Zrazy wołowe to idealny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Zawinięte w rulon mięso możesz serwować, na przykład z gorącymi buraczkami i kaszą, ale również ziemniakami i ulubioną surówką. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 25 minut, a samo pieczenie potrwa 2 godziny.

Przepis na zrazy wołowe

Będziesz potrzebować

  • 8 plastrów wołowiny (starczy na ok. 4 porcje)
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 duża papryka lub dwie mniejsze
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 szklanki rosołu
  • Olej
  • Wykałaczki
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano

Przygotowanie

  1. Plastry wołowiny umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie rozbij tłuczkiem. 
  2. W miseczce umieść musztardę, sól, pieprz, paprykę mieloną oraz oregano i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą nasmaruj mięso.
  3. Ogórki kiszone oraz paprykę pokrój w słupki.
  4. Na każdym kawałku wołowiny ułóż cienki plaster wędzonego boczku, trzy słupki papryki i ogórka. Całość zwiń bardzo dokładnie, tak by powstała roladka i zepnij wykałaczką.
  5. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i umieść na niej zrazy wołowe. Smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a następnie przełóż mięso do niewielkiego żaroodpornego naczynia.
  6. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklij na tej samej patelni, na której smażyłaś zrazy. Przyrumienioną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa.
  7. W garnku zagotuj rosół. Tak przygotowanym wywarem zalej wołowinę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz zrazy przez ok. 2 godziny. 

Gotowe!

Jeśli nie masz w domu piekarnika zrazy wołowe możesz przygotować również na zwykłej kuchence. W takim przypadku należy je dusić w rosole pod pokrywką przez ok. 2 godziny. Dzięki temu mięso będzie delikatne i kruche.