bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie

Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Szybka kapusta a’la bigos - przepis

Składniki

  • 4kg kiszonej kapusty
  • 0,5kg wieprzowej łopatki
  • 0,5kg kiełbasy
  • 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 duże jabłko
  • 4 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól do smaku
  • Mąka do zasmażki

Zobacz także

Przygotowanie

  1. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu.
  2. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę).
  3. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty.
  4. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki.
  5. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki.
  6. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa.
  7. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na tej samej patelni, na której smażyliście kiełbasę, a następnie dodajcie trochę mąki. Zasmażkę smażcie, aż uzyska rumiany kolor.
  8. Dodajcie ją do garnka z kapustą i doprawcie ponownie do smaku. Pilnujcie, by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
bigos przepis
Wikimedia
Przepisy Aromatyczny i rozpływający się w ustach bigos! Cała rodzina będzie błagać o dokładkę
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będzie można zacząć przygotowywać wigilijne potrawy. Wśród nich nie może zabraknąć przede wszystkim aromatycznego bigosu!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

To tradycyjne danie przyrządzane na bazie kapusty, mięsa, grzybów i śliwek z pewnością skradnie serce niejednego smakosza! Przepis na bigos Będziesz potrzebować  1 kilogram świeżej kapusty 800 gramów kiszonej kapusty 400 gramów mięsa wieprzowego (na przykład łopatki) 400 gramów mięsa wołowego (może być antrykot) 200 gramów wiejskiej kiełbasy 100 gramów boczku wędzonego 50 gramów suszonych grzybów (mogą być borowiki) 30 gramów suszonych śliwek 30 gramów wędzonych śliwek 3 duże cebule ¼ szklanki śliwowicy 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej  Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, majeranek, słodka papryka Przygotowanie Suszone grzyby zalej letnią wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 40 minut. Następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu wody z moczenia grzybów. Będzie ci jeszcze potrzebna. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, a następnie umieść go w dowolnej dużej misce. Na tłuszczu wytopionym z boczku umieść pokrojone na małe kawałki mięso wieprzowe i wołowe. Obsmaż je dokładnie z każdej strony, a następnie wrzuć do miski z boczkiem (na tym etapie mięso może być nieco surowe w środku). Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na patelni. Całość dodaj do mięsa. Wszystkie składniki znajdujące się w misce ponownie umieść w dużym garnku. Podgrzewając dodaj koncentrat pomidorowy i łyżeczkę słodkiej papryki. Kapustę kiszoną odcedź z wody , posiekaj, a następnie umieść w garnku z mięsem (możesz ją polać wodą, ale pamiętaj, że wtedy straci nieco swojego smaku). Świeżą kapustę również posiekaj, a wiejską kiełbasę...

Przeczytaj
kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

Przeczytaj
bigos przepis
AdobeStock
Przepisy Ten przepis na bigos jest wyjątkowy! Niezwykle prosty w przygotowaniu. Prawdziwie myśliwski smak!
Jeżeli masz ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to przecież najlepszy czas na zrobienie bigosu! To tradycyjne polskie danie każdego roku gości na naszych stołach podczas świąt. Dziś mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowałyście! Myśliwskie korzenie To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Tradycyjny polski bigos z grzybami – przepis Do przygotowania tego pysznego bigosu potrzeba: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Przygotowanie Suszone grzyby płuczemy, zlewamy 250 ml wody i moczymy 45 min. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, zalewamy 1 l wody, dodajemy warzywa i połowę cebuli, gotujemy 30 min, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujemy...

Przeczytaj