Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Działa na odporność
Adobe Stock
Newsy

Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Świetnie działa na odporność

Zioła mają zbawienna moc. Już od starożytności ludzie znali ich właściwości i stosowali na różne dolegliwości. Ta roślina także od stuleci pomaga na odporność. Macie ją w kuchni.

Skończyło się piękne słoneczne lato, gdy korzystaliśmy ze słońca i jedliśmy dużo warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały. Nadeszły dni ze zmienną pogodą, gdy często pada i wciąż przemaczamy buty. Nie wiemy jak się ubrać, bo temperatura wciąż się zmienia. Zaczynamy kichać, kaszleć, chorować.

Szukamy sposobów na zmniejszenie podatności na infekcję. I znaleźliśmy roślinę, która nam w tym pomoże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobry na kaszel, infekcje gardła i jamy ustnej

Tymianek, bo to o nim chcemy opowiedzieć, ma bardzo szerokie działanie zdrowotne. Działa korzystnie zarówno na przeziębienia, jak i schorzenia jelit, żołądka i wątroby. Naparami tymianku leczy się też dolegliwości układu pokarmowego i moczowego.

Jego korzystne działanie na odporność i infekcje układu oddechowego związane są z tym, że tymianek ma działanie wzmacniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zioło w postaci syropów i naparów jest stosowane podczas chorób gardła, migdałków i w infekcjach jamy ustnej. Ponieważ ma działanie rozkurczowe i wykrztuśne, syropy z tymianku stosowane są też na kaszel.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Herbatka z tymianku na odporność. Przepis

Sposób przygotowania 1 szklanki ziołowej herbatki wzmacniającej odporność, ale też pomagającej na już trwający ból gardła.

Składniki:

  • Ziele tymianku – ½ łyżki
  • Wrząca woda – szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zioło zalewamy szklanką wody i odstawiamy do zaparzenia, na około 10 minut.
  2. Po przestygnięciu, przecedzamy przez sitko.
  3. Pijemy szklankę ciepłej herbaty 3 razy dziennie.

Powody jesiennego spadku odporności

Jest kilka bardzo konkretnych powodów, z których każdej jesieni skarżymy się na spadek odporności i większą podatność na infekcje. Co rok o tej porze chodzimy z katarem, a czasem nawet gorączka i kaszel zaciągają nas do łóżka.

Przyczyny związane z pogodą:

  • Ciągłe zmiany temperatur. Nie wiemy jak się ubrać, w rezultacie ubieramy się albo za lekko i marzniemy, albo za ciepło i przegrzewamy się.
  • Częste deszcze, wilgoć. Bywamy przemoknięci, a gdy wracamy ze spaceru z mokrymi nogami, to katar murowany!
  • Silny wiatr, który  stwarza ryzyko ryzyko przewiania i przemarznięcia.

Przyczyny związane z dietą i dostępnością witamin z naturalnych źródeł:

  • Coraz mniej jemy świeżych warzyw i owoców. Po obfitującym w zieleninę lecie, przychodzi czas, gdy warzywa są mniej dorodne, mniej smaczne i znacznie droższe. Zaczynamy mniej ich jeść.
  • Niedobory witaminy D. W naszym klimacie, tylko latem mamy dużo dni słonecznych, które pomagają zasilać nasz organizm w witaminę D3. Dzieje się tak dlatego, że to witamina, którą organizm syntetyzuje w skórze, pod wpływem działania promieni słonecznych. Im mniej słońca, tym mniej mamy witaminy D, a ma ona nawet większy wpływ na naszą odporność niż witamina C.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Kosz owoców
Pixabay/Sven Hilker
Newsy
Jak dbać o zdrowie jamy ustnej podczas choroby? Jeden owoc może zdziałać cuda
Upewnij się, że wiesz jak dbać o prawidłową higieną jamy ustnej. Popularny, polski owoc przyjdzie ci z pomocą. 

Pandemia wywróciła do góry nogami życie nas wszystkich. Zmieniamy nawyki zakupowe, towarzyskie, a także przyzwyczajamy się do nietypowego zachowania względem służby zdrowia. Obładowane pacjentami szpitale nie przekonują do korzystania z przychodni.  Powszechne zaniedbanie Są obszary, które nie zawsze są dla nas priorytetem. Często jednym z nich są kwestie stomatologiczne. Zawieszamy swoje wizyty stomatologiczne nie tylko w strachu przed dentystą, ale także w ramach bezpiecznego zostawania w domu. COVID-19 nie oszczędza ani młodszych, ani starszych. Jednak zdrowie zębów jest czymś o co powinniśmy dbać szczególnie. Ignorowanie sygnałów dotyczących zębów może się dla nas źle skończyć. Sytuacja naszej jamy ustnej może się wręcz pogorszyć. Jeśli chorujesz w sezonie jesienno-zimowym, twoja jama ustna wymaga szczególnej pielęgnacji. Kiedy masz grypę, wystarczy kilka prostych wskazówek, by twoje zdrowie nie szwankowało w najgorszym dla zachorowania okresie. 1. Utrzymaj właściwy poziom czystości jamy ustnej Rada nie tylko zwyczajna, co konieczna i nie do pominięcia. Powinieneś szczotkować zęby co najmniej dwa razy dziennie. Czyste zęby to podstawa higieny jamy ustnej. Jak się okazuje, utrzymanie języka w czystości jest równie ważne. Możesz go szczotkować razem z zębami. Na języku rozwija się flora bakteryjna, którą trzeba sukcesywnie usuwać. 2. Płucz gardło co najmniej 2-3 razy dziennie Wystarczy kilka tanich składników i masz prosty i skuteczny płyn do jamy ustnej. Użyj czarnego pieprzu, kurkumy, liści bazylii i wody. To również dodatkowy zastrzyk witaminy C, który w znaczący sposób zwiększy twoją odporność. Płucz nim gardło nawet kilka razy dziennie. Możesz dodać też aloes, aby uzyskać dodatkowe właściwości...

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

dobrej jakości miód
Adobe Stock
Newsy
Czy miód może szkodzić bardziej niż cukier? Jeden błąd i traci całą swoją wartość
Chętnie dodajemy go do herbaty z cytryną wierząc, że wzmocni naszą odporność. Ale czy wiecie, że w niektórych przypadkach może być szkodliwy?

Nawet dzieci wiedzą, że miód jest bardzo zdrowy i trzeba go jeść. Szczególnie jesienią i zimą, gdy nasz organizm jest osłabiony i narażony na różne infekcje. Dodajemy go do herbat, ciast, owsianek albo po prostu jemy łyżką prosto ze słoika. Część osób stawia na stare, sprawdzone sposoby i używają miodu do robienia domowych syropów na przeziębienie, w których w skład wchodzi jeszcze zwykle cebula, czosnek czy imbir. Ale czy wiecie, że miód nie zawsze jest zdrowy? Kiedy może nam zaszkodzić i co robić, by wykorzystać wszystkie jego właściwości. Właściwości miodu Owoc ciężkiej pracy tysięcy pszczół to nie tylko słodki dodatek do jedzenia. Wykazuje się on szeregiem prozdrowotnych właściwości! Oto kilka z nich: działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ból gardła, łagodzi dolegliwości związane z wrzodami żołądka, obniża ciśnienie krwi, wspomaga gojenie ran i zapobiega powstawaniu blizn, pomocny w walce z trądzikiem i suchą skórą, działa kojąco na chorą wątrobę. Tego nigdy nie rób! Naukowcy przypominają, że działanie miodu na nasz organizm jest najlepsze wtedy, gdy spożywany miód ma temperaturę pokojową . Podgrzewany zaczyna tracić cenne składniki odżywcze, a zbyt gorący może być wręcz toksyczny. Specjaliści twierdzą, że idealna temperatura miodu to 35 stopni Celsjusza – tyle, ile panuje w ulu. Wystarczy zaledwie dziesięć stopni więcej, by nastąpił proces zmian w strukturze białek oraz utrata enzymów, które odpowiadają m.in. za podnoszenie naszej odporności i zwalczanie bakterii i grzybów odpowiedzialnych za infekcję. Miód podgrzany do temperatury 90 stopni i więcej (a tyle ma gorąca herbata) prowadzi do powstania niebezpiecznego związku chemicznego –...