Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść.

Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie!

Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę:

Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach.

Cukrzyca typu 2. – objawy

Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą:

Zobacz także:

  • Wzmożony apetyt, napady głodu
  • Znużenie
  • Senność
  • Trudności z koncentracją
  • Problemy ze wzrokiem
  • Sucha i swędząca skóra
  • Zwiększone pragnienie
  • Infekcje intymne

Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna?

U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek, tłuszczów i, co najważniejsze, węglowodanów.

Co można jeść przy cukrzycy?

A jakie produkty są dozwolone w diecie cukrzyka? Powinny się w niej znaleźć przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym, czyli:

Czytaj także: