Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę!

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą

Będziesz potrzebować

  • 2 litry wody
  • 300 gramów białej fasoli
  • 200 gramów wędzonej kiełbasy
  • 200 gramów boczku
  • 1 duży i dojrzały pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek.

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz.
  2. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku.
  3. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli.
  4. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą. 
  5. Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę.
  6. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem.
  7. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut.
  8. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej.
  9. Na sam koniec w garnku umieść 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Gotowe!