Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę!
Przepis na zupę fasolową z kiełbasą
Będziesz potrzebować
- 2 litry wody
- 300 gramów białej fasoli
- 200 gramów wędzonej kiełbasy
- 200 gramów boczku
- 1 duży i dojrzały pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek.
Przygotowanie
- Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz.
- Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku.
- Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli.
- Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą.
- Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę.
- W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut.
- W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej.
- Na sam koniec w garnku umieść 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut.
Gotowe!