jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy

Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste

Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.
Hubert Rój
marzec 10, 2021

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię!

Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę.

Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać.

To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych.

Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki?

Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu.

O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki.

Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów.

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki
  • 1 bułka (może być czerstwa)
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów
  • Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
  • Smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki.
  2. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę.
  3. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli i odrobiny soli i pieprzu.
  4. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki.
  5. Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco odpoczęło.
  6. Formujcie kotlety, mocząc przy tym ręce w wodzie dla wygody.
  7. Lekko spłaszczcie kotlety od góry, by łatwiej się usmażyły w środku.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec.
  9. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
  10. Podawajcie najlepiej z puree ziemniaczanym, buraczkami lub z marchewką gotowaną.
  11. Smacznego!
Komentarze