jak usmażyć kotlety mielone
Flickr
Newsy

Zróbcie to z mięsem 30 minut przed lepieniem kotletów mielonych. Wyjdą wyjątkowo pulchne i soczyste

Staracie się, by wasze kotlety mielone były jak najlepsze? Mamy dla was jeszcze jedną pożyteczną radę.

Podstawy smażenia kotletów mielonych znają nawet poczatkujący adepci sztuki gotowania. Przecież każdy podglądał przy tym swoją mamę i babcię! Na pewno widzieliście jak kiedyś mama lub babcia moczyła bułkę w mleku przed dodaniem jej do mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie mięso wybrać na kotlety mielone?

A skoro mowa o mięsie – z pewnością byliście świadkami tego, jak w waszych domach mielono mięso przez tradycyjną maszynkę. Dzisiaj kupujecie już w sklepach gotowe mielonki. Ważne jednak, by były odpowiednio tłuste – inaczej kotlety będą za suche. Mogą się też rozpadać.

To jednak nie wszystko. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was jeszcze jedną sztuczkę, która poprawi smak waszych kotletów mielonych.

Po co odstawiać wyrobione mięso na kotlety do lodówki?

Dzięki naszej sztuczce wasze kotlety staną się jeszcze bardziej pulchne, a do tego zachowają swoją naturalną soczystość po wysmażeniu. O co chodzi? Wystarczy, że po wyrobieniu mięsnej masy z mielonki, cebuli ,jajka i bułki, odstawicie mięso na pół godziny do lodówki.

Taki krótki „odpoczynek” dobrze mu zrobi. Dopiero po tym czasie należy przystąpić do wyrabiania kotletów.

Zobacz także
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami

Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad

Kotlety mielone z mięsem, ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad

Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • 60 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej z łopatki
  • 1 bułka (może być czerstwa)
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Opcjonalnie: bułka tarta do zapanierowania gotowych kotletów
  • Opcjonalnie: kilka ząbków czosnku
  • Smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od namoczenia w mleku suchej bułki.
  2. Cebulę drobniutko pokrójcie w kostkę.
  3. Wyrabiajcie ręcznie mięso z dodatkiem jajka, bułki, cebuli, a także soli i pieprzu.
  4. Mięso powinno być wyrabiane tak długo, ile potrzeba, by odchodziło bez problemu od ręki.
  5. Odstawcie mięso w chłodne miejsce na trzydzieści minut, by nieco odpoczęło.
  6. Formujcie kotlety, mocząc przy tym ręce w wodzie dla wygody.
  7. Lekko spłaszczcie kotlety od góry, by łatwiej się usmażyły w środku.
  8. Na patelni rozgrzejcie olej lub smalec.
  9. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor.
  10. Podawajcie najlepiej z puree ziemniaczanym, buraczkami lub z marchewką gotowaną.
  11. Smacznego!
Kotlety mielone
ewaeu/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wyśmienite kotlety mielone. Wystarczy, że usmażycie je na tym tłuszczu
Kotlety schabowe czy kotlety mielone? Narodowa dyskusja na taki właśnie temat trwa już od dziesiątek lat. To stary pojedynek o palmę pierwszeństwa na polskich stołach. Zwycięzcy jednak wciąż nie widać. Uznajmy więc, że mamy remis i jedzmy z uśmiechem na ustach i jedne i drugie!

Kotlety mielone, bo to na nich się dzisiaj skupimy, jadamy najchętniej z tłuczonymi ziemniakami. Zamiast purée możemy zjeść je także po staropolsku, czyli z kaszą. W takich wypadkach warto okrasić naszą poczciwą gryczaną albo jęczmienną masłem – będzie znacznie smaczniejsza. Z czym podawać mielone? Do mięsa (kotlety mielone) i węglowodanów (ziemniaki lub kasza) trzeba dodać jakiś zdrowy element. Często jemy zatem taki zestaw z sezonowymi warzywami, sałatami,  surówką z kapusty kiszonej czy z gotowaną marchewką. Kiedy plan na obiad jest już gotowy, czas na skupienie się na naszym najważniejszym składniku, czyli mięsie. Mięso do kotletów mielonych należy wybierać starannie. Nie wystarczy kupić pierwszego lepszego pakowanego próżniowo kawałka z marketu. By nasze kotlety były takie jak u mamy i babci, musimy zadbać o to, by miały w sobie nieco tłuszczu. Zbyt chude mięso sprawi, że staną się zbyt suche. Kiedy wybierzemy w sklepie odpowiedni kawałek wieprzowiny (np. łopatka, ewentualnie szynka), poprośmy o jego zmielenie albo zróbmy to sami w domu. Wtedy będziemy mieli gwarancję tego, co zawiera nasza mielonka. Jak przygotować soczyste mielone? Powszechnie wiadomo, że do kotletów dodaje się nieco bułki tartej. Co powiecie na pomysł, by wrócić do starych babcinych metod i zamiast bułki tartej dodać do masy mięsnej moczoną w mleku bułkę ? Taki zabieg powinien sprawić, że nasze kotlety będą miały odpowiednią teksturę. Jeszcze jedna sztuczka prosto z babcinej kuchni: spróbujcie smażyć swoje kotlety na tłuszczu zwierzęcym, czyli smalcu, który nadal jest szeroko dostępny w naszych sklepach. Przepis na kotlety mielone Składniki: Ok. 50 dag mięsa wieprzowego mięsa mielonego 1 mała bułka (może być czerstwa) Mleko do namoczenia bułki 1 cebula...

mielone soczyste z pomidorem
Flickr
Newsy
Lubicie soczyste kotlety mielone? Zróbcie je w ten sposób. Przyda się pewne warzywo
Takich kotletów jeszcze nie jedliście. Ten babciny sposób raz na zawsze rozwiąże problem suchych i mało apetycznych „mieloniaków”.

Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu. Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika. Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste? Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru. Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie? Przepis na soczyste kotlety mielone Składniki: Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 1 czerstwa bułka Pół szklanki mleka 1 jajko 1 pomidor Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Opcjonalnie – bułka tarta Przygotowanie: Czerstwą bułkę namoczcie w mleku. Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę. Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę. Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite. Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry....

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....