Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić
Adobe Stock
Newsy

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić

Wszyscy uważaliśmy, że truskawki należą do wyjątkowo zdrowych owoców. Okazuje się, że niektórzy mają im sporo do zarzucenia...

O zdrowotnych właściwościach truskawek pisze się całe prace naukowe. Skąd więc informacja, że mogą być szkodliwe?

Wielokrotnie podkreślaliśmy, że truskawki to źródło zdrowia. Niskokaloryczne owoce o niskiej zawartości cukru zawierają sporo minerałów i witamin. Są także jednym z filarów diety SIRT, na której Adele schudła aż 45 kg. Truskawki mają także niski indeks glikemiczny (IG 40) i sporą zawartość błonnika. Owoce te redukują także anemię oraz wspomagają serce czy zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych.

Są jednak diety, które zupełnie nie dopuszczają tych owoców, a wręcz nazywają je „kulinarną trucizną”. Ten sposób odżywiania stosowała m.in. Małgorzata Kożuchowska!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Truskawki wykluczone z diety św. Hildegardy

Dieta św. Hildegardy polega w dużej mierze na produktach orkiszowych. Dlaczego jednak średniowieczna ekspertka od żywienia postanowiła wyłączyć z niej truskawki?

Być może była świadoma, że owoce te potrafią uczulać, a co za tym idzie – powodować ciężkie objawy, ale jedynie u osób z alergią. To prawda, że truskawki są silnie alergizujące, dlatego powinny być bardzo stopniowo wprowadzane do diety dzieci (nie wcześniej niż przed 1. rokiem życia). Nie powinny ich także jeść kobiety karmiące. 

Dzisiejsze truskawki absorbują ponadto duże ilości substancji, którymi mogą być opryskiwane. Mogą także zawierać bakterie oraz grzyby, jednak czynniki te na pewno nie były znane w czasach św. Hildegardy.

Warto jednak wspomnieć, że truskawki bardzo szybko pleśnieją, a ich przechowywanie w czasach średniowiecznych musiało być wyjątkowo ciężkie. Rosną nisko, więc często też ulegają zanieczyszczeniom bądź mogą być narażone na kontakt z odchodami zwierząt.

Zobacz także
Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Po czym rozpoznać najsmaczniejsze truskawki? Zwróćcie uwagę na te szczegóły

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok

Wszystkie te czynniki mogły wpłynąć na to, że św. Hildegarda nazwała ten owoc „kulinarną trucizną”. Ale spokojnie – jeśli tylko zadbacie o dokładne oczyszczenie truskawek, możecie cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i korzystnymi właściwościami.

Jak dokładnie umyć truskawki?

  1. Umieśćcie owoce w miseczce wypełnionej zimną wodą z mieszaną z odrobiną sody oczyszczonej.
  2. Namaczajcie truskawki przez kwadrans, a następnie opłuczcie je pod zimną wodą.
  3. W następnym etapie możecie także zalać truskawki roztworem wody z octem jabłkowym.

Oczyszczone w ten sposób owoce zostaną pozbawione jakichkolwiek bakterii i ewentualnych robaków.

Źródło: Interia

Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
justynak223/Gotujmy.pl
Newsy
Truskawki w słoiku na zimę. Letnie smaki przez cały rok
Wiele osób zastanawia się czy można wekować truskawki. Podpowiadamy, jak zachować smak lata na długie miesiące.

Sezon na truskawki trwa zbyt krótko, aby móc się nimi nacieszyć. Poza wakacjami, truskawki dostępne są w formie mrożonej lub w bardzo wysokich cenach i małych opakowaniach – są one jednak importowane, często pełne chemii i zdecydowanie mniej słodkie i smaczne niż te sezonowe. Jak więc przedłużyć radość z tych owoców na inne pory roku? Truskawki w końcu tanieją , co oznacza tylko jedno: idealny moment na przetwory. Proponujemy przepis na truskawki słoiku, które mogą postać przez kilka miesięcy i przypomnieć wam smaki lata, kiedy za oknem spadnie pierwszy śnieg. Czy truskawki można wekować? Jak najbardziej. Tradycyjna metoda wekowania polega na gotowaniu przetworów w słoikach, a następnie studzeniu ich w pozycji „do góry nogami”. Wekowanie to inaczej pasteryzowanie, które pozwala żywności utrzymać zarówno walory smakowe, jak i odżywcze przez długi czas. Doskonale sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z sezonowych warzyw takich jak rabarbar , truskawki , szparagi czy bób. Przepis na truskawki w słoiku To błyskawiczny sposób na zawekowanie truskawek na jesień i zimę, abyście zawsze mieli je pod ręką - nawet poza sezonem. Składniki: 2 kg truskawek 3 łyżki cukru na każdy słoik letnia woda Przygotowanie: Truskawki dokładnie umyjcie i usuńcie szypułki. Do wcześniej wyparzonych i wysuszonych słoików włóżcie owoce układając je do pełna.  Do każdego słoika wsypcie 3 łyżki cukru, a następnie zalejcie letnią wodą i zakręćcie. Gotujcie słoiki przez około 20 minut od zagotowania wody. Wyjmijcie z wody i obróćcie do góry dnem, a następnie odstawcie do całkowitego wystygnięcia. Gotowe weki możecie schować do spiżarni. Nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Truskawki –...

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy , makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe! Czy szypułki i liście truskawek są jadalne? Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości. Właściwości szypułek z truskawek Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia Napar z szypułek truskawek - właściwości Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu. Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w: zapaleniach jamy ustnej we wspomaganiu leczenia kamicy...

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy
Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać na targu
Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru? Które truskawki są polskie, a które zagraniczne? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców. Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe. Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde. Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat. Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża. Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych Jak odpowiednio przechowywać truskawki? Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość? od razu przełożyć je z łubianki do miski, włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady. Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko. Właściwości odżywcze truskawek Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości: odkwaszają organizm obniżają poziom złego cholesterolu spalają tłuszcz...

Oglądnęła truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje
YouTube/Gloom
Newsy
Obejrzała truskawki pod mikroskopem i krzyknęła. Już nigdy ich nie zje!
Ta kobieta nabawiła się urazu na całe życie. Długo nie sięgnie po truskawki…

Obecność robaków w czereśniach lub wiśniach nikogo nie dziwi. Znacie pewnie sposoby na sprawdzenie czy w czereśniach są robaki, a może nawet wiecie  jak się ich pozbyć . Inaczej wygląda sprawa z truskawkami. To owoce, w których robaki raczej nie powinny się znaleźć. Możecie się mocno zdziwić… Robaki w truskawkach Okazuje się, że w truskawkach równie często znajdują się nieproszeni lokatorzy . Robaki z truskawek są jednak o wiele mniejsze niż robaki z innych owoców i warzyw. Boleśnie przekonała się o tym kobieta, która postanowiła sprawdzić, czy w jej truskawkach są robaki. Wyciągnęła truskawki z plastikowego pudełka w którym je kupiła. Kobieta włożyła truskawki do wody ze słoną wodą. Po pewnym czasie z truskawek zaczęły wypełzać mikroskopijne owady . Kobieta umieściła nagranie z relacją z eksperymentu na TikToku. Film szybko zyskał ogromną popularność i obiegł dosłownie cały Internet. Wiele osób nie zdawało sobie sprawy z tego, że w truskawkach mogą znajdować się żyjątka. Niestety, obrzydziło to jedzenie truskawek wielu osobom. Podobny eksperyment możecie wykonać też w domu. Musicie wlać wodę do miski, posolić ją kilkoma łyżkami soli i włożyć tam truskawki. Po kilku minutach wszystkie obecne w owocach robaki powinny wyjść na powierzchnię. Test z mikroskopem Eksperyment kobiety z TikToka zapoczątkował nowy trend. Wiele innych YouTuberów, Instagramerów i osób działających prężnie w sieci, postanowiło sprawdzić działanie tej metody. Jedna kobieta poszła o krok dalej. Oprócz przetestowania truskawek za pomocą wody z solą, postanowiła obejrzeć je pod mikroskopem. Młoda kobieta zrobiła relację z tego eksperymentu i opublikowała ją na swoim kanale na YouTube. Pod mikroskopem widać nawet więcej żyjątek! Niejednokrotnie była ona obrzydzona i...