Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go
Pixabay
Newsy

Zostały wam resztki sosu pomidorowego? Nie wylewajcie go

Sos pomidorowy, koncentrat czy pasata to produkty, które często zalegają otwarte w lodówce… Jak zapobiegać ich marnowaniu?

Gdy zużywacie sos lub przecier pomidorowy, rzadko zdarza się, że potrzebujecie idealnie całego słoika. Często więc zostają resztki, które się marnują, psują albo lądują w śmietniku. Jak temu zapobiec? Radzą założyciele aplikacji Too Good To Go, którzy walczą ze zjawiskiem marnowania żywności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zero waste - co to takiego?

Filozofia zero waste ma na celu ograniczenie odpadów oraz nadmiaru wyrzucanej żywności. Działa to nie tylko na niekorzyść waszego portfela, ale także środowiska. Warto więc nie tylko przykładać większą wagę do zakupów i zużywać je w jak największym stopniu, ale także zacząć stosować triki konserwujące jedzenie na dłużej np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie.

Aplikacja Too Good To Go łączy restauratorów i właścicieli sklepów, którzy sprzedają po okazyjnych cenach paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością. Oprócz pośrednictwa w sprzedaży pełnowartościowych resztek, profil aplikacji na Instagramie regularnie podsuwa także sposoby na zużywanie całych produktów np. zapobieganie wyrzucaniu skórek od owoców.

Co zrobić z resztką sosu pomidorowego?

W lodówce stoi puszka z otwartymi pomidorami lub słoik z sosem? Zamiast je wyrzucać, przelejcie pozostały sos do foremek na lód i zamroźcie! Tego typu kostki przydadzą się zawsze wtedy, kiedy nie będziecie mieli czasu na długie gotowanie. Możecie wrzucać je do zup, gulaszy, sosów. Do foremek możecie wrzucić także szczyptę przypraw lub listki ziół (bazylii, rozmarynu czy tymianku). 

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące.jpeg
Adobe Stock
Newsy
Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące
Resztki po herbacie mogą mieć wiele zastosowań. Zróbcie to, zanim je wyrzucicie do śmieci.

W ostatnich latach znacznie częściej niż dawnej wykorzystujemy żywność w całości. Czasem nawet nie wyrzucamy jej zaraz po zużyciu, tylko szukamy przeznaczenia dla resztek. Ma to związek z coraz bardziej powszechnym nurtem „zero waste” (pol. - zero odpadów), czyli próbą ograniczenia codziennych odpadów. Z drugiej strony domowe sposoby na wszystko miały przecież już nasze babcie. Więc choć zmieniło się uzasadnienie wykorzystania żywności do ostatniego okruszka i kropelki, to życie w duchu „zero waste” nie jest wcale nowym stylem życia. Wypiliście zaparzona herbatę? Nie wyrzucajcie liści, jeszcze się przydadzą. Czyszczące właściwości zaparzonych liści herbaty Możecie wykorzystać zaparzone resztki herbaty do polerowania sztućców. Jeśli fusy są suche, bo wypiliście herbatę do dna, zalejcie je ponownie, tym razem niewielką ilością przegotowanej, letniej wody. Teraz za pomocą miękkiej bawełnianej ściereczki przetrzyjcie herbacianym roztworem łyżki, widelce i noże. Sztućce staną się czyste, znikną z nich ślady palców. Po wypolerowaniu będą też idealnie lśniące. Nie tylko sztućce wyczyścicie resztką herbacianego naparu z drugiego parzenia. Użyjcie go do następujących domowych czynności i porządków: Dodajcie je do roztworu płynu z wodą do mycia okien. Umyte szyby będą lśniące i bez smug Przetrzyjcie ściereczką z naparem drewniane meble i podłogi. Nabiorą dawnego blasku Ściereczką namoczoną w herbacianych liściach przetrzyjcie zlew i blat w kuchni. Usuniecie smugi i zabrudzenia Napar herbaciany dobrze chroni też przed rdzą. Czyśćcie nim przedmioty podatne na rdzewienie Inne zastosowania herbacianych fusów Z resztek po parzeniu herbaty możecie też zrobić całkiem zaskakujący użytek. Oto kilka sposobów na ich wykorzystanie:...

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
AdobeStock
Newsy
Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
Co roku w Polsce wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. By temu przeciwdziałać, warto zacząć od własnej kuchni i nauczyć się gotowania z resztek.

Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem. Zero waste, czyli koniec z marnowaniem Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności. Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki 170 ml gorącej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie. Przygotowanie: Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki...

Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
Flickr
Newsy
Zobaczcie, jak przedłużyć trwałość gruszek. Wcale nie chodzi o przechowywanie w lodówce
W sklepach i na straganach można obecnie kupić pyszne i soczyste gruszki. Któż z was ich nie lubi? Są one jednak bardzo kapryśne, jeżeli chodzi o przechowywanie. Dziś podzielimy się z wami sposobem na to, by dłużej pozostały świeże i zdatne do spożycia. 

Te słodkie i pełne soku owoce uwielbiają dorośli i dzieci. Znakomicie nadają się do sałatek owocowych, kompotów, deserów, przetworów, jak również do suszenia. Niestety często się zdarza, że ulegają uszkodzeniu lub szybko się psują i czernieją. Jak zatem należy je przechowywać, by wyhamować proces dojrzewania i dłużej cieszyć się ich świeżością?   Zasady przechowywania gruszek w domu  Gruszki nie przepadają za przechowywaniem w lodówce, nie należy również układać ich z innymi owocami. Wyjątkiem są tu winogrona i jabłka. Zawarty w gruszkach etylen prowadzi bowiem do przedwczesnego zepsucia sąsiadującej z nimi żywności.   Owoce te lubią miejsca nienasłonecznione, suche oraz oddalone od źródeł ciepła, takich jak kuchenka i piekarnik.   Dobrze jest umieścić je w pudełku wyłożonym papierem, z podniesionymi ogonkami i wstawić do dobrze wentylowanego, zacienionego pomieszczenia, np. spiżarni.  Jak przedłużyć świeżość gruszek za pomocą cytryny?  Cytryna przedłuża żywotność różnych warzyw i owoców jak choćby banan, czy awokado. Jeżeli zatem nie chcecie, żeby gruszka zbyt szybko dojrzewała, a tym samym również przejrzewała, skropcie ją sokiem z cytryny. Wystarczy zaledwie parę kropel, żeby owoc na dłużej zachował świeżość.  Tym doskonałym pomysłem na uratowanie gruszek przed zmarnowaniem podzielili się na swoim Instagramie autorzy aplikacji Too Good To Go, która zapobiega marnowaniu żywności.           Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Too Good To Go (@toogoodtogo.pl) Dlaczego...