bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie

Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybka kapusta a’la bigos - przepis

Składniki

  • 4kg kiszonej kapusty
  • 0,5kg wieprzowej łopatki
  • 0,5kg kiełbasy
  • 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 duże jabłko
  • 4 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól do smaku
  • Mąka do zasmażki
Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przygotowanie

  1. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu.
  2. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę).
  3. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty.
  4. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki.
  5. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki.
  6. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa.
  7. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na tej samej patelni, na której smażyliście kiełbasę, a następnie dodajcie trochę mąki. Zasmażkę smażcie, aż uzyska rumiany kolor.
  8. Dodajcie ją do garnka z kapustą i doprawcie ponownie do smaku. Pilnujcie, by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy. Staropolski smak zawdzięcza tym 4 gatunkom mięsa
Jeżeli macie ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbujcie ten przepis!

Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście. Historia bigosu To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami  Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina. Przygotowanie: Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki,...

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na obiad
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą. Lekkie danie na wiosenny obiad
Bigos z młodej kapusty, pomidorów i marchewki jest lżejszy od tradycyjngo bigosu z kapusty kiszone. Ten przepis posmakuje wszystkim miłośnikom dań z młodej kapusty.

Bigos ze słodkiej, młodej kapusty to bardzo ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Do kapusty wystarczy dodać smaczne, popularne warzywa, takie jak marchew, paprykę i pomidora, oraz przyprawy typowe dla bigosu – kminek, liście laurowe i ziele angielskie. Do tego podsmażona kiełbasa, świeży koperek i bigos z młodej kapusty gotowy! Wypróbujcie przepis na to danie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na bigos z młodej kapusty Do przygotowania wyjątkowego bigosu z młodej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g cienkiej kiełbasy 1 pomidor 1 marchewka 1 pęczek koperku 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej Oliwa Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie liście. Wytnijcie głąb i ostrym nożem drobno poszatkujcie kapustę. Przełóżcie ją do dużego garnka i zalejcie wodą. Posólcie i zaraz po tym, gdy kapusta się zagotuje, odcedźcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie drobno. Do garnka z kapustą dodajcie łyżkę masła i cebulę. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażajcie co chwilę mieszając. Podlejcie wodą, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę uniwersalną, łyżeczkę kminku, posiekany koperek i obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę. Przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 15 minut. Pokrójcie kiełbasę w plasterki i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Gotową kiełbasę dodajcie do garnka z bigosem. Umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wytnijcie gniazda nasienne. Pokrójcie w kostkę. Umytego pomidora pokrójcie w plasterki i dodajcie wraz z...

Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
goofy9/gotujmy.pl
Newsy
Jak zawekować bigos w słoikach? Prosty i sprawdzony sposób
Jeśli nie wiecie jak pasteryzować bigos, to sprawdźcie poniższy artykuł. To banalnie proste!

Co zrobić z dużą ilością bigosu? Można go zamrozić lub… zawekować! Bigos ze słoika to świetny pomysł na danie, które później wystarczy tylko odgrzać. Sprawdźcie, jak przyrządzić i zawekować bigos. Jak zawekować bigos? Pasteryzowanie bigosu tak naprawdę niczym się nie różni od pasteryzowania innych przetworów. Wystarczy przełożyć bigos do słoików, zakręcić i włożyć je do garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Następnie należy wlać do garnka tyle wody, by sięgała do ¾ wysokości słoików i zagotować. Trzeba uważać na to, by słoiki nie dotykały ścianek garnka ani siebie nawzajem! Gdy woda się zagotuje, zmniejszcie ogień i gotujcie słoiki przez około godzinę. Po wystudzeniu przełóżcie słoiki w suche, chłodne i ciemne miejsce. Pasteryzowany bigos będzie się nadawał do spożycia nawet przez kilkanaście miesięcy! Przepis na bigos do słoików Do przygotowania bigosu, będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 0,5 kilograma mięsa z łopatki wieprzowej 300 g kiełbasy 300 g boczku 100 g suszonych grzybów 2,5 litra wody 3 cebule 7 ziaren ziela angielskiego 2 ziarna jałowca Olej do smażenia (lub smalec) Sól Pieprz Przygotowanie: Zalejcie grzyby zimną wodą i odstawcie na kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmijcie je z wody (ale jej nie wylewajcie!), pokrójcie na mniejsze kawałki, a następnie włóżcie do garnka i zalejcie wodą, w której się moczyły i zagotujcie. Gotujcie grzyby tak długo, aż zmiękną. Odciśnijcie z wody kapustę kiszoną. Ostrym nożem poszatkujcie ją drobno i włóżcie do dużego garnka. Podobnie pokrójcie białą kapustę, sparzcie wrzątkiem i dodajcie do kiszonej. Wlejcie 2,5...