„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". Takie zdanie bardzo często można przeczytać na stronach internetowych o zdrowym odżywianiu, a nawet usłyszeć od ekspertów od spraw odżywiania. Przez wiele lat nie było jednak prawdziwych dowodów na to, że pora jedzonego śniadania, może jakkolwiek wpływać na zdrowie. Wszyscy eksperci zgodnie uważali, że ważniejsze od pory jest to, co zjecie na to śniadanie. Niedawne badania pokazują, że być może trzeba będzie zmodyfikować te zalecenia.

O której najlepiej jeść śniadanie?

Okazuje się, że śniadanie najlepiej jest jeść o godzinie 8:30 lub wcześniej. Do takich wniosków doszli naukowcy z Northwestern University w Chicago. Przebadali oni bardzo dużą grupę osób, które odpowiedziały na bardzo obszerny kwestionariusz związany ze zdrowiem i żywieniem i poddali wyniki analizie statystycznej.

Z danych wynikało, że osoby, które jadały śniadanie najpóźniej o 8:30, cechowały się niższym stężeniem insuliny na czczo. To bardzo ważny parametr, który pozwala ocenić ryzyko insulinooporności. Wystąpienie insulinooporności i insulinooporności, niestety zbliża wszystkich do cukrzycy typu drugiego, która jest bardzo poważną chorobą. Wygląda na to, że wiele osób mogłoby skorzystać z zalecenia jedzenia śniadania we wcześniejszych godzinach.

Warte wspomnienia jest to, że nie chodzi tu tylko o jedzenie śniadania o konkretnej porze. Chodzi raczej o rozłożenie posiłków w ciągu dnia. Zdrowsze jest jadanie pięciu mniejszych posiłków dziennie, niż głodzenie się przez cały dzień i jedzenie tylko w określonym przedziale czasowym.

Zobacz także:

Niestety, wiele osób dalej tak robi: wybiegają do pracy bez śniadania, a dzień rozpoczynają tylko od kawy. Powoduje to, że są oni bardzo głodni pod wieczór i mogą zjeść naprawdę ogromne ilości kalorii. Nie jest to zdrowe zachowanie.

Co warto zjeść na śniadanie?

Pamiętajcie, że w dalszym ciągu ważniejsze jest to, co zjecie na śniadanie, niż kiedy to będzie. Jeśli brakuje wam zdrowych pomysłów na śniadanie, zróbcie na przykład:

Czytaj także: