Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy

Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz

Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny.

Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy herbata z cytryną jest niezdrowa?

W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą.

Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych.

Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?

Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna?

Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem.

Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą.

Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.

Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Flickr
Newsy
Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Kochacie herbatę z cytryną? Może lepiej sprawdźcie, czy jej picie wam nie zaszkodzi!

Możemy chyba śmiało przyznać, że herbata pita z dodatkiem plastra cytryny to część polskiej tradycji. Ten sposób picia herbaty jest nie do pomyślenia w ojczyźnie „herbaciarzy”, czyli w Wielkiej Brytanii. Wyspiarze wolą pić ją z dodatkiem mleka. Picie osłodzonej cukrem czarnej herbaty z dodatkiem kwaśnej cytryny to zwyczaj znany głównie w naszej części Europy. Mimo tego, że w ten sposób podaje się czarny napój w Polsce i w okolicach już od setek lat, w ostatnim czasie narosło wokół niego sporo mitów. Czy herbata z cytryną szkodzi? Wiele osób zaczęło unikać picia herbaty z cytryną po tym, jak przestrzeń publiczną opanowały doniesienia o cytrynianie glinu. Ten związek wytwarza się właśnie w czajniczku lub w filiżance po połączeniu świeżo zaparzonej herbaty z cytryną. Sama nazwa „cytrynian glinu” może przyprawić niejednego twardziela o gęsią skórkę. Jeśli dodamy do tego jeszcze rzekome zagrożenie zwiększeniem ryzyka rozwoju Alzheimera w wyniku jego spożycia, zaczyna się robić poważnie. Tego typu plotki mogą podziałać na wyobraźnię. Zwłaszcza gdy dodamy do nich, fakt, że według niektórych cytrynian glinu może zbierać się w mózgu i później wpływać na zmiany neurologiczne. W tym momencie należy się słowo wyjaśnienia. Rzeczywiście sam w sobie glin i jego pochodne nie są czymś korzystnym dla zdrowia ludzkiego organizmu. Jednak według specjalistów nie stanowi on aż tak dużego zagrożenia. Nerki odpowiadają za pozbywanie się nadwyżek glinu w organizmie. Czy można dodawać do herbaty cytrynę ze skórką? Strach ma więc tylko wielkie oczy. Sprawa cytryny i herbaty nie kończy się jednak na produkowaniu przez ten duet cytrynianu glinu. Zagrożenie z picia takiego napoju czyha na fanów herbaty z innej strony. Chodzi...

dlaczego rybę polewa się sokiem z cytryny?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego rybę skrapia się cytryną? Wcale nie po to, żeby lepiej smakowała
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, po co dodaje się do ryby cytrynę? Oprócz próby poprawienia smaku ma to jeszcze inny, głębszy sens.

Ryba i cytryna to stare, dobre i wypróbowane małżeństwo. Okazuje się, że nie tylko z miłości, ale także i z rozsądku. Chodzi tutaj nam o praktyczne powody, dla których używa się soku tego cytrusa w połączenia z większością rodzajów ryb. Ryby traktuje się sokiem z cytryny głównie po to, by pozbyć się ich nieprzyjemnego zapachu i czasami smaku. Dlaczego powinno się skrapiać rybę cytryną? Bierze się on z zawartych w mięsie ryb amin. Te organiczne związki, pochodne amoniaku są produkowane wtedy, gdy mięso ryb zaczyna niezauważalne i niegroźne początkowo procesy rozkładu. Chemiczne podobieństwo amin do amoniaku wyczuwalne jest nieraz także przez osoby jedzące ryby – nieprzyjemny zapach ryb może niektórym przypomnieć właśnie zapach amoniaku. Teraz czas na małą lekcję chemii. Aminy, tak jak amoniak są odczynu zasadowego. Po zadziałaniu na nie kwasem (czyli sokiem z cytryny) zmieniają się w trakcie reakcji chemicznej w sole i tracą swoje właściwości. Tutaj należy się małe wyjaśnienie – polanie ryby sokiem z cytryny przed obróbką termiczną lub po niej, wcale nie oznacza, że ryba stanie się słona. Sole aminowe nie mają wyczuwalnego zapachu, ani smaku. Czy powinno się kropić rybę sokiem z cytryny dla smaku? Używanie soku cytrynowego do ryb ma jeszcze jeden wymiar. Otóż chodzi o to, że im świeższa ryba, tym teoretycznie mniej soku powinno się używać do zabicia „amoniakowego” zapachu i smaku. Ma to swoje źródło w postępującym nieodwracalnie rozkładzie mięsa ryby po jej zabiciu – to jednak wcale nie przekreśla jej smacznego przyrządzenia. Co jednak, jeżeli ktoś lubi doprawić cytryną nawet świeżo złowioną w strumyku lub w stawie rybę? Nic w tym złego. Tutaj wkraczają do gry tak zwane względy smakowe. Niektórzy po prostu uwielbiają...

Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy
Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście
Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności. Zastosowanie cytryny To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia. Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego. Cytryna - zalety dla zdrowia To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka. Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas. Owoc, który wzmacnia odporność Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć. Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny....

Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
AdobeStock
Newsy
Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
Szkoda pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe. W walce z oznakami starzenia świetnie spisują się naturalne produkty, które macie w kuchni!

Mówią, że dusza się nie starzeje – ale ciało niestety tak! Nie da się magicznie zlikwidować wszystkich zmarszczek i oznak starzenia, jednak istnieją sposoby, które pozwolą zdecydowanie je złagodzić. Proste, szybkie, a przede wszystkim naturalne! Wszystkie niezbędne składniki znajdują się w waszej kuchni. Maseczka z jajek To chyba najprostsza do wykonania maseczka, stosowana przez kobiety od wieków. Jajka mają wspaniały wpływ nie tylko na włosy, ale także na skórę! Będziecie potrzebowali jedynie jednego dużego jajka. Należy je dokładnie ubić i posmarować nim oczyszczoną wcześniej twarz. Gdy jajko wyschnie, umyjcie twarz letnią wodą. Skóra będzie bardziej napięta i gładka dzięki zawartym w jajku proteinom. Potas zadba o nawilżenie twarzy, a ryboflawina chroni przed szkodliwym wpływem środowiska na kondycję skóry. Herbata na cienie pod oczami Macie podkrążone oczy po nieprzespanej nocy? Poradzi sobie z tym herbata ! Najlepsza w tym celu będzie biała herbata, ale możecie również użyć zwykłej, czarnej herbaty albo rumianku . Wystarczy, że zalejecie torebki z herbatą wrzątkiem, zaparzycie i odczekacie, aż wystygnie. Następnie torebki z herbatą należy położyć na powiekach i pod oczami i odczekać około 15-20 minut. Jeśli preferujcie herbatę liściastą, to wystarczy zamoczyć w naparze waciki i użyć ich tak samo, jak torebek. Okład z herbaty wspaniale łagodzi opuchliznę pod oczami, a zawarte w niej antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo. Awokado na odmłodzenie skóry Poczekajcie na promocję na awokado w sklepie i wykorzystajcie je do zrobienia świetnej maseczki odmładzającej! Potrzebna wam będzie połowa małego awokado oraz łyżka miodu. Rozgniećcie awokado widelcem, dodajcie miód i wymieszajcie. Następnie nałóżcie miksturę na oczyszczoną i osuszoną...