Warzywo, które całe życie jedliście nieprawidłowo. Jest o wiele lepsze na surowo niż ugotowane
Adobe Stock
Newsy

Przygotowujecie brokuł na obiad w ten sposób? Tak oto pozbawicie go witamin i mikroelementów

Zjedzenie surowego brokułu dla niektórych może wydawać się najgorszą torturą. Okazuje się, że właśnie tak powinniście go spożywać!

Walory smakowe brokułu są powszechnie znane. Świetnie komponuje się jako element do gęstych sosów.

Inni preferują dodawanie tego warzywa do zup i innych warzywnych dań. Brokuł świetnie pasuje także jako odrębny dodatek do dań podawanych z ryżem. Wystarczy skropić go cytryną i zamiennik surówki gotowy.

Okazuje się jednak, że nie tak powinno wyglądać jedyne przeznaczenie brokułów. To warzywo należy do grupy produktów, które sporo tracą po obróbce termicznej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne surowego brokułu

Chodzi tu głównie o witaminę C. Po ugotowaniu brokułu czy to w garnku, czy na patelni, czy nawet na parze stracimy od 30% do 40% tej cennej witaminy z jego składu.

Inne zdrowotne mikroelementy brokułu również lepiej wchłaniane są przez ludzki organizm, jeśli spożywa się go na surowo.

Mowa tu na przykład o sulforafanie. Ta tajemniczo brzmiąca substancja jest związkiem o bardzo silnym działaniu przeciwnowotorowym!

Nie wszystko złoto, co się świeci. Zjedzenie surowego zielonego „drzewka” wydaje się dość nieprzyjemne. Szczególnie dla osób z problemami trawiennymi.

Jednak tego typu przekąska może być dobrym dodatkiem podczas jedzenia humusu, dipu czy jogurtu naturalnego. Wypróbujcie również sałatki z dodatkiem tego surowego warzywa.

Zobacz także
Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Przepis na aksamitną zupę brokułową. Pomysł na lekki obiad

Sposób na pleśń na brokułach

Co zrobić, gdy znajdziemy PLEŚŃ na brokułach? Wykorzystaj ten prosty trik!

W jaki sposób powinno się jeść brokuł?

Na sam koniec należy zaznaczyć, że jedzenie gotowanych brokułów niczym nie grozi. Podobno nawet te warzywa dopiero po obróbce termicznej nabierają większej wartości w kontekście wzmacniania ludzkiej odporności.

Jaki brokuł więc wybrać? Gotowany czy surowy? Nie powinno się ograniczać do tylko jednej, tej podstawowej wersji. Surowy brokuł to witaminy, mikroelementy i cenne źródło błonnika.

Pamiętajcie tylko o tym, że przed zjedzeniem surowego brokułu należy go solidnie umyć!

Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Jest wiele mitów. Większość była w błędzie
Flickr
Zdrowie
Czy spożywanie pomidora z ogórkiem jest zdrowe? Rozwiewamy mity na ten temat
Niektóre połączenia warzyw i owoców nie mają żadnych wartości odżywczych. Tak przynajmniej głosi pewien popularny pogląd. Czy warto dbać o właściwe połączenia produktów i na przykład wystrzegać się łączenia ogórka z pomidorem?

Ogórek i pomidor. Na pozór dwa, zdrowe, polskie warzywa. Co się stanie, jeśli połączymy je w jednym daniu, śniadaniowych kanapkach, czy w bogatszej wersji mizerii?  Na ten temat krąży wiele legend. Rzekome niepasowanie do siebie pomidora i ogórka to jeden z tych mitów, które są co chwila odświeżane i mają się całkiem dobrze. Niestety, nie ma w nim nawet małej części prawdy. Czy można spożywać pomidora z ogórkiem? Bywa, że mity opierają się na pewnych naukowych zagadnieniach, lecz przedstawionych w dość niefortunny sposób. W rzeczywistości nie istnieje bowiem racjonalny powód, by unikać połączenia pomidora z ogórkiem.  Mit dotyczący łączenia pomidora i ogórka dotyczy rozkładu witaminy C . Ogórek ma w swoim składzie enzym, który ową witaminę rozkłada. Pomidor za to jest bogaty w witaminę C. Nawet jeśli doszłoby do takiej reakcji, musi minąć odpowiednio długa ilość czasu. Dodatkowo nawet jeśli do takiej reakcji dojdzie, nie wytworzą się żadne szkodliwe dla zdrowia i życia substancje. Najgorsze co może nas spotkać, to utrata częściowej zawartości witaminy C w pomidorze. Inna sprawa, że jest to dość mało prawdopodobne, a ewentualne straty z tego tytułu nie przesłonią zalet jedzenia tych warzyw. Nawet razem. Walory zdrowotne pomidora Pomidor  nie góruje wśród warzyw, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Dużo więcej ma jej papryka, pietruszka, czy cebula. Pomidor jest za to warzywem niskokalorycznym. W 100 gramach znajdziemy tylko 22 kcal.  To również bogate źródło potasu, beta-karotenu. Pomidory zawierają też korzystny dla zdrowia likopen. Jest on jednym z przeciwutleniaczy, posiadającym właściwości chroniące przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. Wokół...

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...

Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Pixabay
Newsy
Czy można jeść surowe pieczarki? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Zastanawialiście się kiedyś, czy można jeść na surowo pieczarki? Przeczytajcie!

Zwykle dodajemy je do pizzy i zapiekanek, ale świetnie też pasują do sosów, zup, sałatek i wielu innych dań. Mowa o pieczarkach. Czy próbowaliście kiedyś jeść te grzyby na surowo? Czy można jeść surowe pieczarki? Pieczarka jest jednym z niewielu grzybów, które można jeść na surowo bez obawy o swoje zdrowie. Na pewno zdarzyło wam się kiedyś spróbować kawałek surowej pieczarki, podczas przygotowywania jakiegoś dania. To zupełnie bezpieczne i nieszkodliwe dla waszego zdrowia, o ile oczywiście nie spożywacie tych grzybów w nadmiarze. Pieczarki zawierają chitynę Chityna to organiczny związek chemiczny, z którego są zbudowane ściany komórkowe grzybów. Jest to związek o charakterze błonnika pokarmowego, który nie ulega trawieniu, przez co może zalegać przez dłuższy czas w przewodzie pokarmowym. To dlatego osoby z wrażliwym żołądkiem, nie powinny spożywać dużej ilości surowych pieczarek, ponieważ mogą później odczuwać dyskomfort. W ich przypadku lepiej jest zjeść pieczarki poddane obróbki cieplnej - usmażone lub upieczone. Rakotwórczy związek w pieczarkach Liczne badania potwierdziły również, że pieczarki zawierają agarytynę - związek o charakterze rakotwórczym. Musimy was jednak uspokoić. Pieczarki zawierają jedynie niewielką ilość tego związku i ich spożywanie jest dla was w pełni bezpieczne. Zawartość agarytyny różni się w zależności od grzyba i gatunku. Na przykład zawartość agarytyny w surowej pieczarce, wynosi od 0,033% do 0,173%. Na szczęście, agarytyna bardzo łatwo utlenia się podczas przechowywania i ulega całkowitemu rozkładowi po 48 godzinach w roztworze wodnym z wystawieniem na ekstrakcję wodą. Związek ten szybko rozkłada się również podczas gotowania (redukcja do 90%) oraz podczas...

kotlety mielone
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego bułkę do mielonych powinno moczyć się w mleku, a nie w wodzie?
Kotlety mielone są jednym z ulubionych dań Polaków. Podobnie jak w przypadku klasycznej sałatki jarzynowej, to i tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie, że co dom to inny przepis. Jednak każdy powinien znać ten skutecnzy trik, dzięki któremu mielone będą idealnie soczyste.

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie. Jest serwowane zarówno na co dzień, jak i od święta. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tej potrawy. Mielone są zazwyczaj podawane zamiennie z kotletem schabowym. Idealnie komponują się z ziemniakami oraz surówką z buraczków.  Mięso do kotletów mielonych Kotlety mielone tradycyjnie przygotowuje się z mięsa wieprzowego, czyli łopatki bądź szynki. Co niektórzy wybierają chudsze wersje mięs w postaci indyka lub kurczaka. Nie jest to zawsze dobry zamiennik i raczej nie w tym przypadku. Aby mielone były odpowiednio soczyste, należy wybrać tłustsze mięso. Podczas zakupów, warto się w nie zaopatrzyć bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć możliwość zmielenia wybranego kawałka na bieżąco, co będzie gwarancją najwyższej jakości produktu. Jeśli jednak kupujecie mięso mielone w markecie, zwróćcie uwagę, by nie zawierało zbędnych dodatków i konserwantów, a także miało odpowiednio długą datę przydatności do spożycia. Przygotowanie mielonych Przyrządzenie kotletów nie należy do skomplikowanych czynności. Wystarczy przede wszystkim przygotować wszystkie potrzebne składniki oraz pamiętać o kilku zasadach, przykładowo o odpowiednim smażeniu. Nie powinno się ich smażyć na zbyt dużym ogniu, gdyż spalą się z wierzchu, a w środku wciąż będą surowe. Kluczowe są również przyprawy, które podkreślają smak samego mięsa i dodają mu dodatkowego aromatu. W mięsnej masie nie może zabraknąć klasycznej soli i pieprzu, a także podsmażonej cebulki. Całość idealnie scala jajko. Dzięki niemu mielone trzymają się swojej formy. Mimo wyboru najlepszego mięsa, dodania wszystkich składników to danie może być wpadką. Niekiedy zdarza się, iż po obróbce termicznej,...