Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy

Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz

Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny.

Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy herbata z cytryną jest niezdrowa?

W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą.

Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych.

Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna?

Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem.

Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą.

Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.

Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy
Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście
Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności. Zastosowanie cytryny To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia. Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego. Cytryna - zalety dla zdrowia To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka. Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Owoc, który wzmacnia odporność Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć. Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny....

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...