
Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki. Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów.
Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku. Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała.
Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu. Oprócz tego zupa będzie znacznie smaczniejsza i bardziej szlachetna.
Przepis na żurek według Magdy Gessler
Składniki:
- 6 łyżek mąki żytniej razowej
- 3-4 ząbki czosnku
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Garść suszonych borowików
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 4 jajka ugotowane na półtwardo
- 30 dag białej kiełbasy
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
- Majeranek
Przygotowanie:
- Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 0,5 l wrzącej wody.
- Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
- Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce.
- Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie.
- Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku.
- Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle.
- Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy.
- Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy.
- Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
- Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym pieczywem.