Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji.
Szybka kapusta a’la bigos - przepis
Składniki
- 4kg kiszonej kapusty
- 0,5kg wieprzowej łopatki
- 0,5kg kiełbasy
- 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa
- 2 cebule
- 1 duże jabłko
- 4 garście suszonych grzybów
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 7 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól do smaku
- Mąka do zasmażki
Przygotowanie
- Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu.
- Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę).
- Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty.
- Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki.
- W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na tej samej patelni, na której smażyliście kiełbasę, a następnie dodajcie trochę mąki. Zasmażkę smażcie, aż uzyska rumiany kolor.
- Dodajcie ją do garnka z kapustą i doprawcie ponownie do smaku. Pilnujcie, by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl