żurek najlepszy przepis
gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 

Żurek to jedna z najlepszych polskich zup. Jak przyrządzić to nasze sztandarowe danie bez popełnienia błędu? Radą służy Magda Gessler.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Magda Gessler przez lata radziła restauratorom, podpowiadała jak przyrządzać przeróżne dania, przypominała podstawy i zdradzała triki.

Sporo wiedzy o kulinariach dzięki swoim programom posiadaczka bujnych loków przekazała także i nam, telewidzom, fanom jej telewizyjnych programów.

Magda nie unika dzielenia się swoją znajomością kulinarnych tajników. Podobnie było w przypadku żurku.

Po pierwsze zakwas – Magda radzi, by nasz zakwas do żurku koniecznie był zrobiony z żytniej mąki. Po drugie sporo majeranku i czosnku. Po trzecie kiełbasa – obowiązkowo biała.

Gessler podkreśla, że najlepsze żurki to te bez dodatku kwaśnej śmietany. Kwaśność należy uzyskać właśnie za pomocą zakwasu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na żurek według Magdy Gessler

Składniki:

  • Ok. 40 dag mąki żytniej razowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Garść suszonych borowików
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • 30 dag białej kiełbasy
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz
  • Majeranek

Przygotowanie:

  1. Zacznijmy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy ją ok. 1 litrem wrzącej wody.
  2. Do zakwasu dodajemy 3 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Przykrywamy gazą i odstawiamy na przynajmniej 3 dni w ciepłe miejsce.
  4. Warto od czasu do czasu mieszać zakwas, przynajmniej raz dziennie.
  5. Po kilku dniach przystępujemy do przygotowania żurku.
  6. Grzyby moczymy we wrzątku, następnie podsmażamy je na maśle.
  7. Do garnka wlewamy bulion, grzyby i zakwas, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i zagotowujemy.
  8. Kiełbasę parzymy ok. 20 min i dodajemy do zupy.
  9. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
  10. Gotową zupę podajemy z jajkiem przekrojonym na pół i białym pieczywem.
Komentarze
Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przeczytaj
kolacja z Gessler kosztowała 50 tysięcy
ons
Newsy Magda Gessler zaprosiła gości na kolację. Zapłacili za nią tyle, co za... nowe auto
Znana i lubiana restauratorka, Magda Gessler, ostatnimi czasy gościła w swoim domu wyjątkowych ludzi. Wraz z synem, Tadeuszem Mullerem, zaserwowała im wykwintne dania kuchni śródziemnomorskiej. Ta kolacja kosztowała ich… ponad 50 tysięcy złotych!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Polacy kochają Magdę Gessler Magda Gessler to jedna z najbarwniejszych postaci polskiego show-biznesu. Już sam jej wygląd przyciąga uwagę. Bowiem gwiazda uwielbia nosić kolorowe ubrania i mnóstwo biżuterii. Ponadto wiele osób twierdzi, że ma typowo włoski temperament – kiedy się złości, krzyczy, kiedy się wzrusza, płacze i przytula, kiedy kocha to całym sercem.  Ludzie znają ją przede wszystkim z telewizji, ale uwielbiają za to, że potrafi być szczera do bólu. Restauratorzy, którym na przestrzeni lat pomogła, do dzisiaj doceniają jej ogromną mądrość życiową i umiejętność doradzania.  Z tą kobietą niejedna osoba chciałaby zjeść kolację, nie mówiąc już o sytuacji, w której posiłek zostałby przygotowany przez nią samą w jej własnym domu. Marzenie , prawda? A jednak realne do spełnienia! Kolacja z Magdą Gessler Nie ulega wątpliwości, że Magda Gessler to kobieta o złotym sercu. Ci którzy znają ją osobiście, z pewnością to potwierdzą. Jednak dowodów tych słów nie trzeba daleko szukać. Bowiem dla gwiazdy 2020 rok zarówno rozpoczął się, jak i zakończył pomaganiem. W styczniu Magda Gessler, wraz ze swoim synem Tadeuszem Mullerem, wystawiła na aukcję Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy kolację, ale nie byle jaką! Oferta obejmowała potrawy przygotowane własnoręcznie przez nią i syna. Ta propozycja zaciekawiła wielu fanów znanej restauratorki. Ostatecznie kolację zlicytowano za… 50 200 złotych. Gwiazda zaprosiła zwycięzców do swojego domu Z racji, że chwilę później w Polsce wybuchła pandemia, a restauracje zostały zamknięte, Gessler nie miała możliwości zaprosić zwycięzców na obiecaną kolację. Dopiero pod koniec roku postanowiła, że nie można dalej zwlekać i zaprosiła gości do…...

Przeczytaj
Magda Gessler, Wigilia
ONS/Flickr, Pawel Loj
Newsy Magda Gessler powala cenami. Aż trudno uwierzyć́, ile sobie życzy za zestaw świątecznych potraw na Wigilię 
Wigilijna propozycja restauratorki wydaje się nie do przyjęcia. Nie każdego stać bowiem na takie ceny.
Aleksandra Jaworska
grudzień 19, 2020

Znana restauratorka wyszła naprzeciw świątecznym oczekiwaniom. W swoim sklepie internetowym "Schronisko Smaków" umieściła produkty, które będziecie mogli podać na świąteczny stół. Magda Gessler to znana od dawna w branży kulinarnej przedsiębiorczyni. Sygnuje swoim nazwiskiem kilka restauracji, jak również dzięki udziałom w programach telewizyjnych stała się charyzmatyczną twarzą polskiego showbiznesu. Polacy kochają jej osobowość i humor. Tradycyjna polska Wigilia Święta to ten okres, w którym wszystkich łączy jedno - jedzenie. 12 postnych potraw, które stawiacie co roku na stole oprócz wyjątkowego smaku, ma znaczącą symbolikę. Kapusta wigilijna czy barszcz z uszkami smakują najlepiej właśnie w Boże Narodzenie. O ile kuchnia na święta potrafi nas utuczyć, o tyle trudno z niej zrezygnować. Zrobienie potraw na Wigilie wymaga jednak czasu i cierpliwości. Nie wszyscy mają go w grudniu pod dostatkiem. Przez jego brak często Polacy decydują się na zamawianie potraw z zewnętrznych cateringów. Jakość na niebywale wysokim poziomie Magda Gessler od lat utrzymuje, że dania przez nią serwowane posiadają wyłącznie sprawdzone receptury i można mieć pewność ich składników. Restauratorka stara się wybierać jedynie produkty, które zna i ceni. W restauracjach prowadzonych przez Gessler pracują ponadto jedni z najlepszych szefów kuchni. Koszyk wigilijny w sklepie Magdy Gessler Jeśli należycie do grupy osób, które w te święta chcą przede wszystkim odpocząć, możecie wybrać gotowe produkty wigilijne, m.in. w sklepie internetowym "Schronisko Smaków" należącym do Magdy Gessler. Jedyne co może was zszokować to ceny, jakie proponuje restauratorka.  Dzięki propozycji prowadzącej "Kuchenne rewolucje" macie...

Przeczytaj