Zjedzcie skórkę banana, a nie pożałujecie. Można to zrobić pod 1 warunkiem
AdobeStock
Newsy

Zjedzcie skórkę banana, a na pewno nie pożałujecie. Można to zrobić tylko pod 1 warunkiem

Odważycie się zjeść skórkę banana? Warto spróbować- to prawdziwa bomba witaminowa, pełna cennych składników odżywczych. Jest tylko 1 haczyk.

Wygląda na to, że przez lata żyliśmy w błędzie. Skórki bananów zawsze lądowały w koszu lub ostatecznie znajdowały zastosowanie jako nawóz do kwiatów. Okazuje się jednak, że są jadalne i do tego bardzo zdrowe. Trzeba jednak uważać przy tym na jedną rzecz. Sprawdźcie, jak i kiedy można zjeść banana wraz ze skórką. 

Czy można zjeść skórkę banana?

Skórka banana, podobnie jak sam banan, jest bogata w potas i przeciwutleniacze, które odpowiadają za spowolnienie starzenia i łagodzenie stanów zapalnych. W skórce banana znajdziecie też bardzo dużo błonnika. Wspomaga on układ trawienny i może być waszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Błonnik zapewnia bowiem uczucie sytości na długo, dlatego poleca się jeść produkty bogate w ten składnik zwłaszcza rano. Może też ograniczyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu 2. 

Zobacz także
Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?

Czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść? Wyjaśniamy, dlaczego niektórzy się jej boją

Herbata bananowa pomoże wam lepiej spać. Wystarczą 4 składniki

Herbata bananowa pomoże wam lepiej spać. Wystarczą 3 składniki

Uważajcie na to, zanim zjecie skórkę banana

Zjedzenie skórki banana jest bezpieczne, ale pod jednym warunkiem - musi być ona całkowicie pozbawiona szkodliwych pestycydów. Niestety, są one powszechnie stosowane w uprawie tych owoców, by ochronić je przed chorobami i pasożytami.

Z tego względu najlepiej będzie, jeśli zaopatrzycie się w banany pochodzące z ekologicznych upraw, gdzie nie stosuje się takich środków. Są one bowiem w takim przypadku zakazane. Pamiętajcie, by dokładnie wyszorować takie banany w czystej wodzie, zanim zdecydujecie się zjeść ich skórkę.

Należy też zachować ostrożność z błonnikiem. Jak wspomnieliśmy wcześniej, skórka banana zawiera go bardzo dużo. O ile błonnik jest zdrowy, tak jego nadmiar może wywołać nieprzyjemne dolegliwości - na przykład ból brzucha i biegunkę. Pamiętajcie też, by pić dużo wody, ponieważ to dzięki niej błonnik nie będzie zalegał w jelitach, co mogłoby wywołać dyskomfort. 

Jak jeść skórki bananów?

Skórki można zjeść na kilka sposobów. Da się nawet na surowo, choć trzeba uczciwie przyznać, że nie powalają one swoim smakiem. Możecie też wykorzystać je do zrobienia:

A jeżeli są za twarde, skórki można po prostu ugotować i następnie zjeść, posypując je wcześniej odrobiną cukru i cynamonu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść?
Własne
Newsy
Czarna końcówka banana jest trująca czy można ją zjeść? Wyjaśniamy, dlaczego niektórzy się jej boją
Odcinacie czarne końcówki bananów? Dowiedzcie się, czy rzeczywiście są niebezpieczne.

Choć banany w Polsce nie rosną, to owoce te są niezwykle popularne w naszym kraju. Nie kosztują bardzo dużo, są smaczne i zdrowe, więc ludzie chętnie je kupują. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów banan jest doskonałą przekąską między posiłkami, gdy nie ma czasu na zjedzenie czegoś bardziej konkretnego. Świetnie sprawdza się także przy robieniu owsianek i koktajli owocowych, ponieważ jest doskonałym zagęszczaczem. I oczywiście pysznie smakuje! Miękka struktura sprawia, że banany mogą jeść już malutkie dzieci, ponieważ nie trzeba tych owoców praktycznie gryźć. Ale czasami banany wzbudzają wątpliwości – na przykład gdy pojawiają się na nich ciemne plamy albo gdy końcówka banana jest czarna. Czy można ją bezpiecznie zjeść? Wokół czarnych końcówek bananów krążą już takie legendy, że po przeczytaniu ich wszystkich od razu odechciewa się jeść banany i każdy ma ochotę omijać je w sklepie szerokim łukiem. Znaliście poniższe teorie? Czy końcówki bananów mogą być trujące? Kiedyś głośno było o „trujących” końcówkach bananów. Niektórzy twierdzili, że w czarnej skórce na końcu banana roi się aż od pasożytów Giardia lambia, które wywołują niebezpieczne choroby. Rzeczywiście, pasożyty te odpowiedzialne są za rozwój giardiozy – choroba ta objawia się silnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym biegunkami, wymiotami, bólami brzucha, a także gorączką. Jeśli takie objawy się utrzymują, to lekarz zleca odpowiednie badania na obecność pasożytów i przepisuje antybiotyk, który trzeba przyjmować przez dwa tygodnie. Czy rzeczywiście jednak znajdują się one w bananach? Okazuje się, że… nie! By zarazić się lambliami, trzeba mieć bezpośredni kontakt z odchodami zwierząt lub ludzi, w których znajdują się jajeczka tych pasożytów. Końcówki bananów zdecydowanie odchodami nie są......

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
AdobeStock
Newsy
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki
Niskokaloryczne, zdrowe, a do tego mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Poznajcie prosty przepis na domowe lody z mrożonych bananów.

Latem lody to jeden z najsmaczniejszych, choć niestety także kalorycznych deserów. Oparte na śmietance, nawet domowe lody nie są zbyt dietetyczne i jedzone w nadmiarze mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała. Alternatywą są lody wodne czy sorbety, choć te nie każdemu one smakują. A czy wiedzieliście, że można przyrządzić domowe lody z… bananów? Sprawdźcie, jak je zrobić.  Przepis na lody z bananów i masła orzechowego Przygotowanie takich lodów jest banalnie proste. Ważne, by banany były bardzo dojrzałe - w przeciwnym razie lody mogą wam się nie udać. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 dojrzałe banany 1,5 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Obierzcie 3 banany i pokrójcie je drobno. Odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.  Po tym czasie obierzcie i pokrójcie czwartego, niemrożonego banana i dodajcie wraz z 1,5 łyżki masła orzechowego do tych, które były w zamrażarce.  Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksujcie za pomocą blendera kielichowego. Im dłużej będziecie miksowali, tym bardziej pulchne wyjdą lody, dlatego lepiej wykazać się cierpliwością.  Następnie tak powstałą mieszankę włóżcie do zamrażarki na około 5 godzin. Zalety lodów z bananów Co sprawia, że ten niecodzienny przepis na lody jest tak wyjątkowy? Są one bowiem całkowicie wegańskie i pozbawione laktozy. Nie ma w nich ani odrobiny śmietanki, dlatego bezpiecznie mogą je spożywać osoby, które nie jedzą produktów odzwierzęcych oraz te, które stosują dietę bezlaktozową. Lody z bananów są zdrowe ze względu na obecność naturalnych cukrów znajdujących się w owocach oraz tłuszczów z orzechów. Ważne jest, by użyć masła składającego się w 100% z orzechów, bez dodatku soli czy oleju palmowego.  Lody...

Z tych owoców przygotujecie sypki nawóz. Dzięki niemu wasze storczyki zakwitną jak nigdy dotąd
Flickr
Newsy
Dzięki temu nawozowi storczyki zakwitną jak nigdy dotąd. Przygotujecie go z resztek tych owoców
Storczyki to piękne i szlachetne kwiaty. Jednak wymagają dużej uwagi i opieki. Odpowiednia doniczka, podlewanie i nawożenie sprawią, że odwdzięczą się wam bujnymi i dużymi kwiatami. Zobaczcie, jak przygotować dla nich właściwy nawóz z resztek owocu. 

Gdy storczyk żółknie i gubi pąki - oznacza to, że czegoś mu brakuje. Warto wówczas zgłębić tajemnice hodowli tych wrażliwych kwiatów i skorygować swoje błędne postępowanie. Bardzo często jest to nieodpowiednie nawożenie lub jego brak. A tymczasem najlepszą odżywkę dla tych kwiatów macie tuż pod nosem.  Dlaczego skórki bananów są korzystne dla roślin?  Doświadczeni hodowcy wiedzą, że banany to moc składników odżywczych nie tylko dla ludzkiego organizmu. Banany i ich skórki to naturalne źródło potasu i fosforu potrzebnego tym kwiatom do wzrostu i kwitnienia.  Dlatego po zjedzeniu pysznego owocu, nie wyrzucajcie resztek do kosza, tylko przygotujcie z nich nawóz. To wspaniały sposób na zapobiegliwe i oszczędne wykorzystanie produktów spożywczych do końca i bez marnowania.  Jak przygotować puder bananowy do storczyków?  Skórki bananów pokrójcie na mniejsze części. W ten sposób szybciej się wysuszą.  Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem i rozłóżcie na niej rozdrobnione skórki.  Rozgrzejcie piekarnik, a następnie go wyłączcie (lub ustawcie na niższą temperaturę).  Wstawcie skórki bananów i suszcie przez pół godziny.  Wysuszone resztki zmielcie na proszek w młynku do kawy lub za pomocą blendera. Posypcie nim ziemię w doniczkach lub dodajcie do wody i podlejcie storczyki.  Powtarzajcie tę czynność co 1-2 tygodnie.  Jak wykorzystać skórki bananów w pielęgnacji storczyków?  Pozostałości po tych owocach możecie również włożyć do słoika i zalać wodą. Po pewnym czasie oddadzą one swe cenne składniki do płynu. Takim nawozem należy podlewać kwiaty.  Warto również przecierać liście storczyków...

Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób
Adobe Stock
Newsy
Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot
Jak szybko i bez problemu obrać młode ziemniaki? Ten sposób znają tylko wtajemniczeni.

Obieranie młodych ziemniaków może być nie lada wyzwaniem, ponieważ ich skórka jest niezwykle cienka i delikatna. Jest jednak na to pewien prosty sposób. Znaliście go? Jak obrać młode ziemniaki? Obieranie młodych ziemniaków nie należy do najłatwiejszych czynności. Obieranie ich przy pomocy noża może sprawiać kłopoty, ponieważ skórka takich ziemniaków jest wyjątkowo cienka i delikatna. W tym celu o wiele lepiej od noża sprawdzi się zupełnie inny kuchenny przedmiot. Nie mamy jednak na myśli obieraczki. Chodzi o popularny zmywak, którym wystarczy zetrzeć ziemniaki, aby pozbyć się z nich skórki. Umieśćcie ziemniaki w misce z wodą i zacznijcie ścierać z nich skórkę przy pomocy chropowatej częśći zmywaka. Skórka powinna bardzo ładnie z nich odchodzić. Dzięki tej metodzie ziemniaki zachowają wszelkie walory odżywcze i od razu będą gotowe do gotowania. Jak przechowywać młode ziemniaki? Jeżeli kupiliście młode ziemniaki, koniecznie sprawdźcie jak należy je prawidłowo przechowywać. Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym (poniżej 15°C), suchym i ciemnym miejscu. Pamiętajcie jednak, że lodówka nie jest odpowiednim miejscem do trzymania ziemniaków. Dlaczego? Gdy ziemniak jest przetrzymywany w niskiej temperaturze, skrobia ziemniaczana przekształca się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest późniejsze wytwarzanie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Nie należy też przechowywać ziemniaków w plastikowych opakowaniach, ponieważ bardzo szybko wtedy spleśnieją. Najlepiej przechowywać ziemniaki w chłodnym, ale niezbyt zimnym, suchym i ciemnym pomieszczeniu. Dobrze jest przykryć je papierem. który sprawi, że nie zzielenieją ani się nie pomarszczą. Jak podawać młode ziemniaki? Młode ziemniaki najlepiej smakują, gdy ugotujmy je i podamy z...