Zupa zapalanka to smak dzieciństwa naszych rodziców. Mimo upływu lat wciąż jest popularna nie tylko dzięki szybkości jej przygotowania, ale smaku i niskiej cenie składników. Dzięki zasmażce z mąki jest również delikatna. Podawana ze świeżym pieczywem oraz natką pietruszki to świetny pomysł na obiad przy chwilowej dziurze budżetowej.
Niskobudżetowe składniki zapalanki
Aby przygotować zapalankę należy zaopatrzyć się w kilka składników, jednak większość z was i tak ma je zapewne w domowych zapasach. Zatem trzeba przede wszystkim mieć słoninę, warzywa takie jak marchew, ziemniaki, cebula oraz przyprawy. Aby zupa była bogatsza w smak i składniki, możecie dodać do niej także kiełbasę.
Dzięki niedużej ilości składników zupę przygotowuje się w kilka chwil. Jest idealna na chłodniejsze dni oraz zimowe wieczory, gdyż doskonale rozgrzewa, a to wszystko poprzez słoninę. Poprzez dodatek mąki w postaci zasmażki będzie kremowa, co jest kolejnym dodatkowym plusem.
Przepis na zupę zapalankę
Składniki:
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1 większa cebula
- kawałek słoniny
- liście laurowe
- mąka
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Następnie ugotujcie ją w niewielkiej ilości wody.
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w niewielką kostkę.
- Gdy marchewka będzie na wpół miękka, dolejcie do niej więcej wrzątku oraz dodajcie pokrojone ziemniaki, kilka liści laurowych i szczyptę soli. Całość gotujcie do miękkości.
- W tym czasie obierzcie cebulę i drobno posiekajcie, a słoninę pokrójcie w kawałki.
- Tak przygotowaną słoninę wrzućcie na patelnię. Kiedy wytopi się z niej trochę tłuszczu, dodajcie do niej cebulę. Wszystko smażcie do zarumienienia.
- Gdy skwarki będą gotowe, zbierzcie je razem z cebulką i dodajcie do gotujących się w garnku warzyw.
- Na pozostałym tłuszczu na patelni zróbcie gęstą, ciemną zasmażkę poprzez dodanie mąki.
- Kiedy zasmażka będzie gotowa, w delikatny sposób przelejcie ją do zupy i gotujcie jeszcze przez chwilę.
- Zupę podawajcie z obficie posypaną natką pietruszki oraz świeżym pieczywem.
- Smacznego!