Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem!

Przepis na zdrowy kociołek

Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 1 paczka brązowego ryżu
  • 1 paczka dzikiego ryżu
  • Pół kilograma drobiowej kiełbasy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 garści szpinaku
  • Rozmaryn
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu.
  2. Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu.
  3. Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie.
  4. Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni).
  5. Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  6. Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
  7. Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i tak dalej od nowa, aż skończą się składniki.
  8. Na samym końcu polejcie zawartość kociołka łyżeczką oliwy wymieszanej z czosnkiem.
  9. Posypcie z wierzchu startym serem żółtym i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do około 160 stopni i pieczcie tak przez godzinę. Później zmniejszcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie jeszcze przez pół godziny. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl