Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski przecieraki! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać!

Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej!

Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki

Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • Co najmniej 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g kiełbasy albo boczku
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw.
  2. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę.
  3. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie.
  4. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie.
  5. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku klusek kładzionych, ciasto należy delikatnie „kłaść” w wodzie. Jeśli kluski się rozpadają, należy dodać więcej mąki.
  6. Gotujcie kluski przez około 7-8 minut (do wypłynięcia).
  7. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do wyjętych z wody klusek. Smacznego!