Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać
AdobeStock
Newsy

Te pozornie zdrowe produkty mogą zrujnować ludzkie zdrowie. Lepiej na nie uważać

Czy płatki owsiane i jogurty owocowe rzeczywiście są takie zdrowe? Możecie się zdziwić.

Kupujecie produkty spożywcze, które są reklamowane jako bardzo odżywcze, zdrowe i odpowiednie dla osób na diecie? Zachowajcie czujność! Wiele z nich nie różni się wiele od tych uważanych powszechnie za niezdrowe. Sprawdźcie, których z nich lepiej unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

„Zdrowe” śniadanie

Produktem, który często poleca się na śniadanie, jest owsianka. Najlepiej z dodatkiem orzechów, nasion słonecznika i świeżych owoców. I właśnie tak przyrządzona owsianka rzeczywiście jest zdrowa, jednak w sklepach można kupić gotowe mieszanki płatków z dodatkiem suszonych owoców, a nawet kawałków czekolady. Takie produkty pełne są cukru, który przyczynia się do wzrostu wagi. Równie dobrze moglibyście zjeść na śniadanie kawałek słodkiego tortu – efekt dla organizmu byłby podobny. Dlatego najlepiej komponować owsiankę samodzielnie, używając do niej płatków bez dodatków, świeżych kawałków owoców i orzechów.

Uwaga na gotowe produkty

Coraz częściej w sklepach można kupić gotowe, pozornie zdrowe produkty, które nadają się na przekąskę lub drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Popularnością cieszą się smoothie, czyli koktajle owocowe lub owocowo-warzywne. Ważne jest, by patrzeć na skład tych produktów i kupować te pozbawione konserwantów i ulepszaczy. Nie przesadzajcie też z koktajlami owocowymi, ponieważ często są to prawdziwe bomby kaloryczne! Owoce choć zdrowe, zawierają bardzo dużo cukru. Jeżeli się odchudzacie, picie takich koktajli może sabotować wasze wysiłki.

Podobnie jest w przypadku mrożonek. Poza mrożonymi warzywami, w sklepach sprzedawane są także gotowe dania składające się na przykład z warzyw, kaszy i mięsa. Wiele z nich zawiera bardzo duże ilości soli, która pełni rolę naturalnego konserwantu. Nic więc dziwnego, że zjedzenie takiego posiłku powoduje później wzdęcia i zatrzymanie wody w organizmie!

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem

Pijcie herbatę z liści tego owocu zamiast suplementów. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem

Wegańskie nie zawsze znaczy zdrowe

Niestety, nawet wegetariańskie i wegańskie produkty nie są pozbawione szkodliwych składników. Dotyczy to zwłaszcza wege burgerów, parówek i innych produktów zastępujących mięso. Często spotykanym w nich składnikiem jest przetworzone białko sojowe, barwniki i guma ksantanowa. Jeśli stosujecie dietę bezmięsną, lepiej zdecydować się na bardziej naturalne i zdrowe źródła białka, takie jak rośliny strączkowe, jajka czy sery.

Niezdrowe przekąski             

Wiele pozornie zdrowych produktów pełnych jest cukru, aromatów, konserwantów i innych niepożądanych dodatków. Jednym z nich są… jogurty owocowe! Zawierają mnóstwo cukru, a jogurty w wersji „light” mogą dodatkowo powodować wzdęcia przez stosowanie w nich słodzików. Zamiast tego, dobrym pomysłem jest dodanie świeżych owoców do zwykłego jogurtu naturalnego.

Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Adobe Stock
Newsy
Dzięki nocnej owsiance w mig zgubicie zbędne kilogramy. Robi się sama!
Jak zrobić owsiankę nocną? Wrzućcie do naczynia składniki, a na następny dzień cieszcie się pysznym i zdrowym śniadaniem.

Jedzenie owsianki polecane jest wszystkim chcącym zgubić zbędne kilogramy i zmienić swoje zgubne przyzwyczajenia żywieniowe. Płatki owsiane są najlepszą alternatywą dla kanapek z białego pieczywa z ciężkostrawną wędliną. Często jednak dobre chęci nie wystarczają i do owsiankowego śniadaniowego nie wystarcza zapału. Zwykle sprawa rozbija się o dyskusyjny smak przyrządzonych „byle jak” płatków owsianych. Mamy na to sposoby. Jak poprawić smak codziennej owsianki? Pierwszą rzeczą, która odmieni nudny smak owsianki w coś znacznie ciekawszego jest… sól. Tak, to nie żart. Maleńka szczypta soli (nie przesadzajcie z jej ilością w trosce o własne zdrowie!) znacznie podkreśli waloru płatków. Otwartą sprawą pozostaje zaś kwestia podawania owsianki. Najlepiej smakuje ona ze świeżymi owocami i orzechami. Na przykład w wydaniu „nocnym”. O co chodzi? To wersja dla leniuszków. Wystarczy włożyć do naczynia składniki wieczorem, by z rana cieszyć się gotową, mięciutką owsianką! Przepis na nocną owsiankę Składniki: Pół szklanki płatków owsianych górskich Łyżka siemienia lnianego – opcjonalnie Pół szklanki wody Pół szklanki jogurtu naturalnego lub mleka Łyżka cukru Szczypta soli Garść orzechów włoskich lub innego rodzaju Jabłko, truskawki lub inny, dowolny owoc Przygotowanie: Przygotujcie naczynie z zamknięciem lub słoik. Na dno naczynia wsypcie owsiankę i siemię lniane, po czym posypcie wszystko szczyptą soli i cukrem. Zalejcie całość wodą o temperaturze pokojowej i jogurtem lub mlekiem. Nie mieszajcie składników. Szczelnie zamknijcie i odstawcie do  lodówki na ok. 8-10 godzin. Następnego dnia posiekajcie orzechy i pokrójcie owoce i połóżcie je na wierzchu...

Puste opakowania po jogurcie
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić z zużytymi opakowaniami po jogurtach? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich coś genialnego
W waszych rodzinach zjada się dużo jogurtów w plastikowych opakowaniach? Oto sposoby na ich oszczędne wykorzystanie.

Jogurty naturalne, truskawkowe, waniliowe, do tego cała masa serków homogenizowanych i innych mlecznych deserów. Te produkty zyskały w Polsce olbrzymią popularność. To smaczna, szybka, pożywna, ale nie zawsze zdrowa przekąska. Wybierajcie naturalne Dlaczego? Chodzi oczywiście o cukier. Mało jest w naszym kraju zwolenników podatku cukrowego, ale aż dziw bierze, że nie został rozciągnięty właśnie na jogurty. W szeroko pojętym nabiale dostępnym w sklepach znajdziecie całą masę dodawanego cukru, który sprawia, że jogurty rzeczywiście są słodsze, ale za to o wiele mniej zdrowe. Dlatego też mamy dla was radę. Jeżeli chcecie zjeść jogurt na słodko, wybierzcie ten naturalny i dodajcie do niego domowych powideł lub dżemu. Pycha! Zastosowanie zużytych opakowań Niezależnie od tego jaki jogurt wybierzecie, po jego zjedzeniu na pewno zostanie wam plastikowy kubeczek. Oto kilka ciekawych zastosowań tych opakowań: Zachowajcie opakowania po jogurtach na wiosnę. Wtedy przydadzą wam się jako mini-doniczki na warzywne sadzonki. Bardziej płaskie opakowania po serkach homogenizowanych świetnie nadadzą się do uporządkowania szuflady. Zszywacze, baterie, pinezki, igły – nie ma lepszego pojemnika na te przedmioty niż umyte i wyczyszczone opakowanie po maleńkim jogurcie. Macie domowe zwierzaki? Jogurtowe opakowania posłużą wam jako miarki do nakładania karmy swoim pupilom. Wykorzystajcie zużyte opakowania do zabierania w podróż orzechów, płatków, suszonych owoców. Wystarczy zawinąć je spożywczą folią. Pojemniki po jogurtach świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju piknikach. Włóżcie do nich cięższe kamyczki, a przydadzą wam się do obciążenia koca. Ostrożnie z kubeczkami! Na koniec dwa niezwykle ważne zastrzeżenia. Opakowania po jogurtach przed...

Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie
AdobeStock
Newsy
Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie
Lekarze i dietetycy stale przypominają, że nie powinno się omijać śniadań. Ważne jest też to, co znajdzie się rano na talerzu, ponieważ nie każdy pomysł na śniadanie jest zdrowy.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego właśnie tak ważne jest to, co wtedy znajdzie się na waszym talerzu. A nie wszystkie pomysły na śniadanie są zdrowe! Sprawdźcie, czego absolutnie nie powinno się jeść i poznajcie inspiracje na zdrowe śniadania. Tosty z margaryną – najgorsze śniadanie Niektórzy nie wyobrażają sobie innego śniadania niż szybkie tosty posmarowane margaryną. Ta popularna w USA przekąska pojawia się także na polskich stołach – zwłaszcza, odkąd bez problemu można kupić w sklepie toster, który szybko przygotuje smaczne grzanki. Ale czy takie śniadanie na pewno jest zdrowe? Margaryna pełna jest niezdrowych tłuszczów trans i tłuszczów utwardzonych, a tosty składają się głównie z węglowodanów i mąki rafinowanej. Ten rodzaj pieczywa sprawia, że szybko poczujecie znowu głód i możecie mieć w przyszłości problemy z nadwagą. Dlatego jeżeli nie umiecie sobie odmówić tostów, smarujcie je masłem, a nie margaryną. Co powinno się zjadać na śniadanie? Idealne śniadanie powinno składać się głównie z białka oraz tłuszczu i niewielkiej ilości węglowodanów. Dlatego na śniadanie poleca się wszelkie potrawy z jajek, na przykład jajecznicę , omlet z mięsem i warzywami albo sałatkę z jajkami na twardo . Sprawdzi się też biały ser i jogurt naturalny z dodatkiem pestek dyni lub orzechów. Przepis na zdrowy jogurtowy koktajl Do przygotowania jogurtowego koktajlu z porzeczkami będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 50 g czarnych porzeczek 50 g jagód 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Garść płatków owsianych Przygotowanie: Do blendera wsypcie jagody, porzeczki i dodajcie jogurt. Zmiksujcie na gładką masę....

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...