
Uduś mięso w coca-coli i keczupie, a jego smak przejdzie najśmielsze oczekiwania
Schab nie zawsze musi lądować w jajku i mące. To połączenie jest już przecież dobrze znane i szczerze mówiąc, niekiedy nudne. Kotlety duszone w sosie z coca-coli i keczupu to dopiero bomba! Koniecznie musisz ich spróbować!
Przepis na schab w coca-coli i keczupie
Będziesz potrzebować
- 400 gramów schabu wieprzowego (najlepiej od razu kup mięso w plastrach, jeśli nie masz takiej możliwości kup je w całości i podziel na kawałki o grubości ok. 2 cm)
- 1 szklanka keczupu (ostrego lub łagodnego)
- 1 szklanka coca-coli
- Olej do smażenia
- Przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyj. Jeśli jest w jednym kawałku podziel je na części o grubości ok. 2 centymetrów.
- Plastry schabu przykryj kawałkiem foli spożywczej i lekko rozbij specjalnym tłuczkiem (nie muszą być bardzo cienkie, wystarczy kilka uderzeń).
- Tak przygotowane mięso natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, a następnie umieść na niej mięso.
- Schab smaż na dużym ogniu, przez ok. 2 minut na każdej ze stron (aż do zarumienienia).
- W średniej wielkości misce umieść szklankę coca-coli i keczupu, a następnie zmieszaj ze sobą składniki.
- Tak przygotowaną miksturę dodaj do smażącego się mięsa. Całość przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (jeśli po upływie tego czasu schab będzie wciąż surowy pozostaw go na patelni jeszcze przez kilka minut).
- Podczas smażenia sos przygotowany z mieszanki keczupu i coca-coli powinien ładnie się zredukować. Jeśli jednak tak się nie stanie należy wyjąć z niego mięso i smażyć go bez pokrywki przez kilka minut. Wtedy woda będzie miała szansę wyparować i mikstura na pewno zgęstnieje.
- Tak przygotowane kotlety wyłóż na talerz i polej sosem.
Gotowe!