rosół, zupa, zupa z makaronem
rzelkazag
Newsy

Dodajcie do rosołu to zioło. Zupa zyska nieprawdopodobne właściwości zdrowotne 

Pietruszka, lubczyk, pieprz, sól - w większośći wypadków lista przypraw i ziół dodawanych do rosołu jest krótko. Warto poszerzyć ją o jedną pozycję.

Każda dobra gospodyni domowa może pochwalić się swoją własną recepturą na rosół. Niektóre dodają na sam koniec dodają natkę pietruszki, inne wcześniej dorzucą do wywaru nieco lubczyku. Rzadziej spotykane jest dodawanie do rosołu bluszczyku kurdybanka. Ta mało znana roślina ma niezwykłe zdrowotne właściwości. Może okazać się waszą tajną bronią na choroby i infekcje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym powinno się doprawiać rosół?

Są w Polsce takie domy, w których bez rosołu nie obejdzie się żadna niedziela. Stałym elementem w naszych zupach jest makaron (najlepiej domowej roboty), nieodzowna mięsna podstawa do bulionu, a także warzywa (czyli marchew, seler, pietruszka). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany.

Większość gospodyń, oprócz doprawienia rosołu solą i pieprzem, decyduje się także na poprawienie smaku wywaru poprzez dodanie różnego rodzaju ziół. Lubianym dodatkiem do złocistej zupy jest lubczyk. W sezonie króluje z kolei świeża pietruszka. Warto pamiętać o zamrożeniu świeżej natki pietruszki na zimę - taka z pewnością doda kolorytu naszemu rosołowi, choć poprzez mrożenie straci nieco na wartości.

Zobacz także
Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Przepis na ramen. Aromatyczny bulion japoński.

Niby rosół, a jednak zupełnie nie… Tym bulionem zajada się cały świat

Dlaczego warto dodawać do rosołu bluszczyk kurdybanek?

Jednak nie samym lubczykiem i pietruszką żyje człowiek. Możemy łatwym sposobem sprawić, by nasza zupa stała się jeszcze bardziej zdrowa. Tą czynnością będzie dodanie nieco suszonego bluszczyku kurdybanka do talerza z gorącą zupą. Zapytacie: a co to takiego? Już spieszymy z odpowiedzią.

To dość mało znane zioło o nieco egzotycznej nazwie ma niezwykłe cechy - jest wręcz stworzone do spożywania w trakcie sezonu zimowego, ale świetnie sprawdzi się także wiosną i latem. Uważajcie jednak, żeby z kurdybankiem nie przeholować: jest dość pikantny i gorzki w smaku. Znajdziecie go w sklepach zielarskich. 

Oto krótka lista zalet kurdybanka:

  • Wzmacnia nasz układ odpornościowy w walce z przeziębieniem - jest rośliną o właściwościach bakteriobójczych.
  • Pomaga zwalczyć uporczywy kaszel, wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
  • Rozrzedza wydzielinę w płucach, ułatwiając pozbycie się jej.
  • Korzystnie działa na układ nerwowy, łagodząc stres.
  • Łagodzi zaburzenia pracy serca.

Źródła: poradnikzdrowie.pl

Czytaj także:

Rosół z koprem
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Kiedy powinno się dodać koperek do rosołu? Większość Polaków popełnia ten fatalny błąd
Kiedy natka pietruszki, kiedy lubczyk, a kiedy koperek? Podpowiadamy, w którym momencie powinniście dodać do rosołu swoją zieleninę.

Rosół to nasza tradycja, a przepis na smaczny wywar jest przekazywany w każdym domu z pokolenia na pokolenia. Mamy przekazywały klasyczny przepis na złocisty bulion córkom, a córki przekazywały pałeczkę dalej. I tak od lat. Próby z zieleniną Nic więc w tym dziwnego, że to właśnie danie jest zasadniczo niezbyt podatne na zaskakujące innowacje, kombinacje i modyfikacje. Nie brakuje jednak pań domu, które lubią nieco urozmaicić tradycyjny rosół. Na przykład poprzez doprawienie go innymi ziołami. Pietruszka, lubczyk – to znana wszystkim klasyka. Słyszeliśmy też o gospodyniach, które dodają do zupy także zielony seler naciowy. Próbowaliście? Jeśli tak, śmiało możecie popróbować także i z koprem. Co prawda zielony, świeży (lub mrożony) koperek kojarzy się bardziej z ziemniakami, ale nie zaszkodzi spróbować. Co, gdzie, kiedy? Koperek doda rosołowi nieco ciekawszego smaku. Ciekawe, co powiedzą na to wasi domownicy? Uważajcie więc z ilością zielonego dodatku! Zanim jednak przystąpicie do doprawiania rosołu koperkiem, koniecznie weźcie pod uwagę to, kiedy dodać go do zupy. Większość Polaków niestety popełnia ten błąd i pospiesza się z dorzuceniem zieleniny do wywaru. Nie ma nic gorszego. W takim wypadku nie tylko koperek, ale i natka pietruszki czy też każda inna zielenina, wygotuje się i straci swój smak. Zdecydowanie lepiej będzie, gdy dodacie koperek, a także i pietruszkę, dopiero pod koniec gotowania. Zielone dodatki zachowają swój smak i aromat na talerzu. Koper koprowi nie równy Skąd biorą się tego typu pomyłki? Być może dla niektórych zwodniczy może być koper włoski, zwany także fenkułem. Ta zielona roślina, nieco słodkawa i pikantna w smaku, jest coraz popularniejsza jako aromatyczna przyprawa...

Rosół
Eska/gotujmy.pl
Newsy
Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!
Być może będziecie zaskoczeni. Czy ktoś dodawał już do swojej złocistej zupy ten nietypowy składnik? Efekty będą zdumiewające. Tak klarownego rosołu nie uzyskacie w żaden inny sposób.

Co gospodyni domowa, to nieco inna receptura na rosół. Niektóre dodają na koniec świeżą pietruszkę, inne lubią poczuć w zupie nieco lubczyku. Są osoby, które dorzucają do rosołu także inne zioła, także te mniej znane i popularne jak choćby bluszczyk kurdybanek. O jego prozdrowotnych zaletach pisaliśmy w tym artykule.  Z czego składa się standardowy przepis na rosół? Stałym elementem w naszych zupach jest za to oczywiście: Makaron (najlepiej domowej roboty ) Nieodzowna mięsna podstawa do bulionu (najbardziej odpowiednie będzie mięso zagrodowego kurczaka ) Warzywa (włoszczyzna, czyli marchew, seler, pietruszka itd.). Co tu dużo mówić - przepis na rosół nie wydaje się specjalnie skomplikowany. W większości polskich domów, niedziela nie będzie prawdziwą niedzielą bez rosołu.  Jeżeli zupy z obiadu zostanie nieco za dużo, gospodynie domowe mają na to swoje sposoby. Zwykle wystarczy koncentrat pomidorowy i pomidorówka na poniedziałek gotowa! Są jednak metody, dzięki którym rosół zachowa swój charakterystyczny świeży smak na dłużej. Dlaczego do rosołu warto dodać spirytus? Tym tajemniczym składnikiem, który śmiało można dodać do rosołu jest łyżka spirytusu . Co takiego? Tak jest, zgadza się, to nie są żarty. I wcale nie chodzi o przepis na „zupę z prądem” czy „z wkładką”! Alkohol nie będzie wyczuwalny w smaku, sprawi za to, że wasz wywar będzie jasny i klarowny – jak z obrazka. Ponadto, jako się rzekło, na następny dzień znów będzie smakował świeżo i smacznie. Podczas gotowania rosołu warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Często zapomina się o tym, że rosół może być zbyt rozwodniony. Jeżeli na małą ilość mięsa i włoszczyzny przypadnie zbyt dużo wody, możemy zapomnieć o...

Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
BozenaMatuszczyk/Gotujmy.pl
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Ten sposób jest niezawodny. Zupa będzie genialna w smaku
Opalanie cebuli to stary sposób naszych babć, który sprawia, że zupy zyskują wyjątkowo głębokiego, wspaniałego smaku.

Opalana cebula to dla wielu pań domu niezbędny składnik rosołu. Dzięki niemu zupa staje się bardziej nasycona smakiem i często nie potrzebuje już aż tylu przypraw. Akcent opalonej nad gazem lub palnikiem cebulki dodaje też rosołowi delikatnej pikanterii. Jak go przygotować? Przepis na rosół z opalaną cebulą Klasyczny, staropolski sposób na przygotowanie idealnego rosołu o głębokim, nieco ostrym smaku. Posmakuje wszystkim członkom rodziny i gościom, których podejmiecie na niedzielnym obiedzie! Składniki: 2, 5 litra zimnej wody, 2 udka kurczaka, kawałek mięsa, 2 marchewki - ile marchewek powinno się dodać do rosołu? pietruszka, kawałek selera, cebula - czy powinno się przekroić cebulę dodając ją do rosołu? sól i pieprz do smaku, przyprawa uniwersalna (typu Kucharek) do podania: natka pietruszki, makaron nitki ugotowany. Przygotowanie:  Mięso oczyszczacie, myjecie i zalewacie wodą. Stawiacie na gazie do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmujecie łyżką cedzakową szumowiny. Dodajecie oczyszczoną marchew, pietruszkę oraz kawałek selera i gotujecie na maleńkim ogniu. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie - tylko delikatnie i wolno na całkiem malutkim gazie. Cebulę umieszczacie nad gazem i opalacie ją, a następnie wkładacie do rosołu. Rosół gotujecie przez około 60 minut, doprawiacie do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną. Marchewkę z rosołu wyjmujecie i kroimy w plasterki. Na talerze nakładacie ugotowany wcześniej makaron oraz pokrojoną marchewkę. Zalewacie gorącym rosołem, a następnie posypujecie natką pietruszki. Zastanawiacie się, co zrobić z mięsem z rosołu ? Udka z zupy możecie wyjąć, zapanierować  wykorzystać do stworzenia drugiego dania! Źródło:...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
Wszyscy myślicie, że rosół to najzdrowsza zupa świata. Bzdura! Ma wiele wad i nie każdy może go jeść
Niektórzy z was będą zszokowani. Właściwości rosołu są przereklamowane. W praktyce nie powinno się go za często jadać.

Uważacie, że rosół to najzdrowsza zupa świata i ma on same plusy? Niestety rozczarujemy was. Wiele właściwości przypisywanych rosołowi to naciąganie prawdy. Faktycznie rosół rozgrzewa i może pomagać w walce z kacem, ale większości z was nie będzie służył. Skład rosołu Wywar mięsno-warzywny z dodatkiem warzyw i przypraw. Każdy z was pewnie wie jak zrobić dobry rosół . Na pewno macie swoje sposoby na udoskonalenie tej zupy lub sprawienie, żeby była smaczniejsza , bardziej złocista lub miała bardziej wyraźny smak . Zastanawialiście się jednak, jaki dokładnie jest skład rosołu ? Warzywa i mięso są oczywiście zdrowe, ale przy gotowaniu do bulionu nie przechodzą wcale najcenniejsze składniki w nich zawarte… W 200 ml porcji rosołu drobiowego (bez makaronu i innych dodatków) znajdziecie: Ok. 80 kcal 3 g białka 6 g tłuszczu 3 g węglowodanów Oprócz tego w rosole znajdziecie minerały: potas (ok. 200 mg), wapń (10 mg), fosfor (70 mg) i żelazo (0,5 mg). Dodatkowo w rosole jest zazwyczaj sporo sodu, ale jego ilość zależy od tego, jak bardzo posolicie rosół. Czy rosół jest zdrowy? Wiemy, że podane wyżej wartości mogą nie odpowiadać jeszcze na pytanie, czy rosół jest zdrowy. Przeanalizujmy je zatem: Rosół zawiera sporo tłuszczu zwierzęcego, który należy ograniczać, szczególnie po 50-tce. Nie wpływa korzystnie na zdrowie serca W rosole znajdziecie stosunkowo mało białka, szczególnie jeśli zjecie sam wywar, bez mięsa i usuniecie z niego szumowiny. To minus rosołu. W rosole są rozpuszczone pewne minerały, ale nie jest ich za dużo. Żeby dostarczyć zdrowy potas znacznie lepiej wypić szklankę soku pomidorowego . Rosół ma mało wapnia i trochę niekorzystnego (w nadmiarze) dla zdrowia kości i nerek fosforu....