Piliście kiedyś taką czerwoną herbatę? To ketmia szczawiowa. Ta nazwa niewiele mówi zapewne większości z was. Powszechnie znana jest bowiem pod nazwą hibiskus. Warto ją lepiej poznać, bo jest stworzona do picia przez osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu krążenia.
Dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa?
Herbatki z hibiskusa są zdrowe głównie dzięki zawartości jednego rodzaju związków. Chodzi o polifenole o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej. Oprócz tego hibiskus zawiera takie cenne substancje jak kwasy fenolowe, a także różnego rodzaju kwasy organiczne.
Tyle, jeśli chodzi o skład hibiskusa i jego „magiczne” substancje, działające na nasz organizm po wypiciu takich właśnie czerwonych, hibiskusowych herbatek. Pozostaje jeszcze pytanie, jak działa on na nasze ciało.
Picie herbaty z hibiskusa:
Zobacz także:
- Obniża ciśnienie tętnicze krwi u osób z nadciśnieniem w wydatny sposób, przez co znacznie przyczynia się do zmniejszenia wystąpienia udarów mózgu i zawału serca
- Poprawia profil lipidowy organizmu – działa przeciwmiażdżycowo wpływając na poziom cholesterolu
- Nieznacznie obniża stężenie cukru we krwi
- Wspomaga walkę z nadwagą i otyłością brzuszną
- Działa ochronnie na wątrobę
- Przypuszcza się, że hibiskus może działać także antynowotworowo (komórki raka żołądka i raka płuc)
- Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe (może pomagać w zapobieganiu próchnicy zębów)
Przepis na herbatkę z hibiskusa
Specjaliści twierdzą, by stosować ok. 4 do 9 g suszonych kwiatów hibiskusa dziennie. Taką właśnie porcję powinno się dzielić na 2-3 herbatki, pite o różnych porach dnia. Jak przyrządzić herbatę z hibiskusa?
- Zalejcie suszone kwiaty hibiskusa ok. 200 ml wody o temp. 90 st. C.
- Parzcie herbatkę przez ok. 10 min pod przykryciem.
- Odcedźcie napar z kwiatów.
- Lekko przestudźcie napój – nie należy pić bardzo gorącej herbaty z hibiskusa (jak i również innych gorących herbat) ze względu na możliwe uszkodzenie krtani.
- Herbatka jest gotowa do wypicia!
Źródło: dr Bartosz Kulczyński