Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny.
Przepis na zrazy wołowe
Będziesz potrzebować
- 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje)
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 1 duża papryka lub dwie mniejsze
- 2 łyżki musztardy
- 3 szklanki rosołu
- Olej
- Wykałaczki
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
Przygotowanie
- Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem.
- W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso.
- Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki.
- Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa.
- W garnku zagotuj rosół. Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny.
Gotowe!
Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence. W takim przypadku należy je dusić w rosole pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche.