Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie

W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie!

Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę:

Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach.

Cukrzyca typu 2. – objawy

Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą:

  • Wzmożony apetyt, napady głodu
  • Znużenie
  • Senność
  • Trudności z koncentracją
  • Problemy ze wzrokiem
  • Sucha i swędząca skóra
  • Zwiększone pragnienie
  • Infekcje intymne

Zobacz także

Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna?

U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek, tłuszczów i, co najważniejsze, węglowodanów.

Co można jeść przy cukrzycy?

A jakie produkty są dozwolone w diecie cukrzyka? Powinny się w niej znaleźć przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym, czyli:

Czytaj także:

Komentarze
Pomiar cukru
Pixabay/Tesa Robbins
Newsy Covid to nic. O epidemii tej choroby mało kto wie. Skutki dla organizmu są ogromne
W dobie pandemii ludzie wyczulili się na objawy ściśle dotyczące koronawirusa. Niektórzy zapominają, że inne choroby też zbierają ogromne żniwa. Ze skutkami wybranych możecie się zmagać latami.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

Koronawirus opanował świat. Nie ma co do tego wątpliwości. Widmo COVID-19 przysłania wszystkim oczy wobec chorób, które z nim lub bez niego współistnieją. Podobne żniwa zbiera m.in. cukrzyca. Objawy cukrzyc różnego typu W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie. Objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie; senność i infekcje intymne. Cukrzyca typu 2. może mieć podłoże o pochodzeniu środowiskowym. Na rozwój choroby wpływają nadwaga, otyłość oraz wskaźnik BMI powyżej 30. Leczenie choroby polega na wprowadzeniu zmian do trybu życia, systematycznym podawaniu insuliny i utrzymywaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca – jak rozpoznać chorobę?  Jest chorobą autoimmunologiczną. Organizm niszczy komórki beta wysp Langerhansa trzustki, których funkcją jest produkcja insuliny. Brak insuliny sprawia, że rośnie poziom glukozy we krwi. Rozwija się hiperglikemia, czyli zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną. Organizm zachowuje zdolność wytwarzania insuliny, ale staje się oporny na działanie tego hormonu. W pierwszej fazie choroby występuje insulinooporność. Osoby z insulinoopornością nie są w stanie utrzymać poziomu cukru we krwi na właściwym poziomie. Przyjmujemy coraz więcej pustych kalorii Stan przedcukrzycowy to sygnał alarmowy organizmu. Dobra wiadomość jest taka, że można go odwrócić stosując odpowiednią dietę. Współczesna dieta jest zazwyczaj bardzo kaloryczna i zawierająca mało wartości odżywczych. Może przyznacie się niechętnie, ale z badań wynika, że jemy szybko i byle jak.  Przeciętny Amerykanin blisko 100 lat temu  zjadał rocznie...

Przeczytaj
lidl promocje
AdobeStock
Newsy Świetnie podnoszą odporność i opóźniają procesy starzenia! Tylko do środy kupisz je w Lidlu aż o 52% taniej!
W okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia warto zwiększyć swoją odporność. Popularna sieć Lidl ma dla was promocję na pełne witamin owoce. Akcja trwa tylko do środy!
Katarzyna Wyborska
listopad 24, 2020

Idą pierwsze przymrozki i czas zadbać o swoją odporność! Można oczywiście kupować witaminy w aptece, ale o wiele lepiej jest zacząć jeść więcej owoców, kiszonek i innych produktów bogatych w witaminę C. Tylko do jutra w sklepach Lidl możecie kupić owoce pełne tej witaminy ponad 50% taniej! Atrakcyjna promocja Sieć Lidl nieustająco kusi swoich klientów różnymi promocjami. Niedługo zacznie się grudzień i sklepy już zaczęły intensywnie przypominać nam, że za miesiąc Wigilia! Już teraz można kupić bombki i inne ozdoby choinkowe, zabawki, słodycze i inne. Lidl także wprowadza klientów w świąteczną atmosferę, m.in. najnowszą promocją – skusicie się na mandarynki za jedyne 4,99 zł za kilogram? Mandarynki dobre na wszystko Te popularne cytrusy są chętnie spożywane przez Polaków – i nic dziwnego! Słodsze od pomarańczy nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mandarynki zawierają m.in.: Witaminę A – działa na nasz wzrok, chroni przed chorobami oczu oraz przedwczesnym starzeniem się skóry Witaminę C – wzmacnia naszą odporność i naczynia krwionośne Nobiletynę – przeciwdziała rozwinięciu się cukrzycy typu 2, a do tego jest pomocna w leczeniu otyłości Kto powinien jeść mandarynki? Ze względu na szereg zalet, do swojej diety mandarynki powinny wdrożyć osoby, które: Cierpią na cukrzycę – mandarynki mają niski indeks glikemiczny (30) i z rozsądkiem mogą być spożywane przez cukrzyków Odchudzają się – jedna mandarynka ma zaledwie 35 kalorii, co w połączeniu z niskim indeksem glikemicznym czyni z niej świetną słodką przekąskę na diecie Są zagrożone miażdżycą – mandarynki chronią przed miażdżycą naczyń   Źrodło: lidl.pl

Przeczytaj
Gotowany ryż
Pixabay/Uwe Conrad
Newsy Ugotujcie ryż w ten sposób, a zmniejszycie jego kaloryczność nawet o połowę
Ryż i jego właściwości to wiedza powszechna. Dziś trudno sobie wyobrazić gotowanie bez ryżu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 30, 2020

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Produkt ten przydaje się także w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie sięgają po niego. Ryż dobrze syci Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Pewnie często używacie go do przygotowywania ulubionych dań. Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż: krótkoziarnisty (np. ryż perłowy do sushi), średnioziarnisty i długoziarnisty, np. jaśminowy i basmati. Ryż to źródło błonnika pokarmowego Jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Ryż biały, ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziarna, jest znacznie uboższy w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się podobnie ryż paraboliczny, w którym składnik ten jest tracony w trakcie szlifowania ziaren. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż brązowy, czarny i dziki wpływa korzystnie na ośrodek głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Taki ryż sprawdzi się głównie w przypadku osób z otyłością. Dzięki ciemnym odmianom  ryżu zmniejszycie masę ciała.  Ryż jest produktem bezglutenowym Dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo ryż bogaty w błonnik może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób już chorujących na cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały przyda się z kolei osobom cierpiącym na biegunki. Przynosi ulgę, kiedy trawienie działa jak rollercoaster. Nietypowa metoda gotowania ryżu Jak donoszą media internetowe badacz ze Sri Lanki...

Przeczytaj
Dieta keto czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie Ta dieta może zrujnować twoje zdrowie! Uważaj, zanim przetestujesz!
W pogoni za smukłą sylwetką sięgamy po drastyczne rozwiązania, które mogą źle się odbić na naszym zdrowiu. Złe stosowanie tej popularnej diety może być katastrofalne w skutkach!
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Wielu z nas w pogoni za smukłą sylwetką jest w stanie zrobić naprawdę dużo. Zdesperowani sięgamy po drastyczne diety, które obiecują nam szybki spadek wagi. Ostatnio rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jej zwolennicy twierdzą, że to idealny sposób odżywiania dla osób, które chcą schudnąć. Czy mają rację? Dieta keto – co to jest? Określenie „dieta” jest trochę mylące, ponieważ keto jest sposobem odżywiania. Polega on na tym, że całkowicie rezygnuje się z jedzenia węglowodanów i cała dieta opiera się na białkach i tłuszczach. Takie odżywianie ma doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w stan ketozy. O ketozie mówimy wtedy, gdy nasze ciało do funkcjonowania nie zużywa już glukozy (bo jej nie ma, gdy nie jemy węglowodanów), tylko tłuszczu zgromadzonego w tkankach. Ryzyko związane z dietą keto Dieta ketogeniczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu, dlatego trzeba o tym pamiętać przed jej rozpoczęciem i najlepiej skonsultować to najpierw z lekarzem. Katastrofalne skutki stosowania tej diety są najczęściej spowodowane niewiedzą dotyczącą dobierania zdrowych produktów. Przykładowo osoba cierpiąca na choroby układu krążenia może sobie zrobić dużą krzywdę, jeśli przejdzie na dietę ketogeniczną i zacznie jeść produkty bogate w tłuszcze nasycone – są one bardzo niezdrowe w chorobach serca. Inne niebezpieczne skutki stosowania diety keto to: Kamienie nerkowe, Zaparcia, Awitaminoza, Obniżone ciśnienie krwi. Przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej Diety tej nie powinny stosować osoby cierpiące m.in. na cukrzycę, choroby wątroby, kamicę nerek i kobiety w ciąży.  

Przeczytaj