rosol
Adobe Stock
Newsy

Zauważyliście takie coś na rosole? Usuńcie szybko zanim całkowicie popsuje smak zupy

Podczas gotowania rosołu niemal zawsze na jego powierzchni pojawia się nieestetyczna piana. Jak ją usunąć?

Gotujecie rosół przez kilka godzin na dobrym mięsie i warzywach prosto od rolnika, po czym okazuje się, że wcale nie smakuje tak, jak powinien? Powodów oczywiście może być kilka, ale jednym z nich, który może popsuć smak i wygląd, jest pojawiająca się na powierzchni zupy biała lub szara piana.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biała piana na rosole – co to jest?

Burzyny, szumowiny, farfocle… Różne nazwy oznaczające dokładnie to samo – drobinki białka z mięsa ścinające się w gotującej się wodzie. Mogą zawierać również trochę zanieczyszczeń, których unikniecie dzięki dokładnemu wymyciu mięsa przed dodaniem go do garnka. Mogą przybierać barwę białą, szarą lub brązowawą.

Jak usunąć szumowiny?

Nikt nie chce mętnego rosołu! Najpiękniejszy i najlepszy rosół to ten całkowicie przejrzysty o pięknym, złotawym kolorze. Jak najłatwiej się ich pozbyć? Jest na to kilka metod. Najprostszy i najczęściej praktykowany sposób przez wielu to włożenie mięsa do zimnej wody i doprowadzenie jej do wrzenia. Gdy zetknie się białko, należy wodę wylać i przystąpić do gotowania zupy jeszcze raz. Dzięki temu szumowiny nie powinny się już pojawić na powierzchni. Jeśli jednak pojawią się znowu, będzie ich niewiele – z łatwością usuniecie je za pomocą zwykłej łyżki, łyżki cedzakowej lub małego sitka.

Świetnym trikiem jest również użycie zwykłej soli kuchennej. Tak! Ten prosty sposób sprawi, że szumowiny opadną na dno i rosół znów stanie się przejrzysty.

Wiele gospodyń domowych nie usuwa ich, bo nie widzi takiej potrzeby. W końcu są one zupełnie nieszkodliwe, to tylko białko.

Zobacz także
gotowanie makaronu

Makaron gotujecie w garnku? Robicie duży błąd. Marnujecie bez sensu wodę i swój cenny czas

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Oto 5 prostych kroków, aby zupa była przejrzysta:

  • Nie używajcie zamrożonego mięsa – jeśli nie macie dostępu do świeżego, poczekajcie, aż się dobrze rozmrozi.
  • Umyjcie dokładnie mięso – pozbędziecie się w ten sposób zanieczyszczeń.
  • Mięso zawsze wkładajcie do zimnej wody
  • Gotujcie rosół długo, nawet 3-4 godziny. Dzięki temu uzyskacie doskonały smak, ale i piękną barwę.
  • Jeśli musicie dolać wody to niech to będzie wrzątek!
Szumowiny, rosół
Gotujmy.pl/IKa
Newsy
Szumowiny w rosole - zdejmować czy nie? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
To jedna z części gotowania rosołu, która nie kojarzy się wam pewnie najlepiej.

Zasady gotowania rosołu przydadzą się każdemu, kto lubi królową polskich zup. Trudno z tym zresztą dyskutować. W końcu rosół to nie tylko samodzielny wywar, ale i baza do wielu innych klasycznych przepisów. Najważniejsze zasady gotowania rosołu Jeśli zależy wam na dojściu do poziomu mistrzowskiego w gotowaniu rosołu, poznajcie kilka zasad, które ułatwią wam cały proces. Gotowanie rosołu należy zacząć od zimnej wody . To coś, co musicie koniecznie zapamiętać. Dzięki temu więcej składników smakowych przejdzie do rosołu i będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny. Kiedy gotujecie mięso w zimnej wodzie, odda ono cały swój smak. Druga, nie mniej ważna zasada dotyczy momentu solenia rosołu. Zawsze solicie go pod koniec ! Głównie dlatego, że składniki wrzucane do rosołu też są słone. Dopiero jak puszczą soki, możecie zdecydować, czy sól będzie dodatkowo potrzebna. Kolejna porada dotyczy warzyw. Można je wrzucać znacznie później, gdyż ich gotowanie nie zajmie tyle, co gotowanie mięsa. Pamięć o tym, co zagwarantują poszczególne produkty także ma znacznie. Marchew dodaje słodyczy i koloru, pietruszka goryczki, por i cebula dodaje ostrości, seler i goździki nadadzą smak korzenny. Jedna z ostatnich, piekielnie ważnych zasad, to sposób gotowanie rosołu. Wywar należy gotować długo na małym ogniu, a nie krótko na dużym. Jakie dodatki podać do rosołu? Rosół zazwyczaj jest podawany jako pierwsze danie. Możecie poprosić o nałożenie go z wkładką, wtedy mięso i marchew mogą was nasycić. Jeśli wolicie sam wywar, wybierzcie cienki makaron, lane kluski lub samą zupę. Szumowiny na rosole Szumowiny pochodzą głównie w mięsa. Zawiera ono białko, których część rozpuszcza się w wodzie, a część nie. Podczas...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...

Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
AdobeStock
Newsy
Jak przyrządzić szponder wołowy? Zrobicie z niego niesamowity rosół
Szponder wołowy to obowiązkowy składnik dobrego rosołu! Poznajcie przepis na pyszny bulion wołowy ze szpondrem.

Rosół ze szpondrem wołowym jest doskonałą bazą do innych zup i sosów, ale będzie też świetnie smakował podany tradycyjnie z makaronem. Sprawdźcie, jak przyrządzić rosół wołowy ze szpondrem! Jak zrobić dobry rosół? O sposobach na ugotowanie pysznego rosołu pisaliśmy już wielokrotnie. Wykorzystajcie trik na piękny zapach rosołu oraz jego złocisty kolor . Szponder wołowy do rosołu Szponder, czyli żebra wołowe są jednym z podstawowych składników smacznego rosołu. Znajduje się w nich całkiem sporo tłuszczu, dlatego wywar gotowany na szpondrze jest bardzo bogaty i sycący. Poza gotowaniem na nim rosołu szponder można upiec w piekarniku, na grillu lub udusić na patelni. Przepis na rosół ze szpondrem wołowym Do przygotowania esencjonalnego rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego, w tym szpondra 2 korzenie pietruszki 2 marchewki Ćwierć selera Biała część pora 1 cebula Świeża natka pietruszki 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe Łyżeczka soli Przygotowanie: Umyjcie mięso pod zimną, bieżącą wodą. Przełóżcie do garnka i zalejcie dwoma litrami zimnej wody. Zagotujcie. Kiedy mięso się już zagotuje, wyjmijcie łyżką cedzakową lub sitkiem znajdujące się na powierzchni wody szumowiny, czyli ścięte białko. Zmniejszcie ogień i przykryjcie garnek pokrywką. Gotujcie na małym ogniu przez pół godziny. Umyjcie por, selera, pietruszki i marchewki. Warzywa korzeniowe obierzcie ze skórki i w razie potrzeby pokrójcie na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka. Cebulę obierzcie i opalcie nad palnikiem gazowym lub, jeśli korzystacie z kuchni indukcyjnej, przekrójcie cebulę na pół i podpieczcie na suchej, rozgrzanej patelni....

Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
AdobeStock
Newsy
Podczas smażenia kurczaka wydziela się biała piana? Wiecie, co to jest?
Zastanawiacie się czym jest biała piana w kurczaku? Czy oznacza ona, że kurczak był szprycowany antybiotykami lub hormonami i jest niezdrowy? Przeczytajcie, co oznacza wydobywająca się biała piana z kurczaka podczas smażenia.

Kurczak i ogólnie mówiąc drób, to jedno z popularniejszych mięs, które jest wprost uwielbiane przez Polaków. To dobrze, bo oprócz tego, że tani i dość prosty w przyrządzeniu, drób jest też dość zdrowym mięsem. Drób nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, a za to bogaty w białko. Pewnie często robicie sałatki z piersią kurczaka, pieczonego kurczaka , smażycie pierś w kostkach, robicie potrawki z kurczaka , albo schabowe z piersi z kurczaka. Biała piana w kurczaku Być może zaobserwowaliście kiedyś wydzielającą się białą pianę z kurczaka, którą można zobaczyć na przykład podczas smażenia. Może byliście tym nawet zaniepokojeni. Wiecie, co to jest? Okazuje się, że nie musicie obawiać się o świeżość lub wartość zdrowotną takiego kurczaka. Biała piana, która pojawia się przy smażeniu, jest całkiem naturalna. To nic innego jak białko. Mięso kurczaka składa się naprawdę w dużym stopniu z białka. Białko znajduje się przede wszystkim w mięśniach, ale jest też w pewnym stopniu w płynach mięsa z kurczaka. Podczas smażenia lub innego ogrzewania, płyny wyparowują, a białko ujawnia się jako biały nalot lub biała piana. W przypadku gotowania pojawiają się słynne szumowiny . Nie ma więc żadnych obaw o wartość zdrowotną takiego kurczaka. Nie można dodawać do drobiu (ani innych mięs sprzedawanych w Unii Europejskiej) dodatkowych antybiotyków lub hormonów, więc to na pewno nie one. Możecie bez obaw zjeść kurczaka z którego wydaliła się taka piana. Wartości odżywcze mięsa z kurczaka Jeśli chcecie jeść mięso, kurczak to jeden z lepszych wyborów pod względem zdrowotnym. Może być codziennym składnikiem zdrowej diety. 100 g mięsa z kurczaka dostarcza: 120 kcal 26 gram białka Zaledwie 2 g tłuszczu Tryptofan...