Kluski
gotujmy.pl/eli555
Newsy

Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki. Zróbcie je w parę minut i podajcie je z okrasą z boczku 

Na szybki obiad nie ma nic lepszego niż stary, sprawdzony przepis na przepyszne kluski ziemniaczane z boczkiem!

Pyszne, ziemniaczane kluski to dla wielu smak dzieciństwa. Jedzone na słodko lub słono smakują wszystkim, a do tego szybko się je przygotowuje. Jeśli chcecie wrócić do wspomnień z dziecięcych lat, to przygotujcie na obiad lub kolację ziemniaczane kluski przecieraki! Smaczne, sycące i bardzo delikatne. Palce lizać!

Kluski smakują genialnie w połączeniu z mięsną okrasą, np. z boczku lub kiełbasy. Dobrze będą też pasowały do sosu grzybowego. Można je gotować lub podsmażać. Polecamy tę drugą opcję – kluski z patelni smakują najlepiej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski ziemniaczane przecieraki

Kluski nie dość, że są smaczne, to bardzo łatwo można je przygotować ze składników, które każdy ma pod ręką. Upewnijcie się, że w waszej kuchni znajdują się poniższe produkty:

  • 1,5 kilograma ziemniaków
  • Co najmniej 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 200 g kiełbasy albo boczku
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól
Zobacz także
poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Leniwe

Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Obrane przełóżcie na sitko lub durszlak i odcedźcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Przecedzajcie ziemniaki nad garnkiem i zostawcie w nim wodę z warzyw.
  2. Następnie odcedzone ziemniaki włóżcie do dużej miski lub garnka (zależy, w czym wam wygodniej wyrabiać ciasto). Dodajcie jedną łyżkę odciśniętej z ziemniaków wody oraz jajko i mąkę.
  3. Czas na wyrabianie ciasta! Powinno być gęste i odstawać lekko od łyżki. Pamiętajcie, że w kuchni łatwiej dodać niż odjąć, więc wsypcie najpierw mniej mąki i w razie potrzeby dosypujcie.
  4. Posoloną wodę wstawcie do gotowania – najlepiej w dużym garnku. Wlejcie łyżkę oleju i zagotujcie.
  5. Gdy woda będzie się gotować, włóżcie do niej łyżkę i zacznijcie nią nabierać ciasto. Dokładnie tak samo jak w przypadku klusek kładzionych, ciasto należy delikatnie „kłaść” w wodzie. Jeśli kluski się rozpadają, należy dodać więcej mąki.
  6. Gotujcie kluski przez około 7-8 minut (do wypłynięcia).
  7. Pokrojoną w kostkę cebulę i boczek podsmażcie na patelni i dodajcie do wyjętych z wody klusek. Smacznego!  
kluski śląskie porady
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić puszyste kluski śląskie? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do ciasta tego składnika
Chcecie, by wasze kluski zawsze wychodziły mięciutkie i puszyste? Skorzystajcie z naszych wskazówek.

Ulubione danie Ślązaków i nie tylko – kluski śląskie to jeden z klasyków polskiej kuchni! Są pozornie łatwe w przygotowaniu, jednak trzeba zwracać uwagę na kilka rzeczy w trakcie ich przyrządzania. Jeden błąd i kluski mogą w ogóle nie wyjść! Podajemy wam garść porad na temat przygotowywania klusek śląskich. Od teraz zawsze będą świetnie smakowały! Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Najlepiej do klusek śląskich nadają się ziemniaki typu C . Są dość suche i zawierają dużo skrobi, dlatego łatwo będzie je rozgnieść na ciasto. Jeśli nie wiecie, jaki typ ziemniaków macie w domu, wystarczy jednego przekroić. Jeśli jest suchy, to będzie idealny do klusek . Jeżeli jest bardzo wilgotny i ciężki, to lepiej zużyć go do sałatki ziemniaczanej albo frytek. Co zrobić, gdy kluski się nie kleją? Zdarza się, że przyrządzone kluski w ogóle nie chcą się kleić. Jak temu zaradzić? Zadbajcie o to, by ciasto na kluski było lekko ciepłe. Nie używajcie całkiem zimnych ziemniaków, tylko letnich. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dodajcie do niej łyżkę masła lub żółtko. By kluski były bardziej zwarte i miękkie, wsypcie do masy odrobinę proszku do pieczenia. Przepis na kluski śląskie Do przygotowania klasycznych klusek śląskich potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kilogram ziemniaków 25 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki i zostawcie do wystudzenia. Przepuśćcie je przez praskę i przełóżcie do dużego garnka. Dodajcie jedno jajko, wsypcie 25 dag mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i dokładnie wymieszajcie. W garnku zagotujcie wodę i dodajcie sól. W tym czasie...

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

przecieraki przepis
AdobeStock
Newsy
Z kuchni babci: swojskie kluski przecieraki przypomną czasy dzieciństwa. Podawajcie z podsmażonym boczkiem
Znacie przecierane kluski? Z tym przepisem ożyją wspomnienia sprzed lat! Zróbcie sami pyszne kluski przecieraki.

Kto z was pamięta stare piece, w których paliło się drewnem? Dawniej stały one w każdym domu! Niektórzy wciąż twierdzą, że tylko z pieca opalanego drewnem wychodzą najlepsze ciasta, które przechodzą jego charakterystycznym zapachem. Gotowanie na takiej kuchni wymagało nieco wprawy i idealnego wyczucia czasu, jednak przygotowywane na niej potrawy wychodziły po prostu przepyszne. Czy to kwestia rodzaju pieca, czy po prostu nasze babcie tak fantastycznie gotowały? Pewnie jedno i drugie! By przypomnieć sobie smaki sprzed lat, przygotujcie z poniższego przepisu klasyczne, swojskie przecierane kluski ziemniaczane. Przepis na kluski przecieraki Do przygotowania przepysznych, swojskich kluseczek przecieranych potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram ziemniaków 150 – 200 g mąki żytniej 1 jajko Sól Oraz do okrasy: Smalec Boczek Kiszona kapusta Twaróg Przygotowanie Ziemniaki obierzcie i wypłuczcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. Odciśnijcie ziemniaki z soku i zbierzcie skrobię – dodacie ją później do masy. Dodajcie łyżeczkę soli oraz jedno jajko. Wsypcie do ziemniaków około 150 gramów mąki lub więcej. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste. Wstawcie osoloną wodę do gotowania. W tym czasie przygotujcie okrasę. Pokrójcie drobno boczek i usmażcie na patelni – jeżeli jest chudy, dodajcie do niego smalcu. W drugim garnku podgrzejcie kiszoną kapustę. Kiedy woda już się zagotuje, wrzucajcie do niej kluski. Najlepiej na deskę do krojenia wyłożyć sobie ciasto i szybkimi, krótkimi ruchami odcinać ciasto łyżką do wody. Gdy kluski już wypłyną, odczekajcie około 5 minut, by jeszcze się gotowały. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnijcie kluski z wody i przełóżcie na sitko. Przelejcie...

 Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? To ma znaczenie. Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą Obsługa czytników ekranu włączona.
Adobe Stock
Newsy
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Tylko z tymi kluski zawsze wychodzą
Kluski śląskie najlepiej pasują do zrazów wołowych, gulaszu, czy potrawki. Czasem wychodzą gumowate i twarde. Zdradzamy jak zrobić idealne.

Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. W przepisie na kluski śląskie równie ważny jest wybór mąki i jej proporcje. Jeżeli nie chcecie, aby kluski wyszły gumowate, nie zapomnijcie, że mąka ziemniaczana powinna stanowić ¼ objętości ziemniaków. Najłatwiej ziemniaki przełożyć do miski, delikatnie wygładzić je łyżką i podzielić na 4 części. Teraz wystarczy wyjąć jedną część ziemniaków, a w puste miejsce po ziemniakach, wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej. Nie zapomnijcie tylko do masy dodać z powrotem wcześniej wyjętej części ziemniaków. Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie? Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujecie gotować śląski przysmak, najlepiej kupcie ziemniaki typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. Najlepsze będą m.in. odmiany takie jak: Ibis Bursztyn Gracja Przepis na kluski śląskie według Magdy Gessler Magda Gessler, w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”, podała przepis na bezbłędne kluski. Wykorzystajcie je do swoich dań. Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej  1 jajko Sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, ugotujcie i odcedźcie, a gdy będą jeszcze ciepłe, przepuśćcie przez praskę Dodajcie mąkę wedle proporcji i patentu z miską opisanego powyżej, a następnie jajko oraz sól. Połączcie ciasto na gładką masę. Wyrabiajcie je rękami. Jeżeli ciasto będzie za bardzo klejące, podsypcie jeszcze odrobiną mąki, ale nie dodawajcie jej za jednym razem za dużo, lepiej zrobić tę czynność kilka razy. Gładkie ciasto formujcie w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę drewnianą łyżką. Zagotujcie w garnku osoloną wodę. Przed...