Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie!
Karp saute
Składniki
- 1 kilogram karpia
- Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.
- Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki.
- Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła.
- Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc.
- Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw.
- Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia.
- Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.
Gotowe!