Jagody głogu to drobne owoce, które rosną na drzewach i krzewach należących do rodzaju Crataegus. Rodzaj ten obejmuje setki gatunków. Najczęściej możemy je spotkać w Europie, Ameryce Północnej i Azji. Owoce głogu są pełne wartości odżywczych, mają cierpki, pikantny smak i łagodną słodycz, a ich kolor waha się od żółtego do ciemnoczerwonego lub czarnego.
Owoce głogu od wieków są wykorzystywane, jako naturalny lek na problemy trawienne, niewydolność serca i nadciśnienie. Przygotujcie z nich sok i cieszcie się jego walorami zdrowotnymi.
Korzyści zdrowotne głogu
- Jagoda głogu jest jednym z najbardziej znanych źródeł polifenoli, które są silnymi związkami przeciwutleniającymi występującymi w roślinach Przeciwutleniacze pomagają neutralizować niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do wielu groźnych chorób.
- Owoce głogu zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów, cukrzycę typu 2, astmę oraz niektóre infekcje i problemy sercowe.
- Jagoda głogu ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.
- W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody głogu są jednym z najczęściej zalecanych produktów spożywczych pomagających w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Liczne badania wykazały, że głóg może działać jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że może rozluźniać zwężone naczynia krwionośne, ostatecznie obniżając ciśnienie krwi.
- Ekstrakt z głogu obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
- Jagody głogu i ekstrakt z głogu są stosowane od wieków w leczeniu problemów trawiennych, zwłaszcza niestrawności i bólu brzucha. Zawierają błonnik, który wspomaga trawienie, zmniejszając zaparcia i działając jako prebiotyk.
Jak przygotować syrop z głogu?
Składniki:
- Kwiaty głogu - 6 garści
- Pół kg cukru
- 2 cytryny
- Litr wody
Przygotowanie:
- Cytrynę pokrójcie w cienkie plasterki.
- Kwiaty przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą.
- Garnek postawcie na ogniu, wsypcie cukier i dalej gotujcie, mieszając.
- Po lekkim zagotowaniu dodajcie plastry cytryny i dalej gotujcie, aż do wrzenia.
- Mieszajcie co kilka minut.
- Odstawcie garnek do wystygnięcia na całą noc.
- Rano całość ponownie zagotujcie i przelejcie przez gazę.
- Kwiaty odciśnijcie, a powstały syrop przelejcie do buteleczek.
- Syrop poddajcie pasteryzacji.
Źródło: msn.com.pl