Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi.

Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki.

Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie.

Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach?

Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku.

Zobacz także:

Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody.

Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami.

Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach

Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą.

Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie.

Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi  w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki.

W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody.

Przepis na śledzie z cebulą i olejem

Składniki:

  • Ok. 50 dag filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie, zmieniając ją kilka razy.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie albo w kostkę, albo w piórka.
  3. Zagotujcie nieco wody w czajniku lub od razu w garnku.
  4. Do wrzątku włóżcie na chwilę pokrojoną cebulą i dajcie jej zmięknąć na kilkanaście sekund.
  5. Po tym procesie, przygotujcie naczynie z lodowatą wodą – zakończcie proces blanszowania, wkładając cebulkę do zimnego płynu.
  6. Śledzie pokrójcie na kawałki, dodajcie do nich cebulę i przyprawy.
  7. Całość doprawcie łyżką lub dwiema łyżkami oliwy.
  8. Wymieszajcie całość i odstawcie do „przegryzienia się” składników.
  9. Podawajcie z białym pieczywem.