Zardzewiałe noże
Adobe Stock
Newsy

Zapomnijcie o żrących chemikaliach. Jak usunąć rdzę z noży? Wystarczy to warzywo

W kuchni musi panować ład, porządek i elegancja – po to, by w idealnych warunkach można było przygotowywać smaczne i zdrowe produkty.
Hubert Rój
luty 08, 2021

Nie wspomnimy już nawet o tym, jak dobrze zadbane akcesoria kuchenne wpływają na humor i pozytywne nastawienie gospodyń domowych…

Nic tak nie rujnuje nastroju gotującego, jak nienaostrzone czy zardzewiałe noże kuchenne. Istna zgroza!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czyszczenie zamiast wyrzucania

O tym jak łatwo naostrzyć noże bez użycia ostrzałki pisaliśmy już w innym miejscu. Ten artykuł znajdziecie klikając tutaj: Jak naostrzyć kuchenne noże bez ostrzałki? To prostsze niż myślicie

Ok. Skoro ostrza są już ostre jak brzytwa, warto zadbać o ich wygląd. Ten może zrujnować pokrywająca je miejscami rdza.

Ten przypadek dotyczy zwłaszcza noży z gorszej gatunkowo stali. Nie musi jednak wpływać na ostrość danego noża.

W takich wypadkach nie powinno się pozbywać brzydko wyglądających przedmiotów. Lepiej solidnie je wyczyścić.

Sposoby na rdzę

W pierwszej chwili do głowy na pewno przyjdą wam żrące chemikalia, które bez trudu usuną resztki rdzy z trzonka i ostrza.

Nie tędy droga… Chemia po pierwsze może być szkodliwa dla stali, a po drugie lepiej unikać możliwości jej kontaktu z żywnością.

Inna znana metoda to klasyczny druciak. Metalowy zmywak to świetne narzędzie do odczyszczenia brudnego garnka, ale łatwo może uszkodzić ostrze noża.

Zobacz także

Niektórzy spryciarze do odrdzewiania niektórych przedmiotów wykorzystują colę. To dość ciekawy pomysł, ale o ostatnich miesiącach dość drogi.

Wszystko oczywiście przez podatek cukrowy. Więcej o podwyżkach coli i innych słodkich napojów przeczytacie tutaj: Podatek cukrowy stał się faktem. Nie uwierzycie, ile kosztuje butelka Coli

Łzy radości

Zamiast coli, wybierzcie coś tańszego. Warzywo, które wszyscy macie w swoich kuchniach albo spiżarniach.

Mówimy tutaj oczywiście o zwykłej cebuli. Tak, skromna,  biała cebula ma niesamowite właściwości w kontakcie z rdzą.

Wbijcie zardzewiałe ostrze w dużą cebulę. Taki ruch należy powtórzyć kilkukrotnie, zwłaszcza gdy musicie uporać się z dużym zardzewieniem.

Zapomnijcie o drogich i niebezpiecznych chemikaliach. Życzymy wam, byście po udanym wyczyszczeniu noża z rdzy dzięki cebuli, mogli uronić łezkę radości! 

Komentarze
jak dbać o nóż kuchenny
Pixabay
Newsy Jak dbać o nóż kuchenny? Ten błąd popełnia większość z nas
Nóż to bardzo ważne narzędzie, bez którego w kuchni ani rusz. Dlaczego tak ważne jest między innymi jego właściwe przechowywanie? Bowiem okazuje się, że umieszczenie go luzem w szafce to nie jest dobry pomysł. Na tym jednak nie koniec grzeszków związanych z nożami kuchennymi.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Większość Polaków przechowuje noże kuchenne w skrajnie nieodpowiedzialny i niewłaściwy sposób. W końcu najczęściej można je spotkać w towarzystwie innych przyborów wrzuconych luzem do pierwszej lepszej szuflady. Nawet nie zdajecie sobie sprawy, że ta metoda może wyszczerbić i stępić wasze noże. Jak prawidłowo przechowywać noże? Aby noże kuchenne posłużyły wam przez długie lata, najlepiej umieścić je na magnetycznej listwie w równych odstępach . Takie rozwiązanie stosuje się głównie w restauracjach, jednak w domu także można z niego korzystać. W ten sposób unikniecie przypadkowych skaleczeń i wyszczerbień. Jeśli według was to rozwiązanie ma zbyt wiele wad, możecie skorzystać z innego, równie bezpiecznego, ale na pewno lepiej wyglądającego. Na rynku nie brakuje bowiem stojaków na noże w przeróżnych wzorach i kolorach. Te w środku są zazwyczaj wypełnione materiałem, który zabezpiecza je przed wyszczerbieniem i stępianiem.  Należy jednak pamiętać, że nie w każdej kuchni jest miejsce na tego typu rozwiązania. Dlatego, jeśli bardzo chcecie pozostać przy trzymaniu noży w szufladzie, droga wolna. Wyposażcie je jednak w osłonkę na ostrza. Nowe noże są sprzedawane z nimi w zestawie, natomiast jeśli macie starsze modele, poszukajcie ich na sklepowych półkach. Jak prawidłowo czyścić noże? Od właściwego przechowywania niemniej ważne okazuje się prawidłowe czyszczenie noży. Z racji, że w domach coraz bardziej popularne stają się zmywarki , wielu producentów zezwala na mycie w nich noży. Ta metoda ma jednak wiele wad. Przede wszystkim - nie macie nad nią pełnej kontroli, a nóż umieszczony w zmywarce może się przecież bardzo poobijać. Lepiej umyć go ręcznie. Jeśli kroiliście cytrusy , nie zwlekajcie z usunięciem ich soków z noża aż...

Przeczytaj
Noże
Africa Studia/Adobe Stock
Triki kulinarne Przechowujesz w ten sposób noże? Ten błąd może cię wiele kosztować!
Dobry, ostry nóż to podstawa w każdej kuchni. Przedstawimy wam kilka porad, jak przechowywać noże, by służyły nam dostatecznie długo.
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Każda gospodyni wie, ile w kuchni zależy od dobrych noży. Obieranie, siekanie, krojenie, przekrajanie – te wszystkie działania są niezbędne do przygotowania całej masy potraw. Bez ostrego noża możemy zapomnieć o równych plastrach pomidora czy dobrze posiekanej cebuli. A to tylko najprostsze przykłady! Kilka noży, wiele zastosowań Na wyposażeniu kuchni powinno być przynajmniej kilka noży. Ten z falistym ostrzem powinien służyć nam do krojenia chleba. Tasak pozwoli nam z kolei na krojenie mięsa wraz kośćmi. Średniej wielkości ostre noże posłużą nam do krojenia warzyw. Oprócz nich potrzebne są także oczywiście noże do smarowania masła. I tak dalej, i tak dalej… Nawet najlepsze noże mogą w końcu wymagać zaostrzenia. Dlatego warto zaopatrzyć się w wygodną w użyciu ostrzałkę. Najlepiej taką, dzięki której unikniemy okaleczeń. Na rynku znajdziemy wiele ciekawych rozwiązań w tym zakresie – osobną kwestią jest cena bardziej zaawansowanych ostrzałek. Unikajmy prostych błędów Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych porad, do których warto stosować się podczas używania noży w kuchni: Przed pierwszym użyciem noże należy przepłukać gorącą wodą. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Nigdy nie wiadomo, czy na nowo zakupionym nożu nie znajdują się jakieś bakterie albo cząstki metali. Nie zapominajmy także o przepłukaniu noży po ich ostrzeniu. Po każdym krojeniu kwaśnych produktów (cytryny, cebuli itd.) warto myć nóż z użyciem płynu do mycia naczyń i ściereczki. Unikniemy w ten sposób powstawania ciemnych plam na ostrzu. Nie radzimy mycia noży w zmywarkach – w ten sposób można uszkodzić ostrze. Noże należy przechowywać w specjalnie wydzielonym miejscu – najlepiej bez ścisłego kontaktu z innymi narzędziami kuchennymi. Zasady bezpieczeństwa mówią,...

Przeczytaj
Tłuczek
Adobe Stock
Newsy Dlaczego tłuczek do mięsa ma dwie różne strony? Przeznaczenie jednej znamy wszyscy, tej drugiej prawie nikt
Tłuczek tłuczkowi nie równy. Jedne z toporkiem, drugie z dwiema częściami do tłuczenia. Jaki wybrać i jak ich prawidłowo używać?
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Tłuczek do mięsa to przedmiot obowiązkowy w każdej polskiej kuchni. Znamy przypadki kulinarnych spryciarzy, którzy potrafią ubić mięso na schabowe za pomocą butelki z wodą albo deski, ale zostaniemy przy tym, że każda pani domu powinna mieć w szufladzie zwykły tłuczek. W wielu domach wciąż „na stanie” jest tradycyjny tłuczek kratką z jednej strony, a z drugiej z ostrzem w kształcie tasaka. Ta przemyślana konstrukcja pozwala na tłuczenie mięsa i odkrajanie zbędnych żył czy kawałków tłuszczu tym samym narzędziem. Niestety, zwykle takie tłuczki okres swojej świetności mają już dawno za sobą, a tego typu tępym tasakiem krzywdy nie wyrządzi się nawet poczciwemu schabowemu. Miejsce tłuczków „made in PRL” w ostatnim czasie zaczęły zajmować nowocześniejsze kuchenne przybory. W nich nie ma już miejsca na ostrze. Do krojenia mięsa lepiej po prostu użyć dobrze naostrzonego mięsa. Nowe tłuczki W tłuczkach, które teraz znajdziemy w sklepach, są zazwyczaj dwie strony, czyli części narzędzia służące do tłuczenia mięsa. Kratkowana strona tłuczka (taka sama jak w tłuczkach starego typu) służy do zmiękczania mięsa. Nadaje się więc do pełnienia swej tradycyjnej roli, a więc rozbijania twardego mięsa schabowego na cienkie sznycle. Zastanawialiście się po co jest jeszcze druga strona nowoczesnych tłuczków? Bardziej płaska część służy do ubijania. Użyjemy jej do spłaszczenia mięsa o nieco innej strukturze, posiadającym włókna twardniejące pod wpływem temperatury. Gdy więc dziś będziemy chcieli nieco spłaszczyć naszą wołowinę czy karkówkę, uderzajmy ją bardziej płaską czy też czasem paskowaną. Wszystko w zależności od tego jaki model tłuczka posiadamy. Na koniec mała rada. Podczas tłuczenia mięsa (obojętnie którą...

Przeczytaj
Zakupy spożywcze, regały sklepowe
Pixabay/Tariq Abro
Newsy Od 1 stycznia wchodzi nowy podatek. Ceny popularnych produktów zdrożeją nawet o 40 procent 
Rząd planuje zmiany podatków w branży spożywczej. Wraz z początkiem nowego roku zapłacimy więcej m.in. za napoje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Nowe prawo ma dotyczyć głównie słodzonych napojów. Podatek od cukru może podnieść ceny popularnych marek. Podatek cukrowy Dodatkowa opłata ma dotyczyć każdego litra słodzonego napoju. Na pewno zdrożeje wszystkim dobrze znana Coca-Cola, a także jej pozbawiony cukru odpowiednik czyli Coca-Cola Zero. Pierwsze prognozy szacują, że cena podobnych produktów może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Efekty wzrostu cen odbiją się przede wszystkim na klientach. Marka produkująca sławny, ciemny napój ubolewa nad takim obrotem spraw. Rząd 4 lutego 2020 roku przyjął projekt ustawy przygotowanej przez ministra zdrowia. Zakłada ona nałożenie dodatkowego podatku na napoje zawierające cukier. Małe małpki, duża cena Oprócz napojów z zawartością cukru, których cena ma wzrosnąć nawet o 1,2 zł, podrożeją też „małpki”. Kupowane przez Polaków mini alkohole mogą być od stycznia droższe o prawie 2 zł na sztuce. W przypadku marek najtańszych wzrost cen może osiągnąć nawet 100%. Opłata będzie naliczana na poziomie 50 groszy od każdego litra plus 5 groszy na każde 100 ml, jeśli będzie w nich więcej niż 5 gramów cukru. Przykładowo oznacza to, że zamiast 4,99 zł zapłacimy za Coca-Colę aż 6,79 zł. Oczywiście cena zależy także od regionu kraju, choć podwyżka dotknie wszystkich. Słodzone słodzikiem Podatek cukrowy dotyczy również napojów słodzonych słodzikiem. Przewidywany wzrost ceny wyniesie 1,20 zł, tak więc za dwulitrową butelkę zapłacimy 6,19 zł. Podrożeją również napoje w mniejszych butelkach. Za mniejsze butelki 0,33 l zapłacimy 30 groszy więcej. Ostatnim rodzajem napojów, których nie ominie styczniowy podatek, są napoje energetyczne. Głównie ze względu na dodatek substancji aktywnej, takiej jak kofeina czy tauryna....

Przeczytaj