Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy

Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać.

Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić drogie pochłaniacze wilgoci?

Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach.

Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla.

Zobacz także
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Dlaczego warto użyć ryżu jako pochłaniacza wilgoci?

Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika.

Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach.

Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.

Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Woreczki z ryżem można przechowywać w temperaturze pokojowej, po co więc wkładać je do lodówki? Wyjaśniamy, co się dzieje z ziarenkami, gdy trafią na wilgoć.

Suchy ryż nie nadaje się do jedzenia. Jest twardy, chrzęści na zębach i najprawdopodobniej zjedzenie go w takiej formie wywoła ból brzucha. Jednak ryż zanurzony w wodzie, całkowicie się zmienia. Ziarenka pęcznieją i miękną. Ten proces obserwujemy, np. gotując ryż na obiad. Ziarenka ryżu zachowują się w kontakcie z wodą zawsze tak samo. Do czego zatem można je wykorzystać?  Praktyczny eksperyment z ryżem w lodówce Zróbcie prosty eksperyment: włóżcie do lodówki 2-3 woreczki surowego ryżu. Ułóżcie każdy z nich na osobnej półce i obserwujcie, jak wilgoć odkładająca się na ściankach urządzenia, zacznie się przenosić do ziarenek ryżu. Po czym poznacie, że wilgoć przeniosła się z jednego miejsca do drugiego? Tylna ścianka lodówki będzie bardziej sucha, za to torebki ryżu spęcznieją jak przy gotowaniu. Wykonując ten test pamiętajcie o 2-ch rzeczach: Razem z wilgocią do ziaren ryżu przenikną także nieprzyjemne zapachy, usuniecie więc je przy okazji z lodówki. Gdy torebki ryżu spęcznieją, trzeba je wymienić na nowe. Nawodniony ryż nie będzie przyjmował więcej wody, a pozostawiony na miejscu, zacznie pleśnieć. Dlaczego surowy ryż pochłania wilgoć z lodówki? To zwykły proces, z pogranicza chemii i fizyki, który naturalnie występuje w przyrodzie. Cząsteczki jednej substancji - wilgoci, przenoszą się i wnikają do drugiej - suchego ryżu. Nie tylko ryż dobrze absorbuje wilgoć. Inne, naturalne pochłaniacze wilgoci, to soda i zwykła sól. Chcąc usunąć wilgoć i nieprzyjemne zapachy z lodówki, można też do niej włożyć czystą, suchą gąbkę kuchenną. Gąbka podobnie jak ryż usunie nadmiar wilgoci i brzydki zapach. Inne wykorzystanie surowego ryżu Właściwość absorpcji wilgoci przez suche...

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Ryż świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale może mieć szereg innych zastosowań. Ten patent z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przygotowując obiad często zamiennie stosuje się ziemniaki z makaronem, kaszą bądź ryżem. To świetne źródło węglowodanów, które są bardzo istotne w codziennej diecie. Sypkie produkty można przygotować na wiele sposobów, co czyni je idealnie uniwersalnym składnikiem.  Popularny ryż Jednym z popularniejszych produktów spożywczych na całym świecie jest ryż. To najczęściej spożywany składnik, tuż obok pieczywa. Jego uprawa jest dość specyficzna i wymaga sporej wilgotności. Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym produktem. Jest nie tylko pożywny, ale również zdrowy.   Rodzaje ryżu W sklepie na półkach można spotkać się z szeregiem różnorodnych produktów. Ryż wyróżnia się między innymi na podstawie długości ziarna. Dzieli się je na: krótkoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty. Dany produkt jest również klasyfikowany poprzez stopień oczyszczenia. Najpopularniejszym i najbardziej pożądanym rodzajem jest jednak ryż biały. Jednakże można także wyróżnić brązowy czy paraboliczny. Wybór odpowiedniego produktu zależy od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnego smaku.  Potrawy z udziałem ryżu Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza w codziennej diecie. Jego smak jest wyjątkowy, co podkreślają również przygotowane z nim dania. Ryż idealnie sprawdza się w takich potrawach jak: gołąbki, risotto z warzywami, chilli con carne, ryż smażony z kurczakiem i warzywami, ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem, zapiekane papryki faszerowane mięsem i ryżem, czy sticky rice z mango. Ryż to dość uniwersalny produkt, dlatego też może być wykorzystany do dań wytrawnych, jak i na słodko. Ryż jako świetny...

Zostawcie woreczek z ryżem w łazience i zobaczcie, co się stanie. W mig usunie trudny problem
Adobe Stock
Newsy
Zostawcie woreczek z ryżem w łazience i zobaczcie, co się stanie. W mig usunie trudny problem
W waszej łazience nieustannie zdarza się nadmiar wilgoci? By zminimalizować ten uciążliwy problem, zastosujcie prosty trik - przyda się wam do tego zwykły, biały ryż.

Łazienka jest tym pomieszczeniem w domu, w którym pomimo najszczerszych chęci i sposobów trudno jest całkowicie pozbyć się wilgoci. Codziennie kąpiele i suszenie prania sprawiają, że poziom wilgotności jest w łazience wyższy, niż w reszcie mieszkania. A to nierzadko prowadzi do problemów, takich jak grzyb na ścianie, pleśń w fugach czy nieproszeni goście w postaci rybików.  Można radzić sobie z wilgocią na różne sposoby. W tym artykule podpowiemy wam, jak zmniejszyć wilgotność w łazience z pomocą pewnego bardzo popularnego, kuchennego produktu. Domowy pochłaniacz wilgoci z ryżu Słyszeliście o tym, że jeśli zbryla się wam sól w solniczce, to należy włożyć do niej kilka ziarenek ryżu? Zadziałają one jak gąbka, która wchłonie wilgoć i sprawi, że sól nie będzie się zbrylać. Właściwości higroskopijne ryżu możecie też z powodzeniem wykorzystać w łazience. Weźcie kawałek materiału przepuszczającego powietrze - najlepsza będzie cienka bawełna. Wsypcie do niego szklankę ryżu i zwiążcie materiał tak, by powstał woreczek. Następnie wystarczy umieścić go w łazience, na przykład powiesić na kaloryferze i gotowe! Warto dodatkowo skropić ryż kilkoma kroplami olejku eterycznego - w ten sposób będziecie mieli pochłaniacz wilgoci i odświeżacz powietrza do łazienki w jednym. Pamiętajcie jednak o tym, by ryż regularnie wymieniać - sprawdzajcie co jakiś czas, czy woreczek nie stał się bardzo ciężki przez zebraną wilgoć. Jak zapobiec wilgoci w łazience? Jeżeli nie możecie się uporać z wilgocią w łazience, zacznijcie stosować się do poniższych zasad, które pomogą jej zapobiec: sprawdźcie drożność wentylacji zawsze otwierajcie drzwi po kąpieli (lub okno, jeśli je macie i pogoda na to pozwala) upewnijcie się, że drzwi do łazienki są wyposażone w otwory lub podcięcie...

Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Pixabay
Newsy
Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Nie czytajcie instrukcji gotowania ryżu na opakowaniu! Jest znacznie lepszy sposób.

Ryż to świetna alternatywa węglowodanowego produktu dla wszystkich osób, które muszą unikać glutenu – czy to z powodów zdrowotnych czy po prostu preferencji. W odróżnieniu od chleba czy makaronów, ryż pozbawiony jest tego składniku. Jest też dość lekkostrawny, jednak nie zawiera dużych ilości błonnika przyspieszającego trawienie. Co innego jego brązowa odmiana, która gotuje się nieco dłużej, ale jest znacznie bogatsza w prozdrowotne składniki. Jak właściwie ugotować ryż? Wydaje się to być absolutnym kuchennym ABC – zwłaszcza, że każdy producent podaje na opakowaniu instrukcje przygotowywania ryżu. Wiele osób sięga po wygodny, błyskawiczny ryż w torebkach – jednak np. w Azji, z której pochodzi ten składnik, jest to zupełnie niespotykane. Jedyna dopuszczalna tam forma ryżu to sypka i daje ona możliwość na znacznie smaczniejsze przygotowanie, a Azjaci posiadają w swoich kuchniach nawet specjalne urządzenia do gotowania tzw. ryżowary.  Niezależnie od tego, po który ryż sięgniecie, w torebce czy w formie sypkiej, najważniejsze jest precyzyjne odmierzanie czasu. Jak ugotować ryż? Jeśli chcecie ugotować 3 porcje ryżu, odmierzcie: 1 szklankę ryżu sypkiego 1,5- 2 szklanki wody pół łyżeczki soli Ryż należy dokładnie opłukać zimną wodą przed gotowaniem. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarenka się sklejają i nie są sypkie. Bardzo istotna jest też proporcja wody do ilości ryżu. Po zagotowaniu temperatura palnika powinna zostać zmniejszona do minimalnej, aby ryż dochodził w niej przez następne 10-15 minut i zdążył wchłonąć wodę. Aby zachować piękny, śnieżnobiały kolor ryżu (np. jeśli zapraszacie gości i zależy wam na pięknym wyglądzie potrawy), do gotujących się ziaren można wkropić...