mięso duszone w coca coli i keczupie przepis
Adobe Stock
Newsy

Uduście schabowe w coca-coli i keczupie. Ten nieoczywisty smak zachwyca

Kotlety schabowe z sosem z coca-coli i keczupu zdecydowanie nie należy do często spotykanych połączeń. Choć na pierwszy rzut oka danie może wydawać się nieco dziwne, jego smak na pewno cię nie zawiedzie. Twoje kubki smakowe oszaleją ze szczęścia!

Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba. Koniecznie musisz ich spróbować.

Ten nieoczywisty smak zachwyci każdego smakosza. Tak przygotowany schab możecie podawać z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Jeżeli szukacie nieoczywistych smaków, to polecamy podać go z puree z pasternaka i smażonymi zielonymi szparagami.

Przepis na schab w coca-coli i keczupie

Składniki:

  • 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm),
  • 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego),
  • 1 szklanka coca-coli,
  • olej do smażenia,
  • pieprz,
  • sól.
Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Popełniacie te błędy

Dlaczego kotlety schabowe wychodzą twarde? Można wyłożyć się już na tym prostym błędzie

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku, podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów. 
  2. Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń).
  3. Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso. 
  5. Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia).
  6. W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki. 
  7. Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy, pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut).
  8. Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć go bez pokrywki przez kilka minut. Wtedy woda będzie miała szansę wyparować i mikstura na pewno zgęstnieje. 
  9. Tak przygotowane kotlety wyłóż na talerz i polej sosem. 

Czytaj także:

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA