Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń
Flickr
Newsy

Taka herbata może zwiększać ryzyko rozwoju Alzheimera? Specjaliści nie mają złudzeń

Kochacie herbatę z cytryną? Może lepiej sprawdźcie, czy jej picie wam nie zaszkodzi!

Możemy chyba śmiało przyznać, że herbata pita z dodatkiem plastra cytryny to część polskiej tradycji. Ten sposób picia herbaty jest nie do pomyślenia w ojczyźnie „herbaciarzy”, czyli w Wielkiej Brytanii. Wyspiarze wolą pić ją z dodatkiem mleka.

Picie osłodzonej cukrem czarnej herbaty z dodatkiem kwaśnej cytryny to zwyczaj znany głównie w naszej części Europy. Mimo tego, że w ten sposób podaje się czarny napój w Polsce i w okolicach już od setek lat, w ostatnim czasie narosło wokół niego sporo mitów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy herbata z cytryną szkodzi?

Wiele osób zaczęło unikać picia herbaty z cytryną po tym, jak przestrzeń publiczną opanowały doniesienia o cytrynianie glinu. Ten związek wytwarza się właśnie w czajniczku lub w filiżance po połączeniu świeżo zaparzonej herbaty z cytryną.

Sama nazwa „cytrynian glinu” może przyprawić niejednego twardziela o gęsią skórkę. Jeśli dodamy do tego jeszcze rzekome zagrożenie zwiększeniem ryzyka rozwoju Alzheimera w wyniku jego spożycia, zaczyna się robić poważnie.

Tego typu plotki mogą podziałać na wyobraźnię. Zwłaszcza gdy dodamy do nich, fakt, że według niektórych cytrynian glinu może zbierać się w mózgu i później wpływać na zmiany neurologiczne.

W tym momencie należy się słowo wyjaśnienia. Rzeczywiście sam w sobie glin i jego pochodne nie są czymś korzystnym dla zdrowia ludzkiego organizmu. Jednak według specjalistów nie stanowi on aż tak dużego zagrożenia. Nerki odpowiadają za pozbywanie się nadwyżek glinu w organizmie.

Zobacz także
 Zróbcie dzbanek tej herbaty i popijajcie przez cały dzień. Doskonale oczyszcza cały organizm

Zróbcie dzbanek tej herbaty i popijajcie przez cały dzień. Doskonale oczyszcza cały organizm

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Czy można dodawać do herbaty cytrynę ze skórką?

Strach ma więc tylko wielkie oczy. Sprawa cytryny i herbaty nie kończy się jednak na produkowaniu przez ten duet cytrynianu glinu. Zagrożenie z picia takiego napoju czyha na fanów herbaty z innej strony.

Chodzi oczywiście o okropne rakotwórcze pestycydy i konserwanty, którymi rolnicy w ciepłych krajach spryskują cytryny przeznaczone na eksport. Tiabendazol i imazalil to jedne z najczęściej używanych środków ochrony przed gniciem i psuciem w trakcie transportu.

Substancje te na szczęście nie przenikają do wnętrza owocu. Miąższ pozostaje nienaruszony, jednak skórka takich cytryn nie nadaje się do spożycia. Dlatego też przed dodaniem cytryny do gorącej herbaty należy ją obrać ze skorki.

Producenci cytrusów podobnymi konserwantami traktują także mandarynki, pomarańcze czy grejpfruty. Więcej przeczytacie o tym tutaj: Trujące mandarynki w sprzedaży - koniecznie sprawdź, czy masz je u siebie w domu

Czytaj także:

Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy
Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz
Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny. Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej. Czy herbata z cytryną jest niezdrowa? W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą. Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych. Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna? Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem. Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą. Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.

herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy
Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie
Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...