Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.
Hubert Rój
maj 28, 2021

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność.

Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko?

Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów.

Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej.

Zobacz także

W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce?

Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić?

  1. Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście.
  2. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą.
  3. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika.
  4. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez nadmierną wilgoć szybko uległyby zwiędnięciu lub zgniciu.
  5. Zwińcie sałatę wraz z papierem w rulon i przełóżcie całość do folii spożywczej lub do foliowej siatki. Wilgoć zawarta w papierze będzie w ten sposób zapewniać odpowiednie nawodnienie liściom sałaty przez cały czas przechowywania.
  6. Ten sposób pozwoli wam przechowywać sałatę masłową nawet do całego tygodnia!

Czytaj także:

Komentarze
Sałata
Sergkarman/Wikipedia Commons
Triki kulinarne Dlaczego warto UGOTOWAĆ sałatę? Zdziwisz się, gdy poznasz prawdę!
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób!
Hubert Rój
listopad 11, 2020

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, masłowa, cykoria – asortyment sklepów z zakresie różnych rodzajów sałat jest przeogromny. Dla zwolenników zieleniny dobra wiadomość jest taka, że sałaty są już dostępne w sklepach przez cały, okrągły rok. Dodajemy je do dań mięsnych jako dodatek, przygotowujemy z nich ciekawe połączenia, wykorzystując różnego rodzaju dressingi. Wydawałoby się, że zastosowanie sałat jest tylko jedno – do jedzenia tylko i wyłącznie na surowo. Pomyśleliście kiedyś może, a co gdyby tak spróbować poddać sałatę obróbce termicznej? Kuchenne rewolucje Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu! Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Również i my możemy pobawić się w swojej kuchni w różnego rodzaju eksperymenty z obsmażaniem czy grillowaniem sałaty. Do tego typu obróbki termicznej nadadzą  się głównie trzy jej rodzaje – sałata rzymska, cykoria, a także powoli wchodzący do naszych sklepów egzotyczny gatunek pak choi. Jak już wspomnieliśmy, by uzyskać ciekawy, nawet lepszy smak niż na surowo naszych sałat, warto skorzystać z patelni albo grilla. Nie taki diabeł straszny… Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy musimy dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie.  Ponadto do smażenia trzeba być zaopatrzonym w tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze...

Przeczytaj
Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!
Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo! Na szybko Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda! Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut . Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni! Na spokojnie W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny! Źródło: mashed.com

Przeczytaj
przechowywanie warzyw i owoców
Pixabay
Newsy Trzymacie warzywa i owoce w ten sposób? Ten błąd sprawia, że są niesmaczne i szybciej się psują
Choć w sklepach warzywa i owoce nie leżą w lodówce, nie wiedzieć czemu wiele osób umieszcza je tam zaraz po przyjściu z zakupów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tego typu produkty powinny być przechowywane w niskiej temperaturze. Poznajcie kilka zasad, które pozwolą wam zrozumieć dlaczego.
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Częstym grzechem wielu Polaków jest umieszczanie w lodówce wszystkiego, co przynieśli ze sklepu, łącznie z warzywami i owocami. Te lądują w niskiej temperaturze bez namysłu, niemal automatycznie. Okazuje się jednak, że to naprawdę duży błąd. Zanim postąpicie podobnie poznajcie kilka zasad dotyczących przechowywania tego typu produktów. Inaczej staną się niesmaczne i zbyt szybko przejrzeją.  Jakich warzyw i owoców nie można wkładać do lodówki? Przede wszystkim - pod żadnym pozorem nie wkładajcie do lodówki owoców egzotycznych, takich jak pomarańcze, banany, mango, papaja czy arbuz. Te z natury nie tolerują niskich temperatur. Z dala od chłodziarki powinny się również znaleźć produkty, które w momencie zakupu nie są jeszcze dojrzałe, na przykład jabłka czy awokado. Zimno nie sprzyja także cukinii, świeżym ogórkom, pomidorom, bakłażanom, szparagom oraz dyni. Schowane w lodówce tracą jędrność, miękną, zdecydowanie szybciej się psują, ale również zostają pozbawione aromatu i wszelkich substancji bioaktywnych. Więc co właściwie można przechowywać w lodówce i w jaki sposób? Co można przechowywać w lodówce? Do lodówki możecie wkładać tylko w pełni dojrzałe produkty. Niska temperatura spowolni proces ich przejrzewania i psucia. Najlepiej jednak kupować tylko tyle warzyw i owoców, ile jesteście w stanie zjeść „od razu”. Lodówka to ostateczność. W końcu lepsze to niż wyrzucanie do kosza. Miejsce malin, truskawek, sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i innych tak zwanych produktów nietrwałych również jest w lodówce. Co ciekawe, te nie przetrwają w niej dłużej niż 2 dni. Dlatego w tej kwestii nie należy robić zbyt dużych zapasów. W lodówce można także przechowywać warzywa...

Przeczytaj
Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne 7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Przeczytaj