Swojskie stoły podczas wielu imprez nie mogą się obyć bez swojskich wędlin, własnoręcznie przygotowanych nalewek, pysznych kiszonych ogórków i oczywiście bez smalcu ze skwarkami. To stanowisko jest najbardziej oblegane podczas wesel. Domowe smarowidło to idealny dodatek do pieczywa nie tylko na ważne święta, ale i na co dzień. Rilettes zdecydowanie wygrywa starcie ze smalcem.
Domowe rilettes
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane smarowidło. Oprócz wyjątkowego smaku, macie również pewność iż nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. Rilettes to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa oraz kiszonych ogórków. Przyrządzone z mięsa wieprzowego z białym wytrawnym winem wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu.
Przepis na domowe smarowidło
Składniki:
- 800 g łopatki wieprzowej bądź karkówki
- 500 g surowego boczku
- 200 g smalcu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- 3 goździki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Mięso oraz boczek dokładnie umyjcie, oszuście i pokrójcie w 3-4 cm kawałki. Przełóżcie je do większego garnka z grubym dnem bądź do naczynia żaroodpornego.
- Do tak przygotowanego mięsa dodajcie smalec, nieobraną cebulę, całe ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Całość zalejcie wodą, aby wszystkie produkty znalazły się pod jej powierzchnią.
- Składniki rillettes zagotujcie i zbierzcie szumowinę. Naczynie przykryjcie i całość gotujcie na minimalnym ogniu przez dwie godziny.
- Z garnka usuńcie wszystkie przyrpawy, cebulę oraz czosnek.
- Do mięsa dolejcie wino i ocet jabłkowy. Całość gotujcie przez kolejne dwie godziny pod przykryciem, aż mięso będzie dało się bez problemu rozdzielać.
- Na koniec powinno zostać tylko mięso oraz tłuszcz. Jeśli w garnku będzie nadal woda to wygotujcie ją bez przykrycia.
- Mięso dobrze rozdrobnijcie za pomocą widelca. Przełóżcie je do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików. Później zalejcie je pozostałym tłuszczem. Pojemniki zakręćcie dokładnie nakrętkami i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
- Tak przygotowane smarowidło przechowujcie w lodówce. Podawajcie je wraz ze świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!