Źle dobrane mięso do kotletów mielonych i kłopot gotowy. Czasem nawet tłusta z zasady łopatka wieprzowa może nie zdać egzaminu.
Dlaczego? Chodzi oczywiście o to, że kotlety mielone po usmażeniu są zbyt suche i przez to kompletnie niesmaczne. Przedstawiamy wam dzisiaj babciny, nietypowy sposób na ten problem. Chodzi o dodanie do mięsnej masy na kotlety jednego składnika.
Jak sprawić, by kotlety mielone były soczyste?
Jest nim pomidor. Koniecznie sparzcie pomidora i pozbawcie go skórki przed dodaniem do mięsa. Potem pozostaje solidnie wymieszać i mięsna masa nabierze bardziej soczystego wymiaru.
Przekonacie się o skuteczności tego patentu kiedy tylko pierwszy raz go zastosujecie. Jeśli podczas wyrabiania mięsa przesadziliście z ilością pomidora, możecie nieco „usztywnić” kotlety dodatkową bułką tartą. Z czym podawać takie kotlety mielone? Postawcie na klasykę. Ziemniaki tłuczone, marchewka gotowana, a może surówka z kapusty kiszonej lub buraczki? Co wybierzecie?
Zobacz także:
Przepis na soczyste kotlety mielone
Składniki:
- Ok. 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 pomidor
- Pieprz
- Sól
- Olej lub smalec do smażenia
- Opcjonalnie – bułka tarta
Przygotowanie:
- Czerstwą bułkę namoczcie w mleku.
- Cebulę pokrójcie ostrym nożem na bardzo drobną kostkę.
- Pomidora sparzcie wrzątkiem i zdejmijcie z niego skórkę.
- Wymieszajcie dokładnie mięso z jajkiem, cebulką, pomidorem i przyprawami – odrobiną pieprzu i szczyptą soli.
- Mięso wyrabiajcie tak długo, aż będzie łatwo odchodziło od ręki.
- W razie potrzeby dodajcie do mięsa odrobinę bułki tartej – zróbcie to, jeżeli mięso na kotlety wyszło wam niezbyt zbite.
- Formujcie kotlety i spłaszczcie je lekko od góry.
- Kotlety możecie także zapanierować w bułce tartej przed smażeniem.
- Rozpuśćcie na patelni nieco smalcu lub podgrzejcie na niej olej i smażcie kotlety z obu stron na ładny, brązowy kolor.
- Podawajcie z puree ziemniaczanym, marchewką na ciepło lub z buraczkami.