Kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy

W życiu nie zjecie tego już z kotletem. Ten drastyczny błąd popełnia 90% z nas. Chodzi o...

Polacy od lat stosują jeden jedyny sposób jedzenia kotleta schabowego. Z ziemniakami i z surówką. Tymczasem okazuje się, że to gruby błąd!

Zastanawialiście się może kiedyś, skąd u was dolegliwości trawienne po zjedzeniu przepysznego klasycznego obiadu złożonego ze schabowego i ziemniaków?

Ten temat większość dorosłych Polaków przerabia co tydzień.  Nie mamy dla was zbyt dobrych wiadomości.

By uniknąć boleści i dyskomfortu, trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. I to dość radykalnie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Źródło problemów trawiennych

Cała sprawa rozbija się o to, że nie powinno się łączyć podczas jedzenia węglowodanów z białkami.

Co prawda, duża część produktów zawiera i jeden i drugi składnik odżywczy. Czy to oznacza, że powinniście od tej pory rozdzielać każdy posiłek na czynniki pierwsze?

Niekoniecznie. Chodzi jedynie o to, że węglowodany trawione są w innym miejscu jelit i w innym czasie niż białko.

Zjedzenie w tym samym czasie słusznej porcji kartofli z kotletem, w wielu przypadkach kończy się więc kłopotami dla waszego układu trawiennego.

Co jeść z czym?

Ten sam przykład można zobrazować na klasycznych kanapkach z szynką i serem. Owszem, są smaczne i pożywne, ale dla niezbyt mocnych układów trawiennych mogą stanowić nie lada wyzwanie.

Wniosek z tych rozważań może być tylko jeden. Jeżeli chcecie raz na zawsze pożegnać się z trawiennymi problemami po białkowo-węglowodanowych posiłkach, musicie zacząć jeść je oddzielnie

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Zarówno ziemniaki (czyli w dużej mierze węglowodany), jak i białka, powinno się łączyć z innymi warzywami.

Problem ten na szczęście nie dotyczy kolejnego składnika odżywczego, czyli tłuszczów. Te śmiało można łączyć zarówno węglowodanami, jak i z białkami.

Osoby mające wrażliwe jelita i kłopoty z układem trawiennym, powinny też unikać połączeń białka, czyli np. mięs lub nabiału z owocami.

Istota trawienia

Wszystkie kłopoty wynikające z łączenia różnych składników biorą się z tego, jak później wygląda ich trawienie w organizmie.

Produkty złożone w dużej mierze z węglowodanów, czyli kasze, ziemniaki itd. Lepiej trawione są w środowisku zasadowym.

Z kolei białko, a więc np. różnego rodzaju mięso lepiej trawi się w odczynie kwasowym – krótko mówiąc wymaga większych ilości kwaśnych soków żołądkowych.

Trawienie w tym samym momencie kaszy czy ziemniaków, powoduje rozrzedzenie soków, a w konsekwencji utrudnia właściwe trawienie mięsa.

czy jajka są zdrowe
AdobeStock
Newsy
Dodajecie to do jajek? To połączenie rujnuje wasze zdrowie
Mamy złą wiadomość dla miłośników potraw z jajek – okazuje się, że nie można ich jeść z bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Zwłaszcza wielkanocnych!

Nie od dziś wiadomo, że pewne połączenia produktów niekoniecznie są najlepsze dla zdrowia. Okazuje się, że jajek nie powinno się łączyć z popularnymi dodatkami, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie w ogóle gotowania! Domyślilibyście się? Czy jajka są zdrowe? Przez lata dietetycy stwierdzili, że pełne cholesterolu jajka są bardzo niezdrowe i powinno się ich jeść jak najmniej. Dziś już wiemy, że w jajkach zawarty jest tak zwany „zdrowy cholesterol”, a osoby cierpiące na podwyższony cholesterol nie tylko nie powinny ograniczać jajek – wręcz poleca im się jeść ich jak najwięcej! W jajkach znajdują się bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone i lecytyna, która chroni organizm przed rozwojem miażdżycy. Ponadto, jaja są doskonałym źródłem białka. Tylko jedno jajko zapewnia aż 12% dziennego zapotrzebowania na białko u dorosłego człowieka! Dlatego szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej, powinny jeść jak najwięcej jajek. Ile jajek można jeść tygodniowo? Jeśli nie jesteście pewni tego, ile jajek tygodniowo możecie bezpiecznie zjeść, to skorzystajcie z zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Zgodnie z nimi, dorosły człowiek może zjeść około 10 jajek na tydzień nie martwiąc się o swoje zdrowie. Z czym nie należy jeść jajek? Choć jajka są bardzo zdrowe, to okazuje się, że nie ze wszystkim można je zjeść! Pewne połączenia mogą źle wpłynąć na trawienie i ogólne zdrowie. Sprawdźcie, z czym lepiej jajek nie łączyć: Owoce Choć jedzenie owoców z jajkami brzmi dziwacznie, to przecież nie jest to takie zaskakujące połączenie. Wystarczy, że po zjedzonych na obiad jajkach, od razu sięgniecie po owoce na deser! Dietetycy twierdzą, że nie powinno się łączyć węglowodanów prostych (owoców) z białkiem, ponieważ składniki te są inaczej...

Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Pixabay
Newsy
Najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu. Pod żadnym pozorem nie róbcie „kopca kreta”
Wybieracie się na wakacje i planujecie spać w hotelu? Macie w nim wykupione wyżywienie? Przeczytajcie, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas śniadania w hotelu.

Sezon urlopowy w pełni. Jeśli wybieracie się niedługo na wakacje i planujecie spędzić je w hotelu , w którym macie wykupione wyżywienie, koniecznie przeczytajcie, co można, a czego nie wypada robić podczas spożywania posiłków podawanych w formie szwedzkiego stołu. Czym jest szwedzki stół? Szwedzki stół jest to charakterystyczny sposób serwowania posiłków w hotelach, który polega na wystawieniu na stoły kilkunastu różnych potraw, z których możemy samodzielnie skomponować posiłek, który będzie odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom. Jak się zachować podczas śniadania w formie szwedzkiego stołu? Przede wszystkim, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, takich jak: Brak pośpiechu Podczas czekania na nałożenie posiłku należy się zachować z klasą i cierpliwie poczekać na swoją kolej. Dominika Grodowska, ekspertka od savoir vivre'u, wyjaśniła w programie „Dzień dobry TVN”, że nic się nie stanie, jeśli poczekamy na jedzenie 2 minuty dłużej. Chuchamy na siebie, ponaglamy, żeby szybciej nałożyć na talerz. Miejmy nadzieję, że te nowe zachowania kolejkowe z czasów pandemii zostaną z nami na zawsze - podkreśla Grodowska. Przepuszczanie znajomego w kolejce Kolejną rzeczą, której nie powinno się robić, jest przepuszczanie znajomego w kolejce do stołu. Grodowska twierdzi, że to bardzo niekulturalne w stosunku do osób, które czekają w kolejce od kilkunastu minut. Wyobraźmy sobie, że ja tu stoję już 15 minut w kolejce, już tylko jedna osoba przede mną, a tu nagle podchodzi znajomy osoby stojącej przed nami i to już nie jest eleganckie – przekonuje. Układanie „kopca kreta” na talerzu Ogrom dań sprawia, że chcemy spróbować wszystkiego i nakładamy na talerz zbyt dużo potraw....

Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Adobe Stock
Newsy
Jecie na obiad mięso z ziemniakami? To połączenie szkodzi wam bardziej, niż myślicie
Dla wielu Polaków prawdziwy obiad to ten składający się z ziemniaków, kawałka mięsa i ewentualnie surówki. Niestety nie wszystkie popularne połączenia żywności są dobre dla organizmu. Niektóre mogą źle wpływać na zdrowie. takim przykładem jest łączenie mięsa z ziemniakami.

Kotlet schabowy czy mielony musi być obowiązkowo z ziemniakami, prawda? Mało kto wyobraża sobie inną kombinację. To klasyka polskiej kuchni, która często gości na stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Nie łączcie ziemniaków z mięsem! Niestety niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż łączenie w jednym posiłku ziemniaków oraz mięsa nie jest dobrym pomysłem. Takie działanie może powodować przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zgagę.  Mięso jest obowiązkowym składnikiem większości polskich obiadów. Koniecznie muszą towarzyszyć ziemniaki. W takim połączeniu najczęściej serwuje się: kotlety schabowe , kotlety mielone , zrazy , de volaille , karkówkę .  Warto jednak w tych połączeniach zastąpić ziemniaki innymi produktami. Niżej znajdziecie zasady rozdzielania różnych grup pokarmowych. Jest to szczególnie polecane osobom, które uskarżają się problemy trawienne. Dieta rozdzielna Idealna w takim przypadku jest dieta rozdzielna. Polega na przyrządzaniu pożywienia tak, aby w jednym posiłku nie łączyć produktów bogatych w węglowodany i białka. Autor tej diety podzielił żywność na trzy podstawowe grupy: neutralne - nasiona, miód, tłuszcze, warzywa, soki owocowo-warzywne, kawa, herbata, zakwaszone produkty mleczne oraz wędzone mięso, białkowe - gotowane mięso, sery z niską zawartością tłuszczu, owoce, mleko, wędliny i rośliny strączkowe, węglowodanowe - ziemniaki, cukier, ciastka, słodycze, pieczywo, makaron, kasze, banany, suszone owoce, kukurydza, płatki. W diecie rozdzielnej należy tak komponować dania, by białka łączyły się tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Zasady diety rozdzielnej Jak każde żywienie, tak i dieta...

Ryż czy ziemniaki? Co bardziej tuczy? Odpowiedź zaskakuje
AdobeStock
Newsy
Ryż czy ziemniaki? Co bardziej tuczy? Odpowiedź zaskakuje
Odchudzacie się, więc nie jecie w ogóle ziemniaków? Sprawdźcie, czy ma to w ogóle sens.

Osoby stosujące diety odchudzające często decydują się na zrezygnowanie z ziemniaków, ponieważ wierzą, że są one tuczące. Zamiast ziemniaków wolą jeść najczęściej ryż. Ale czy słusznie? Jakie są różnice między ryżem a ziemniakami? Jeżeli zastanawiacie się co wybrać, zapraszamy do lektury tego artykułu, w którym wszystko wyjaśniamy. Właściwości ziemniaków Bogate w skrobię ziemniaki są od wielu lat podstawowym składnikiem diety wielu Polaków. Ziemniaki są łatwe w uprawie, tanie i bardzo sycące. Część ludzi jednak niechętnie je ziemniaki w obawie, że można od nich utyć. Ile w tym prawdy? Przyjrzyjmy się najpierw składnikom. 100 g surowych ziemniaków dostarcza organizmowi 77 kalorii oraz poniższe składniki: 17,47 g węglowodanów 2,2 g błonnika pokarmowego 2 g białka 0,09 g tłuszczu Czy 77 kalorii to dużo? Na obiadowym talerzu zwykle ląduje porcja licząca około 200 g, więc zawiera ona około 150 kalorii. A taka ilość już całkiem nieźle syci! Wobec tego gotowane ziemniaki bez dodatku tłustego sosu lub masła są tak naprawdę całkiem dietetycznym dodatkiem do obiadu. A do tego dostarczą waszemu organizmowi zdrowych węglowodanów i skrobi. Właściwości ryżu Ryż jest w Polsce prawie tak popularny, jak ziemniaki. Częściej stosuje się go jako główny składnik różnych dań, na przykład gołąbków czy faszerowanej papryki. A jak wypada ryż po względem kaloryczności i makroskładników? 100 g ryżu (nieugotowanego) dostarcza 365 kalorii i znajduje się w nim: 79,95 g węglowodanów 7,13 g białka 1,3 g błonnika pokarmowego 0,66 g tłuszczów W porównaniu z ziemniakami ryż wypada całkiem blado – znajduje się w nim aż o 288 kalorii więcej! Ryż czy ziemniaki? Co więc należy...