Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą.
Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku.
O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów.
Przepis na białą kiełbasę domową
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5 kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was)
- 3-4 ząbki czosnku
- Pieprz czarny ziarnisty
- Kolendra w ziarnach
- Sól
- Ziele angielskie
- Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych)
Przygotowanie:
- Obierzcie czosnek.
- W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku. Właśnie tak rozmiażdżony z przyprawami czosnek sprawi, że mięso lepiej przejdzie jego smakiem.
- Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa.
- Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie.
- Wyrabiajcie jednolitą masę.
- Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki.
- Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko.
- Smacznego!