Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi.
Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki.
Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie.
Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach?
Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku.
Zobacz także:
Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody.
Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami.
Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach
Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą.
Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie.
Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki.
W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody.
Przepis na śledzie z cebulą i olejem
Składniki:
- Ok. 50 dag filetów śledziowych
- 2 cebule
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie
Przygotowanie:
- Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie, zmieniając ją kilka razy.
- Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie albo w kostkę, albo w piórka.
- Zagotujcie nieco wody w czajniku lub od razu w garnku.
- Do wrzątku włóżcie na chwilę pokrojoną cebulą i dajcie jej zmięknąć na kilkanaście sekund.
- Po tym procesie, przygotujcie naczynie z lodowatą wodą – zakończcie proces blanszowania, wkładając cebulkę do zimnego płynu.
- Śledzie pokrójcie na kawałki, dodajcie do nich cebulę i przyprawy.
- Całość doprawcie łyżką lub dwiema łyżkami oliwy.
- Wymieszajcie całość i odstawcie do „przegryzienia się” składników.
- Podawajcie z białym pieczywem.