Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów.

Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała.

Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna.

Przepis na żurek według Magdy Gessler

Składniki:

  • 6 łyżek mąki żytniej razowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Garść suszonych borowików
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 30 dag białej kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody.
  2. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce.
  4. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie.
  5. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku.
  6. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle.
  7. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy.
  8. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy.
  9. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
  10. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym pieczywem.