Ziemniaki z pędami
Adobe Stock
Newsy

Ziemniaki zaczynają puszczać pędy? Można je zjeść tylko pod 1 warunkiem

Macie ochotę na chrupiące placki ziemniaczane, a na waszych ziemniakach widzicie wyrastające pędy? Podpowiemy wam, czy jest się czym przejmować.

Pamiętacie ten obrazek ze wsi? Wykopana w ziemi piwnica ogrodowa, a w jej chłodnym i ciemnym wnętrzu sterta kartofli wykopanych jeszcze jesienią…

Powoli takie obrazki przechodzą już do przeszłości. Wieś się wyludnia, a ponadto coraz rzadziej rolnicy sadzą ziemniaki na duża skalę dla własnych potrzeb.

Staliśmy się bardziej wygodni. Nie tylko „mieszczuchy”, ale także i mieszkańcy wiejskich terenów chętnie kupują kartoflane bulwy w sklepach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiełki na ziemniakach - co oznaczają?

Po zakupie niewielkiej ilości z reguły staramy się zjadać ziemniaki na bieżąco. Czasem jednak trzeba gdzieś je przechować.

Ziemniaki mają to do siebie, że na wysokie temperatury (temperatura pokojowa) i światło reagują w jeden sposób – po prostu zaczynają rosnąć.

Kiełkowanie ziemniaków, czyli wypuszczanie pędów to dość częste zjawisko w naszych kuchniach. Dzieje się tak, gdy nie uda  się znaleźć wystarczająco zacienionego i chłodnego miejsca. Ten widok nie należy do najprzyjemniejszych, zwłaszcza gdy zabieracie się za przygotowanie obiadu.

Zobacz także
Kupiliście młode ziemniaki i nie umiecie ich obrać? Znamy pewien szybki sposób

Perfekcyjny patent na obranie młodych ziemniaków. Przyda wam się ten 1 kuchenny przedmiot

Czym najlepiej przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o dodaniu tej przyprawy

Czym przyprawiać smażone grzyby? Mało kto pamięta o tym dodatku

Jeść czy nie jeść takie ziemniaki?

Nasuwa się podstawowe pytanie: czy takie ziemniaki nadają się jeszcze w ogóle do jedzenia? Mamy dobre wiadomości dla zatroskanych osób. Wystarczy odciąć pędy i dla bezpieczeństwa powycinać fragmenty ziemniaka wokół wyrosłego pędu.

Te korzonki zawierają glikoalkaloidy, czyli naturalne roślinne toksyny, które mogą wywołać po zjedzeniu sensacje żołądkowe. Podobnie jak w przypadku zjedzenia kartofli z zielonymi plamkami.

Lepiej więc ich unikać, jednak nie wywołają one bardzo poważnych problemów w małych ilościach. Za to kategorycznie powinno się wystrzegać miękkich, gnijących ziemniaków – takie wyrzućcie natychmiast.

Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody, a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków 1 jajko rozmiar M 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej Słodka...

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod pewnym warunkiem
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki zetrzyjcie na tarce na małych lub średnich...

Za PRL-u to dopiero były wykopki. A później ogniska. Przypominamy, jak piecze się w nich ziemniaki
Narodowe Archiwum Cyfrowe
Newsy
W PRL-u to dopiero były wykopki. A później ogniska. Przypominamy, jak piekło się w nich ziemniaki
Zaraz po żniwach rozpoczynają się wykopki. W końcu ziemniaki to podstawa jadłospisu Polaków. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, pod koniec września, szkoły się wyludniały, a uczniowie jechali pomagać rolnikom. Niektórzy z was zapewne pomagali własnym dziadkom i rodzicom. 

Dziś niemalże już tak się nie zbiera ziemniaków. Pracę rąk ludzkich zastąpiły nowoczesne kopaczki, a także kombajny. W latach 70. i jeszcze 80. nie wszystkie gospodarstwa były zmechanizowane, dlatego trzeba było współpracować z gospodarzami podczas zbioru ziemniaków. Doskonale pamięta to pokolenie obecnych pięćdziesięciolatków, które jeździło na jesienne wykopki ze swoimi klasami.  Jakie warunki sprzyjają wykopkom?  Jeżeli pogoda dopisywała, wówczas zbieracze ziemniaków przywdziewali robocze stroje i gumowce, a potem ruszali w pole. Młodzi i starzy pochyleni nad wykopanymi z ziemi ziemniakami, przenoszący pełne kosze tych warzyw i wysypujący je na pryzmy - to obrazki typowe dla epoki spod znaku Edwarda Gierka.  Również dziś zbiera się ziemniaki pod koniec lata, a najpóźniej wczesną jesienią. Najlepiej jeżeli towarzyszy temu piękna pogoda lub przynajmniej brak deszczu. Wydobyte bulwy powinny móc nieco przeschnąć, zanim zapełnią piwnice. Jak wiadomo, wykopanych kartofli się nie myje, a przed składowaniem ich w miejscu docelowym powinny pobyć 2-3 tygodnie na tzw. kwarantannie, po której należy je przesortować i odrzucić psujące się egzemplarze.   Jak piec ziemniaki w ognisku?  Nic tak nie smakuje, jak pieczone w ognisku ziemniaki. Wykopki od zawsze były połączone z ich pieczeniem. Niezależnie od tego, czy jeździło się na nie z klasą, czy indywidualnie pomagało się rodzinie na gospodarstwie. Gdy już zjadło się wszystkie kanapki z pasztetową i wypiło kawę z termosu, wówczas przychodził czas na prawdziwy rytuał. Wielkie ognisko po wykopkach musiało być zawsze i basta! W czasach PRL-u ogniska robiło się ze znalezionych gałęzi, chrustu i łętów ziemniaków. Współcześnie, na działkach można wykorzystać do tego połamane gałęzie drzew owocowych, stare pędy jeżyn, a nawet suche liście, które...

Chrupiące placki ziemniaczane?
Adobe Stock
Newsy
Chrupiące placki ziemniaczane? Odciskanie wody to strata czasu. Błąd leży gdzie indziej
Marzą się wam chrupiące placki ziemniaczane. Nie popełnijcie prostych błędów i skupcie się na kilku szczegółach. Dzięki temu wychodzą nawet początkującym!

Dla doświadczonych pań domu zrobienie smacznych i chrupiących placków ziemniaczanych to pestka. Niektóre gospodynie zrobią je obudzone „w nocy o północy” bez mrugnięcia okiem. Dla młodszych adeptów sztuki kulinarnej nawet takie proste danie może przysporzyć sporo problemów. Wielu łasuchów marzy o smacznych plackach ziemniaczanych, ale ich marzenia trafiają w próżnię wtedy, gdy okazuje się, że ich wyrób nie jest wystarczająco chrupiący. W czym może leżeć problem? Postaramy się rozwikłać tę zagadkę. Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Na początek kwestia wyboru ziemniaków . Nie trzeba nikomu przypominać, że placki ziemniaczane mają prawo udać się tylko z jesiennych, dojrzałych ziemniaków. Zbyt wodniste młode ziemniaki wykorzystywać należy do innych celów. Wybór ziemniaków to jednak nie wszystko. Po starciu góry ziemniaków często wydaje się, że nadmiar wody pogrzebie szanse na smaczne i chrupiące placki. Nic z tych rzeczy. W wodzie ze startych ziemniaków znajduje się sporo skrobi – jeśli starliście stare, mączyste ziemniaki, wylewanie z nich nawet kropli wody nie ma sensu. Lepiej dodać do masy ziemniaczanej kilka łyżek mąki pszennej – tak zresztą przewidują przecież wszystkie przepisy na to ukochane przez Polaków danie. Przed wlaniem porcji masy ziemniaczanej na patelnię dokładnie wymieszajcie zawartość miski, by utrzymać właściwą konsystencję. Jak dużo oleju używać do smażenia placków ziemniaczanych? Kolejny krok na drodze do chrupiących placków ziemniaczanych to mocno rozgrzana patelnia. Smażenie musi odbywać się w wysokiej temperaturze. To jednak nie wszystko. Niestety placki ziemniaczane są daniem, które wymagają sporych ilości oleju. Nie oszczędzajcie oleju i dość obficie podlewajcie nim smażone przez was placki. Oczywiście nie oznacza to smażenia placków w głębokim tłuszczu,...