Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi.
Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie
Składniki
- Pół pęczka zielonych szparagów
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 2-3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 2 żółtka
- Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne
- Sól, pieprz czarny i biały do smaku
- Parmezan
Przygotowanie
- Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem.
- Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie.
- Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania.
- Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie.
- W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni.
- Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym.
- Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie.
- Podawajcie posypane startym parmezanem.
- Smacznego!
Dania ze szparagów
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów, szparagi pieczone z jajkiem, naleśniki ze szparagami. Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie zbyt dużo czasu. Zanim wybierzecie się do sklepu, sprawdźcie, jak kupić najlepsze szparagi, żeby danie wyszło idealne.
Czytaj także: