Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację
Newsy

Szparagi z szynką parmeńską i makaronem. Przepis petarda na obiad i kolację

Doskonały makaron ze szparagami, który zachwyci niejedną osobę. Dodatek szynki parmeńskiej i kremowego śmietanowego sosu to gwarancja sukcesu. Przepis ten powtórzycie nieraz.

Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie

Składniki

  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne
  • Sól, pieprz czarny i biały do smaku
  • Parmezan
Zobacz także
Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Jajecznica z szynką i szparagami. Przepyszna, sycąca i zdrowa

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna

Przygotowanie

  1. Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem.
  2. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie.
  3. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania.
  4. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie.
  5. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni.
  6. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym.
  7. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie.
  8. Podawajcie posypane startym parmezanem.
  9. Smacznego!

Dania ze szparagów

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów, szparagi pieczone z jajkiem, naleśniki ze szparagami. Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie zbyt dużo czasu. Zanim wybierzecie się do sklepu, sprawdźcie, jak kupić najlepsze szparagi, żeby danie wyszło idealne.

Czytaj także:

Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Gotujmy.pl/Igraszkilosu
Newsy
Penne z białymi szparagami i kurczakiem. Prosty przepis na szparagi
Co powiecie na kremowe penne z białymi szparagami i kurczakiem? Właśnie trwa sezon na szparagi. Koniecznie przygotujcie z nich to genialne i bardzo proste danie.

Makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem to idealny pomysł na wiosenny obiad. W maju ruszył nareszcie sezon na szparagi  i trzeba to wykorzystać! Warzywa te nie tylko są bardzo smaczne i pożywne, ale również bardzo zdrowe. Szparagi są niskokaloryczne (jedna sztuka waży ok. 40 gramów i ma zaledwie... 9 kalorii!), zawierają kwas foliowy, magnez, sód, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy C, E i A. Szparagi mają także właściwości przeczyszczające oraz pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Jak włączyć je do swojej diety? Sposobów jest naprawdę mnóstwo! Penne z białymi szparagami i kurczakiem Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie w kuchni szparagów. Możecie z nich przygotować zupę szparagową , koktajl, upiec szparagi w piekarniku lub usmażyć szparagi na patelni  Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na obiad, przygotujcie makaron penne z białymi szparagami i kurczakiem. Danie jest niezwykle aromatyczne, sycące i kremowe i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie czekajcie z ich kupieniem w sklepie czy na bazarku. Przyrządźcie z niego ten pyszny makaron, a oszalejecie na punkcie tego smaku! Składniki: 400 g makaronu penne 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek białych szparagów 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wytrawnego wina (możecie dać ulubione białe wino) 50 ml bulionu drobiowego ½ szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Garść natki pietruszki – opcjonalnie Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy go lekko solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy kurczaka na...

Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Roladki drobiowe ze szparagami. Prosty przepis na smaczny obiad
Te roladki wymagają bardzo mało pracy i robi się je błyskawicznie. Do tego fantastycznie smakują!

Póki jeszcze można kupić szparagi w sklepie, warto je wykorzystać do zrobienia pysznego obiadu. Świetnie się sprawdzą w smacznych, drobiowych roladkach z szynką! Wypróbujcie przepis na to danie autorstwa migotki28 , jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Roladki prezentują się wspaniale, a smakują jeszcze lepiej! Przepis na roladki drobiowe ze szparagami Do przygotowania smacznych roladek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka średniej wielkości 15-20 zielonych szparagów 6-8 plastrów szynki długodojrzewającej Włoskie zioła Olej do smażenia Przygotowanie: Umyjcie szparagi, odetnijcie twarde końcówki i gotujcie przez około 3-4 minuty. Szparagi powinno się gotować ułożone pionowo w wysokim garnku – główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody. Umyte piersi z kurczaka przekrójcie tak, by powstały po dwa płaty mięsa z każdej. Następnie tłuczkiem rozbijcie cienko mięso, przykrywając je wcześniej folią spożywczą (dzięki temu nie pobrudzicie tłuczka, a kawałki mięsa nie rozprysną się dookoła). Każdy kawałek mięsa doprawcie ziołami włoskimi z obu stron. Teraz przygotujcie roladki. Możecie to zrobić na dwa sposoby – z szynką wewnątrz roladki lub na zewnątrz. Połóżcie plaster szynki na desce do krojenia, na tym doprawioną ziołami pierś z kurczaka i dwa szparagi i zawińcie w roladkę. W razie, gdyby szparagi były za długie, wystarczy je przekroić na pół i włożyć do środka roladki. Drugi sposób zawijania polega na tym, że należy na desce najpierw położyć płat mięsa, a dopiero na to plaster szynki i szparagi. Do środka należy włożyć 2-3 plastry szynki, zależy ile się zmieści. Posmarujcie olejem wnętrze naczynia żaroodpornego i ułóżcie w środku roladki....

Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Flickr
Newsy
Jak przechowywać szparagi przed gotowaniem? Dzięki temu będą dłużej świeże
Szparagi powinno się gotować jak najszybciej po zakupie. Jeżeli jednak musicie przełożyć ich gotowanie na później, przechowacie je na przykład tak jak cięte kwiaty, czyli w wodzie.

Prawidłowe przechowywanie szparagów jest ważne dla ich smaku i tekstury. Mamy na to kilka sposobów: od trzymania szparagów w naczyniu z wodą jak w przypadku kwiatów ciętych, do innych, nietypowych sposobów z wykorzystaniem torebki z zakupów. Jak przechowywać zielone szparagi? Jeżeli kupiliście szparagi, a nie planujecie z jakichś powodów od razu ich ugotować, mamy dla was pewne rozwiązanie. Zamiast kłaść je do lodówki, przygotujcie szklankę wody lub nalejcie wodę do innego naczynia i tam włóżcie swoje szparagi. W ten sposób końcówki łodyg nie powinny zwiędnąć przez nawet kilka dni. Mało tego. Tego rodzaju sposób przechowywania szparagów sprawi, że być może po krótkim czasie uda się im puścić pędy i delikatnie podrosnąć. Czy można jeść przerośnięte szparagi? Boicie się, ze takie przerośnięte szparagi będą do niczego? Nic z tych rzeczy. Odrastanie końcówek łodyg jest naturalnym procesem dla tych roślin. Ponadto odrośnięte końcówki i wzrastające świeże pędy nie ustępują smakiem tym kupionym na warzywniaku. Wykorzystajcie do obiadu i świeże, i stare. Zanim jednak włożycie szparagi do wody, odpowiednio je do tego przygotujcie. Ten proces będzie przypominał nieco to, co robicie z kupionymi w kwiaciarni kwiatami ciętymi. Szparagi przed włożeniem do wody także należy podciąć z dołu, najlepiej pod kątem. W ten sposób sprawicie, że wasze zielone lub białe warzywa lepiej będą wchłaniały ze szklanki wodę i po prostu dłużej pozostaną świeże. Podcinanie szparagów będzie dużo łatwiejsze, kiedy owiniecie szparagi gumką i wykonacie ostre cięcie na wszystkich kupionych łodygach za jednym zamachem. Jak przechowywać szparagi w lodówce? Szparagi nie najlepiej znoszą dłuższy pobyt w lodówce. Ich łodygi...

Pyszny przepis na danie ze szparagami. Zróbcie to kremowe risotto. Niebo w gębie!
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Risotto ze szparagami i dorszem: kremowe i pyszne
Risotto ze szparagami i dorszem to idealna propozycja na szparagowy sezon. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na kremowy ryż ze szparagami.

Risotto ze szparagami to klasyka gatunku. Jest to tradycyjne włoskie danie, które przygotowuje się, smażąc długo ryż z dodatkiem wina, bulionu i sporej ilości masła. Risotto można podawać z owocami morza, z grzybami, ale przepyszne jest też to szparagowe risotto. Kremowy smak ryżu doskonale uzupełnia się z jędrnymi szparagami. Spróbujcie koniecznie! Przepis na risotto ze szparagami Jeśli kochacie szparagi tak samo jak my, wiecie, ze nie potrzebują one skomplikowanych dodatków, by były pyszne. Dobry przepis jest jednak w stanie wydobyć ze szparagów jeszcze więcej aromatu i sprawić, że z pozoru zwykłe danie robi się niesamowite. Przepis na risotto ze szparagami jest prosty, smaczny i dietetyczny. Wypróbujcie go koniecznie! Składniki na risotto ze szparagami Szklanka ryżu do risotto Ok. 300-400 g dorsza Pół pęczka szparagów Młoda cukinia Cebula Kilka ząbków czosnku 2 szklanki bulionu 4 łyżki jogurtu naturalnego Przyprawa do ryb Pieprz i sól Oliwa z oliwek Przygotowanie risotto ze szparagami i dorszem Filety z ryb posypcie przyprawą do ryb, skropcie oliwą i odstawcie do lodówki na pół godziny. Na rozgrzanej oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Wsypcie ryż i podsmażcie aż stanie się lekko przezroczysty. Całość podlejcie bulionem i gotujcie na małym ogniu. Mieszajcie i podlewajcie bulionem w razie potrzeby. Ryż powinien chłonąć wodę. Przygotujcie szparagi . Odłamcie zdrewniałe końcówki ze szparagów. Łodygi pokrójcie w krążki, główki zostawcie w całości. Cukinię umyjcie i pokrójcie w paski. Cukinię i szparagi dodajcie do ryżu razem z pokrojonym dorszem i duście pod przykryciem do zmięknięcia ryżu. Doprawcie risotto do smaku solą i pieprzem. Odstawcie z palnika i połączcie...