Haute cuisine (fr. wysoka kuchnia) – tak określa się opracowaną we Francji sztukę kulinarną najwyższej próby. Zgodnie ze standardami haute cuisine podaje się obecnie dania w najlepszych restauracjach całego świata.
Chodzi oczywiście o
- Jak najbardziej staranne, pieczołowite wręcz przygotowanie i podawanie posiłków na talerzach
- Użycie jak najświeższych, najlepszych, a także najbardziej wyszukanych produktów i składników
- Podawanie wielu dań i posiłków w małych porcjach
- Duży wybór win i innych napojów
- Efektywna, najwyższej klasy obsługa kelnerska
W tego typu przybytkach, opisywanych w przewodnikach Michelin, potrawy podaje się – jako się rzekło – najlepiej jak się tylko da. W knajpach spod znaku haute cuisine nie ma miejsca na wpadki, takie jak podanie na przykład zimnego kotleta wygłodniałemu gościowi restauracji.
Jak w dobrych restauracjach dbają o właściwą temperaturę posiłków?
Wielu osobom restauracje najwyższej klasy kojarzą się z daniami podawanymi przez obsługę wraz z kloszami, które są zdejmowane z talerzy tuż po podaniu. Tego typu praktyki nie są jednak czymś obowiązkowym.
Zobacz także:
Najlepsze restauracje zapewniają odpowiednią temperaturę dań w inny sposób. Tym trikiem jest podgrzewanie zastawy przed włożeniem do niej pożywienia i przed podaniem klientom do stolika.
Podobno podgrzewanie talerzy jest dość powszechną praktyką nie tylko w drogich restauracjach, ale także w niektórych państwach zachodnich. Podobno ma być to oznaką szacunku dla jedzących i wyrazem dbałości o jak najlepszą jakość jedzenia na stole w wykonaniu gospodarzy.
W jaki sposób podgrzać talerze we własnym domu?
Niektórym zapewne tego typu praktyki mogą wydać się przesadą, ale fakt pozostaje faktem – zimne talerze szybko „wysysają” ciepło z gorących potraw, przez co już chwilę po podaniu tracą one właściwą temperaturę.
Podgrzać talerze można nie tylko w specjalnych szufladach grzewczych, ale także w piekarnikach (temp. ok. 70 st. C), albo także w zwykłej szufladzie lub półce pod rozgrzanym piekarnikiem. Odradzamy za to podgrzewanie wszystkich rodzajów talerzy w mikrofalówce. Takie kuchenki mogą uszkodzić np. starszego typu porcelanę.