Kto raz spróbował kociołka ten dobrze wie, jak smaczne jest to danie! Do środka możecie włożyć tak naprawdę wszystko, na co tylko macie ochotę. Podstawą jest wsad składający się głównie z węglowodanów, czyli ziemniaków, kaszy albo ryżu. Do tego należy dodać ulubione mięso i warzywa, a całość odpowiednio doprawić. Spróbujcie tego smacznego i zdrowego kociołka z brązowym i dzikim ryżem!
Przepis na zdrowy kociołek
Do przygotowania pysznego i bardzo zdrowego kociołka potrzebne wam będą poniższe składniki:
- 1 paczka brązowego ryżu
- 1 paczka dzikiego ryżu
- Pół kilograma drobiowej kiełbasy
- 2 czerwone cebule
- 1 bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 garści szpinaku
- Rozmaryn
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Zagotujcie w garnku wodę z odrobiną soli. Gdy będzie już wrzeć, włóżcie dwa woreczki z ryżem – brązowym i dzikim. Gotujcie według instrukcji podanych na opakowaniu.
- Gdy ryż się ugotuje, wyjmijcie go z woreczków i wymieszajcie z dodatkiem odrobiny rozmarynu. Wsypcie szczyptę soli i pieprzu.
- Umyjcie bakłażana, pokrójcie w plasterki (lub półplasterki, jeśli macie niewielki kociołek), posólcie i odstawcie.
- Po około 10 minutach wypłuczcie dokładnie bakłażana i podsmażcie na patelni lub upieczcie w elektrycznym grillu (albo tradycyjnym, chociaż elektryczny jest znacznie łatwiejszy w obsłudze i wygodniejszy w kuchni).
- Kiełbasę pokrójcie w kostkę.
- Pokrójcie cebulę w piórka, a 4 ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Rozgrzejcie na patelni kilka łyżek oleju i podsmażcie cebulę z czosnkiem.
- Czas na układanie kociołka! Na samym spodzie połóżcie 2 lub 3 garści umytego, świeżego szpinaku. Później kolejno ryż, pokrojoną kiełbasę, bakłażan i cebulę z czosnkiem i tak dalej od nowa, aż skończą się składniki.
- Na samym końcu polejcie zawartość kociołka łyżeczką oliwy wymieszanej z czosnkiem.
- Posypcie z wierzchu startym serem żółtym i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do około 160 stopni i pieczcie tak przez godzinę. Później zmniejszcie temperaturę do 120 stopni i pieczcie jeszcze przez pół godziny. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl