Kiełbasa biała domowa
Gotujmy.pl/Mysza75
Newsy

Unikalny przepis na domową kiełbasę. Gdy ją raz zrobicie, już nigdy nie kupicie jej w sklepie

Przygotowywanie kiełbasy to prawdziwa sztuka. Posiedli ją masarze, eksperci w wędliniarskim fachu. Warto jednak zacząć domowe eksperymenty we własnym zakresie.

Z pewnością wielu z was marzyło o przygotowaniu własnej, domowej kiełbasy. W wielu przypadkach marzenia te rozbijają się o braki sprzętowe. Nie wszyscy dysponujemy przecież wędzarniami. W takich wypadkach są trzy rozwiązania. Albo zostawić robienie kiełbasy fachowcom, albo przyrządzić kiełbasę suszoną, albo surową – białą.

Dzisiaj polecamy wam tę ostatnią opcję. Biała kiełbasa kojarzy się głównie z żurkiem. Świetnie będzie smakowała także jako samoistne danie. Dla porządku przypominamy, że tak przygotowana biała kiełbasa przed spożyciem oczywiście musi zostać obgotowana we wrzątku.

O zaletach domowej kiełbasy nikogo nie trzeba informować. Najważniejszy jest oczywiście fakt, że tylko od was zależy to, jakiego mięsa użyjecie do swoich wyrobów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na białą kiełbasę domową

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. 0,5  kg łopatki, 0,5 kg polędwicy wieprzowej lub szynki, 0,5 kg karkówki – wybór mięsa zależy od was)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Kolendra w ziarnach
  • Sól
  • Ziele angielskie
  • Jadalne osłonki – jelitka wieprzowe cienkie lub osłonki kolagenowe (do kupienia w sklepach specjalistycznych)
Zobacz także
Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę

Biała kiełbasa z grilla. Oryginalny przepis na staropolską kiełbasę

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie

Jaka jest najlepsza kiełbasa na grilla? Tej nigdy nie kupujcie

Przygotowanie:

  1. Obierzcie czosnek.
  2. W moździerzu rozbijcie kolendrę, pieprz z dodatkiem czosnku.
  3. Mięso pokrójcie na mniejsze kawałki i zmielcie na grubo w maszynce do mięsa.
  4. Połączcie mięso z przyprawami, a także posólcie.
  5. Wyrabiajcie jednolitą masę.
  6. Napełniajcie jelita mięsem, np. za pomocą maszynki.
  7. Kiełbasa będzie gotowa do spożycia po obgotowaniu przez ok. 20-30 min. Sprawdźcie kiełbaskę nakłuwając ją widelcem – powinien wchodzić w mięso dość gładko.
  8. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jak ugotować białą kiełbasę
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? 1 błąd i będzie do niczego
Wielkanocny żurek, a także barszcz biały, nie mogą się obejść bez dodatku w postaci białej kiełbasy. Jak należy gotować surową kiełbasę?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od zwykłego włożenia mięsa do garnka z wrzątkiem i poczekania, aż wszystko będzie jak należy. Nic bardziej mylnego. Lekceważące podejście do białej kiełbasy, może zaowocować popękaniem skórki i nieszczęściem. Szkoda marnować dobrej jakości kiełbasy, dlatego zanim przystąpicie do jej obgotowywania, przeczytajcie nasz krótki poradnik. Czym różni się parzenie od gotowania białej kiełbasy? Zanim przejdziemy do konkretnych wskazówek i rad, należy się wam jeszcze słówko wyjaśnienia. Chodzi o różnicę między gotowaniem białej kiełbasy, a jej parzeniem. Zasadniczo nie ma tutaj żadnej różnicy. Chodzi wyłącznie o terminologię – niektórzy są zdania, że ugotować można co najwyżej zupę, a gotową kiełbasę po prostu się parzy. Nie będziemy rozstrzygać tych językowych dylematów. Przejdźmy do gotowania albo, jak kto woli, parzenia białej kiełbasy. Jak już wspomnieliśmy, gotowanie białej kiełbasy to wbrew pozorom nie są przelewki. Oto kilka punktów, które koniecznie muszą być przez was przestrzegane podczas tego procesu. Jak powinno się gotować białą kiełbasę? Gotujcie wodę z przyprawami. By kiełbasa nabrała nieco więcej wyrazistości i smaku, nie wystarczy wygotować ją w zwykłej wodzie. Dodajcie do wrzątku przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, a nawet czosnek – taki zestaw jeszcze bardziej podkręci smak kiełbasy. Nakłujcie kiełbaski przed zagotowaniem. Dzięki takiemu działaniu, osłonki kiełbas nie popękają podczas starcia z wrzącą wodą nawet po kilku minutach gotowania. Kontrolujcie i sprawdzajcie temperaturę gotowania. Uważajcie, by kiełbaski nie gotowały się we wściekle wrzącej wodzie – w ten sposób możecie naruszyć ich zwartość, takiego...

biała kiełbasa
Pixabay
Newsy
Czy jelito białej kiełbasy jest jadalne? Tak, ale pod 1 warunkiem. Sprawdźcie jakim
Wielkanocny żurek czy biały barszcz, nie mogą się obejść bez białej kiełbasy. To kluczowy składnik tych potraw. Jednak co roku pada pytanie, czy jelito jest jadalne? Można je jeść, ale pod pewnym warunkiem.

Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma potrawami, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wśród nich znajdują się takie smakołyki jak mazurek, babka, faszerowane jajka oraz żurek, bądź zamiennie - biały barszcz. Dodatkiem obowiązkowym do zup jest jajko ugotowane na twardo, świeże pieczywo oraz oczywiście kawałek białej kiełbasy.  Tradycyjna biała kiełbasa Jest odpowiednikiem wędzonej wędliny. Jednak tę przygotowuje się poprzez parzenie. Jest przyrządzona na bazie mięsa wieprzowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i umieszcza się ją w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym. Jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych, podczas których podaje się ją nie tylko do żurku czy białego barszczu, ale również przyrządza się samodzielne dania, przykładowo zapiekaną białą kiełbasę z dodatkami. Wiele osób nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez tego produktu.  Spożywanie osłonki białej kiełbasy  Co roku w okresie świąt wielkanocnych pojawia się pytanie czy zjada się osłonkę białej kiełbasy? Mimo upływu lat, ten temat wciąż powraca. Spożycie takiej osłonki jest możliwe tylko wtedy, jeśli jest ona naturalna, czyli wykonana z cienkiego jelita wieprzowego. W każdym innym przypadku należy ją przed jedzeniem ściągnąć.  Przepis na domową białą kiełbasę w jelicie wieprzowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg karkówki ½ kg wołowiny gulaszowej 1 kg surowego boczku 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki soli ½ szklanki wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Przyrządzenie domowej białej kiełbasy rozpocznijcie od namoczenia jelit wieprzowych w zimnej wodzie. Powinny się one moczyć przez minimum dwie godziny. Po tym czasie dokładnie je wypłuczcie i...

kiełbasa w piwie przepis
Gotujmy.pl
Przepisy
Biała kiełbasa w piwie, która rozpieści twoje podniebienie! Nie będziesz mógł przestać jej jeść! 
Za oknem deszcz i plucha, a ty masz ochotę na kiełbasę z grilla? Wypróbuj ten przepis - smakuje identycznie!

Środek jesieni, zima dopiero przed nami, a my już tęsknimy za kiełbasą z grilla! Perspektywa czekania prawie pół roku na rozpoczęcie sezonu grillowego jest naprawdę dołująca. Ale jest na to sposób! Wypróbujcie ten przepis na białą kiełbasę w piwie – smakuje jak grillowana i przypomni wam ciepłe, letnie dni! Nie tylko na święta Biała kiełbasa dawniej kojarzyła się głównie ze świętami wielkanocnymi. W końcu czymże byłoby wielkanocne śniadanie bez żurku z jajkiem i białą kiełbaską! W Polsce ten rodzaj kiełbasy stał się popularny w XIX w., a bardzo chętnie jedzą ją też Niemcy, którzy nazywają ją „Weisswurst”. Wyjątkowa biała kiełbasa w piwie – przepis Do przygotowania tej kiełbasy potrzebujecie: 750 g gotowanej, białej kiełbasy 2 duże cebule 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 butelka jasnego piwa (0,5 l) 1 cytrynę Sól Pieprz Przygotowanie Kiełbasę lekko podgotuj. W osobnym, dużym garnku zagotuj piwo. Do gotującego się piwa wrzuć kiełbasę, przykryj i zgaś ogień pod garnkiem. Poczekaj, aż piwo z kiełbasą wystygnie. Wyjmij kiełbasę z garnka i pokrój ją w plastry. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, a następnie wrzuć ją do garnka z piwem. Doprowadź piwo do wrzenia, zagęść zasmażką z mąki i masła. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Do sosu wrzuć plastry kiełbasy i zagotuj. I gotowe! Biała kiełbasa w piwie najlepiej smakuje podawana z gotowanymi ziemniakami.   Źródło: polskatradycja.pl

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa.

Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę. I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa” minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz – pół łyżeczki Sól i sól azotanowa Szklanka zimnej wody Przygotowanie: Szklankę mleka połączcie ze wszystkimi przyprawami, przetartym przez praskę czosnkiem i  z zeszkloną cebulą. Dodajcie całość do mięsa. Zalejcie mieszankę lodowatą wodą...