Szklanka ryżu do szafy
Adobe Stock
Newsy

Włóżcie szklankę ryżu do szafy - to, co się stanie, totalnie was zaskoczy

Wilgoć, nieprzyjemny zapach, stęchlizna w szafie – z tym wszystkim czasem trudno się uporać. Mamy na to sposób. Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po jeden składnik.

Tego rodzaju problemy często spotykają nas, gdy dość rzadko zaglądamy do danej szafy. Płaszcze, kurtki i kożuchy szybko przechodzą wtedy nieprzyjemnym zapachem. Zwykle w takich sytuacjach nie mamy wyjścia. Żeby przywrócić ubraniom odpowiedni zapach, należy je wyprać.

Znane powiedzenie mówi: trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Tak samo będzie w przypadku rzadko otwieranych szaf z ubraniami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić drogie pochłaniacze wilgoci?

Zamiast wydawać majątek na drogie zawieszki, odświeżacze powietrza i inne substancje chemiczne, lepiej zajrzeć do kuchni. Czy macie w swoich szafkach zapas ryżu? Jeżeli tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, by raz na zawsze rozwiązać problem stęchlizny w szafach.

Wystarczy wsypać ziarna do szklanki i wstawić do szafy. Co przyniesie nam taki zabieg? Suchy ryż doskonale będzie pochłaniał nadmiar pary wodnej z zamkniętego mebla.

Zobacz także
Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż na sypko? Zróbcie tak, a wyjdzie idealnie

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Dlaczego warto użyć ryżu jako pochłaniacza wilgoci?

Nieugotowany ryż świetnie wchłania wilgoć i chroni przed pleśnią. By uzyskać podobny efekt jak w aromatyzowanych odświeżaczach powietrza, potrzebujemy jeszcze jednego składnika.

Do naszego ryżu możemy dodać kilka kropel olejku eterycznego, np. eukaliptusowego lub miętowego – dzięki temu nasza odzież nie tylko nie będzie nieprzyjemnie pachniała, ale także będzie miała piękny zapach.

Ryż to więc tani, ale i ekologiczny zamiennik dla drogich odświeżaczy powietrza, do których wyprodukowania potrzeba wielu sztucznych, często groźnych dla środowiska składników.

Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie woreczek ryżu do lodówki, a już zawsze będziecie go tam trzymać
Woreczki z ryżem można przechowywać w temperaturze pokojowej, po co więc wkładać je do lodówki? Wyjaśniamy, co się dzieje z ziarenkami, gdy trafią na wilgoć.

Suchy ryż nie nadaje się do jedzenia. Jest twardy, chrzęści na zębach i najprawdopodobniej zjedzenie go w takiej formie wywoła ból brzucha. Jednak ryż zanurzony w wodzie, całkowicie się zmienia. Ziarenka pęcznieją i miękną. Ten proces obserwujemy, np. gotując ryż na obiad. Ziarenka ryżu zachowują się w kontakcie z wodą zawsze tak samo. Do czego zatem można je wykorzystać?  Praktyczny eksperyment z ryżem w lodówce Zróbcie prosty eksperyment: włóżcie do lodówki 2-3 woreczki surowego ryżu. Ułóżcie każdy z nich na osobnej półce i obserwujcie, jak wilgoć odkładająca się na ściankach urządzenia, zacznie się przenosić do ziarenek ryżu. Po czym poznacie, że wilgoć przeniosła się z jednego miejsca do drugiego? Tylna ścianka lodówki będzie bardziej sucha, za to torebki ryżu spęcznieją jak przy gotowaniu. Wykonując ten test pamiętajcie o 2-ch rzeczach: Razem z wilgocią do ziaren ryżu przenikną także nieprzyjemne zapachy, usuniecie więc je przy okazji z lodówki. Gdy torebki ryżu spęcznieją, trzeba je wymienić na nowe. Nawodniony ryż nie będzie przyjmował więcej wody, a pozostawiony na miejscu, zacznie pleśnieć. Dlaczego surowy ryż pochłania wilgoć z lodówki? To zwykły proces, z pogranicza chemii i fizyki, który naturalnie występuje w przyrodzie. Cząsteczki jednej substancji - wilgoci, przenoszą się i wnikają do drugiej - suchego ryżu. Nie tylko ryż dobrze absorbuje wilgoć. Inne, naturalne pochłaniacze wilgoci, to soda i zwykła sól. Chcąc usunąć wilgoć i nieprzyjemne zapachy z lodówki, można też do niej włożyć czystą, suchą gąbkę kuchenną. Gąbka podobnie jak ryż usunie nadmiar wilgoci i brzydki zapach. Inne wykorzystanie surowego ryżu Właściwość absorpcji wilgoci przez suche...

Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie miseczkę ryżu do szafy. Pokochacie ten trik
Ryż świetnie sprawdza się nie tylko w kuchni, ale może mieć szereg innych zastosowań. Ten patent z pewnością przypadnie wam do gustu.

Przygotowując obiad często zamiennie stosuje się ziemniaki z makaronem, kaszą bądź ryżem. To świetne źródło węglowodanów, które są bardzo istotne w codziennej diecie. Sypkie produkty można przygotować na wiele sposobów, co czyni je idealnie uniwersalnym składnikiem.  Popularny ryż Jednym z popularniejszych produktów spożywczych na całym świecie jest ryż. To najczęściej spożywany składnik, tuż obok pieczywa. Jego uprawa jest dość specyficzna i wymaga sporej wilgotności. Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za tym produktem. Jest nie tylko pożywny, ale również zdrowy.   Rodzaje ryżu W sklepie na półkach można spotkać się z szeregiem różnorodnych produktów. Ryż wyróżnia się między innymi na podstawie długości ziarna. Dzieli się je na: krótkoziarnisty, średnioziarnisty, długoziarnisty. Dany produkt jest również klasyfikowany poprzez stopień oczyszczenia. Najpopularniejszym i najbardziej pożądanym rodzajem jest jednak ryż biały. Jednakże można także wyróżnić brązowy czy paraboliczny. Wybór odpowiedniego produktu zależy od przyrządzanej potrawy oraz indywidualnego smaku.  Potrawy z udziałem ryżu Ryż jest świetnym źródłem węglowodanów. Świetnie sprawdza w codziennej diecie. Jego smak jest wyjątkowy, co podkreślają również przygotowane z nim dania. Ryż idealnie sprawdza się w takich potrawach jak: gołąbki, risotto z warzywami, chilli con carne, ryż smażony z kurczakiem i warzywami, ryż gotowany na mleku z prażonym jabłkiem, zapiekane papryki faszerowane mięsem i ryżem, czy sticky rice z mango. Ryż to dość uniwersalny produkt, dlatego też może być wykorzystany do dań wytrawnych, jak i na słodko. Ryż jako świetny...

Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Pixabay
Newsy
Dodajcie odrobinę tego do gotującego się ryżu. Zachowa śnieżnobiały kolor
Nie czytajcie instrukcji gotowania ryżu na opakowaniu! Jest znacznie lepszy sposób.

Ryż to świetna alternatywa węglowodanowego produktu dla wszystkich osób, które muszą unikać glutenu – czy to z powodów zdrowotnych czy po prostu preferencji. W odróżnieniu od chleba czy makaronów, ryż pozbawiony jest tego składniku. Jest też dość lekkostrawny, jednak nie zawiera dużych ilości błonnika przyspieszającego trawienie. Co innego jego brązowa odmiana, która gotuje się nieco dłużej, ale jest znacznie bogatsza w prozdrowotne składniki. Jak właściwie ugotować ryż? Wydaje się to być absolutnym kuchennym ABC – zwłaszcza, że każdy producent podaje na opakowaniu instrukcje przygotowywania ryżu. Wiele osób sięga po wygodny, błyskawiczny ryż w torebkach – jednak np. w Azji, z której pochodzi ten składnik, jest to zupełnie niespotykane. Jedyna dopuszczalna tam forma ryżu to sypka i daje ona możliwość na znacznie smaczniejsze przygotowanie, a Azjaci posiadają w swoich kuchniach nawet specjalne urządzenia do gotowania tzw. ryżowary.  Niezależnie od tego, po który ryż sięgniecie, w torebce czy w formie sypkiej, najważniejsze jest precyzyjne odmierzanie czasu. Jak ugotować ryż? Jeśli chcecie ugotować 3 porcje ryżu, odmierzcie: 1 szklankę ryżu sypkiego 1,5- 2 szklanki wody pół łyżeczki soli Ryż należy dokładnie opłukać zimną wodą przed gotowaniem. Pozbędziecie się w ten sposób nadmiaru skrobi, która sprawia, że ziarenka się sklejają i nie są sypkie. Bardzo istotna jest też proporcja wody do ilości ryżu. Po zagotowaniu temperatura palnika powinna zostać zmniejszona do minimalnej, aby ryż dochodził w niej przez następne 10-15 minut i zdążył wchłonąć wodę. Aby zachować piękny, śnieżnobiały kolor ryżu (np. jeśli zapraszacie gości i zależy wam na pięknym wyglądzie potrawy), do gotujących się ziaren można wkropić...

arszenik w ryżu
Adobe Stock
Zdrowie
Źle ugotowany ryż może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, czy nie przygotowujesz go w ten sposób
Badania nad zawartością arszeniku w pożywieniu już wiele lat temu wykazały, że związek ten powszechnie występuje w jedzeniu. Jego największe ilości gromadzą się między innymi w ryżu. Można je jednak zmniejszyć poprzez prawidłowe gotowanie produktu.

Arszenik to silnie trujący i toksyczny związek chemiczny. Niestety, powszechnie występuje w spożywanym przez nas jedzeniu. Jednak w większości produktów jego ilości są śladowe i nie zagrażają życiu w sposób bezpośredni. Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana w przypadku ryżu. Ten niewłaściwie przygotowany i jedzony zbyt często może bardzo źle wpłynąć na nasze zdrowie. Arszenik w ryżu Faktem jest, że arszenik można znaleźć w każdym ryżu dostępnym na sklepowych półkach. Jednak najwięcej tego toksycznego związku zawiera przede wszystkim odmiana brązowa . Bowiem w powszechnie spożywanym ryżu białym jest aż 80 proc. mniej arszeniku. To jednak wciąż dużo.  Należy pamiętać, że ta szkodliwa substancja znajduje się nie tylko w czystym ryżu, ale również w produktach z niego zrobionych , takich jak mleko, kaszki, kleiki czy przekąski. Na jego działanie są więc narażone zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ryż w zbyt dużych ilościach szkodzi zdrowiu Zbyt częste spożywanie ryżu i jego pochodnych może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatrucie arszenikiem objawia się bowiem między innymi krwiomoczem, utratami przytomności, bólami głowy , a także metalicznym posmakiem w ustach.  Długotrwałe faszerowanie się tego typu daniami może z kolei podwyższyć ryzyko zachorowania na raka płuc, pęcherza oraz skóry, a nawet śmierci. Na szczęście istnieje łatwy sposób, aby zmniejszyć ilość arszeniku w tak uwielbianym przez Polaków ryżu. Jak zmniejszyć zawartość arszeniku w ryżu? Przede wszystkim przed rozpoczęciem gotowania ryż, bez względu na jego odmianę, należy bardzo dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą . Następnie umieść go w garnku w proporcji 1:6. Oznacza to, że na każdą szklankę ryżu powinno przypadać aż 6 szklanek wody, a nie...