Kluski
gotujmy.pl/eli555
Newsy

Zrobicie je w kilka chwil. Delikatne kluski „przecieraki”. Najpyszniej smakują z okrasą z boczku 

Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż stary, sprawdzony przepis na przepyszne kluski ziemniaczane z boczkiem!
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski „przecieraki”! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać!

 

Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na kluski ziemniaczane

Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • Co najmniej 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g kiełbasy albo boczku
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw.
  2. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę.
  3. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie.
  4. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie.
  5. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku klusek kładzionych, ciasto należy delikatnie „kłaść” w wodzie. Jeśli kluski się rozpadają, należy dodać więcej mąki.
  6. Gotujcie kluski przez około 7-8 minut (do wypłynięcia).
  7. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do wyjętych z wody klusek. Smacznego!  
Komentarze
zupa buraczana przepis
AdobeStock / ONS
Newsy Tomasz Sekielski zrzucił prawie 90 kg. Zdradził ulubiony przepis na zupę, która pomogła mu schudnąć 
90 kilo w dół to imponujący wynik! Dziennikarz Tomasz Sekielski podzielił się ulubionym przepisem ze swojej diety.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Przemiana znanego dziennikarza jest po prostu oszałamiająca! Tomasz Sekielski po kilku latach zwyciężył w walce z otyłością i schudł aż 90 kilogramów. Dziś wygląda fantastycznie! A do tego doskonale się czuje – nadmiar kilogramów to ogromne obciążenie dla organizmu, które prowadzi do problemów ze stawami, cukrzycy, chorób serca (w tym nadciśnienia) oraz miażdżycy. Warto zadbać o swoje zdrowie! Dziennikarz uchylił rąbka tajemnicy i zdradził przepis na ulubioną zupę, którą często gotuje będąc na diecie. Na pewno wam posmakuje! Przepis na zupę z buraków Buraki są fantastycznym źródłem żelaza, a poza tym po prostu dobrze smakują i pasują do wielu dań – zarówno jako składnik zup jak i surówek. Aby przygotować pyszną i zdrową zupę buraczaną, będziecie potrzebowali poniższych składników: 0,5 kilograma buraków 220 g marchwi 170 g pietruszki 200 g jabłek 200 g cebuli 180 g papryki czerwonej 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy 1,5 litra wody Pestki z dyni Przygotowanie: Marchew, pietruszkę i buraki obierzcie, pokrójcie w kostkę, wrzućcie do garnka i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu. Następnie obierzcie i pokrójcie cebulę, paprykę i jabłka. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oliwy i podsmażcie składniki – powinny się zeszklić. Podsmażone papryki, cebulę i jabłko dodajcie do garnka z warzywami i zagotujcie. Całość powinna się gotować do momentu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania wrzućcie do garnka pomidory z puszki i zamieszajcie. Na koniec całość zblendujcie na krem. Zupę z buraków należy podawać posypaną pestkami dyni. Możecie też dodać do niej łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a także listek ulubionych, świeżych ziół....

Przeczytaj