ile razy można gotować wodę w czajniku
Flickr
Newsy

Ile razy można gotować tę samą wodę w czajniku? Sprawdźcie, czy to bezpieczne dla zdrowia

Na pewno znacie ten scenariusz na pamięć. Ktoś z domowników wstawia na gaz czajnik „zalany” do pełna i na herbatę trzeba czekać dwa razy dłużej.

Oczywiście wiadomo, że lepsze już takie rozwiązanie, niż nalanie trochę za mało wody, przez co jeden z pijących jest poszkodowany… Zwykle nalewanie wody do czajnika „z górką” kończy się jej ponownym zagotowaniem w czajniku, na kolejną kawę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wielokrotne gotowanie wody w garnku jest bezpieczne?

Czy takie postępowanie może być niebezpieczne dla zdrowia? Takie pytanie zaczęło zadawać sobie w sieci wiele osób. Dlaczego? W obiegu zaczęło krążyć sporo niesprawdzonych opinii o szkodliwości ponownie przegotowanej wody.

Mowa na przykład o tym, że w ponownie ugotowanej wodzie dochodzi do przemienienia minerałów w toksyczne związki. Inna plotka mówi na przykład o tym, że przegotowana dwukrotnie woda traci dużo tlenu, przez co staje się świetnym środowiskiem dla rozwoju różnych bakterii.

Znane są również opowieści o tym, że wodę w czajniku należy zmieniać po kilku godzinach „stania”, gdyż mogą rozwinąć się w niej różne bakterie.

Co daje przegotowanie wody w czajniku?

I tu właśnie dochodzimy do sedna sprawy. Tak, to prawda, bakterie rzeczywiście mają dobre środowisko do rozwoju w stojącym przez całą noc pełnym czajniku.

Sęk w tym, że ponowne przegotowanie wody właśnie pozwoli na ich zabicie i wytępienie! Dlatego, jak mówią eksperci, mitem są także wszelkie opowieści o szkodliwości podwójnego gotowania wody na herbatę i kawę.

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od stanu waszego czajnika i wody, którą do niego wlewacie. Czajnik powinien być wykonany z dobrego, najlepiej emaliowanego tworzywa, które zabezpieczy go przed pogarszaniem swojego stanu.

Jeżeli chodzi o wodę, w zdecydowanej większości polskich miast do picia po przegotowaniu nadaje się zwykła, poczciwa i dostępna wszystkim kranówka. Jej przegotowanie daje pewność, że po jej wypiciu na pewno nie będzie żadnych nieprzyjemnych niespodzianek.

Zobacz także
Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza

Zauważyliście tłusty osad na herbacie? Sprawdźcie, co to oznacza

Nie zgadlibyście do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Nie zgadlibyście, do czego w pielęgnacji domu przyda się herbata. Każdy powinien o tym widzieć!

Jaką wodę wybrać do parzenia herbaty i kawy?

Nie brakuje jednak wybrednych osób, które na herbatę i kawę wybierają wodę źródlaną. Taka woda rzeczywiście może w dużym stopniu wpłynąć na smak gorących napojów. Różnicę będzie można niekiedy dostrzec nawet wizualnie. Herbaty dobrej jakości ugotowane na dobrej wodzie nie pozostawią na powierzchni szklanki charakterystycznego osadu.

Dobrym pomysłem będzie rozejrzenie się po okolicy w poszukiwaniu źródła wody oligoceńskiej. To nic innego jak woda z artezyjskich, głębokich źródeł umiejscowionych w głębi ziemi pomiędzy podziemnymi skałami.

Jej skład wykazuje zazwyczaj bardzo dobre wyniki pod względem liczby i jakości minerałów. Spróbujcie pić ją i po przegotowaniu i na surowo.

Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
Adobe Stock
Newsy
Czy kamień z czajnika jest szkodliwy? Czym grozi jego wypicie?
W czajniku zagotowuje się przeważnie wodę z kranu. Zawiera jednak kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest to szkodliwe?

W wielu miastach, nawet tych dużych (jak np. Warszawa), władze zapewniają o dobrej jakości wody kranowej, która jest w pełni bezpieczna do spożycia. Jednak po zagotowaniu woda z kranu wytrąca kamień, który osadza się w czajniku. Czy jest on szkodliwy dla zdrowia? Wyjaśniła to chemiczka Sylwia Panek, która prowadzi w mediach społecznościowych profil o nazwie Mama Chemik. Czy kamień z czajnika szkodzi? „Wodę z wodociągów zazwyczaj można pić prosto z kranu, bo musi ona spełniać wymagania określone w rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia. Należy jednak pamiętać, że badania wody są wykonywane w zakładzie wodociągowym, z którego jest ona do Was doprowadzana, więc teoretycznie jej jakość po drodze do Waszego domu może ulec pogorszeniu. Wpłynąć może na to przede wszystkim kiepski stan instalacji wodociągowej i hydraulicznej. Niektórzy narzekają również na zapach chloru” – tłumaczy chemiczka.  Chociaż większość problemów z wodą kranową może rozwiązać dzbanek filtrujący, często nie usuwa on całego kamienia. Ekspertka uspokaja jednak, że nie będzie miało to niekorzystnych skutków dla zdrowia, a wręcz przeciwnie.  „Ale czym jest ten kamień? To nierozpuszczalne węglany wapnia i magnezu, które powstają między innymi w trakcie gotowania wody. Twarda woda to z kolei woda zawierająca duże ilości jonów magnezu i wapnia. Jonów, które są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Te dwa pierwiastki pełnią bardzo ważną rolę w naszym organizmie: zapewniają prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego, wspomagają pracę serca, a także wzmacniają nasze kości. Co ciekawe, ich przyswajalność z wody jest dużo większa niż z pożywienia. Dlatego jeżeli macie w domu twardą wodę nie musicie się jej bać, możecie pić ją prosto z kranu, bez...

Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Własne
Newsy
Jak poprawnie parzyć herbatę liściastą? Wiele osób cały czas popełnia ten szkolny błąd
Jak powinno się parzyć herbaciany napar? Można zrobić to zwyczajnie i prosto, czyli zalać susz wrzątkiem lub zrobić z tego cały rytuał. Czynność przygotowania naparu stanie się wtedy ceremonią, którą uroczyście zakończycie sącząc gorący napój.

Pierwszy wybór, jakiego musicie dokonać kupując herbatę jest taki, czy lepiej kupić susz herbaciany, czy herbatę w saszetkach. Tę pierwszą trudniej jest przyrządzić, ale z reguły ma lepszą jakość i można z niej wydobyć dużo więcej smaku. A gdy już przejdziecie do zaparzania, decyzji do podjęcia będzie więcej, bo herbatę można parzyć na różne sposoby. Jedno jest pewne, nie zalewa się jej ot tak wodą i nie zostawia na zbyt długo. Jak prawidłowo zaparzyć herbatę w liściach? Do zaparzenia będziecie potrzebowali kubka lub szklanki, sitka, herbaty, oraz wody, która może być lepsza lub gorsza oraz mieć różną temperaturę. Istotny w parzeniu jest także czas gdy pozwalacie zaparzać się listkom. Woda, której używacie do parzenia herbaty powinna być miękka. Nie powinna za to zawierać dużej ilości jonów magnezu, żelaza czy wapnia. Dobrze jest używać wody filtrowanej, przed parzeniem wlejcie więc ją do dzbanka filtrującego. Różnicę w wodzie z dzbanka filtrującego i z kranu dostrzeżecie bez problemu. Jak? Wystarczy przyjrzeć się nieapetycznemu osadowi na herbacie przygotowanej z twardej wody. Ten błąd, który wpływa także na smak napoju popełnia większość parzących tak zwany czaj  Ile herbaty wsypać? Ilość użytego suszu jest ważna, bo od tego zależy jej smak. Z proporcją wody można oczywiście eksperymentować jednak dla większości herbat używa się 1 g liści na każde 100 ml wody Czas parzenia różni się w zależności od tego czy robicie napar z herbaty czarnej, czerwonej, zielonej czy białej. Każdą z nich parzy się nieco inaczej, jednak można założyć, że czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 3-5 minut, przy czym herbatę białą parzy się najkrócej, bo maksymalnie 3 minuty. O jednym należy pamiętać parząc herbatę: nie należy jej...

czy woda z kranu jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Czy picie kranówki jest zdrowe? A może to trucizna dla organizmu?
Pijecie wodę z kranu czy wolicie tego nie robić w obawie o swoje zdrowie? Rozwiejemy wasze wątpliwości!

W Polsce wciąż wiele osób podchodzi do picia kranówki z dużą nieufnością. Uważa się, że jest ona niezdrowa i z tego powodu wielu ludzi kupuje wodę butelkowaną, a tej z kranu używa tylko po przegotowaniu. Czy faktycznie jest się czego bać? Sprawdźcie. Czy można pić wodę z kranu? Jeśli boicie się wody z kranu, zastanówcie się – czy myjecie owoce, warzywa i naczynia przegotowaną wodą, czy kranówką? Możemy się założyć, że większość wybiera drugą opcję! Dlaczego więc niektórzy wolą nie pić wody z kranu, skoro i tak używają jej do żywności i naczyń, z których później jedzą? Być może wynika to z faktu, że w przeszłości rzeczywiście w Polsce woda w rurach była kiepskiej jakości, dlatego nikt nie odważył się wówczas jej pić i używano tylko przegotowanej wody. Jednak od wielu lat kranówka jest całkowicie bezpieczna i nie trzeba się jej bać! Co więcej, w wielu europejskich krajach picie wody z kranu jest standardem i często Polacy dziwią się widząc, jak w innych krajach ludzie bez obaw napełniają butelki kranówką. Czy woda z kranu jest zdrowa? Współcześnie woda, która znajduje się w kranie, przechodzi najpierw drogę przez filtry i oczyszczacze . Każdy dostawca wody jest zobowiązany do tego, by zadbać o jej czystość i bezpieczeństwo. W wodzie nie mogą się znajdować niebezpieczne bakterie, grzyby i inne substancje niebezpieczne dla zdrowia. Analiza wody przeprowadzana jest w trzech etapach: biologicznym, chemicznym i w biomonitoringu. Dlatego możecie mieć pewność, że wasza kranówka została wcześniej dokładnie zbadana przez specjalistów! Minerały w wodzie z kranu Kranówka bogata jest w minerały, które znajdują się także w wodzie butelkowanej. Co więcej – bardzo często kranówka jest zdrowsza na przykład od wody...

Wstawiacie w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiacie w ten sposób wodę na kawę i herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy macie czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez was gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zechce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu większą ilość zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteście sami w domu z pewnością gotujecie więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujecie, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Czy można wielokrotnie gotować wodę na herbatę? Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to nie zapewnia odpowiedniej ilości minerałów naszemu organizmowi. Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż...