Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł
Adobe Stock
Newsy

Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł

Lubicie spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów, ziół i owoców leśnych? Historia pewnego 48-latka z Niemiec daje do myślenia – leśne dary natury powinny zbierać tylko i wyłącznie osoby posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie w tym temacie.
Hubert Rój
maj 07, 2021

Czosnek niedźwiedzi to roślina niezwykle ceniona przez smakoszy i poszukiwaczy niebanalnych smaków. „Kuzyn” czosnku zwyczajnego rośnie dziko w runie lasów liściastych. Co ciekawe, jako gatunek objęty częściową ochroną, w naszym kraju można go zbierać jedynie w województwie śląskim, małopolskim i podkarpackim.

Dużo czosnku niedźwiedziego rośnie za to w lasach niemieckich. Nasi zachodni sąsiedzi nie są co prawda tak zapalonymi grzybiarzami i zielarzami jak Polacy, ale również chętnie korzystają z darów leśnej natury.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak doszło do tragicznego zatrucia w Niemczech?

Nie inaczej było w przypadku pewnego 48-latka z Bawarii w południowych Niemczech. Mężczyzna pochodzący z miejscowości Freising położonej ok. 30 km od Monachium, wybrał się do lasu w celu nazbierania świeżego czosnku.

Po powrocie do domu Niemiec zabrał się za pichcenie swojego wymarzonego obiadu. Do sosu dodał roślinę przyniesioną w koszu z lasu. Zdążył zjeść ledwie kilka łyżek ugotowanej potrawy, po czym nagle źle się poczuł. Nie było wyjścia – Bawarczyk musiał wezwać pogotowie.

Mężczyzna zdążył poskarżyć się lekarzom, że smak jego potrawy był wyjątkowo gorzki. Szybko jego stan zdrowia uległ załamaniu. Lekarze byli bezradni. Niemiec zmarł na szpitalnym łóżku pomimo troskliwej opieki personelu medycznego.

Zobacz także

Dlaczego mężczyzna otruł się swoim sosem?

Szybko postanowiono o przeprowadzeniu badań toksykologicznych, bo sprawdzić, co było przyczyną tak fatalnego w skutkach zatrucia. Okazało się, że w organizmie mężczyzny znaleziono ślady zimowitu jesiennego, czyli innej rośliny rosnącej w leśnym runie.

Toksykolodzy doszli do wniosku, że Bawarczyk musiał pomylić w lesie tę właśnie roślinę z popularnym w Niemczech czosnkiem niedźwiedzim. Wystarczyło ledwie kilka kęsów sosu „doprawionego” zimowitem jesiennym, by doszło do tragedii.

Spójrzcie na zdjęcie poniżej. Z prawej strony znajdują się trujące liście zimowitu, a po lewej liście niedźwiedziego czosnku. Ta pierwsza roślina zawiera kolchicynę, niezwykle groźną substancję o toksycznym działaniu.

W innym miejscu w naszym portalu pisaliśmy już o innej tragicznej historii z zagranicy związanej z zatruciem pokarmowym. Miała ona miejsce w Rosji – w jednym z tamtejszych domów dziecka, dziewczyna zadławiła się naleśnikami i zmarła.

Czytaj także:

Komentarze
Grzybobranie
Adobe Stock
Newsy Tragiczny finał grzybobrania. 46-latek umierał sam przy drodze 
Pan Sylwester bardzo lubił zbierać grzyby. Chodził do lasu tak często, jak było to możliwe. Któregoś dnia po prostu nie wrócił…
Weronika Kępa
listopad 12, 2020

Można powiedzieć, że grzybobranie stało się "sportem narodowym" Polaków. Nie wiadomo dlaczego, ale uwielbiamy to robić. Jednak bardziej od samego grzybobrania cieszą nas potrawy przyrządzane z darów lasu. Pyszne potrawy Grzyby możemy dodać praktycznie do wszystkiego. Bez względu na to czy są to kurki, maślaki, podgrzybki czy rydze - właściwie doprawione będą smakować obłędnie! Idealnie sprawdzą się jako główny składnik wielu dań, ale także jako dodatek. Można z nich zrobić, na przykład aromatyczną zupę grzybową, która głównie przywodzi na myśl Święta Bożego Narodzenia. Dary lasu idealnie sprawdzą się również na co dzień. W roli bohatera można je spotkać choćby w pierogach, kotletach oraz makaronach ! Wielu przyrządza z nich aksamitne sosy lub rozpływające się w ustach gulasze . Grzybami możesz nawet faszerować jajka ! Tak naprawdę w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia! Tragiczny koniec grzybobrania Nic dziwnego, że pan Sylwester zapragnął wzbogacić swoje zapasy właśnie o grzyby. W województwie warmińsko-mazurskim, z którego pochodził, nie brakuje przecież lasów. 46-latek wybrał się więc do jednego z nich. Po kilku godzinach pracy mężczyzna wyszedł z lasu zadowolony, z koszykiem wspaniałych okazów. Do domu wracał poboczem drogi. Pech chciał, że w tym samym czasie przejeżdżał nią samochód kierowany przez osobę odurzoną narkotykami . Auto uderzyło w pana Sylwestra z ogromną siłą. Mężczyzna wylądował w rowie. Sprawca wypadku nie udzielił mu jednak pomocy. Widząc konającego 46-latka zbiegł z miejsca wypadku. Pan Sylwester zmarł na miejscu. - Żył sobie spokojnie, aż do dnia, kiedy ten ćpun go zabił na drodze - mówi pani Ewa, siostra zabitego. Ciało mężczyzny znalazł miejscowy podleśniczy. O sprawie...

Przeczytaj
Pokrzywa napar
Adobe Stock
Newsy Napar z tej rośliny wspaniale działa na cały organizm - odchudza, chroni przed starzeniem i wzmacnia odporność
Odporność. Słowo klucz w obecnym okresie. Jesień ustępuje już miejsca zimie, ale nadal musimy wzmacniać swój organizm przed wirusami i bakteriami. Choćby za pomocą pokrzywy.
Hubert Rój
grudzień 09, 2020

Ostatnio chwytamy się wszelkich możliwych sposobów, by wzmacniać swój organizm i budować odporność do walki z zakażeniami. O zagrożeniach przeróżnymi infekcjami wiedzieliśmy od lat. Jednak to dopiero pandemia koronawirusa spowodowała, że na poważnie zaczęliśmy się o siebie bać i nieco bardziej troszczyć. Szukamy sposobów na odporność. Jedni wybierają syropy z miodu, czosnku i cytryny, inni wolą faszerować się tabletkami. My wybieramy naturalne metody. Wybierzmy pokrzywę Jedną z nich jest także napar z pokrzywy. Ta roślina niesłusznie postrzegana jest jako zbędny chwast i postrach dzieci buszujących po rowach, łąkach i okolicach. Pokrzywa to także niesamowite właściwości prozdrowotne. Picie naparu z pokrzywy to nie tylko wzmacnianie organizmu w walce z bakteriami, infekcjami i wirusami. Pokrzywa ma także inne ciekawe i bardzo korzystne cechy. Do jednych z jej walorów należy to, że pomaga zwalczać objawy alergii – wszyscy ci, którzy nie mogą znieść już kataru siennego, bólu głowy i napadów kichania – powinni zacząć rozglądać się za naparem z pokrzywy. Oprócz tego pokrzywa to także zbawienny wpływ na układ trawienny i krwionośny. Podobnie jak skrzyp, pokrzywa dobrze wpływa na prawidłowy rozwój naszych paznokci, regenerację skóry i włosów. Nie przypadkiem nasze babcie wybierały właśnie szampony pokrzywowe. Oprócz tego pokrzywa to źródło całej masy cennych witamin i minerałów. A, C, E, siarka, magnez, wapń fosfor – na wyliczenie ich wszystkich nie wystarczy nam miejsca w tym artykule.  Jak by tego było mało - pokrzywa odchudza! Nie sparzymy się Ponadto picie naparu z pokrzywy jest wskazane także dla osób starszych. Ta roślina chroni organizm przed nadmiernymi skutkami starzenia się, działa antynowotworowo, a...

Przeczytaj
gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Przeczytaj