Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Działa na odporność
Adobe Stock
Newsy

Zaopatrzcie się w to zioło na jesień. Świetnie działa na odporność

Zioła mają zbawienna moc. Już od starożytności ludzie znali ich właściwości i stosowali na różne dolegliwości. Ta roślina także od stuleci pomaga na odporność. Macie ją w kuchni.

Skończyło się piękne słoneczne lato, gdy korzystaliśmy ze słońca i jedliśmy dużo warzyw i owoców, bogatych w witaminy i minerały. Nadeszły dni ze zmienną pogodą, gdy często pada i wciąż przemaczamy buty. Nie wiemy jak się ubrać, bo temperatura wciąż się zmienia. Zaczynamy kichać, kaszleć, chorować.

Szukamy sposobów na zmniejszenie podatności na infekcję. I znaleźliśmy roślinę, która nam w tym pomoże.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dobry na kaszel, infekcje gardła i jamy ustnej

Tymianek, bo to o nim chcemy opowiedzieć, ma bardzo szerokie działanie zdrowotne. Działa korzystnie zarówno na przeziębienia, jak i schorzenia jelit, żołądka i wątroby. Naparami tymianku leczy się też dolegliwości układu pokarmowego i moczowego.

Jego korzystne działanie na odporność i infekcje układu oddechowego związane są z tym, że tymianek ma działanie wzmacniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Zioło w postaci syropów i naparów jest stosowane podczas chorób gardła, migdałków i w infekcjach jamy ustnej. Ponieważ ma działanie rozkurczowe i wykrztuśne, syropy z tymianku stosowane są też na kaszel.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda

Herbatka z tymianku na odporność. Przepis

Sposób przygotowania 1 szklanki ziołowej herbatki wzmacniającej odporność, ale też pomagającej na już trwający ból gardła.

Składniki:

  • Ziele tymianku – ½ łyżki
  • Wrząca woda – szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Zioło zalewamy szklanką wody i odstawiamy do zaparzenia, na około 10 minut.
  2. Po przestygnięciu, przecedzamy przez sitko.
  3. Pijemy szklankę ciepłej herbaty 3 razy dziennie.

Powody jesiennego spadku odporności

Jest kilka bardzo konkretnych powodów, z których każdej jesieni skarżymy się na spadek odporności i większą podatność na infekcje. Co rok o tej porze chodzimy z katarem, a czasem nawet gorączka i kaszel zaciągają nas do łóżka.

Przyczyny związane z pogodą:

  • Ciągłe zmiany temperatur. Nie wiemy jak się ubrać, w rezultacie ubieramy się albo za lekko i marzniemy, albo za ciepło i przegrzewamy się.
  • Częste deszcze, wilgoć. Bywamy przemoknięci, a gdy wracamy ze spaceru z mokrymi nogami, to katar murowany!
  • Silny wiatr, który  stwarza ryzyko ryzyko przewiania i przemarznięcia.

Przyczyny związane z dietą i dostępnością witamin z naturalnych źródeł:

  • Coraz mniej jemy świeżych warzyw i owoców. Po obfitującym w zieleninę lecie, przychodzi czas, gdy warzywa są mniej dorodne, mniej smaczne i znacznie droższe. Zaczynamy mniej ich jeść.
  • Niedobory witaminy D. W naszym klimacie, tylko latem mamy dużo dni słonecznych, które pomagają zasilać nasz organizm w witaminę D3. Dzieje się tak dlatego, że to witamina, którą organizm syntetyzuje w skórze, pod wpływem działania promieni słonecznych. Im mniej słońca, tym mniej mamy witaminy D, a ma ona nawet większy wpływ na naszą odporność niż witamina C.

Źródło: medonet.pl, poradnikzdrowie.pl

To zioło was wyleczy. Użyjcie 2 sposobów żeby pozbyć się kataru i kaszlu
Adobe Stock
Newsy
To zioło was wyleczy. Użyjcie go na 2 sposoby żeby pozbyć się kataru i kaszlu
Gdy wracacie do domu przemarznięci albo wtedy, gdy pojawia się katar, sięgnijcie po sprawdzone metody łagodzenia dolegliwości. Wykorzystajcie do leczenia przeziębienia zioło, które macie w domu.

Wiele ziół, przypraw czy innych roślin ma zbawienne właściwości zdrowotne. Robicie napary z czosnku, imbiru i kolendry, dodajecie miód i w ten sposób korzystacie z naturalnych środków na przeziębienie unikając stosowania preparatów aptecznych. Oto roślina, która również ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki temu pomaga leczyć infekcje górnych dróg oddechowych, takie jak katar i kaszel. Poznajcie tymianek i jego dwa proste zastosowania. Tymianek na katar Tymianek można wykorzystać w różny sposób. Dzięki olejkom eterycznym, które rozpoznacie po intensywnym zapachu, możecie używać go do udrażniania zatkanego nosa. Pod wpływem inhalacji zacznie wypływać z niego gromadząca się wydzielina. Inhalacje z tymiankiem można przygotować i przeprowadzić bardzo prosto. Inhalacje z tymiankiem można przygotować i przeprowadzić bardzo prosto: Do miski lub garnka z gorąca wodą dodajcie dwie łyżki tymianku, zamieszajcie. Nachylcie się nad unoszącą się parą z dodatkiem tymianku. W tej pozycji oddychajcie głęboko przez usta i noc. Żeby wzmocnić działanie, można przykryć się ręcznikiem, żeby cała para unosiła się prosto w kierunku twarzy i nie uciekała bokami, oraz woda dłużej była gorąca i parująca. Tymianek na kaszel Z tymianku można też przygotować napar pomagający na kaszel. Mikstura skutecznie pomoże odkrztusić zalegającą wydzielinę. Aby zrobić napar z tymianku: Wlejcie do garnka szklankę wrzącej wody i dodajcie 1 łyżkę stołową tymianku. Gotujcie napar przez kilka minut, a na koniec odcedźcie przez sitko. Z tymianku można zrobić też olejek tymiankowy. Wystarczy dobrej jakości olejem zalać zioło i odstawić na kilka dni. Olejku z dodatkiem tymianku dodawajcie do gorących kąpieli. Taka kąpiel nie tylko rozgrzeje, ale...

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis
Adobe Stock
Newsy
Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis
Męczy was chrypka i kaszel? Przyrządźcie ten prosty, domowy syrop na przeziębienie!

Domowe sposoby na przeziębienie działają wtedy, gdy są oparte na naturalnych składnikach, z których każdy ma własne zdrowotne właściwości. Połączone, działają synergicznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie i powodują, że powstała mikstura jest świetnym lekiem na przeziębienie, infekcje bakteryjne, bóle gardła, kaszel czy katar. Składniki lecznicze z domowej apteczki W sezonie jesienno-zimowym musimy szczególnie dbać o odporność. Organizm może być osłabiony zmianą diety, gdy po miesiącach letnich spożywamy mniejszą ilość warzyw i owoców, brakiem słońca, a także nieprzyjazną, jesienną aurą. To czas gdy często na zewnątrz jest zimny, porywisty wiatr, pada deszcz. Wciąż marzniemy, przewiewa nas i moczy. Z tego powodu należy wzmacniać organizm, jak tylko się da, a najlepsze do tego są stare i sprawdzone sposoby! Na przykład domowy syrop z miodu i cytryny, który szybko stawia na nogi! Jak działają poszczególne składniki mikstury? Cytryna – zawiera dużo witaminy C, działa pozytywnie na wzmocnienie odporności, a podczas choroby łagodzi objawy Imbir – ma właściwości rozgrzewające, zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Wspomaga odporność, stosowany na przeziębienie łagodzi dolegliwości takie jak bolące gardło czy kaszel Miód – wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia i chorób gardła. Goździki – mają działanie antyseptyczne, likwidują stan zapalny i wzmacniają układ odpornościowy Przepis na domowy syrop na kaszel Potrzebnych wam będzie tylko kilka łatwo dostępnych produktów. Składniki 2 cm korzenia imbiru 2 duże cytryny 3 Łyżki miodu 4 -5 goździków Przygotowanie Cytryny umyjcie, przekrójcie na pół i wyciśnijcie z nich sok. Imbir obierzcie i...

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.
Adobe Stock
Newsy
Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników
Zmienna pogoda, chłodne wieczory i poranki, marzniemy, mokniemy, zarażamy się w sklepie i wracamy do domu kaszląc. Czym jest kaszel i jak go łagodzić?

Kaszel to objaw choroby, najczęściej infekcji wirusowej, która atakują górne drogi oddechowe. Zakażenie wywołuje podrażnienia błony śluzowej gardła, a one prowadzą do reakcji skurczowej, która powoduje kaszlnięcie. Kaszlemy i zupełnie nie potrafimy tego kaszlu opanować. Podpowiadamy jak łagodzić podrażnienia doprowadzające do kaszlu, za pomocą dwóch składników, które macie w domu. Jednym z nich jest zwykły burak, drugim cukier lub miód. Dlaczego syrop z buraka pomaga na kaszel? Tajemnica działania syropu z buraka związana jest z właściwościami buraka, którego sok kiedyś był zalecany niemal wyłącznie na anemię, a dziś wiemy, że jego lecznicze właściwości pomagają na wiele dolegliwości. Buraki oczywiście: Wzmacniają układ krwionośny Zapobiegają anemii ale też: Wspomagają organizm wyniszczony chorobami Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą Wspierąją odporność Spowalnia rozwój infekcji wirusowej i bakteryjnej  i przede wszystkim: Przynoszą szybką ulgę przy męczącym, suchym kaszlu  Zmniejszają uczucie drapania w gardle Łagodzą chrypkę Powlekają przesuszone i podrażnione błony śluzowe gardła To właśnie działanie ochronne na błony śluzowe gardła powoduje, że warto syrop z buraka pić zawsze wtedy, gdy skarżymy się na infekcje gardła. Czy można zastąpić leki domowymi sposobami w czasie choroby? Podczas żadnej choroby nie należy zastępować domowymi sposobami, w tym syropami czy naparami, leczenia zaleconego przez lekarza.  Wprawdzie syrop z buraka zawiera sporo substancji prozdrowotnych, na przykład: Witaminy - w tym wit. C, wit. A, wit E Składniki mineralne - żelazo , wapń, magnez, potas, cynk, fosfor Substancje o działaniu...

Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
Ta przyprawa ma długą historię stosowania jako środek leczniczy. Według niektórych źródeł, była ona używana w Egipcie już w 1500 r. p.n.e. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzkość. To roślina pochodząca z Egiptu, która należy do grupy baldaszkowatych, w skład których wchodzą również kminek, koper włoski i koper. Anyż od wieków jest używany ze względu na jego właściwości lecznicze, a także bogate zastosowanie kulinarne. Podobno starożytni rzymianie spożywali anyż tuż po obfitych posiłkach, aby poprawić trawienie pokarmu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat anyżu? Anyż jest twardą owocnią owocu anyżu gwiazdkowatego. Powstała z niego przyprawa ma liczne walory zdrowotne – m.in. łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i zacząć przyprawiać nim potrawy? Właściwości zdrowotne anyżu Anyż, a zwłaszcza tłoczony z niego olejek, zawiera niezliczone aktywne związki chemiczne, które niosą wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia stan skóry. Z uwagi na obecność przeciwutleniaczy, anyż może pomóc w eliminacji wolnych rodników w całym organizmie, szczególnie tych, które mogą powodować stres oksydacyjny w skórze. Dzięki temu anyż opóźnia pojawianie się zmarszczek, a także poprawia elastyczność skóry. Wzmacnia odporność. Przyprawa ta doskonale poprawia odporność i od niepamiętnych czasów jest stosowana w leczeniu infekcji bakteryjnych żołądka i innych części ciała.  Dodaje energii, poprawia libido, zmniejsza bóle miesiączkowe. Stosowanie anyżu u mężczyzn może im zapewnić zastrzyk energii i zwiększyć popęd seksualny, podczas gdy u kobiet może regulować cykle miesiączkowe, kontrolować wahania nastroju i inne skutki uboczne menstruacji wywołane przez hormony. Wspiera drogi oddechowe. Jeśli dokucza wam kaszel...