O zdrowotnych właściwościach truskawek pisze się całe prace naukowe. Skąd więc informacja, że mogą być szkodliwe?

Wielokrotnie podkreślaliśmy, że truskawki to źródło zdrowia. Niskokaloryczne owoce o niskiej zawartości cukru zawierają sporo minerałów i witamin. Są także jednym z filarów diety SIRT, na której Adele schudła aż 45 kg. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny (IG 40) i sporą zawartość błonnika. Owoce te redukują także anemię oraz wspomagają serce czy zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Są jednak diety, które zupełnie nie dopuszczają tych owoców, a wręcz nazywają je „kulinarną trucizną”. Ten sposób odżywiania stosowała m.in. Małgorzata Kożuchowska!

Truskawki wykluczone z diety św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy polega w dużej mierze na produktach orkiszowych. Dlaczego jednak średniowieczna ekspertka od żywienia postanowiła wyłączyć z niej truskawki?

Zobacz także:

Być może była świadoma, że owoce te potrafią uczulać, a co za tym idzie – powodować ciężkie objawy, ale jedynie u osób z alergią. To prawda, że truskawki są silnie alergizujące, dlatego powinny być bardzo stopniowo wprowadzane do diety dzieci (nie wcześniej niż przed 1. rokiem życia). Nie powinny ich także jeść kobiety karmiące. 

Dzisiejsze truskawki absorbują ponadto duże ilości substancji, którymi mogą być opryskiwane. Mogą także zawierać bakterie oraz grzyby, jednak czynniki te na pewno nie były znane w czasach św. Hildegardy.

Warto jednak wspomnieć, że truskawki bardzo szybko pleśnieją, a ich przechowywanie w czasach średniowiecznych musiało być wyjątkowo ciężkie. Rosną nisko, więc często też ulegają zanieczyszczeniom bądź mogą być narażone na kontakt z odchodami zwierząt.

Wszystkie te czynniki mogły wpłynąć na to, że św. Hildegarda nazwała ten owoc „kulinarną trucizną”. Ale spokojnie – jeśli tylko zadbacie o dokładne oczyszczenie truskawek, możecie cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i korzystnymi właściwościami.

Jak dokładnie umyć truskawki?

  1. Umieśćcie owoce w miseczce wypełnionej zimną wodą z mieszaną z odrobiną sody oczyszczonej.
  2. Namaczajcie truskawki przez kwadrans, a następnie opłuczcie je pod zimną wodą.
  3. W następnym etapie możecie także zalać truskawki roztworem wody z octem jabłkowym.

Oczyszczone w ten sposób owoce zostaną pozbawione jakichkolwiek bakterii i ewentualnych robaków.

Źródło: Interia