herbata ziołowa, herbata z mniszka lekarskiego, mniszek lekarski, herbata
per444inka/Adobe Stock
Zdrowie

Herbata, która leczy. Będziesz zachwycony jej działaniem. Wystarczy, że będziesz ją parzyć około 10 minut

Mniszek lekarski to roślina o niesamowitych walorach. Ma tak dużo korzystnych dla naszego organizmu właściwości, że po prostu nie wystarczy miejsca, by je wszystkie opisać. Wszelkiego rodzaju bóle, wzdęcia, infekcje - na to wszystko receptą może być mniszek lekarski. Wystarczy przygotować z niego zdrowotną herbatkę. Porady i wskazówki znajdziecie poniżej.
Hubert Rój
listopad 04, 2020

Herbatki ziołowe wróciły do łask. Polecają je lekarze, piją je chorzy, a także ci, którzy choroby chcą za wszelką cenę uniknąć. Wszyscy korzystają z mądrości naszych babć, które sporządzały napary i mikstury z wszelkiego rodzaju ziół. Jednym z najbardziej cenionych wśród nich jest z pewnością mniszek lekarski. Tak jest, lekarski - to słowo nie bez przyczyny znajduje się w nazwie tej rośliny. Warto wspomóc swoje zdrowie poprzez szklankę herbaty z mniszka raz na jakiś czas.

Często mylony z mleczem (albo też właśnie tak zamiennie nazywany) mniszek może pochwalić się całą litanią prozdrowotnych walorów. Od właściwości zwalczających komórki nowotworowe, przez cenne wsparcie w okresie różnego rodzaju infekcji dróg oddechowych i moczowych, aż po walory wspierające trawienie. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zbieramy czy kupujemy?

Mniszek lekarski w celach spożywczych zbierany jest w różnych okresach. Jesienią odkopuje się starsze korzenie mniszka, wiosną zbieramy jego koszyczki kwiatowe, a także liście.

Ważne, by podczas zbioru nie pomylić mniszka lekarskiego z mleczem, popularnym chwastem. Mlecz ma pędy wyrastające z pojedynczej łodygi, a także zbitą główkę. Mniszek lekarski z kolei wypuszcza swoje pędy bezpośrednio z gleby, a na jego łodydze wyrasta tylko jeden kwiatostan. Gdy mniszek przekwitnie, mamy do czynienia z łatwym do zdmuchnięcia dmuchawcem. 

Skupmy się zatem na mniszku lekarskim. Jak zrobić z niego zdrowotną herbatkę? Tutaj mamy pewną dowolność. Możemy przygotować herbatkę z samych wysuszonych korzeni, łodyg lub też z dodatkiem kwiatów. Alternatywą będzie kupno gotowej herbatki z mniszka w aptece bądź w supermarkecie. 

Na koniec ważna uwaga dla alergików - mniszek lekarski jest alergenem! Uczuleni na tę roślinę powinni się zatem wystrzegać spożywania tego naparu, by uniknąć nieprzyjemnych reakcji alergicznych. 

Komentarze
Zdrowie, kiwi, dieta
Adobe Stock
Zdrowie Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Niesamowicie wzmacnia odporność
Wapń i witamina K to tylko niektóre obecne w kiwi substancje, które pomogą zachować układ kostny w dobrej kondycji na długie lata. w czym jeszcze wzmacnia organizm kiwi?
Aleksandra Jaworska
listopad 04, 2020

Do podstawowych zalet kiwi można zaliczyć między innymi, szczególnie ważne w okresie jesienno - zimowym, wzmocnienie odporności, skracanie leczenia infekcji, a nawet - pomoc w walce  nowotworami, czy depresją. Serce to jeden z organów, który kiwi podziękuję szczególnie. Głównie za sprawą wysokiej zawartości witaminy C i E. Czego jeszcze nie wiesz o kiwi? W zasadzie nie ma obszaru, w którym kiwi wypada blado i niekorzystnie. Wpływ kiwi docenią na przykład wszyscy, którzy chcą poprawić sylwetkę lub zacząć rzeźbić ciało na lato. Jedna uwaga, która można mieć wpływ na dołączenie kiwi do codziennej diety - to pamięć o tym, że kiwi działa na organizm wychładzająco. Sprawdzi się zatem  doskonale jako dodatek do drugiego śniadania, czy lekka przekąska zamiast podwieczorku.  Na kaloryczność kiwi kąciki ust również same unoszą się do śmiechu. Jeden średni owoc liczy sobie do 50 kcal. Nieco większy - 100 g zmieści się w 60 kcal i dużej dawce błonnika, aż 2 gramy. Najzdrowszy owoc świata Europejczycy mają do czynienia z owocem kiwi dopiero od połowy ubiegłego wieku. Ta krótka znajomość nie przeszkodziła jednak w okrzyknięciu kiwi owocem zdrowia. Nie tylko przez zawarte w kiwi witaminy, ale również - ogrom właściwości usprawniających działanie poszczególnych organów. Jednym z najbardziej szczególnych zastosowań kiwi jest ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników i co za tym idzie, wspomaganie regeneracji uszkodzonych komórek. W kiwi występuje również glutation, który odpowiada za stopowanie mutacji genów, w tym stopowanie rozwoju jednostki chorobowej. Na ratunek cukrzykom Nie trzeba być specjalistą by wiedzieć, że dieta w której ogranicza się cukry pomoże naszemu organizmowi na wielu...

Przeczytaj