Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki!

Ciekawostki o burakach

Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna.

Właściwości buraków

Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które:

  • Cierpią na anemię
  • Spodziewają się dziecka
  • Odchudzają się
  • Leczą się na nadciśnienie
  • Często chorują na przeziębienie

Przepis na tarte buraki

Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie:

Zobacz także:

  • Kilogram buraków
  • Ocet
  • Olej
  • Wodę
  • Cukier
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach.
  2. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj.
  3. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą.
  4. Przełóż słoiki do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 15 minut.
  5. Następnie, gdy wyjmiesz słoiki z wody obróć je do góry dnem i zostaw tak, aż ostygną. Później przełóż je w suche, chłodne miejsce.