buraki
Pixabay
Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!

Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Ciekawostki o burakach

Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna.

Właściwości buraków

Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które:

  • Cierpią na anemię
  • Spodziewają się dziecka
  • Odchudzają się
  • Leczą się na nadciśnienie
  • Często chorują na przeziębienie

Przepis na tarte buraki

Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie:

  • Kilogram buraków
  • Ocet
  • Olej
  • Wodę
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  2. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj.
  3. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą.
  4. Przełóż słoiki do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut.
  5. Następnie, gdy wyjmiesz słoiki z wody obróć je do góry dnem i zostaw tak, aż ostygną. Później przełóż je w suche, chłodne miejsce.
Komentarze
rosół
AdobeStock
Zdrowie Dodajesz do rosołu to zioło? Uważaj! Może być bardzo niebezpieczne dla...
Rosół to zupa polecana na wszelkie choroby. Jednak dodanie jednego zioła może sprawić, że stanie się niezwykle niebezpieczna!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Najlepszy rosół to taki gotowany na dużej ilości mięsa, kości, warzyw i… ziół! To zioła nadają zupie niesamowity aromat, który rozchodzi się po całym mieszkaniu. Z chęcią sięgamy po różne przyprawy, które mają nadać rosołowi wyjątkowy smak i zapach. Jednak niektóre z nich mogą być niebezpieczne! Sprawdź, czy ty też ich używasz! Uwaga na zioła! Różne ziółka polecane są nie tylko jako przyprawy, ale również jako lekarstwa dla podreperowania zdrowia. Pijemy rumianek na problemy z żołądkiem, koper na zaparcia, a szałwią płuczemy bolące gardło i jamę ustną po zabiegach dentystycznych. Ale nie wszystkie zioła są dla nas bezpieczne! Podobnie jak lekarstwa, podane w nieodpowiednich kombinacjach lub proporcjach, mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia i życia. Jednym z ziół, które wymaga zachowania szczególnej ostrożności jest lubczyk . Dlaczego? Kto jest zagrożony? Lubczyk nadaje rosołowi wyjątkowy aromat, którego nie można pomylić z żadnym innym. Ale czy wiesz, że ta roślina może być niebezpieczna dla zdrowia? Na lubczyk muszą bardzo uważać: Alergicy – roślina ta jest fotouczulająca. Oznacza to, że alergik który zje potrawę z dodatkiem lubczyku, może dostać silnych oparzeń po ekspozycji na promienie słoneczne. Kobiety w ciąży – panie spodziewające się dziecka absolutnie nie mogą spożywać lubczyków! To zioło ma działanie poronne i jest zabronione dla kobiet w ciąży i karmiących piersią!   Uwaga na popularną przyprawę „Maggi”! Zawiera ona lubczyk i również nie może być stosowana przez przyszłe mamy! Pamiętaj – jeśli jesteś w ciąży, bardzo dokładnie czytaj etykiety wszystkich produktów i przed zjedzeniem różnych ziół sprawdź w...

Przeczytaj
jak opalać cebulę
AdobeStock
Triki kulinarne Jak prawidłowo opalić cebulę do rosołu? Jeden błąd i będzie do niczego!
Wiesz, jaki jest sekret idealnego rosołu? Opalana cebula! Sprawdź, jak zrobić to dobrze - inaczej zupa będzie do niczego!
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Pyszny, aromatyczny rosół to wizytówka każdej gospodyni. Co zrobić, żeby był idealny i miał złocistą barwę? Wiele osób zna ten trik – wystarczy opalić cebulę przed dodaniem jej do rosołu! Sprawdźcie, jak zrobić to prawidłowo, żeby wasze zupy zawsze smakowały wyśmienicie! Po co opalać cebulę? Cebula jest wyjątkowo aromatycznym warzywem – wie o tym każdy, kto przez pomyłkę zostawił na wierzchu przekrojoną cebulę! Dlatego chętnie dodajemy ją do zup, ponieważ nadaje im charakteru. Jednak jeśli wrzucimy surową cebulę do garnka, to warzywo po prostu się ugotuje i zapach będzie dość… cebulowy. Aby zupa była bardziej ostra i aromatyczna, wystarczy opalić cebulę! Dzięki temu zabiegowi znacznie lepiej podkreśli ona smak zupy oraz nada jej złocistego koloru. Jak opalać cebulę? Istnieją trzy popularne sposoby opalania cebuli: Najprostsza i najstarsza metoda to nabicie cebuli na widelec i opalanie jej nad płomieniem z kuchenki gazowej. Należy ją delikatnie przypalić tak, by na skórce zaczęły się pojawiać czarne plamki. Zalecamy założenie rękawicy kuchennej, ponieważ widelec mocno się nagrzewa i może nas popatrzyć! Opalanie cebuli bezpośrednio na palniku kuchenki gazowej. Cebulę należy położyć na palniku tak, by nie wystawała za krawędzie, włączyć gaz i podgrzewać warzywo na minimalnym ogniu przez kilka minut. Cebulę można także opalić w piekarniku. W tym celu należy umieścić ją na suchej blasze i podgrzewać w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni do momentu, aż skórka zbrązowieje. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej, tylko coraz popularniejszą indukcyjną, to możemy opalić cebulę na patelni. Wystarczy przekroić cebulę na pół, położyć płaską stroną na suchej patelni i podsmażać.

Przeczytaj