
Na liście polskich, tradycyjnych zup można znaleźć pyszną ogórkową, smaczną pomidorową czy rozgrzewający rosół. Należy do nich również grochówka, która jest zupą jedyną w swoim rodzaju. Na tle pozostałych wyróżnia się tym, że nie powstaje na bazie wywaru.
Jej głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest groch. Żeby była odpowiednio sycąca, treściwa i pełna smaku, gotuje się ją na mięsie. I to nie jednym rodzaju mięsa.
Wojskowa zupa grochowa
Według podpułkownika Krzysztofa Przepiórki grochówka w stylu żołnierskim musi być koniecznie pełna różnego rodzaju mięs. Nie mogą to być jednak chude skrawki, ale ciężkie i tłuste kawałki. Obowiązkowo musi się w niej znaleźć dobrej jakości wędzony boczek czy kiełbasa. To nie jest dietetyczna zupa. Jej zadaniem jest dobrze nasycić żołnierzy na poligonie, a także dodać więcej sił i ogrzać w chłodniejsze dni.
Poza kilkoma gatunkami mięsa „grochówka” ma jeszcze jeden sekret: powinna być długo gotowana na wolnym ogniu. Dzięki temu wszystkie składniki zupy dokładnie się połączą, przejdą swoimi smakami, co nada aromatu całemu daniu.
Przepis na wojskową „grochówkę”
Grochówkę trzeba celebrować. To nie jest zwykła zupa, do której możemy wrzucić wszystkie składniki i szybko gotować. Nie spieszcie się z jej przyrządzeniem. Podczas gdy w zupie gotują się pierwsze składniki, niespiesznie przygotowujcie kolejne.
Składniki
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 500 g schabu w plastrach
- 700 g grochu łuskanego
- 500 g ziemniaków
- 500 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem, zalejcie groch wodą i namoczcie.
- W dużym garnku zagotujcie 3 litry wody, dodajcie do niej groch, liście laurowe i zacznijcie gotować. Dalej będziecie przygotowywać i stopniowo dodawać kolejne składniki.
- Na suchej patelni podsmażcie boczek pokrojony w kostkę i dodajcie do zupy. Następnie zeszklijcie na patelni drobno pokrojoną cebulę i także dodajcie. Plastry schabu pokrójcie w kostkę i dodajcie do gotujących się wcześniej składników. Całość doprawcie przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
- W międzyczasie obierzcie ziemniaki, pokrójcie w kostkę nie większą niż 1 cm i dodajcie do zupy.
- Garnek przykryjcie przykrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie na wolnym ogniu przez godzinę. Przed końcem gotowania, włóżcie do zupy przekrojone na pół pętka kiełbasy śląskiej.
Grochówkę podawajcie z kawałkiem kiełbasy oraz świeżym chlebem.
Źródło: Kuchnia Lidla