W ostatnim odcinku „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler przeżyła niemały szok. Odwiedzając trójmiejską restaurację na pewno nie spodziewała się tego, że w menu nie znajdzie ani jednej potrawy przyrządzanej z ryby! Znalazła jednak inny pomysł na upadający lokal, a jednym z serwowanych w nim popisowych dań jest sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu Magdy Gessler!
„Niezłe Kino” w Gdyni
Ratowanym lokalem było bistro „Neptun”, znajdujące się w miejscu, w którym wcześniej było kino. Magda Gessler wymyśliła zmianę nazwy restauracji na „Niezłe Kino” oraz menu – znalazły się w nim ulubione potrawy znanych polskich aktorek i aktorów. Jedną z potraw jest zapomniany przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik. Podobno aktorka słynęła ze swoich sałatek, które zawsze przyrządzała na spotkania ze znajomymi. Zróbcie ją sami z poniższego przepisu Magdy Gessler!
Przepis na sałatkę Kaliny Jędrusik
Do przygotowania ulubionej sałatki gwiazdy polskiego kina, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Pół pęczka szczypiorku
- Pół pęczka koperku
- Sos winegret
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak wsypcie do garnka z osoloną wodą i gotujcie przez 15-20 minut. Po ugotowaniu odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
- Umyjcie pęczek pietruszki, szczypiorku i koperku i posiekajcie drobno. Pamiętajcie, by odciąć łodygi – potrzebne wam będą tylko liście.
- Ogórki obierzcie ze skóry i pokrójcie w kostkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
- W misce wymieszajcie kaszę z ziołami, czosnkiem i ogórkiem.
- Wlejcie sos winegret oraz doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu sałatka przejdzie smakiem wszystkich przypraw, a kasza napęcznieje od sosu i będzie jeszcze smaczniejsza!
I gotowe! Przed podaniem do sałatki możecie dodać na przykład kawałki sera feta – będą doskonale do niej pasować. Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: