Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Działa na odporność
Adobe Stock
Newsy

Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Świetnie działa na odporność

Zioła mają zbawienna moc. Już od starożytności ludzie znali ich właściwości i stosowali na różne dolegliwości. Ta roślina także od stuleci pomaga na odporność. Macie ją w kuchni.

Skończyło się piękne słoneczne lato, gdy korzystaliśmy ze słońca i jedliśmy dużo warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały. Nadeszły dni ze zmienną pogodą, gdy często pada i wciąż przemaczamy buty. Nie wiemy jak się ubrać, bo temperatura wciąż się zmienia. Zaczynamy kichać, kaszleć, chorować.

Szukamy sposobów na zmniejszenie podatności na infekcję. I znaleźliśmy roślinę, która nam w tym pomoże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobry na kaszel, infekcje gardła i jamy ustnej

Tymianek, bo to o nim chcemy opowiedzieć, ma bardzo szerokie działanie zdrowotne. Działa korzystnie zarówno na przeziębienia, jak i schorzenia jelit, żołądka i wątroby. Naparami tymianku leczy się też dolegliwości układu pokarmowego i moczowego.

Jego korzystne działanie na odporność i infekcje układu oddechowego związane są z tym, że tymianek ma działanie wzmacniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zioło w postaci syropów i naparów jest stosowane podczas chorób gardła, migdałków i w infekcjach jamy ustnej. Ponieważ ma działanie rozkurczowe i wykrztuśne, syropy z tymianku stosowane są też na kaszel.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Herbatka z tymianku na odporność. Przepis

Sposób przygotowania 1 szklanki ziołowej herbatki wzmacniającej odporność, ale też pomagającej na już trwający ból gardła.

Składniki:

  • Ziele tymianku – ½ łyżki
  • Wrząca woda – szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zioło zalewamy szklanką wody i odstawiamy do zaparzenia, na około 10 minut.
  2. Po przestygnięciu, przecedzamy przez sitko.
  3. Pijemy szklankę ciepłej herbaty 3 razy dziennie.

Powody jesiennego spadku odporności

Jest kilka bardzo konkretnych powodów, z których każdej jesieni skarżymy się na spadek odporności i większą podatność na infekcje. Co rok o tej porze chodzimy z katarem, a czasem nawet gorączka i kaszel zaciągają nas do łóżka.

Przyczyny związane z pogodą:

  • Ciągłe zmiany temperatur. Nie wiemy jak się ubrać, w rezultacie ubieramy się albo za lekko i marzniemy, albo za ciepło i przegrzewamy się.
  • Częste deszcze, wilgoć. Bywamy przemoknięci, a gdy wracamy ze spaceru z mokrymi nogami, to katar murowany!
  • Silny wiatr, który  stwarza ryzyko ryzyko przewiania i przemarznięcia.

Przyczyny związane z dietą i dostępnością witamin z naturalnych źródeł:

  • Coraz mniej jemy świeżych warzyw i owoców. Po obfitującym w zieleninę lecie, przychodzi czas, gdy warzywa są mniej dorodne, mniej smaczne i znacznie droższe. Zaczynamy mniej ich jeść.
  • Niedobory witaminy D. W naszym klimacie, tylko latem mamy dużo dni słonecznych, które pomagają zasilać nasz organizm w witaminę D3. Dzieje się tak dlatego, że to witamina, którą organizm syntetyzuje w skórze, pod wpływem działania promieni słonecznych. Im mniej słońca, tym mniej mamy witaminy D, a ma ona nawet większy wpływ na naszą odporność niż witamina C.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...

Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem
Czy wiecie, że w Polsce niedobór witaminy D3 jest powszechny i dotyka aż 90% Polaków? Powodem jest zbyt mało słońca, szczególnie jesienią i zimą. Podpowiadamy jak jeść, żeby podnieść poziom tej witaminy.

Większość potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze pod wpływem słońca. Możemy ją sobie także dostarczyć spożywając produkty, bogate w ,,witaminę słońca". Są nimi ryby, sery, mleko, jaja, a także grzyby , orzechy i nasiona. Jak je jeść, żeby przyswoić jak najwięcej D3? Co jeść, by uniknąć niedoboru witaminy D3? Dla uniknięcia niedoborów witaminy D3 ważne jest nie tylko to, żeby włączać do diety produkty w nią bogate, ale też to, żeby spożywać je w obecności tłuszczów. To za ich pomocą witamina przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, a z niego do poszczególnych narządów. Najbogatsze w D3 są tłuste morskie ryby jak łosoś, makrela czy śledź. O ile danie rybne na obiad to nic niezwykłego, to nie zawsze mamy ochotę na tego rodzaju śniadanie. Na śniadania najlepszy będzie nabiał, często wybieramy też różnego rodzaju owsianki. I tu warto pamiętać o jednym ważnym zaleceniu: spożywając produkty bogate w witaminę D3, nie łączcie ich z pokarmami bogatymi w błonnik , jak owsianka, bo te zmniejszają poziom wchłaniania witaminy. Jeśli więc lubicie na śniadanie jeść owsiankę bogatą w błonnik, mający dobroczynne działanie na układ pokarmowy, poprawę flory bakteryjnej i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, to nie dodawajcie do niej bogatych w D3 orzechów i nasion. Owsiankę zjedzcie z owcami, a orzechy zostawcie na drugie śniadanie i schrupcie je kilka godzin później same.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Sylwia (@kulinarnemigawki.pl)...

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy
Lody a ból gardła. Dylemat, który nurtuje nie tylko chorujące latem dzieci, ale i dorosłych. Rozstrzygamy tę palącą kwestię raz na zawsze.

W wielu polskich domach kategorycznie zakazuje się spożywania lodów na przykład dzieciom, które wcześniej skarżyły się na ból gardła. Są jednak ludzie, którzy uważają, że powinno się robić wręcz przeciwnie. Gdzie leży prawda? Zanim przejdziemy do rozwiania mitów o lodach , skupmy się odrobinę na samym bólu gardła. Ból gardła to problem, który na pewno dotknął kiedyś każdego. Przyczyny bólu mogą być różne. Infekcja wirusowa, infekcja bakteryjna, ale także niezależne od infekcji tak zwane suche nieżyty gardła. Takie boleści mogą pojawić się na przykład w obliczu kontaktu np. z dymem papierosowym. Czym spowodowany jest ból gardła? Wspomniane nieżyty stanowią jednak mały odsetek wszystkich poważnych problemów z gardłem. Zdecydowana większość wypadków bólu gardła jest wywoływana przez wirusy i bakterie, takie jak np.: Paramyksowirusy Myksowirusy Wirusy grypy Paciorkowce z grupy A Bakterie beztlenowe Różnica między zapaleniami gardła na tle wirusowym i bakteryjnym polega między innymi na sile objawów, ale także na sposobie leczenia. Bóle gardła wywołane przez wirusy nie są bowiem leczone za pomocą antybiotyków. Zaczerwienienie, obrzęk, trudności w mówieniu i przełykanie, nieprzyjemne drapanie – takie są najczęstsze objawy bólu gardła. Czy można sobie z nimi poradzić za pomocą zwykłych słodkich lodów śmietankowych czy kakaowych ? Czy można jeść lody na ból gardła? Odpowiedź na to pytanie nie może być jednoznaczna. Z jednej bowiem strony lód jest naturalnym środkiem znieczulającym. Rozumując w ten sposób, łatwo zauważyć, że zjedzenie lodów w obliczu bólu gardła może być swoistym środkiem przeciwbólowym. To jednak...