Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?
YouTube/VillageFoofVillage
Newsy

Wiele osób mrozi jajka przed ich smażeniem. Powód was zaskoczy. Spróbujecie?

Przedziwny pomysł, który zdaje się działać! Też macie ochotę wypróbować ten sposób?

Dzięki powszechności internetu, jesteście w stanie łatwo wymienić się doświadczeniami z wieloma ludźmi na całym świecie. Nikogo nie dziwi już przecież wielogodzinna rozmowa z rodziną żyjącą w innym kraju lub poszukiwanie kuchennych inspiracji na ciekawe dania w sieci.

Internet to też potężna baza ciekawych pomysłów kulinarnych. Niedawno pokazywaliśmy wam jak można wykorzystać kuchenną gąbkę, jak łatwo posiekać kapustę, albo jak najprościej umyć piekarnik przy pomocy tabletki do zmywarki.

Dziś chcielibyśmy pokazać wam poradę, która z pozoru wydaje się dziwna, ale jest stosowana przez wielu osób w celu osiągnięcia upragnionego efektu. Chodzi o mrożenie… jajek. Jajek w skorupkach!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mrożenie jajek – czy to ma sens?

Jajka można oczywiście zamrozić w celu przedłużenia ich świeżości. Trzeba się jednak liczyć z tym, że może w nich pęknąć skorupka. Ci ludzie robią to jednak w zupełnie innym celu. Nie ma to nic wspólnego z konserwacją żywności.

Mrożenie jajek pozwala bowiem uzyskać charakterystyczne wypukłe żółtko przy robieniu jajka sadzonego. Sprawdźcie jak to wygląda w dołączonym wideo.

Żeby skorzystać z tej metody trzeba włożyć jajko w skorupce do zamrażarki i pozostawić je tam na przynajmniej kilkanaście godzin (do pełnego zmrożenia). Po wyjęciu jajka z lodówki trzeba obrać je ze skorupki, a następnie przekroić na pół. Uważajcie bardzo przy krojeniu zamrożonego jajka. Jest niezwykle śliskie i łatwo można skaleczyć się przy próbie jego przekrojenia. Musicie jednak użyć wystarczająco ostrego noża. Róbcie to po prostu ostrożnie.

Zamrożone jajko połóżcie na patelni i pogrzejcie ją. Jajko będzie się powoli rozmrażać i jednocześnie lekko smażyć. To też ciekawy wizualnie proces. Białko jajka ścina się, a wnętrze (żółtko) pozostaje dalej zamrożone.

Dzięki tej metodzie można uzyskać idealnie płynne żółtko w jajku sadzonym. Niektóre osoby stosują tę metodę właśnie w tym celu. Choć wydaje się ona dziwna i jest stosunkowo pracochłonna, może być warta waszej uwagi. Spróbujecie?

Źródło: YouTube

Czytaj także:

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...

Jajka
Pexels/Callum Hill
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Przyłóżcie je do ucha
Jajko to przede wszystkim naturalne źródło białka i mający szerokie zastosowanie produkt spożywczy.

Opinia na temat jajek zmieniała się z biegiem czasu. Kiedyś słynęły z tego, że są zdrowe i odżywcze. Potem, z powodu zawartości cholesterolu, straciły na popularności. Co warto wiedzieć o jajkach i jak rozpoznać te świeże? Czy jajka są zdrowe? To temat, który nie ma końca. Zwroty akcji na temat jajek miały już miejsce z latach 70. XX wieku. To właśnie dietetycy wypowiedzieli im wojnę. Chodziło głównie o cholesterol, który prowadzi do miażdżycy i chorób układu krążenia. Stwierdzono, że jajka mają go w sobie bardzo dużo. Obecnie opinia na temat jajek uległa znacznej poprawie. Okazuje się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie organizmowi nasyconych kwasów tłuszczowych niż cholesterolu. Znaczy to jedynie, że jajka można spokojnie jeść, jednak nie bez ograniczeń. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka Na dodatek jajko zawiera dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. W 100g produktu znajduje się 13 g białka. Białko zawarte w jajku, jest białkiem wzorcowym. Zawiera wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za wzór służący do mierzenia proporcji aminokwasów w produktach. W jajkach znajdują się też witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Ponadto, żółtko zawiera się beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ile kalorii ma jajko? Średniej wielkości sztuka zawiera około 80 kalorii. Jajka mają także korzystny profil tłuszczy: niezbędnych dla organizmu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 i omega-6, których organizm nie potrafi syntetyzować....

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

jak oddzielić żółtko od białek
Pixabay
Newsy
Jak idealnie oddzielić żółtko od białka? Genialny trik, z którego korzystają najlepsi szefowie kuchni
Gotowanie i pieczenie z użyciem jajek jest zawsze koszmarem, ponieważ nie udaje się wam idealnie oddzielić żółtek od białek? Jest na to sposób!

Jajka są niezbędnym składnikiem tylu dań i ciast, że obowiązkowo muszą znajdować się w każdej kuchni. Najczęściej w Polsce używa się jaj kurzych, chociaż najwięksi smakosze na pewno od czasu do czasu pokuszą się na przykład na jaja przepiórcze, które są bardzo smaczne. Czy wy także nie wyobrażacie sobie gotowania bez jajek? Jak oddzielić żółtko od białek? Większość przepisów na ciasta zawiera zawsze punkt o treści „Oddziel żółtko od białek”. To niezbędny krok przy przygotowywaniu pulchnych wypieków czy bezy, ale przydaje się także w przypadku innych potraw – na przykład omleta. Rozbijanie jajek i oddzielanie żółtek to jedna z podstawowych umiejętności, którą koniecznie musi nabyć każdy kucharz. Zdarza się niestety, że rozbijane jajko pęka tak, że skorupki wpadają do miski (albo w jeszcze gorszym scenariuszu – wprost do przyrządzanego dania). Albo nie udaje się dokładnie oddzielić żółtek od białek i wtedy ciasto nie wychodzi. Jeśli czujecie się, jakbyście czytali właśnie o sobie, to koniecznie poznajcie tych 5 prostych trików, dzięki którym oddzielenie żółtek od białek będzie teraz bajecznie proste! Skorupki jajek – najbardziej popularny sposób, którego używały wasze mamy i babcie. Należy delikatnie rozbić jajko tak, by pękło idealnie w połowie i ostrożnie przelewać jego zawartość nad miską tak, by białko spłynęło do miski, a żółtko zostało w skorupce. Lejek – ci, którzy mają niezbyt wprawne ręce mogą skorzystać z pomocy prostych, domowych przedmiotów. Na przykład lejka! Po prostu rozbijcie jajko uważając na to, by skorupka nie uszkodziła żółtka i wlejcie zawartość do lejka. Białko spłynie, a żółtko zatrzyma się w środku. Własne dłonie – szybki, choć...