Zrazy wołowe przepis
Gotujmy.pl/haniakson
Przepisy

Wyśmienite zrazy wołowe z przepisu babci. Kruche dzięki jednej sztuczce. Kochamy je

Niesamowicie pyszne i rozpływające się w ustach – takie właśnie są zrazy wołowe rodem z przepisu babci. Do ich przyrządzenia koniecznie użyj rosołu! Dzięki niemu mięso stanie się niebiańsko kruche!

Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zrazy wołowe

Będziesz potrzebować

  • 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje)
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duża papryka lub dwie mniejsze
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 szklanki rosołu
  • Olej
  • Wykałaczki
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano

Przygotowanie

  1. Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem. 
  2. W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso.
  3. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki.
  4. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia.
  6. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa.
  7. W garnku zagotuj rosół. Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny. 

Gotowe!

Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence. W takim przypadku należy je dusić w rosole pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche.

zrazy
Gotujmy.pl/Fotolia
Newsy
Najlepszy przepis na polskie zrazy. Nie zapomnijcie o 1 czynności, a będą rozpływać się w ustach
Idealne zrazy wołowe są delikatne, soczyste i rozpływają się w ustach, a to wszystko dzięki jednej kluczowej czynności, której nie wolno pomijać podczas przygotowywania! Sprawdźcie, czy prawidłowo przyrządzacie tą potrawę.

Zrazy wołowe to jeden z klasycznych obiadów. Nieco większą popularnością cieszą się na Śląsku, gdzie są serwowane w towarzystwie klusek śląskich i czerwonej kapusty. Mimo wszystko w pozostałych rejonach Polski również są znane. Dobre mięso, pyszny sos to receptura na niedzielny obiad, która podbije kubki smakowe domowników. Przepis na pyszne zrazy jak u mamy  Do roladek wykorzystuje się najczęściej mięso wołowe lub wieprzowe. Trzeba pamiętać, aby było dobrej jakości, gdyż to będzie również odczuwalne w samej potrawie. Do środka najczęściej dodaje się ogórek kiszony. Można dodatkowo dodać także czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki. W zrazach wołowych najważniejsza jest jednak obróbka termiczna, która warunkuje aromat całego dania. Podczas ich przyrządzania, przed duszeniem, należy je dobrze obsmażyć . Dzięki temu roladki będą rozpływać się w ustach! Składniki: 500 g wołowiny 8 cienkich plastrów wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 1 czubata łyżka mąki kilka liść laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól  pieprz  olej do smażenia Wykonanie: Wołowinę pokrójcie na cztery plastry. Rozbijcie je delikatnie tłuczkiem do mięsa, a później natrzyjcie dokładnie przyprawami. Ogórki kiszone pokrójcie na połówki, a w garnku rozgrzejcie olej. Każdy kotlet posmarujcie odrobiną musztardy, a na środku połóżcie kawałek ogórka. Tak przygotowane zrazy zwińcie w roladki. Zwiążcie je nitką lub zabezpieczcie wykałaczką. W ten sposób przygotujcie resztę kotletów. Gotowe zrazy ułóżcie na rozgrzanym tłuszczu. Dokładnie obsmażcie je z każdej strony, aż się dobrze przyrumienią. Po...

Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na „oszukane zrazy”. Przyrządza się je szybciej niż te klasyczne 
Zrazy nie jedno mają imię. Można je przyrządzić także z wieprzowego mięsa mielonego. Nie wierzycie? Wypróbujcie ten przepis.

Na Śląsku nikt nie wyobraża sobie innych zrazów, niż tradycyjne wołowe rolady, czyli element klasycznego obiadu z kluskami i modrą kapustą. W innych częściach naszego kraju częściej jada się zrazy wieprzowe. W tym przypadku najczęściej wykorzystuje się karkówkę. Będzie ona potrzebna także do poniższego przepisu. Tym razem jednak trzeba będzie zmielić ją, a potem z masy mięsnej z dodatkiem jajka i pietruszki formować „zawijasy” z użyciem folii lub woreczka. Przepis na „oszukane zrazy” z karkówki wieprzowej Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 jajka Sól Pieprz Pęczek zielonej pietruszki 15 dag boczku wędzonego 2 ogórki małosolne 3 marchewki 5 łyżek mąki pszennej Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z karkówki wieprzowej zmielcie w maszynce do mięsa. Posiekajcie drobno natkę pietruszki. Do mielonego mięsa dodajcie jajko, posiekaną pietruszkę, 3 łyżki zimnej wody. Doprawcie mięso solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso, najlepiej ręką, tak by składniki dobrze się połączyły. Obierzcie marchewkę i cebulę. Pokrójcie marchewkę w słupki, a cebulę w piórka. Ogórki małosolne i boczek pokrójcie w niewielkie słupki. Nakładajcie porcję mięsa na zraz na foliowy woreczek, dodawajcie do niego kawałek marchewki, ogórka i cebuli, a także boczku, po czym zawijajcie w formę zrazu za pomocą folii. Obtoczcie zrazy w mące i podsmażcie na oleju z każdej strony. Pod koniec smażenia zrazów wrzućcie na patelnię pozostałą marchewkę i cebulę, dolejcie do środka ok. szklankę bulionu lub wody. Doprawcie do smaku, a następnie zagęśćcie sos za pomocą mąki pszennej. Zrazy podawajcie z ziemniakami lub z kaszą gryczaną. Smacznego!  Źródło: gotujmy.pl...

Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Zrazy wieprzowe z ogórkiem zachwycą każdego. Tak pyszne, że można je jeść przez cały rok
Te przepyszne zrazy idealnie nadają się na obiad. Cała rodzina będzie się zajadać!

Zrazy wieprzowe to tradycyjne danie obiadowe, szczególnie popularne w kuchni śląskiej. Jest naprawdę wiele przepisów na zrazy i prawie każdy ma jakiś inny sekret na idealne zrazy. Śląskie domy co weekend pachną właśnie zrazami, modrą kapustą i kluskami śląskimi. Nauczcie się robić prawdziwe śląskie zrazy i zaserwujcie je rodzinie. Zrazy wieprzowe z ogórkiem – przepis Składniki na zrazy wieprzowe z ogórkiem 5 grubych plastrów szynki wieprzowej Sól Pieprz 5 łyżek musztardy Ok. 3 ogórki kiszone 2 duże białe cebule 100 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie Oliwa z oliwek do smażenia zrazów Przygotowanie zrazów wieprzowych z ogórkiem Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w cienkie plastry. Rozbijcie je delikatnie. Uważajcie, żeby nie zrobiły się w nim dziury. Rozbite plastry mięsa delikatnie oprószcie solą i pieprzem. Wysmarujcie je musztardą z obydwu stron. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę. Boczek, kiełbasę i ogórki pokrójcie w słupki Na każdym plastrze mięsa ułóżcie cebulę, boczek, ogórki. Zawińcie plaster mięsa w rulon. Owińcie je nitką kuchenną i zabezpieczcie wykałaczkami, żeby nadzienie trzymało się w środku. Na głębszej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Wyłóżcie zrazy i podsmażajcie je z każdej strony. Zmniejszcie ogień. Smażcie zrazy do miękkości, co jakiś czas je obracając. Podlejcie je ciepłą wodą co jakiś czas, by nie przywarły. Gdy zrazy będą już miękki, wyjmijcie je na półmisek. Wystudźcie je i zdejmijcie z nich nitkę kuchenną. Postały sos zagęśćcie mąką i doprawcie do smaku pieprzem i solą. Z czym podawać zrazy wieprzowe? Zrazy wieprzowe podaje się w kuchni śląskiej najczęściej z kluskami śląskimi i z...

bigos przepis
Wikimedia
Przepisy
Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...