Popcorn
mycha/gotujmy.pl
Triki kulinarne

Prosty trik, aby popcorn nie stracił świeżości. Znają go tylko nieliczni!

Popcorn jemy nie tylko w kinie. Szeroko dostępny w większości sklepów przysmak już dawno stał się popularną przekąską. Warto zrobić jednak popcorn samemu, na zapas!
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Zwykle kupujemy gotowy popcorn w paczkach, podobnie jak chipsy czy różnego rodzaju prażynki. Inną opcją jest także popcorn do przygotowania w kuchence mikrofalowej. Warto jednak zadać sobie nieco trudu i spróbować zrobić popcorn samemu, na patelni.
Uwierzcie nam, to po pierwsze nic trudnego. Po drugie jest to tańsza opcja od dwóch pozostałych, a po trzecie, bez dużego wysiłku dostaniecie popcorn pachnący tak samo jak w kinie!

Zaletą takiego rozwiązania będą większe walory zdrowotne tak przygotowanej kukurydzy. Szybki rzut oka  na opakowanie popcornu daje do myślenia. Nie oszukujmy się, to dość tłusty frykas. Smażąc ziarna kukurydzy na swojej patelni, możemy kontrolować poziom tłuszczu, a następnie dosolić i dosmakować go wedle własnego uznania.

Co zrobić, gdy zostanie nam sporo niezjedzonego popcornu? Spokojnie, nic się nie zmarnuje! Świeżo przygotowaną kukurydzę warto ostudzić, a następnie po prostu zamrozić w plastikowym worku. Nasz popcorn nie straci zbyt wiele w smaku, a co najważniejsze – zachowa świeżość na bardzo długo. W ten sposób w zamrażarce zawsze będziemy mieli awaryjną przekąskę na każdą okazję!

Źródło: mashed.com

Komentarze
Placki ziemniaczane z boczkiem
dortaaa/gotujmy.pl
Przepisy Chciała zrobić idealne placki ziemniaczane. Żeby je ulepszyć dodała dwa niezwykłe składniki
Czy da się ulepszyć coś doskonałego? Pewna gospodyni domowa udowodniła, że nie ma nic niemożliwego! Poznajcie nietypowy przepis na placki ziemniaczane.
Hubert Rój
listopad 07, 2020

Placki ziemniaczane to jedna z tych polskich potraw, która z pewnością nigdy nie przyniesie nam wstydu. Pierogi ruskie ponoć nie wywołują wielkiego zachwytu w ustach zagranicznych smakoszy. Podobnie inne nasze kulinarne standardy, takie jak choćby gołąbki. Inaczej sprawa wygląda z z plackami ziemniaczanymi, które kochają wszyscy ci, którzy choć raz ich spróbowali. Każda pani domu zna na pamięć żelazny przepis na placki ziemniaczane i dobrze wie jak przyrządzić to smaczne danie. Jedna z gospodyń postanowiła jednak nieco zmodyfikować recepturę. Powszechnie znane są modyfikacje placków poprzez dodanie do nich startej marchewki czy „podkręcenie” smaku poprzez użycie po części gotowanego puree ziemniaczanego. W opisywanym przez nas przypadku chodzi jednak o coś zupełnie innego. Co to takiego? Nie zgadlibyście tego nigdy! W tym przepisie do masy na nasze placki ziemniaczane dodamy boczku i sera żółtego! Ile i w którym momencie? Odpowiedź w przepisie poniżej. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 10 dag wędzonego boczku 10 dag sera żółtego Łyżeczka soli Pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 3 czubate łyżki mąki Jajko Przygotowanie: Kroimy boczek i ser w drobniutką kostkę. Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną możemy (ale nie musimy!) odsączyć nieco z nadmiaru wody. Mieszamy masę ziemniaczaną z jajkiem mąką, serem i boczkiem Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy w dość głębokim tłuszczu na złoty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu papierem kuchennym Placki podajemy ze śmietaną. Źródło: smakosze.pl

Przeczytaj