
Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi.
Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie
Składniki
- Pół pęczka zielonych szparagów
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 2-3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne
- Sól, pieprz czarny i biały do smaku
- Parmezan
Przygotowanie
- Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem.
- Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie.
- Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania.
- Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie.
- W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni.
- Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym.
- Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie.
- Podawajcie posypane startym parmezanem.
- Smacznego!
Dania ze szparagów
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów, szparagi pieczone z jajkiem, naleśniki ze szparagami. Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie zbyt dużo czasu. Zanim wybierzecie się do sklepu, sprawdźcie, jak kupić najlepsze szparagi, żeby danie wyszło idealne.
Czytaj także:

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie! Przepis na risotto ze szparagami Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie! Składniki na risotto ze szparagami Szklanka ryżu do risotto Ok. 300-400 g dorsza Pół pęczka szparagów Młoda cukinia Cebula Kilka ząbków czosnku 2 szklanki bulionu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawa do ryb Pieprz i sól Oliwa z oliwek Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę. Przygotujcie szparagi . Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem. Odstawcie z palnika i połączcie...