Na liście polskich, tradycyjnych zup można znaleźć pyszną ogórkową, smaczną pomidorową czy rozgrzewający rosół. Należy do nich również grochówka, która jest zupą jedyną w swoim rodzaju. Na tle pozostałych wyróżnia się tym, że nie powstaje na bazie wywaru.
Jej głównym składnikiem, jak sama nazwa wskazuje, jest groch. Żeby była odpowiednio sycąca, treściwa i pełna smaku, gotuje się ją na mięsie. I to nie jednym rodzaju mięsa.
Wojskowa zupa grochowa
Według podpułkownika Krzysztofa Przepiórki grochówka w stylu żołnierskim musi być koniecznie pełna różnego rodzaju mięs. Nie mogą to być jednak chude skrawki, ale ciężkie i tłuste kawałki. Obowiązkowo musi się w niej znaleźć dobrej jakości wędzony boczek czy kiełbasa. To nie jest dietetyczna zupa. Jej zadaniem jest dobrze nasycić żołnierzy na poligonie, a także dodać więcej sił i ogrzać w chłodniejsze dni.
Poza kilkoma gatunkami mięsa „grochówka” ma jeszcze jeden sekret: powinna być długo gotowana na wolnym ogniu. Dzięki temu wszystkie składniki zupy dokładnie się połączą, przejdą swoimi smakami, co nada aromatu całemu daniu.
Zobacz także:
Przepis na wojskową „grochówkę”
Grochówkę trzeba celebrować. To nie jest zwykła zupa, do której możemy wrzucić wszystkie składniki i szybko gotować. Nie spieszcie się z jej przyrządzeniem. Podczas gdy w zupie gotują się pierwsze składniki, niespiesznie przygotowujcie kolejne.
Składniki
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 500 g schabu w plastrach
- 700 g grochu łuskanego
- 500 g ziemniaków
- 500 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 4 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Przynajmniej na 3 godziny przed gotowaniem, zalejcie groch wodą i namoczcie.
- W dużym garnku zagotujcie 3 litry wody, dodajcie do niej groch, liście laurowe i zacznijcie gotować. Dalej będziecie przygotowywać i stopniowo dodawać kolejne składniki.
- Na suchej patelni podsmażcie boczek pokrojony w kostkę i dodajcie do zupy. Następnie zeszklijcie na patelni drobno pokrojoną cebulę i także dodajcie. Plastry schabu pokrójcie w kostkę i dodajcie do gotujących się wcześniej składników. Całość doprawcie przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie i gotujcie przez 15 minut.
- W międzyczasie obierzcie ziemniaki, pokrójcie w kostkę nie większą niż 1 cm i dodajcie do zupy.
- Garnek przykryjcie przykrywką, zmniejszcie ogień i gotujcie na wolnym ogniu przez godzinę. Przed końcem gotowania, włóżcie do zupy przekrojone na pół pętka kiełbasy śląskiej.
Grochówkę podawajcie z kawałkiem kiełbasy oraz świeżym chlebem.
Źródło: Kuchnia Lidla