Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie

W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie!

Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę:

Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach.

Cukrzyca typu 2. – objawy

Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą:

  • Wzmożony apetyt, napady głodu
  • Znużenie
  • Senność
  • Trudności z koncentracją
  • Problemy ze wzrokiem
  • Sucha i swędząca skóra
  • Zwiększone pragnienie
  • Infekcje intymne
Zobacz także
cukrzyca dieta

Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 

Najlepsza zupa pomidorowa

Dodajecie pomidory w puszce do zupy pomidorowej? Robicie błąd! Składnik w nich zawarty, może przyczynić się do rozwoju cukrzycy

Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna?

U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek, tłuszczów i, co najważniejsze, węglowodanów.

Co można jeść przy cukrzycy?

A jakie produkty są dozwolone w diecie cukrzyka? Powinny się w niej znaleźć przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym, czyli:

Czytaj także:

Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach
Adobe Stock
Newsy
Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia
Osoby chore na cukrzyce powinny szczególnie starannie wybierać żywność. Muszą zwracać uwagę na to, w jaki sposób spożywane przez nie pokarmy działają na poziom cukru. Oto co powinny jeść.

Naukowcy dowiedli, że niektóre produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc pozytywnie wpływające na organizm, są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Jak to ustalili i o które produkty chodzi? Dlaczego czarna fasola jest wskazana dla diabetyków? W czasopiśmie naukowych „Nutrients” zostały opublikowane wyniki pewnego badania, które pozwoliły wysnuć trzy wnioski: Osoby chore na cukrzycę powinny regularnie sięgać po czarną fasolę Stała obecność fasoli w diecie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 Poza fasolą podobnie działa na organizm ciecierzyca. Oba strąki dobrze wpływają na glikemię nawet wtedy, gdy są jedzone łącznie z produktami o wysokim indeksie glikemicznym Na czym polegało badanie? Naukowcy chcieli stwierdzić jaki wpływ na organizm zdrowych kobiet ma zjedzenie 50 g trzech różnych produktów, w tym czarnej fasoli o niskim indeksie. Poza fasolą do diety kobiet włączono także korzystną glikemicznie ciecierzycę, oraz ryż, który z kolei ma wysoki indeks glikemiczny. Uczestniczki badania zostały podzielone na trzy grupy. Każda jadła na śniadania jedną z trzech wskazanych potraw: Sam biały ryż Czarną fasolę z ryżem Ciecierzycę z ryżem Kobiety spożywały pierwszy posiłek zaraz po pobraniu od nich kontrolnych próbek krwi. Po posiłku dokonano kolejnych pobrań i badań krwi ustalających stężenie glukozy: po 30 minutach, 60, 90 i na koniec - 120 minut po śniadaniu. Okazało się, że spożywanie czarnej fasoli znacznie poprawia odpowiedź glikemiczną. Pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi stwierdzono nawet wtedy, gdy wraz z fasolą spożywany był ryż o wysokim indeksie glikemicznym. Dlaczego warto regularnie jeść produkty takie jak czarna fasola? Zarówno u pacjentów ze stwierdzona cukrzycą jak i...

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Adobe Stock
Newsy
Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Zdrowa dieta, lekkostrawne potrawy pełne naturalnych, pełnoziarnistych składników, dużo warzyw i owoców, ograniczenie mięsa... To zalecenia, które od lekarzy mogą usłyszeć chorzy na wiele chorób. A o czym przede wszystkim powinni pamiętać cukrzycy?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób. To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą? Jakie są przyczyny cukrzycy? Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują: Niezdrowy tryb życia Nieprawidłowa dieta Nadmierne spożywanie alkoholu Palenie papierosów Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą.  Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania: Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana Prowadzić aktywny tryb życia W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Adobe Stock
Newsy
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Przyrządzony przez was posiłek ma zbyt wysoki indeks glikemiczny? Można temu łatwo zaradzić.

Osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, by zapobiegać gwałtownym wyrzutom insuliny po posiłkach. Nie zawsze jednak uda się skomponować danie tak, by jego indeks glikemiczny był odpowiednio niski. Wówczas pomocne będzie dodanie do niego pewnych produktów. Jak zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku? Nie wszyscy cukrzycy wiedzą, że tym, co skutecznie może zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy jest tłuszcz. Jeśli w posiłku znalazło się za dużo węglowodanów, które podniosą poziom insuliny, należy dodać do jedzenia nieco tłuszczu - na przykład w postaci orzechów, pestek dyni lub odrobiny oliwy. Dzięki temu posiłek będzie wolniej trawiony i nie dojdzie do wyrzutu insuliny. Zamiast tłuszczu można też użyć białka - dobrym wyborem są chude mięsa. Również błonnik obniża indeks glikemiczny posiłku, dlatego dobrze jest włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które naturalnie zawierają bardzo dużo tego składnika.  Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym Osoby, u których dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi, powinny odpowiednio zmienić swój sposób żywienia, co pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i samopoczucie. Najlepszym wyborem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność, otyłość oraz choroby układu krążenia. Podstawowe zasady diety o niskim indeksie glikemicznym to: jedzenie ostatniego posiłku od 2 do 3 godzin przed snem stałe pory spożywania posiłków jedzenie 5 razy dziennie picie od 1,5 do 2 litrów wody każdego dnia Ponadto, ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Nie powinno się ich rozgotowywać - dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kasz, ale także warzyw. Najlepiej jest gotować warzywa na parze....