Przepyszny lekki makaron ze szparagami i szynką w śmietanowym sosie à la carbonara. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Koniecznie wypróbujcie właśnie teraz, gdy szparagi możecie kupić bez najmniejszego trudu w każdym sklepie. Do tej potrawy nadadzą się zielone szparagi.

Przepis na szparagi z szynką parmeńską i makaronem w kremowym sosie

Składniki

  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej
  • 2-3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 żółtka
  • Ulubiony makaron np. tagliatelle fusilli albo penne
  • Sól, pieprz czarny i biały do smaku
  • Parmezan

Przygotowanie

  1. Ze szparagów odłamcie zdrewniałe części, odetnijcie główki, a resztę potnijcie w plastry pod kątem.
  2. Ugotujcie główki i plasterki szparagów al dente w osolonej wodzie.
  3. Makaron ugotujcie al dente i zostawcie 1/3 szklanki wody z jego gotowania.
  4. Szalotki i czosnek drobno posiekajcie i podsmażcie na rozgrzanej patelni na oliwie.
  5. W międzyczasie pokrójcie szynkę i dodajcie na patelnię, smażcie, aż się delikatnie zarumieni.
  6. Na patelnię wrzućcie ugotowane szparagi, makaron i wodę. Doprawcie solą, pieprzem czarnym i białym.
  7. Rozmieszajcie w miseczce śmietankę z żółtkami. Zdejmijcie patelnie z ognia, dolejcie śmietankę i szybko wymieszajcie.
  8. Podawajcie posypane startym parmezanem.
  9. Smacznego!

Dania ze szparagów

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc korzystajcie z niego, ile się da. Przygotujcie tradycyjną zupę ze szparagów, szparagi pieczone z jajkiem, naleśniki ze szparagami. Te dania z pewnością zachwycą nie tylko was, ale również rodzinę czy zaproszonych gości. Szparagi nie wymagają długiej obróbki, dlatego możecie przyrządzić z nich danie, gdy nie macie zbyt dużo czasu. Zanim wybierzecie się do sklepu, sprawdźcie, jak kupić najlepsze szparagi, żeby danie wyszło idealne.

Czytaj także: