Gołąbki to jedno z bardzo popularnych i uwielbianych przez Polaków dań. Tradycyjnie podawane z farszem z ryżu, sosem pomidorowym i ziemniakami to idealna potrawa na sobotni lub niedzielny obiad. To, co często zniechęca do ich przyrządzania to kłopoty z rwącą się kapustą oraz czas, który trzeba przeznaczyć na zrobienie farszu. Ten przepis jest o wiele szybszy, dlatego koniecznie go wypróbujcie.

Gołąbki faszerowane kaszanką - przepis

Z poniższego przepisu wyjdzie wam 8 gołąbków.

Składniki

  • 1 duża główka kapusty
  • 600g kaszanki
  • 1 cebula
  • 0,5 kostki rosołowej bez glutaminianu sodu
  • 3/4 szklanki wody
  • Sól i pieprz do smaku

Składniki na sos pieczarkowy do gołąbków

  • 300g pieczarek
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1-2 szczypty mielonej słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyśćcie z zewnętrznych liści i wytnijcie głąb. W dużym garnku (większym od kapusty, żeby miała przestrzeń) zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej warzywo.
  2. Gdy liście zaczną mięknąć i będą odstawać od kapusty, możecie je wyjmować. Gdy będziecie mieć ok. 12 liści, jesteście gotowi do kolejnego etapu. Potrzebujecie 8 liści na gołąbki oraz do wyłożenia naczynia i do przykrycia potrawy.
  3. Gdy liście przestygną, wytnijcie z nich grube nerwy lub rozbijcie lekko tłuczkiem.
  4. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na rozgrzanej patelni na oleju, aż stanie się złocista.
  5. Do większej miski włóżcie kaszankę i cebulę i dokładnie wymieszajcie. Możecie delikatnie doprawić do smaku.
  6. Na środku każdego liścia połóżcie 2-3 łyżki farszu kaszankowego i zawińcie gołąbki.
  7. Wyłóżcie dno żaroodpornej formy liśćmi kapusty. Połóżcie na nich gołąbki i zalejcie gorącą wodą (3/4 szklanki) z rozpuszczoną kostką rosołową.
  8. Całość przykryjcie pozostałymi liśćmi.
  9. Potrawę pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
  10. Gdy gołąbki się pieką, przygotujcie sos pieczarkowy. Umyjcie, osuszcie i pokrójcie pieczarki w plasterki.
  11. Przesmażcie je na rozgrzanej patelni, a gdy zmiękną, zalejcie wodą i gotujcie przez 10 minut.
  12. Dodajcie śmietankę. W szklance rozpuśćcie mąkę w odrobinie wody i dodajcie do grzybów. Zagotujcie i doprawcie do smaku.
  13. Gotowe gołąbki polejcie pysznym sosem grzybowym i podawajcie. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl