Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji
Adobe Stock
Newsy

Wasze dania stygną zaraz po nałożeniu na talerz? Zastosujcie trik prosto z najdroższych restauracji

Ta sztuczka prosto z najlepszych restauracji na świecie na pewno zrobi wrażenie na waszych domownikach!

Haute cuisine (fr. wysoka kuchnia) – tak określa się opracowaną we Francji sztukę kulinarną najwyższej próby. Zgodnie ze standardami haute cuisine podaje się obecnie dania w najlepszych restauracjach całego świata.

Chodzi oczywiście o

  • Jak najbardziej staranne, pieczołowite wręcz przygotowanie i podawanie posiłków na talerzach
  • Użycie jak najświeższych, najlepszych, a także najbardziej wyszukanych produktów i składników
  • Podawanie wielu dań i posiłków w małych porcjach
  • Duży wybór win i innych napojów
  • Efektywna, najwyższej klasy obsługa kelnerska

W tego typu przybytkach, opisywanych w przewodnikach Michelin, potrawy podaje się – jako się rzekło – najlepiej jak się tylko da. W knajpach spod znaku haute cuisine nie ma miejsca na wpadki, takie jak podanie na przykład zimnego kotleta wygłodniałemu gościowi restauracji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak w dobrych restauracjach dbają o właściwą temperaturę posiłków?

Wielu osobom restauracje najwyższej klasy kojarzą się z daniami podawanymi przez obsługę wraz z kloszami, które są zdejmowane z talerzy tuż po podaniu. Tego typu praktyki nie są jednak czymś obowiązkowym.

Najlepsze restauracje zapewniają odpowiednią temperaturę dań w inny sposób. Tym trikiem jest podgrzewanie zastawy przed włożeniem do niej pożywienia i przed podaniem klientom do stolika.

Podobno podgrzewanie talerzy jest dość powszechną praktyką nie tylko w drogich restauracjach, ale także w niektórych państwach zachodnich. Podobno ma być to oznaką szacunku dla jedzących i wyrazem dbałości o jak najlepszą jakość jedzenia na stole w wykonaniu gospodarzy.

Zobacz także
Maryla Rodowicz poszła po sprawie rozwodowej do restauracji. Nie uwierzycie, co zamówiła

Maryla Rodowicz poszła po sprawie rozwodowej do restauracji. Nie uwierzycie, co zamówiła

Ruszyła pierwsza na świecie restauracja z mięsem wyhodowanym w laboratorium. "To było pyszne"

Ruszyła pierwsza na świecie restauracja z mięsem wyhodowanym w laboratorium. „To było pyszne!"

W jaki sposób podgrzać talerze we własnym domu?

Niektórym zapewne tego typu praktyki mogą wydać się przesadą, ale fakt pozostaje faktem – zimne talerze szybko „wysysają” ciepło z gorących potraw, przez co już chwilę po podaniu tracą one właściwą temperaturę.

Podgrzać talerze można nie tylko w specjalnych szufladach grzewczych, ale także w piekarnikach (temp. ok. 70 st. C), albo także w zwykłej szufladzie lub półce pod rozgrzanym piekarnikiem. Odradzamy za to podgrzewanie wszystkich rodzajów talerzy w mikrofalówce. Takie kuchenki mogą uszkodzić np. starszego typu porcelanę.

Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt a będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofali? Ułóżcie je w ten kształt, a będzie idealne
Zastanawialiście się dlaczego mikrofalówka nie odgrzewa waszych posiłków równomiernie? Wszystko to dzieje się za sprawą nieodpowiedniego ułożenia jedzenia na talerzu.

Odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to dla wielu loteria. Czasami za zimne na dole, czasami zbyt gorące po bokach – dzisiaj podpowiemy wam, jak uniknąć takich wpadek. Niezależnie od tego czy podgrzewacie kotleta schabowego z ziemniakami, czy też talerz spaghetti bolognese, podczas odgrzewania jedzenia należy stosować się do tych samych wytycznych. W przeciwnym wypadku może okazać się, że nawet po paru minutach odgrzewania, wasz „schaboszczak” będzie ciepły tylko z jednej strony, a ziemniaki będą wciąż zimne jak lód! Dlaczego nie można podgrzewać w mikrofalówce plastikowych naczyń i folii? Niektórzy próbują eksperymentów z przykrywaniem talerza z jedzeniem folią aluminiową czy też plastikową pokrywką. Tego typu praktyki musimy wam stanowczo odradzić. Podgrzewanie do wysokich temperatur plastiku i innych tworzyw sztucznych może być groźne dla zdrowia. Wszystko za sprawą mikrocząsteczek plastiku, które mogą wyodrębnić się z naczynia lub folii w czasie nagrzewania i przeniknąć do pożywienia. Jak równomiernie podgrzać jedzenie w mikrofalówce? Zamiast tego, postępujcie z jedzeniem w następujący sposób. Przygotujcie porcję jedzenia do odgrzania – nie polecamy odgrzewania jedzenia w mikrofalówce od razu dla całej rodziny – duże ilości pożywienia nie odgrzeją się równomiernie w żaden sposób. Przygotujcie sporych rozmiarów płaski talerz i wyłóżcie na jego powierzchni jedzenie. Przestrzeń pośrodku talerza powinna pozostać pusta. Jedzenie powinno przypominać na talerzu coś w rodzaju pierścienia. Dzięki temu patentowi, ciepło podczas nagrzewania jedzenia mikrofalami będzie rozprowadzało się równomiernie po całym daniu. Wstawcie jedzenie do mikrofalówki na ok. 3-4 minuty na dużej mocy...

Natalia Siwiec
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Newsy
Natalia Siwiec zdradziła, jaka jest jej ulubiona potrawa świąteczna. Ciężko uwierzyć
Z natury jesteśmy dociekliwi, żeby nie powiedzieć, że po prostu ciekawscy! Być może stąd wynika nasze zainteresowanie tym, co jedzą na świętach nasi sąsiedzi, znajomi, a także celebryci.

Po świętach z pewnością dowiemy się, co upichciła dla swojej rodziny nasza koleżanka z pracy. Gwiazdy showbiznesu informują nas o tym na bieżąco w mediach. Nie inaczej było z Natalią Siwiec. Miss Euro 2012 była niejednokrotnie przepytywana przez różne tytuły w temacie świąt. Siwiec unika glutenu Modelka w czasie świąt jest w rozjazdach. Spędza je w domu rodzinnym i u teściów. Kiedy większość Polaków jako zupę wigilijną wybiera barszcz czerwony, w domu Siwców podaje się barszcz biały. Barszcz czerwony 37-latka zjada zwykle w domu rodziców jej męża. Celebrytka, która musi z racji wykonywanego zawodu dbać o linię nie ma na świętach łatwego życia. Jak powiedziała w jednym z wywiadów, „unika niezdrowego glutenu” np. poprzez odkrajanie części pierogów bez farszu. Czy tego typu praktyki rzeczywiście mają sens? Gluten już dawno trafił na czarną listę u gwiazd dbających o zdrowy tryb życia, ale jego niejedzenie zaleca się raczej osobom cierpiącym na celiakię. Ciasteczka z Ameryki Natalia Siwiec na pewno zaskoczyła swoich fanów jeszcze jednym wyznaniem. Zapytana o to, co najbardziej lubi jeść w czasie wigilijnej kolacji, odparła, że są to ciasteczka imbirowe jej własnego wypieku. Nie gołąbki, nie karp, nie śledź w oleju, a nietypowe ciasteczka korzenne. Modelka zdradziła, że dostała na nie przepis od koleżanki z USA. Siwiec powiedziała, ze musi ich przygotować odpowiednio dużo, bo znikają z talerzy w bardzo szybkim tempie. Tak Siwiec świętowała wigilię Bożego Narodzenia rok temu:         Wyświetl ten post na Instagramie.                      ...

Najdroższa woda na świecie
sirisak/Adobe Stock
Newsy
Dlaczego warto pić ciepłą wodę? Korzyści przejdą twoje najśmielsze oczekiwania
Do niedawna dyskutowaliśmy o tym czy powinniśmy pić wodę z kranu, czy wybierać tę butelkowaną. Dzisiaj zajmiemy się inną kwestią. Zdradzimy wam to, jaka jest zaleta picia ciepłej wody.

Dla niektórych może brzmieć to dość dziwnie. Przecież większość dietetyków mówi o potrzebie picia kilku szklanek czystej, chłodnej wody. Skąd więc pomysł na jej podgrzewanie? Odpowiedź znajdziemy dość daleko od Polski. Picie ciepłej wody wywodzi się z Indii, a konkretnie z filozofii ajurwedy. Zdrowie wg Hindusów Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Ajurweda to system indyjskiej medycyny. Korzeniami sięga starożytności i w tłumaczeniu na język polski znaczy po prostu „filozofia życia”. Dla Hindusów stanowi to rodzaj alternatywnego leczenia i dbania o zdrowie. Obok stosowania masaży, uprawiania jogi, upuszczania krwi i lewatyw zaliczają się do niej mniej inwazyjne praktyki… A wśród nich właśnie picie ciepłej wody. Czy w Indiach, gdzie upały nie dają mieszkańcom spokoju, raczą się właśnie gorącymi płynami? Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Chodzi o wspomożenie swojego układu trawiennego. Według prawideł ajurwedy, picie zimnej wody spowalnia metabolizm i sprawia, że proces trawienia jest rozregulowany. Hinduska filozofia wyznaje jednak zasadę, że temperatura pitej wody zależy od pory roku i naszych wewnętrznych potrzeb. Spróbujcie sami Osoby o „rozgrzanej” osobowości nie powinny według ajurwedy pić wody ciepłej, a za to wybrać tę o temperaturze pokojowej. Hinduska medycyna nie zaleca z kolei nikomu picia lodowatej wody prosto z lodówki, a także tej z dodatkiem lodu. Z nauk ajurwedy płynie natomiast mądrość, że powinniśmy wybierać wodę czystą i wcześniej przegotowaną. Picie powinno odbywać się w pozycji siedzącej, podobnie jak spożywanie posiłków. Czy powinniśmy więc naśladować Hindusów i popijać ciepłą wodę? Jeżeli cierpimy na problemy z trawieniem warto spróbować tego rodzaju praktyki w formie eksperymentu....

miod
unsplash.com/@arwinneil
Newsy
Kupiliście słoik miodu, ale coś z nim nie tak? Sprawdźcie, czy nie jest podrobiony
Zakup miodu to nie jest tak prosta sprawa, jak mogłoby się wydawać. Uważajcie, by nie popełnić tych kilku błędów.

Miód sztuczny to wynalazek z okresu I wojny światowej, kiedy to niedobory wymusiły podawanie żołnierzom namiastki wykonanej z przetworzonych cukrów. Taki „miód” przetrwał na rynku do dziś. Pół biedy, gdy zakupujemy go z pełną premedytacją za odpowiednią kwotę. Gorzej, gdy płacimy fortunę za słoik miodu, który dopiero w dom okazuje się tym sztucznym! Miodowi oszuści Mamy złą wiadomość dla osób oszczędnych. Zakup miodu sztucznego wiążę się z tym, że nie skorzystamy z leczniczych, zapachowych, a przede wszystkim smakowych walorów produktu pracy pszczół. „Miód” sztucznie otrzymany z rozkładu cukrów różnego pochodzenia to nie jedyna miodowa pułapka. Niestety częstą praktyką jest także podawanie pszczołom cukru i tzw. inwertów pszczelarskich, które skracają pracę owadów, ale psują smak otrzymywanego miodu. Jest to najczęstsza praktyka „psucia” miodu. Oprócz niej stosuje się niestety takie praktyki jak podgrzewanie miodu i rozpuszczanie go, by ukryć dodane uprzednio „cukrowe wkładki”. Nie trzeba nikomu tłumaczyć, że podgrzanie miodu to utrata jego zdrowotnych właściwości. Jak wykryć "podejrzanego"? Pierwszą rzeczą na którą warto zwrócić uwagę podczas kupowania miodu to etykieta. Powinna jasno wskazywać skąd dany miód pochodzi, jaki jest jego rodzaj itd. Unikajmy miodów oznaczonych jako te spoza Unii Europejskiej albo z domieszką miodów spoza UE. Tego rodzaju produkty zwykle pochodzą z Chin i są najgorszej jakości. To właśnie w nich stosuje się wspomniane praktyki „dosładzania” miodów. Nie warto także ufać do końca tanim mieszankom miodów. Jak to zwykle bywa, często najłatwiejszym wyznacznikiem jakości...