Olej sojowy
Adobe Stock
Newsy

Ten olej jest często używany w kuchni. Niestety jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia

O takim wyborze na sklepowych półkach jeszcze kilkadziesiąt lat temu można było w Polsce tylko pomarzyć.

Dzisiaj w supermarketach, w internecie i w zwykłych sklepach znaleźć można setki różnych produktów o różnym przeznaczeniu.

Czasem właśnie w tym tkwi problem. Ze względu na ich liczbę, łatwo można pogubić się w ich zastosowaniu.

Tak bywa między innymi w wypadku olejów. Minęły już czasy, w których dało się kupić tylko olej rzepakowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tylko na zimno

Do wyboru, do koloru. Tak wygląda sytuacja na rynku olejów. Oprócz wspomnianego rzepakowego z łatwością dostaniecie w sklepach także słonecznikowy, sezamowy czy sojowy.

Skupmy się na tym ostatnim. Olej sojowy nie jest jeszcze bardzo popularny w Polsce, ale jest używany w kuchniach coraz częściej.

Chwalony za walory smakowe i zdrowotne ma jeden feler. Nie powinno się spożywać go po obróbce termicznej.

Uważajcie na ten olej

Smażenie potraw na oleju sojowym może mieć opłakane skutki dla organizmu człowieka. Dlaczego? Zawiera on wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6, które rozkładają się w wysokie temperaturze.

Oprócz smażenia odpada więc także i gotowanie i duszenie potraw z dodatkiem tego typu oliwy.

Jego regularne stosowanie może skutkować postępowaniem schorzeń neurologicznych.
Autyzm, depresja, choroba Alzheimera – takie skutki spożywania przetworzonego w wysokiej temperaturze oleju sojowego odkryli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego

Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca
Flickr
Newsy
Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca
Chcecie usmażyć mięso na użytym już raz oleju? Przeczytajcie nasz tekst, a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Nikt z nas nie lubi marnotrawić jedzenia. Jednak powinniśmy się dobrze zastanowić przed ponownym użyciem oleju, na którym smażyliśmy już jakąś potrawę. Smażenie na oleju, którego już wcześniej używaliśmy, sprawia, że w oleju tym tworzą się bardzo groźne dla zdrowia substancje o działaniu rakotwórczym. Ale to nie wszystko, ponieważ takie jedzenie: szybciej się też psuje traci swoje właściwości jest jeszcze bardziej tuczące Dlaczego smażenie na raz użytym oleju jest niebezpieczne dla zdrowia? Wiele osób używa kilkukrotnie tego samego oleju, aby zminimalizować straty i po prostu zaoszczędzić. Ale czy taka oszczędność jest dobra dla naszego zdrowia? Niestety nie. Dlaczego? Oto, co może się stać, gdy będziemy kilkukrotnie używać tego samego oleju: może to spowodować powstawanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych, a tym samym chorób ponowne używanie tego samego oleju może prowadzić do miażdżycy, która może powodować wzrost złego cholesterolu, co prowadzi do zablokowania tętnic może prowadzić do nadkwasoty chorób serca choroby Alzheimera choroby Parkinsona podrażnienia gardła O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia na oleju? Każdy olej jest inny i miejcie to na uwadze podczas gotowania: niektóre oleje mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nadają się do głębokiego smażenia - cechą charakterystyczną tych olejów jest to, że nie rozkładają się one w wysokich temperaturach (są to: olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z otrębów ryżowych, olej arachidowy, olej sezamowy, olej gorczycowy i olej rzepakowy). do smażenia potraw pod żadnym pozorem nie należy używać olejów, które nie mają wysokiej temperatury dymienia, takich jak np. oliwa z...

Smażony makaron w warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Pixabay
Newsy
Smażony makaron z warzywami. Prosty obiad w kilka minut
Kuchnia orientalna skrywa bardzo wiele szybkich w przygotowaniu i pysznych dań, a składniki możecie kupić w każdym supermarkecie!

Makarony i ryże, które zasmażane są z mięsem, warzywami, sosem czy jajkiem to prawdziwy specjał kuchni azjatyckiej. Przygotowuje się je szybko i tworzą one pełnowartościowe posiłki, ponieważ zawierają już węglowodany, białko mięsne oraz dużo warzyw.  Szybka kuchnia azjatycka Zasmażane makarony z wieloma dodatkami nazywane są też stir-fry. Mają bardzo wiele odmian i można je przyrządzić na setki sposobów – także w wersji bezmięsnej. Wszystkie są bardzo sycące i wcale nie wymagają kosztownych składników. Przeważnie są to podstawowe, łatwo dostępne warzywa, mięso (lub jego zamienniki takie jak tofu) oraz sosy azjatyckie, które można dostać w każdym sklepie. Od słodko-kwaśnych po curry, chilli bądź sosy w kilku smakach – to właśnie sos definiuje smak potrawy i nadaje jej egzotycznego klimatu. Orientalne danie z patelni lub woka może być gotowe już w kilkanaście minut! Jak je przygotować? Przepis na smażony makaron z warzywami Składniki: paczka makaronu ryżowego sos do potraw chińskich cebula 2 marchewki żółta papryka pół łyżeczki startego imbiru łyżka sezamu natka kolendry 1 mały brokuł ząbek czosnku łyżeczka płatków chilli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki oleju sezamowego (ale można zastąpić go też zwykłym) Przygotowanie: Makaron ugotujcie i przestudźcie. Cebulę, marchew i paprykę pokrójcie w paski, a brokuły podzielcie na małe różyczki. Posiekajcie czosnek, chili i natkę kolendry. Brokuły sparzcie w gorącej wodzie. Sezam uprażcie delikatnie na suchej patelni. Na dużej patelni rozgrzejcie olej, podsmażcie na nim czosnek i chili, dodajcie cebulę, marchew paprykę, imbir i smażcie chwilę. Dodajcie brokuły i sos do potraw chińskich. Całość...

zużyty olej
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć fatalne konsekwencje
Jeżeli używacie tego samego oleju kilka razy do smażenia, dowiedzcie się koniecznie czym to grozi.

Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu. Czy olej może być trujący? By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco! Skutki jedzenia starego oleju Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko: Udaru mózgu, Zawału serca, Choroby niedokrwiennej serca. Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju....

Mówiono, że ten tłuszcz jest zdrowy, potem, że nie zdrowy. Sprawdzamy jak jest naprawdę
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie modę na ten tłuszcz? Zaraz potem mówiono, że jest niezdrowy. Sprawdzamy, jaki jest naprawdę
Tłuszcze nasycone, w tym olej kokosowy, nie powinny przekraczać 10% tłuszczy spożywanych w ciągu dnia. Nie jedzcie więc go więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym oleju?

Kilka lat temu obiegła media informacja o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego. Traktowano go jako tzw. superfood i zalecano dodawanie do wszystkiego. Dziś, zastanawiamy się skąd się wzięło tak dużo pozytywnych opinii na temat tego tłuszczu. Dietetyczka Roksana Środa uważa, że olej rozsławili w mediach społecznościowych filipińscy naukowcy, łącząc go z długowiecznością Filipińczyków. Inny dietetyk, Damian Parol tak komentuje kokosowe szaleństwo: - Filipiny produkują i eksportują najwięcej oleju kokosowego, dlatego dobra koniunktura dla tego tłuszczu jest im bardzo na rękę. Dlaczego olej kokosowy przestał być zdrowy? Przede wszystkim on nigdy nie był zdrowy. Zrobił jedynie karierę medialną i wpisał się w umysły ludzi jako zdrowe superfood. Tak naprawdę to olej zawierający 82% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za wyższą produkcję w wątrobie złego cholesterolu. Jego duża ilość zwiększa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mgr dietetyki Iwona Barzyk (@dietetyk_w_miescie)   A czy na oleju kokosowym można smażyć? Na ten temat wypowiedziała się Roksana Środa dla rmf.24.pl: - Jestem zwolenniczką smażenia na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Natomiast uważam, że okazjonalne smażenie potraw na oleju kokosowym nie będzie miało szczególnie negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Pomijając aspekty samego smażenia, które powinno być zdecydowaną mniejszością w naszej kuchni. Co nie oznacza, że olej kokosowy jest jedynym słusznym wyborem. Nie...