
Znamy sekret żołnierskiej grochówki. Dodajcie do niej te składniki, a smak was zachwyci. Rady podpułkownika
Na liście polskich, tradycyjnych zup można znaleźć pyszną ogórkową, smaczną pomidorową czy rozgrzewający rosół. Należy do nich również grochówka, która jest ewidentnie jedyna w swoim rodzaju. Na tle pozostałych wyróżnia się tym, że nie powstaje na bazie wywaru. Jej głównym składnikiem jak sama nazwa wskazuje jest groch, ale obowiązkowo również mięso.
Wojskowa zupa
Według podpułkownika Krzysztofa Przepiórki, grochówka w stylu żołnierskim musi być koniecznie pełna różnego rodzaju mięsa, a przede wszystkim tłustego. Obowiązkowo musi się w niej znaleźć dobrej jakości wędzony boczek czy kiełbasa. Jej zadaniem jest dobrze nasycić żołnierzy na poligonie, a także dodać więcej sił i ogrzać w chłodniejsze dni. Dodatkowo gotowanie na wolnym ogniu sprawi, że wszystkie składniki zupy dokładnie przejdą siebie, co nada aromatu całemu daniu.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 500 g schabu w plastrach
- 700 g grochu łuskanego
- 500 g ziemniaków
- 500 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Przed przygotowaniem zupy, groch namoczcie co najmniej przez 3 godziny.
- W dużym garnku zagotujcie 3 litry wody, dodajcie do niej groch i liście laurowe.
- Obrane ziemniaki, boczek oraz schab pokrójcie w kostkę nie większą niż 1 cm.
- Na suchej patelni podsmażcie boczek, a następnie przełóżcie go do garnka z grochem.
- Drobno pokrójcie cebulę, zeszklijcie na patelni. Dodajcie ją razem ze schabem do zupy.
- Całość doprawcie przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
- Do zupy dodajcie ziemniaki.
- Garnek przykryjcie pokrywką, gotujcie na wolnym ogniu przez około godzinę.
- Na sam koniec gotowania, do zupy włóżcie w całości kiełbasę śląską.
- Grochówkę podawajcie z kawałkiem kiełbasy oraz świeżym chlebem. Pyszna i sycąca zupa na chłodniejsze dni! Smacznego!
Źródło: kuchnialidla