ciasto drożdżowe
Newsy

W cieście drożdżowym zrobił się zakalec? Zrobiliście bardzo podstawowy błąd podczas pieczenia

Ciasto drożdżowe jest wymagającym ciastem. Unikajcie tych błędów, a z pewnością się uda.

Pieczecie ciasto, które z zewnątrz wygląda jak z najlepszej piekarni, ale w środku ma zakalec? Jeśli nie wiecie, jaki błąd popełniliście, koniecznie sprawdźcie poniższe wskazówki. Zapamiętajcie je, a wasz wypiek już zawsze będzie perfekcyjny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w cieście drożdżowym zrobił się zakalec?

Ciasto drożdżowe jest dość czasochłonnym oraz pracochłonnym ciastem. W końcu trzeba je ręcznie wyrobić i pozwolić mu wyrosnąć. Co za rozczarowanie, gdy po upieczeniu i rozkrojeniu okazuje się, że w środku pojawił się zakalec. Przyczyn może być wiele, choć jedna z nich jest najbardziej oczywista i zdarza się najczęściej. Wiele osób zadaje sobie pytanie – czy wypiek powinno się zostawić w rozgrzanym piekarniku po jego wyłączeniu, a może lepiej po upieczeniu od razu wyjąć ciasto i pozwolić mu wystygnąć?

Czy ciasto należy wyciągnąć z piekarnika od razu po upieczeniu?

Oto główny winowajca zakalca. Pamiętajcie, aby po wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim ciasto. Zbyt duża różnica temperatur między piekarnikiem a powietrzem w kuchni sprawi, że nie tylko pojawi się zakalec, ale również to, że ciasto drożdżowe opadnie.

Inne przyczyny zakalca w cieście

Każda osoba musi dobrze wyczuć swój piekarnik, tak naprawdę przepisy podają orientacyjną temperaturę i czas pieczenia, które mogą być różne w zależności od tego, jakiego używacie sprzętu. Niestety, musicie to zrobić metodą prób i błędów.

  • Niewłaściwa temperatura pieczenia – chodzi zarówno o zbyt niską, jak i zbyt wysoką. Ta pierwsza sprawia, że ciasto szybko rośnie i szybko opada; ta druga to gwarancja ciasta zarumienionego z zewnątrz, ale surowego w środku.
  • Zbyt krótki czas pieczenia – jeśli wypiek nie spędzi w piekarniku dostatecznie dużo czasu, z pewnością będzie niesmaczny.
  • Niewłaściwe proporcje – zbyt dużo tłuszczu, mąki albo cukru również sprawi, że ciasto się nie uda.

Ciasto drożdżowe z owocami

Jeśli dodajecie je do swojego ciasta, koniecznie odstawcie je na jakiś czas do ponownego wyrośnięcia. Ta metoda sprawi, że ryzyko powstania zakalca ograniczycie do minimum. Wiele owoców puszcza sok, dlatego lepiej wybierać te nieco mniej soczyste.

Czy zakalec może zaszkodzić?

Wiele osób zastanawia się, czy takie niedopieczone ciasto jest niezdrowe i szkodliwe dla zdrowia. Czy po zjedzeniu zakalca można się rozchorować? Wiele osób uwielbia zakalec i się nim zajada. Choć jest on niegroźny i bezpieczny to jednocześnie jest ciężkostrawny dla naszego organizmu i odradzamy jedzenie go w nadmiarze.

Jak odświeżyć ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone
Placki drożdżowe, rogaliki, pączki czy drożdżówki – jeśli leżą w waszej kuchni już zdecydowanie za długo i stały się suche wcale nie musicie ich wyrzucać. Istnieje prosty sposób na ich odświeżenie.

Na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości lub rodziny zawsze warto mieć pod ręką domowe ciasto drożdżowe. Ten przepyszny wypiek nie jest jednak idealny. Po wielu dniach leżakowania, podobnie jak każdy inny, staje się suchy i niesmaczny. Na szczęście to nie powód, by od razu wyrzucać go do kosza.  Sposób na odświeżenie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe można naprawdę bardzo łatwo odświeżyć. Dzięki jednemu dziecinnie prostemu trikowi będzie smakowało jak dopiero co upieczone. Zapamiętajcie go sobie, być może niedługo wam się przyda, ponieważ ze świąt zawsze zostaje dużo resztek jedzenia. Wystarczy, że polejecie zeschłe ciasto drożdżowe mlekiem, a następnie umieścicie je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ok. 5 minutach możecie śmiało serwować je waszym gościom i rodzinie. Gwarantujemy, że nie poczują żadnej różnicy, wręcz przeciwnie, będą zachwyceni jego smakiem i puszystością. Na tym jednak nie koniec naszych rad. Jeśli chcecie ulepszyć wasze ciasto drożdżowe do granic możliwości, koniecznie przetestujcie kolejne triki. Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe? Przygotowanie ciasta drożdżowego nie należy do skomplikowanych. Musicie jednak pamiętać, by przestrzegać kilku ważnych zasad. Inaczej nie będzie tak smaczne, jak oczekiwaliście.  Do przygotowania idealnego ciasta drożdżowego potrzebujecie świeżych drożdży, mleka, wody, jajek, mąki pszennej, oleju, cukru oraz soli. Wszystkie składniki, oprócz mleka i wody, powinny mieć temperaturę pokojową. Możecie nam wierzyć lub nie, ale żaden robot kuchenny nie jest w stanie zastąpić ruchu i ciepła waszych dłoni. Dlatego też nie idźcie na łatwiznę i wyróbcie ciasto drożdżowe samodzielnie. To niesamowicie wpłynie na jego smak.  Pod koniec wyrabiania dodajcie do ciasta rozpuszczone i wystudzone masło. Masę musicie...

ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy
Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...
Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy! Dlaczego ciasto nie wychodzi? Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają? Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec. Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia. Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej! Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku. Dlaczego ciasto ciemnieje? Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno...

zakalec
Adobe Stock
Triki kulinarne
Ostrzegały nas przed nim babcie i mamy. Kiedy go zjesz licz się z konsekwencjami...
Z pewnością każdej pani domu choć raz przytrafiła się jakaś kulinarna wpadka. W końcu w kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, szczególnie jeśli mowa o pieczeniu. Bowiem zakalec to zmora większości początkujących cukierników.

Pieczenie ciast to sztuka, którą niewielu udaje się opanować do perfekcji. W ich przygotowaniu każdy, nawet najmniejszy ruch, ma ogromne znaczenie. Przepisów nie można więc lekceważyć, szczególnie na początku tej trudnej drogi.  Jeśli jajka mają być w temperaturze pokojowej, to właśnie takie powinny być, nie dopiero co wyjęte z lodówki. Z kolei jeśli masło ma być rozpuszczone i wystudzone, również należy o to zadbać. Dokładne odmierzanie proporcji, staranność i cierpliwość to klucz do sukcesu. Czym jest zakalec Jednak nawet jeśli wydaje ci się, że ciasto zostało idealnie przygotowane, finalnie może okazać się zakalcem… Zakalec to nic innego jak nieudane, niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Po rozkrojeniu jest po prostu wilgotne i surowe. Jednym z niewielu wytworów, które po wyjęciu z piekarnika powinny wyglądać w ten sposób jest brownie.  Skutki zjedzenia zakalca Choć zakalec to nieupieczone ciasto, jego fanów nie brakuje! Taka wersja smakuje naprawdę wielu osobom. I o ile jeden lub dwa kawałki takiego wypieku nikomu nie zaszkodzą, o tyle zjedzenie zawartości całej blachy może prowadzić do niestrawności i bólów żołądka. Przyczyny powstawania zakalca Przyczyn powstawania zakalców może być wiele. Niektóre z nich pojawiają się już na etapie przygotowywania ciasta. Jednym z najczęściej popełnianych w kuchni błędów jest między innymi mieszanie masy w różne strony. Brzmi śmiesznie, jednak naprawdę ma znaczenie.  Kolejną czynnością mającą niemały wpływ na efekt końcowy jest zbyt długie mieszanie masy. Jeśli w recepturze pojawia się zapis o mieszaniu tylko i wyłącznie do połączenia składników, to uwierz, ktoś kto to pisał dobrze znał się na rzeczy! Na tym jednak nie koniec. Na etapie...

Trik na wyrastanie ciasta
Newsy
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe szybko wyrosło? Znamy świetny trik. Chwila roboty
Na pewno uwielbiacie ciasto drożdżowe! Dowiedzcie się jak przyśpieszyć jego robienie.

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Chrupiące i lekko rumiane z zewnątrz, puszyste w środku i bardzo lekkie dzięki dobremu wyrośnięciu. Takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Czasami, szczególnie w ziemie, kiedy w domu nie jest za ciepło, ciasto drożdżowe może długo wyrastać. Przyśpieszcie ten proces, stosując jeden prosty trik. Ciasto drożdżowe Ten wypiek z mąki i drożdży kocha wiele pokoleń. Zajadają się nim zarówno najmłodsi, jak i seniorzy. Pyszne ciasto drożdżowe to gwarancja sukcesu, gdy chcecie poczęstować kogoś czymś pysznym do kawy, albo przygotować lekką, słodką kolację lub śniadanie. Przepis na ciasto drożdżowe Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła Szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: Rozkruszone drożdże wymieszajcie z łyżką cukru i lekko podgrzanym mlekiem. Dodajcie kilka łyżek mąki, by powstał zaczyn. Zaczyn przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę wsypcie do dużej miski. Dodajcie cukier, jajka, szczyptę soli i masło. Dodajcie wyrośnięty zaczyn. Wyróbcie ciasto dokładnie. W razie potrzeby regulujcie konsystencję, dodając więcej mąki lub mleka albo wody. Przykryjcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto uformujcie w ulubiony kształt: warkocz, bułeczki, placek, albo przełóżcie na blachę. Pieczcie w nagrzanym piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawcie przez chwilę we wyłączonym piekarniku, by uniknąć szoku temperaturowego i opadnięcia. Wyrastanie ciasta drożdżowego Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w ciepłym, choć nie za gorącym miejscu. Idealna temperatura do...