjemy i obieramy cytryny, a potem kroimy je na cienkie plastry.
  • Obieramy imbir i ścieramy go na tarce.
  • Do słoika wlewamy 2 łyżki miodu. Potem dodajemy do środka kilka plastrów cytryny. Warstwę wieńczymy 2 łyżeczkami startego imbiru. Taki proces powtarzamy do wypełnienia warstwami całego słoiczka.
  • Szczelnie zamykamy słoik i zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
  • Syrop możemy dodawać do chłodnych napojów (woda, herbata) lub pić go samodzielnie łyżeczką.
Komentarze
Syrop z miodem i imbirem
Flickr/mimiczoko
Newsy Działa cuda w 1 noc. Prosty do zrobienia syrop imbirowy zatrzymuje chorobę przy pierwszych objawach
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą pomoże nawet w męczącym kaszlu. Siła jego składników oczyszcza płuca i pozwoli ci swobodnie oddychać
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Choroba, której skutkiem jest kaszel, nie daje ci spokoju? Spróbuj przygotować syrop imbirowy. Nie tylko się rozgrzejesz, ale skutecznie zabijesz wszystkie zarazki powodujące przeziębienie. Łatwy i skuteczny Przepis na syrop imbirowy jest przetestowany i bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy kilka minut i będziesz zdrowy całą zimę! Pierwsze objawy choroby można szybko zatrzymać. Nie potrzebujesz sięgania po tabletki i obciążania nimi wątroby. Gorący napar nie tylko rozprawi się z infekcją, ale także leczy kaszel, oczyszcza płuca i oskrzela ze śluzu. Dzięki niemu złagodzisz pierwsze objawy przeziębienia. Dobrze, jeśli zażyjesz go dwa razy w ciągu dnia. Najlepiej po śniadaniu i tuż przez snem! Błyskawiczna ulga Efektem syropu imbirowego z miodem i kurkumą jest natychmiastowe odczucie uzdrowienia. Wystarczy zaledwie doba, żebyś poczuł widoczną różnicę. Dzięki zawartości witamin i licznych składników odżywczych imbir jest perfekcyjnym pomocnikiem w przypadku grypy, nieżytu nosa, bólu gardła i gorączki. Herbatę imbirową dostaniesz w każdym większym sklepie spożywczym. Równie dobrze możesz zrobić syrop imbirowy, samodzielnie w domu. Poprawi ukrwienie i zmniejszy ryzyko chorób układu krążenia! W końcu imbir rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym wpływa na ukrwienie całego organizmu.  Masz zimne dłonie i stopy? Spróbuj imbiru. Rozgrzewa całe kończyny! Najbardziej znaną zaletą imbiru jest wspomaganie odporności. Wszystkie olejki eteryczne w nim zawarte wzmacniają układ odpornościowy, chroniąc go przez różnymi chorobami. Dbanie i ciepło stóp i dłoni ma tu duże znaczenie! Skuteczna walka z zaparciami Imbir poprawi też trawienie, wpływając w pozytywny sposób na pracę żołądka i jelit. Pozwoli wam się swobodnie...

Przeczytaj
syrop z imbiru przepis
Flickr
Newsy Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Przepis prostszy niż ci się wydaje
Męczy cię chrypka i kaszel? Przyrządź ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!
Katarzyna Wyborska
listopad 26, 2020

Przez pandemię każdy, nawet najmniejszy objaw przeziębienia wzbudza w nas teraz niepokój. Jednak ból gardła, lekka gorączka i ogólne osłabienie nie oznaczają od razu zakażenia koronawirusem. Przeziębienie, grypa i inne sezonowe infekcje nie zniknęły i nadal możemy się nimi zarazić. Dodaj sobie sił! W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o swoją odporność. Organizm osłabiony przez typowo jesienną pogodę, czyli zimny, porywisty wiatr, a do tego często deszcz i mgłę, jest dużo bardziej podatny na choroby niż latem. Z tego powodu należy wzmacniać go jak tylko się da – a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych składników: Korzeń imbiru Dwie duże cytryny Miód Goździki całe Przygotowanie Cytryny umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. Do słoika wlej sok z cytryny, dodaj kilka łyżek miodu, imbir oraz goździki. Dokładnie zamieszaj. Zakręć słoik i wstaw do lodówki na jedną dobę. I gotowe! Syrop należy spożywać kilka razy dziennie w herbacie lub jedząc go po prostu łyżeczką. Czy jest bezpieczny? Część osób może mieć wątpliwości czy ostry i rozgrzewający imbir jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, karmiących oraz małych dzieci. Odpowiadamy – mogą bez przeszkód stosować syrop z imbiru! Jednakże trzeba pamiętać o tym, że korzeń imbiru można podawać dzieciom dopiero powyżej 12. miesiąca życia. Również matki karmiące niemowlęta poniżej 3. miesiąca życia nie powinny jeść imbiru. Zmienia on smak mleka, który może nie odpowiadać dziecku.

Przeczytaj
Syrop z cebuli
Borzywoj/Adobe Stock
Newsy Ten pyszny eliksir ma w sobie ogromną moc uzdrawiania. Najlepszy na zimowe infekcje
Jesień już minęła, ale infekcje nie dają za wygraną. Jak z nimi walczyć? Najlepiej domowymi sposobami i domowymi lekarstwami. Takim jak właśnie ten syrop!
Hubert Rój
grudzień 16, 2020

Kiedy za oknem temperatura oscyluje wokół 0 st. C, nasze organizmy są narażone na wszelkiego rodzaju infekcje, wirusy i bakterie. Niskie i wysokie temperatury to trudniejsze warunki dla rozwoju groźnych drobnoustrojów. Infekcje „lubią” więc w miarę ciepłe, dzisiejsze zimy. Zadajmy sobie więc pytanie: czego infekcje nie lubią? Tutaj odpowiedź wcale nie będzie skomplikowana. Śmiertelnym wrogiem wszystkich mikrobów są naturalne antybiotyki, takie jak na przykład czosnek i inne produkty, mające właściwości bakteriobójcze. Należą do nich między innymi miód, imbir, sok z cytryny, a także cebula.  I to właśnie na niej dziś się skupimy. Żeby wzmocnić zdrowotne, antyinfekcyjne działanie cebuli, pomyślmy o przygotowaniu zdrowego syropu na jej bazie. Co da nam picie takiego eliksiru? Syrop z cebuli leczy katar, kaszel i inne objawy przeziębienia. Cebula to nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także działanie wykrztuśne. Syrop z cebuli pomoże także osobom cierpiącym na anemię. Przepis na syrop z cebuli jest prostszy niż można byłoby sobie wyobrazić. Potrzeba nam będzie tylko trochę cierpliwości – cebula wymaga odrobinę czasu, by puścić sok. Przepis na syrop z cebuli Składniki: 3-4 duże cebule Cukier – kilka łyżek Opcjonalnie – odrobina miodu Przygotowanie: Cebulę obieramy. Kroimy nasze cebule w drobną kostkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 6-8 godzin. W tym czasie cebula powinna puścić sok. Po tym czasie syrop jest gotowy. Jeżeli macie taką możliwość, możecie zmiksować cebulę z sokiem w blenderze. Można dodać do syropu odrobinę miodu. Syrop z cebuli należy pić 3 razy dziennie po 1 łyżce. W ten właśnie sposób uda nam się odczuć jego fantastyczne właściwości zdrowotne. Syrop przechowujmy w...

Przeczytaj
Przeziębienie
Pixabay/Renate Köppel
Zdrowie Szybko wzmocnisz odporność syropem z 3 składników. Pij codziennie, a zarazki będą się trzymały od ciebie z daleka
Czas jesienno - zimowy to nie najlepszy okres dla zdrowia. Zmiana temperatury i brak słońca mogą zepsuć naszą odporność. Co robić, by przetrwać ten czas w zdrowiu?
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

O  odporność warto dbać nie tylko na fali pandemii, ale i w mało optymistyczną porę roku jaka jest jesień. Odporność przyda się również latem. Na jej utrzymanie znajdziecie w sieci całe mnóstwo sposobów. Jednak tylko niektóre działają skutecznie i długoterminowo. W zależności od wybranej metody możemy zdecydować się na sposoby wymagające cierpliwości lub te nieco mniej skuteczne, ale znacznie szybsze. Czasami łatwa receptura potrafi zdziałać cuda. Mowa o prostym syropie z imbiru, cytryny i miodu!  Infekcje dróg oddechowych Kaszel i katar to najbardziej znane połączenie. Szczególnie jeśli zaczyna się infekcja, która błyskawicznie kładzie nas do łóżka. To znak, że nasza odporność wymaga wsparcia, a organizm w starciu z chorobą potrzebuje dodatkowego ratunku.  Na infekcje górnych dróg oddechowych syrop z imbiru, cytryny i miodu działa bezkonkurencyjnie. Ze względu na swój bogaty we właściwości skład, podniesie odporność również po odbytym procesie chorowania. To pewna inwestycja w twoje zdrowie! Ochrona organizmu Przyglądając się imbirowi i cytrynie z dodatkiem miodu, znajdziemy w ich połączeniu szereg cennych dla organizmu właściwości. Syrop z imbiru, cytryny i miodu potrafi łagodzić objawy infekcji. Przede wszystkim to proste połączenie: antybakteryjne i przeciwwirusowe. Wszystko za sprawą gingerolu, który wzmacnia i pomaga działać przeciwzapalnie. Do tego mikstura to wartościowy zbiór witamin - A,C, B, czy E. W syropie znajdziemy żelazo, magnez, wapń, krzem oraz fosfor.  Miód ma właściwości wykrztuśne, ale i rozgrzewające.  Jak zrobić syrop? Potrzebne będą 3 cytryny, ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru i ulubiony miód. Z cytryny usuwamy pestki. Imbir należy obrać i zetrzeć na drobnej...

Przeczytaj