Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy

Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je

Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!
Weronika Kępa
listopad 25, 2020

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zrazy wołowe

Będziesz potrzebować

  • 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje)
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duża papryka lub dwie mniejsze
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 szklanki rosołu
  • Olej
  • Wykałaczki
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano

Przygotowanie

  1. Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem. 
  2. W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso.
  3. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki.
  4. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia.
  6. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa.
  7. W garnku zagotuj rosół. Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny. 

Gotowe!

Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence. W takim przypadku należy je dusić w rosole pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche.

Komentarze
ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy To ciasto możesz przygotować... na patelni! Wystarczy jedno jajko i składniki, które na pewno masz w kuchni
Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni! Rewolucyjny pomysł Nie masz piekarnika, więc wszystkie twoje ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Nic nie szkodzi! Jest pewne ciasto, które możesz zrobić na ciepło nawet, jeśli nie masz piekarnika! Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika! Przepis na ciasto z patelni Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj: 1 jajo 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 40 g cukru 3 łyżki oleju 1 saszetkę cukru wanilinowego 1 saszetkę proszku do pieczenia Łyżeczkę octu Sól Przygotowanie Na patelni rozpuść masło z cukrem. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet i miksuj na gładką masę. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto. Przykryj patelnię pokrywką i na wolnym ogniu piecz przez 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej...

Przeczytaj