Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!

Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni.
Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie!

Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania.

Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję!

Źródło: mashed.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Popcorn z mikrofalówki? Lepiej go nie jedzcie. Sól to nie największy problem
Adobe Stock
Newsy
Popcorn z mikrofalówki? Lepiej go nie jedzcie. Wcale nie chodzi o dużą ilość soli
Seans filmowy w domu, miska popcornu i od razu czujecie się jak w kinie. Możecie kupić gotowy, w napowietrzonym opakowaniu lub zrobić samodzielnie w mikrofalówce. Lepiej wybierzcie jednak to pierwsze.

Wydaje wam się, że prażony popcorn to wynalazek naszych czasów? Nic podobnego. Archeolodzy odkryli na terenie Meksyku ślady prażonej kukurydzy. Resztki odnalezione w Peru pochodzą nawet z 4700 roku p.n.e. Popcorn był znany wśród Inków i Azteków i mógł być jednym z pierwszych sposobów na przyrządzanie kukurydzy. Nie został więc wynaleziony po to, aby umilić nam seanse filmowe czy oglądanie wydarzeń sportowych. Czy popcorn z mikrofalówki jest zdrowy? Niestety popcorn, który tak lubimy, niewiele ma wspólnego z ziarnem, z którego pochodzi. O ile kukurydza jest bogatym źródłem witamin i minerałów, zawiera polifenole i ma silniejsze działanie antyoksydacyjne niż inne zboża, w tym ryż, pszenica czy owies, to popcorn jest przetworzonym ziarnem, które traci większość pozytywnych właściwości. Do tego zawiera najgorszy tłuszcz, jaki możemy znaleźć w produktach spożywczych – olej palmowy. W składzie popcornu znajdziecie też barwniki i aromaty, których lepiej unikać. Maślany smak popcornu niestety prawie nigdy nie pochodzi od zwykłego masła. Popcorn z powodu tłuszczu i nadmiernej ilości soli, jest produktem wysokokalorycznym. Podjadanie go w trakcie oglądania telewizji grozi także nadmiernymi kilogramami. Nawet opakowanie popcornu do mikrofalówki jest szkodliwe Popcorn sprzedawany jako półprodukt do samodzielnego uprażenie w kuchence mikrofalowej, zapakowany jest w charakterystyczną, puchnącą od środka torbę. Opakowanie jest bardzo wygodne. Wkładacie je do kuchenki, ustawiacie wymagany czas i po chwili wyjmujecie gotową przekąskę. Jednak nawet to magiczne, puchnące opakowanie jest niebezpieczne. Do jego produkcji wykorzystuje się kwas perfluorooktanowy (PFOA). Jego zaletą jest to, że jest odporny na przywieranie. z kolei największą wadą...

Newsy
Popularna przekąska wycofywana ze sklepów. Zawiera toksyczne związki, które mogą zaszkodzić zdrowiu
GIS wydał kolejne ostrzeżenie dotyczące żywności. Koniecznie sprawdźcie czy nie macie w swojej kuchni tej przekąski. Zawarte w niej składniki, stanowią poważne zagrożenie dla waszego zdrowia.

Główny Inspektorat Sanitarny po raz kolejny apeluje do konsumentów. Tym razem sprawa dotyczy popularnego popcornu. W jednej partii produktu sprzedawanego między innymi w Auchan, stwierdzono bowiem niedopuszczalny poziom deoksyniwalenolu.  „W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu w badanych próbkach produktu Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia (…). Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS. Wpływ deoksyniwalenolu na ludzki organizm Okazuje się, że głównym źródłem deoksyniwalenolu są zboża – pszenica, jęczmień, owies oraz wspomniana już kukurydza. Toksyna występuje także w gryce i przetworzonej żywności pochodzenia roślinnego – mące, chlebie, makaronach czy piwie.  Z racji, że składnik wykazuje dużą odporność na wysoką temperaturę, dodaje się go przede wszystkim do utrwalonej termicznie żywności. Zatrucie deoksyniwalenolem jest bardzo groźne. W pierwszej kolejności prowadzi do utraty apetytu i braku uczucia głodu, następnie wywołuje silne biegunki oraz wymioty.  Przy długotrwałym spożywaniu produktów zawierających toksynę, pojawiają się również problemy skórne oraz krwotoki w narządach wewnętrznych – jelitach, płucach, nerkach czy żołądku. Ostre zatrucie deoksyniwalenolem skutkuje śmiercią. GIS wycofuje partię popcornu Nic dziwnego, że GIS postanowił podjąć decyzję o wycofaniu produktów, w których poziom toksyny znacznie przewyższa ogólnie przyjęte normy. Przypominamy, że chodzi o produkt o nazwie Makar Bakalie Popcorn ziarno kukurydzy do prażenia, znajdującego się w opakowaniach 100 g, 300 g,...

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
Na pewno choć raz w życiu jedliście ten popularny produkt. Lepiej tego nie róbcie! Szkodzicie sobie ogromnie!

Polacy są coraz bardziej schorowanym narodem. Niestety nie dość, że wszyscy Polacy jedzą za mało warzyw , to jeszcze bardzo często objadają się fast foodami. Niektóre produkty bardzo łatwo jest zidentyfikować i zakwalifikować jako niezdrowe. Z innymi jest trochę trudniej. Czasem nawet warzywa mogą szkodzić ! Wszystko zależy od tego, jakie macie przypadłości, jak wasz organizm reaguje na substancje zawarte w żywności i jak dużo jecie produktów, które wam szkodzą. Jest jeden bardzo popularny produkt, który pewnie każdy z was choć raz w życiu jadł. To przekąska często sprzedawana w kinach, którą można też z łatwością zrobić w domu. Domyślacie się już o co chodzi? Niezdrowa przekąska, która szkodzi Polakom Tak, chodzi o popcorn. Trzeba jednak to doprecyzować, nie chodzi o popcorn w każdej postaci. Szkodliwy jest popcorn z mikrofalówki. Szczególnie ten o smaku maślanym. Ma dużo niezdrowego tłuszczu i wydziela się w nim jedna toksyczna substancja. Tłuszcze zawarte w maślanym popcornie do mikrofalówki są przez niektórych nawet uznawane za rakotwórcze. Co niezdrowego jest w popcornie z mikrofalówki? W procesie wyprażania popcornu z mikrofalówki powstaje niebezpieczny dla zdrowia związek. Chodzi o kwas perfluorooktanowy (PFOA). To czynnik uznany za rakotwórczy. Niekorzystnie wpływa też na: Wątrobę Układ odpornościowy Tarczycę Może zwiększać ryzyko nowotworów pęcherza, nerek, prostaty i wątroby Czy każdy popcorn jest niezdrowy? Popcorn może być naprawdę jedną ze zdrowszych przekąsek! Musicie jednak przygotować go sami w domu, by był zdrowy. Są nawet specjalne maszyny do popcornu, które można trzymać w domu. Jeśli takiej nie macie, wystarczy duży garnek i łyżka tłuszczu. Wsypcie tam ziarna kukurydzy, podgrzejcie...

niezdrowe jedzenie
AdobeStock
Newsy
Kupujecie tę przekąskę? Lepiej przestańcie. Spożywana regularnie może uszkadzać płuca
Nie wszystkie przekąski są zdrowe – jedzenie ich w nadmiernych ilościach powoduje nadwagę i inne problemy ze zdrowiem. Ta jest szczególnie zabójcza – może powodować raka!

Mamy tutaj amatorów chrupania słonych przekąsek podczas oglądania filmów i seriali? Okazuje się, że jedna z nich, czyli popcorn, może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Nie chodzi jednak o popcorn sprzedawany w kinach przed seansem. Takiego popcornu nikt zresztą od dawna nie jadł – w końcu w trakcie pandemii koronawirusa wszystkie kina są pozamykane. Popcorn można zjeść więc tylko kupując specjalną maszynkę do prażenia kukurydzy albo gotowy popcorn w paczkach, który wystarczy podgrzać w mikrofali. Właśnie ten rodzaj popcornu jest niebezpieczny dla zdrowia! Wszystko przez jeden składnik – diacetyl . Poznajcie szczegóły. Co to jest diacetyl? Diacetyl to organiczny związek chemiczny, któremu popcorn do odgrzania w mikrofali zawdzięcza maślany zapach i smak. To żółta ciecz, która w temperaturze 80 stopni Celsjusza zaczyna wrzeć i wydzielać charakterystyczny zapach. W czym się znajduje diacetyl? Ten związek chemiczny jest ubocznym produktem fermentacji, więc znaleźć go można w mleku, serach, maśle i piwie, a nawet w chlebie, kawie, brandy i rumie. Ze względu na maślany zapach i smak, producenci słodyczy dodają diacetyl do różnych przekąsek. Znajduje się on w krówkach, popcornie, a nawet croissantach! Dlatego miejcie się na baczności – przyjemny, maślany zapach kupowanych w supermarkecie rogalików wcale nie oznacza, że do ich produkcji użyto prawdziwego masła. Całkiem możliwe jest, że zawierają diacetyl, który wzmacnia ich smak i zapach. Czy diacetyl jest groźny dla zdrowia? Ponieważ diacetyl jest tak szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, można mieć wątpliwości co do tego, czy na pewno jest on obojętny dla ludzkiego zdrowia. Diacetyl jest dopuszczony do produkcji żywności, ponieważ ilości stosowane w tym procesie nie zagrażają zdrowiu. Ale sprawa ma...