Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy

Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać.

Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić drogie pochłaniacze wilgoci?

Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach.

Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla.

Zobacz także
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Dlaczego warto użyć ryżu jako pochłaniacza wilgoci?

Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika.

Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach.

Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.

arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie
Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...

sposób na zbrylony cukier
Adobe Stock
Triki kulinarne
Wasz brązowy cukier skostniał? Jest na to sposób. Tę metodę znają tylko nieliczni
Kiedy do sypkiego cukru dostanie się zbyt dużo wilgoci, ten zmienia się w twardą bryłę. Istnieje jednak pewien prosty sposób, aby zaradzić temu problemowi. Wystarczy użyć skórki z popularnego owocu.

Dlaczego cukier się zbryla? Zbrylający się cukier to powszechny problem. Zmaga się z nim wiele pań domu. Wytwarzająca się na jego powierzchni twarda skorupa to efekt zbyt dużej wilgoci dostającej się do wnętrza produktu.  Dzieje się tak nie tylko z powodu bezpośredniego wkładania mokrej łyżki z herbaty do cukiernicy, ale również wilgoci wchłanianej przez produkt z powietrza. Na szczęście istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Sposób na zbrylony cukier Aby cukier stał się znowu sypki należy przede wszystkim wyciągnąć z niego wilgoć. Brzmi skomplikowanie, jednak w rzeczywistości jest banalnie proste. Do tej czynności można użyć na przykład chleba, ryżu, bądź cukrowych pianek.  Jednak w tej konkurencji niekwestionowanym zwycięzcą okazuje się skórka z pomarańczy. Wystarczy, że umieścisz ją wraz ze zbrylonym cukrem w hermetycznym pojemniku, bądź woreczku strunowym na całą noc. Po wyjęciu cukier będzie jak nowy! Inne zastosowania skórki z pomarańczy Szczególnie w okresie jesienno-zimowym Polacy wyrzucają do kosza masę skórek z pomarańczy. To błąd. Ten produkt można przecież wykorzystać do wielu rzeczy. Oprócz przywrócenia sypkości cukru, skórka z pomarańczy idealnie sprawdzi się również w wielu innych dziedzinach, na przykład jako naturalny odświeżacz powietrza. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić domowy ocet. Produkt idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący łazienkę oraz ślady po kawie.  Pamiętaj jednak, że używając pomarańczy w kuchni, nie zawsze musisz obierać ją ze skórki. Istnieją przypadki, w których ten smakowity owoc możesz użyć w całości, na przykład przygotowując aromatyczną, zimową herbatę z przepisu Ani Starmach.    ...

Gotowany ryż
Pixabay/Uwe Conrad
Newsy
Ugotujcie ryż w ten sposób, a zmniejszycie jego kaloryczność nawet o połowę
Ryż i jego właściwości to wiedza powszechna. Dziś trudno sobie wyobrazić gotowanie bez ryżu.

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Produkt ten przydaje się także w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie sięgają po niego. Ryż dobrze syci Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Pewnie często używacie go do przygotowywania ulubionych dań. Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż: krótkoziarnisty (np. ryż perłowy do sushi), średnioziarnisty i długoziarnisty, np. jaśminowy i basmati. Ryż to źródło błonnika pokarmowego Jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Ryż biały, ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziarna, jest znacznie uboższy w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się podobnie ryż paraboliczny, w którym składnik ten jest tracony w trakcie szlifowania ziaren. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż brązowy, czarny i dziki wpływa korzystnie na ośrodek głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Taki ryż sprawdzi się głównie w przypadku osób z otyłością. Dzięki ciemnym odmianom  ryżu zmniejszycie masę ciała.  Ryż jest produktem bezglutenowym Dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo ryż bogaty w błonnik może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób już chorujących na cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały przyda się z kolei osobom cierpiącym na biegunki. Przynosi ulgę, kiedy trawienie działa jak rollercoaster. Nietypowa metoda gotowania ryżu Jak donoszą media internetowe badacz ze Sri Lanki...

Prosta sałatka
gotujmy.pl/monikaT83
Newsy
Przepyszna sałatka za kilka złotych. Składniki z pewnością masz w lodówce. Sekretem jest wyjątkowy sos
Tak prostej sałatki jeszcze nie przyrządzaliście. Ma jeszcze jeden plus. Na jej przygotowanie wydasz grosze.

Trochę ryżu, sera żółtego, papryki, groszku oraz wyjątkowy sos, stworzy zaskakujące połączenie smaków. Jeśli jesteście fanami szybkich i smacznych sałatek, ten przepis podbije wasze serca. Sałatka jest niezwykle prosta i przygotujecie ją z najpopularniejszych składników z domowej kuchni. Zdrowy, brązowy ryż  Brązowy ryż, na którego bazie przyrządzimy naszą sałatkę, jest zdrowszy i bardziej wartościowy niż ryż biały, więc powinniśmy często wykorzystywać go w naszej kuchni. Wspomaga on układ trawienny, reguluje właściwy poziom cukru we krwi oraz redukuje poziom złego cholesterolu, dzięki dużej zawartości witaminy E. Ryż brązowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i jest doskonałym źródłem energii. Stanowi cenne wsparcie dla naszego układu immunologicznego, zmniejszając podatność na infekcje. Na zrobienie tej sałatki będziecie potrzebować tylko 30 minut. Co musimy przygotować? Składniki na prostą sałatkę ryżową: 1 szklanka suchego brązowego ryżu 150 g szynki w kawałku 120 g sera żółtego w kawałku 1 mała papryka czerwona 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu pikantnego Sól, pieprz  Przygotowanie: Ryż przepłukujemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy około 30 minut do miękkości. W czasie, gdy ryż będzie się gotować, przygotowujemy nasze pozostałe składniki. Ser i szynkę kroimy w kostkę o średniej wielkości. Paprykę myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Groszek z puszki odcedzamy, przepłukujemy wodą.  Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy go i studzimy, a następnie przekładamy go do miski. Dodajemy nasze składniki do ryżu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nasz wyjątkowy sos przyrządzamy z majonezu i ketchupu  Do wymieszanych w misce...