Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie
Flickr
Newsy

Świeża sałata masłowa więdnie w lodówce po 1 dniu od zakupu? Mamy na to rozwiązanie

Sałatę masłową można spotkać o tej porze roku w każdym sklepie i w każdym warzywniaku w naprawdę okazyjnych cenach. Problemem może okazać się jej przechowywanie. Kiedy skusicie się na kolejna główkę sałaty, a w domu nie ma chętnych na jej zjedzenie – pojawia się nie lada zagwozdka.

Większość wrzuca sałatę masłową do lodówki bez większego namysłu wprost do lodówki. To jednak droga na skróty. Sałata lodowa pozbawiona odpowiedniej „troski” i nieodpowiednio przechowywana szybko straci swoje walory, czyli świeżość i delikatność.

Sałata masłowa spośród innych sałat wyróżnia się niemalże kremową konsystencją.  Zastanówmy się więc, jak powinno się ją przechowywać po zakupie, by przedłużyć jej „żywot” po zerwaniu przez uprawiających ją plantatorów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego sałata masłowa psuje się tak szybko?

Zastanawialiście się, dlaczego sałata masłowa sprzedawana jest zazwyczaj wraz z zachowanym w dużej części korzeniem? Właśnie ta część sałaty ma pomóc jej w nie zepsuciu się w krótkim czasie od zbioru do trafienia na stół konsumentów.

Trzymanie sałaty masłowej dłużej niż 2-3 dni w lodówce czy gdziekolwiek indziej bez odpowiedniego zabezpieczenia mija się zwykle z celem. Jeżeli jednak pozwolicie, by korzeń sałaty miał dostęp do choćby odrobiny wody, to uda się wam zachować jej świeżość na dużo dłużej.

Zobacz także
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc

Sposób na odświeżenie sałaty

Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!

W jaki sposób najlepiej przechowywać sałatę masłową w lodówce?

Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest nasz nietypowy trik, który zapewni świeżość nawet na kilka dni bez użycia korzenia. Jak to zrobić?

  1. Oddzielcie korzeń od sałaty lub oderwijcie po kolei wszystkie liście.
  2. Umyjcie liście sałaty pod bieżącą wodą i śmiało pozwólcie zamoczyć się im w misce z wodą.
  3. Przygotujcie ręcznik papierowy - nie odrywajcie go na pojedyncze listki, tylko przygotujcie dłuższy arkusz ręcznika.
  4. Mokre liście sałaty wyłóżcie na całej długości arkusza. Pozwólcie, by wilgoć przenikła z sałaty na papier. Taki zabieg pozwoli wysuszyć się liściom, które przez nadmierną wilgoć szybko uległyby zwiędnięciu lub zgniciu.
  5. Zwińcie sałatę wraz z papierem w rulon i przełóżcie całość do folii spożywczej lub do foliowej siatki. Wilgoć zawarta w papierze będzie w ten sposób zapewniać odpowiednie nawodnienie liściom sałaty przez cały czas przechowywania.
  6. Ten sposób pozwoli wam przechowywać sałatę masłową nawet do całego tygodnia!
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
AdobeStock
Newsy
Sałata szybko więdnie? Wypróbujcie trik z TikToka, a będzie świeża przez miesiąc
Czy możliwe jest zachowanie świeżości sałaty przez okrągły miesiąc? Pewna vlogerka udowodniła, że tak!

Można zaryzykować stwierdzenie, że dziś media społecznościowe całkowicie zdominowały internet. Dawniej porady i sprytne sposoby na ułatwienie sobie życia można było znaleźć na różnych stronach internetowych, a dziś coraz częściej tego typu treści udostępniane są za pomocą różnych mediów społecznościowych. Jednym z takich serwisów jest TikTok, gdzie użytkownicy publikują filmiki na wiele tematów – w tym triki i sztuczki kulinarne! Zobaczcie, jaki filmik z poradą bije teraz rekordy popularności. Trik na świeżą sałatę Furorę robi filmik vlogerki TasteGreatFoodie, która pokazała swój sposób na świeżą sałatę z lodówki nawet przez miesiąc! Co więcej, warzywo po tym czasie nie dość, że nie zwiędło, to jest mięsiste, chrupiące i wygląda bardzo apetycznie. Jak to możliwe? Wystarczy włożyć sałatę do słoika lub plastikowego pojemnika, zalać zimną wodą tak, by przykryła całą sałatę, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. I gotowe! Dzięki temu sałata będzie świeża i chrupiąca przez cały miesiąc. Gwarantujemy, że nie zwiędnie. Sposób jest skuteczny nie tylko w przypadku sałaty. Tak samo można przechowywać szpinak, jarmuż, a nawet cytrynę! Wypróbujecie? Sposoby na przechowywanie sałaty Trik z zamknięciem sałaty w słoiku pełnym wody to nie jedyny sposób na jej przechowywanie. Wypróbujcie także te, bardzo skuteczne sztuczki: Ręczniki papierowe Co prawda tak przechowywanej sałaty nie można trzymać w lodówce aż miesiąc, ale będzie dobra przez co najmniej 7 dni. Należy umyć liście sałaty i wciąż lekko mokre zawinąć w papierowe ręczniki kuchenne lub bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki. Możecie tak robić z sałatą, jarmużem, a także szczypiorkiem! Wirówka do sałaty Prosta...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...

Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest ziarno prawdy
Adobe Stock
Newsy
Rwiecie sałatę zamiast ją kroić? Sprawdźcie, czy w tym kulinarnym micie jest chociaż trochę prawdy
Z pokolenia na pokolenie przekazywana jest wiedza o tym, jakoby sałata nie powinna być krojona nożem. Ile w tym wszystkim prawdy?

Sałata masłowa, lodowa, rzymska – wybór „zieleniny” na obiad jest szeroki obecnie nie tylko w sezonie letnim, ale i poza nim. Niemniej jednak, to właśnie letnie miesiące upływają wielu z was pod znakiem uzupełniania witamin z tego typu właśnie sałatek podawanych do obiadów. Każda gospodyni domowa ma swój własny, autorski sposób na przygotowanie tego rodzaju świeżej, zielonej sałatki . Niektóre mieszają sałatę z ogórkami i pomidorami, inne wolą skromne liście sałaty ze szczypiorem i cebulą w sosie, zwanym nieraz dressingiem. W jaki sposób panie domu przygotowują sałatę? Kwestia doprawienia sałaty sosem lub jak kto woli dressingiem, także dzieli polskie panie domu na kilka obozów. Jedne pozostają wierne tradycji jedzenia na przykład sałaty masłowej z solą i śmietaną. Inne dodają do sałatki trochę octu, soli i cukru, jeszcze inne eksperymentują z musztardą, oliwą i innymi, różnego rodzaju fantazyjnymi dodatkami i przyprawami, które wpływają na finalny smak całej sałatki A czy na smak sałatki wpływa sposób w jaki rozdrabniało się duże zielone liście? Jedni sałatę kroją nożem, drudzy unikają tego jak ognia i ograniczają się do ręcznego rwania, mając na myśli między innymi nabieranie goryczki po kontakcie zielonego warzywa z metalowym nożem. Czy sałata gorzknieje i ciemnieje w wyniku krojenia nożem? Ile w tym wszystkim prawdy? Na dzień dobry musimy obalić jeden z mitów na temat krojenia sałaty. Wziął się on z rzeczywistego zagrożenia zaistnienia nietypowej reakcji chemicznej między metalowym nożem a sałatą. Kontakt z żelazem miał rzekomo powodować gorzknienie i ciemnienie różnych typów sałat, a nawet pozbawienie ich witaminy C. Jest w tym ziarno prawdy, z tym że obecnie takie zagrożenie niemal nie występuje. Dlaczego? W...

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Nie trzymajcie tych owoców w lodówce. O wiele lepiej służy im ciepło
Podpowiadamy, których owoców nie chować do lodówki. Wystarczy odłożyć je na kuchenny blat. Tam będą miały najlepsze warunki.

Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi. Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa? Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu. Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku: Banany Kiwi Owoce cytrusowe Jabłka Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich: Pomidory Ogórki Cukinia Bakłażan Dynia Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa? Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu. W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi: Dojrzałe awokado Mango Gruszki Śliwki Morele Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to: Truskawki Maliny Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to: Kapusta Kalafior Brukselka Brokuły Sałata Pory Szparagi Są też warzywa, którym nie...