Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba. Koniecznie musisz ich spróbować.

Ten nieoczywisty smak zachwyci każdego smakosza. Tak przygotowany schab możecie podawać z gotowanymi ziemniakami i mizerią. Jeżeli szukacie nieoczywistych smaków, to polecamy podać go z puree z pasternaka i smażonymi zielonymi szparagami.

Przepis na schab w coca-coli i keczupie

Składniki:

  • 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm),
  • 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego),
  • 1 szklanka coca-coli,
  • olej do smażenia,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku, podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów. 
  2. Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń).
  3. Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
  4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso. 
  5. Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia).
  6. W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki. 
  7. Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy, pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut).
  8. Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć go bez pokrywki przez kilka minut. Wtedy woda będzie miała szansę wyparować i mikstura na pewno zgęstnieje. 
  9. Tak przygotowane kotlety wyłóż na talerz i polej sosem. 

Czytaj także: