bigos z kapusty
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy

Uwielbiacie bigos, ale jest zbyt czasochłonny? Spróbujcie zrobić kapustę w ten szybki sposób, a oszalejecie na jej punkcie

Niemal każdy lubi bigos, ale nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na jego przygotowanie. Oto przepis na o wiele szybsze przygotowanie tej potrawy.

Choć bigos najczęściej przyrządza się z niemal identycznych składników, to w każdym domu smakuje on inaczej. Każda rodzina ma swój własny, sprawdzony przepis. Tradycyjny bigos gotuje się przez minimum 2-3 godziny. Smak zyskuje następnego dnia po ugotowaniu i z każdym dniem staje się jeszcze lepszy. Według niektórych osób potrawę powinno się gotować nawet od 3 do 5 dni, każdego dnia po 2-3 godziny. To niezwykle czaso- i pracochłonne danie można przyrządzić o wiele szybciej. Wypróbujcie poniższą wersję, gdy nie macie wystarczająco dużo czasu, aby ugotować je w klasycznej wersji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybka kapusta a’la bigos - przepis

Składniki

  • 4kg kiszonej kapusty
  • 0,5kg wieprzowej łopatki
  • 0,5kg kiełbasy
  • 0,4kg boczku lub kawałków pieczonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 duże jabłko
  • 4 garście suszonych grzybów
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Sól do smaku
  • Mąka do zasmażki
Zobacz także
Twarde kotlety schabowe po usmażeniu

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Przygotowanie

  1. Kapustę odciśnijcie z nadmiaru soku, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie wodą i gotujcie na małym ogniu.
  2. Dodajcie przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i paprykę).
  3. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach lub pokrójcie w drobną kostkę. Dodajcie do kapusty.
  4. Pogotujcie kapustę chwilę i dodajcie do niej pokrojone na kawałki mięso z łopatki.
  5. W międzyczasie grzyby przełóżcie do miski i zalejcie gorącą wodą, żeby namiękły. Jeśli są duże, możecie je pociąć na mniejsze kawałki.
  6. Kiełbasę pokrójcie na kawałki i dodajcie do kapusty. Możecie ją również wcześniej podsmażyć. Dodajcie również kawałki boczku lub pieczonego mięsa.
  7. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, podsmażcie na tej samej patelni, na której smażyliście kiełbasę, a następnie dodajcie trochę mąki. Zasmażkę smażcie, aż uzyska rumiany kolor.
  8. Dodajcie ją do garnka z kapustą i doprawcie ponownie do smaku. Pilnujcie, by kapusta po dodaniu zasmażki się nie przypaliła. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Przepisy
Ten przepis na bigos jest wyjątkowy. Staropolski smak zawdzięcza tym 4 gatunkom mięsa
Jeżeli macie ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbujcie ten przepis!

Zwykle jadamy go na Święta Bożego Narodzenia, ale nie oznacza to, że nie możemy nawet teraz  przygotować bigosu! Mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowaliście. Historia bigosu To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Przepis na tradycyjny polski bigos z grzybami  Do przygotowania tego pysznego bigosu będziecie potrzebowali: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Staropolski smak bigosu podkreślą 4 rodzaje mięs - podwędzana kiełbasa, wędzony boczek, wędzona szynka i słonina. Przygotowanie: Suszone grzyby wypłuczcie, zalejcie 250 ml wody i moczcie przez 45 min. Warzywa wypłuczcie, obierzcie i pokrójcie na kawałki. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Mięsa wypłuczcie, pokrójcie na duże kawałki,...

Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Flickr
Newsy
Czy kapustę kiszoną należy wypłukać przed spożyciem? Wiele osób popełnia ogromny błąd
Płukać kapustę kiszoną czy nie? Zanim zrobicie z niej bigos sprawdźcie, jak należy postępować z kiszoną kapustą.

Kiszona kapusta stanowi ważny składnik wielu polskich dań. Można z niej zrobić gołąbki lub dodać ją do białego barszczu . Oraz oczywiście zrobić z niej bigos! Wypróbujcie poniższy przepis. Kapusta kiszona: płukać, czy nie? Niektórzy dodając kapustę kiszoną do bigosu lub przyrządzając z niej surówkę, wcześniej płuczą ją w wodzie. A to błąd! Płukanie sprawi, że pozbędziecie się z kapusty większości witamin i składników odżywczych. Przepis na bigos z kiszonej kapusty Do przygotowania tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg kiszonej kapusty Pół kilograma mięsa wieprzowego 200 g kiełbasy 30 g suszonych grzybów 1 cebula 1 jabłko 3 szklanki bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Kilka śliwek suszonych 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy Przygotowanie: Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie mięso i podsmażcie. Przełóżcie do garnka. Wlejcie do garnka 2 szklanki gorącego bulionu i zagotujcie. Gdy całość będzie się gotować, wsypcie pokruszone grzyby suszone i gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut. Następnie dodajcie przyprawy: majeranek, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki oraz pokrojone i obrane wcześniej jabłko. Wymieszajcie. Kapustę kiszoną odciśnijcie z wody i dodajcie do garnka. Wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i gotujcie pod przykryciem przez 15 minut. Obierzcie kiełbasę ze skóry, pokrójcie na kawałki i podsmażcie na patelni. Gdy będzie już zrumieniona, dodajcie do kapusty i gotujcie przez...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

gotowanie bigosu
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby bigos się nie przypalał? Wybierzcie taki garnek, a danie wyjdzie idealne
Aromatyczny i sycący bigos to jest to, co uwielbiają Polacy. Jego przygotowanie może nieco przysporzyć kłopotu, kiedy używa się nieodpowiedniego garnka. Sprawdźcie, jakie naczynie idealnie nada się do przyrządzenia tego dania!

Bigos to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Jest podawany na co dzień, jak i od święta. Charakteryzuje się swoim wyjątkowym aromatem, a także bogactwem składników. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy pamiętać o kilku kluczowych zasadach, wykorzystanie odpowiedniego garnka do gotowania jest jedną z nich. Przypalone naczynie i niesmaczny bigos to zmora wielu gospodyń domowych. Co dodać do bigosu? Gotowanie bigosu wbrew pozorom nie jest trudną czynnością. Wcześniej należy przygotować wszystkie składniki, a następnie umieścić je w garnku by powoli łączyły się wszystkie smaki. Aby przyrządzić bigos, trzeba zaopatrzyć się w dobrą kiszoną kapustę, wędzony boczek, kiełbasę bądź kawałek surowego mięsa, suszone grzyby i śliwki, bulion oraz przyprawy. Dobry bigos powinien dusić się na niewielkim ogniu przez dłuższy okres, by aromaty mogły spokojnie się uwalniać i połączyć w jedną całość.  W czym gotować bigos? Niestety nie każdy garnek nadaje się do ugotowania tej potrawy. Nieodpowiedni wybór może skutkować przypaleniem się kiszonej kapusty, a w konsekwencji jej niewłaściwym smakiem. Spalone danie nie będzie smaczne i godziny spędzone na jego przygotowaniu pójdą na marne, gdyż takiej potrawy nie powinno się podawać. Jeśli decydujecie się na przyrządzenie bigosu, wcześniej warto zaopatrzyć się w dobrej jakości garnek, najlepiej z grubym dnem. Gotowanie w takim naczyniu pozwoli uniknąć przykrej wpadki. Podczas procesu obróbki termicznej należy również regularnie podlewać kapustę niewielką ilością wody.  Przepis na idealny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 100 g surowego boczku 300 g karkówki  200 g kiełbasy 2 łyżki oleju 4 suszone śliwki 30 g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych w wodzie 1 łyżka koncentratu pomidorowego...