co zrobić by, śledzie nie były gorzkie
Flickr
Newsy

Śledź ma gorzki posmak? Popełniliście 1 banalny błąd. Wiemy jak go naprawić

Przyrządziliście właśnie śledzia z cebulą, a domownicy ani myślą go jeść? Coś poszło nie tak. I mamy wrażenie, że wiemy co to jest. Chodzi o cebulę.

Niektórzy lubią wyrazistą cebulę jako kontrapunkt, pewnego rodzaju przeciwwaga wobec charakterystycznego smaku śledzi.

Inni wolą jednak bardziej łagodny smak. Często właśnie smak świeżej, ostrej cebuli, może być odbierany przez osoby z delikatniejszymi podniebieniami jako gorzki.

Jak więc poradzić sobie z gorzkim posmakiem cebulki w śledziowej przystawce? Mamy na to rozwiązanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć gorzki smak cebuli w śledziach?

Pierwszym z nich będzie zblanszowanie cebuli. Co to w zasadzie oznacza? Blanszowanie to super szybka obróbka termiczna we wrzątku.

Zanurzcie cebulę we wrzątku na kilkanaście sekund i wyciągnijcie ją z gorącej wody. Po tym natychmiast włóżcie ją do lodowatej wody.

Taki proces pozwoli nieco zmiękczyć cebulkę, nadać jej słodkości i wyzuć z niej typowy, ostry i gorzkawy smak, który może niektórym nie pasować wraz ze śledziami.

Inny trik łagodzący smak cebuli w śledziach

Innym sposobem na twardawą i gorzkawą cebulę, jest sól. Wystarczy obrać cebulkę z łupiny, posiekać i solidnie oprószyć solą.

Po kilku chwilach, cebula powinna zmięknąć i stracić nieco na swojej „mocy”. Uważajcie jednak z solą – śledzie zwykle są słone same w sobie.

Dlatego też niezwykle istotne jest dobre wymoczenie śledzi  w wodzie, przed pokrojeniem ich do sałatki.

W zależności od poziomu zasolenia śledzi, powinno moczyć się rybę od 2 do nawet kilku godzin. Nie zapominajcie o kilkukrotnym zmienianiu wody.

Przepis na śledzie z cebulą i olejem

Składniki:

  • Ok. 50 dag filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej – najlepiej rzepakowy olej nierafinowany. Nadadzą się także inne rodzaje oleju i oliwy – użyjcie takich, jakie lubicie

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymoczcie dobrze w wodzie, zmieniając ją kilka razy.
  2. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie albo w kostkę, albo w piórka.
  3. Zagotujcie nieco wody w czajniku lub od razu w garnku.
  4. Do wrzątku włóżcie na chwilę pokrojoną cebulą i dajcie jej zmięknąć na kilkanaście sekund.
  5. Po tym procesie, przygotujcie naczynie z lodowatą wodą – zakończcie proces blanszowania, wkładając cebulkę do zimnego płynu.
  6. Śledzie pokrójcie na kawałki, dodajcie do nich cebulę i przyprawy.
  7. Całość doprawcie łyżką lub dwiema łyżkami oliwy.
  8. Wymieszajcie całość i odstawcie do „przegryzienia się” składników.
  9. Podawajcie z białym pieczywem.
Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby cebula do śledzi nie była gorzka? Ten prosty patent wyciągnie całą gorycz
Domowe śledzie w słoiku już nigdy nie wyjdą gorzkie, jeśli zastosujecie ten banalny trik z cebulą. Przyda się również do przyrządzania innych dań.

Zdarzyło się wam zjeść śledzie (nawet domowej roboty), które, choć świeże, mają w sobie nieprzyjemną gorycz? Najczęściej jest to wina cebuli. To składnik niezbędny w śledziach w oleju, dlatego zamiast go unikać, trzeba się nauczyć pozbyć goryczki - sprawdźcie, jak to zrobić.  Dlaczego cebula jest gorzka po upływie kilku minut? Zauważyliście, że świeżo posiekana cebula ma ostry, ale przyjemny posmak, ale już po kilkudziesięciu minutach zaczyna być gorzka? Wszystko przez związki siarki znajdujące się w tym warzywie. To one odpowiadają za gorzki smak, a także charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach cebuli. Przez to mało doświadczeni kucharze mogą się niemiło zdziwić podczas przygotowywania farszu na pierogi ruskie czy śledzi z cebulką - jeżeli nie przygotujecie cebuli w odpowiedni sposób, całe danie przejdzie jej goryczką i będzie do niczego.  Jak usunąć goryczkę z cebuli do śledzi? Jednym ze sprawdzonych sposobów na pozbycie się gorzkiego smaku pokrojonej cebuli jest trik z solą. Całą cebulę należy posolić, a następnie zawinąć ją w lniany woreczek. Po chwili, gdy warzywo zacznie puszczać sok, odciśnijcie je z wody i gotowe - po goryczce nie będzie już śladu. Tak przygotowaną cebulę możecie jeszcze opłukać w zimnej wodzie z nadmiaru soli, ale zanim to zrobicie, najpierw jej spróbujcie. Jeżeli będziecie używać jej do zrobienia śledzi w oleju, słony smak cebuli będzie bardzo dobrze pasował do tej przekąski.  Sposoby na gorzką cebulę Poza trikiem z lnianym woreczkiem, możecie wypróbować jeszcze kilka patentów na gorzką cebulę - przydadzą się wam do zrobienia wielu potraw, do których dodaje się to warzywo: Blanszowanie - wystarczy przelać pokrojoną cebulę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Możecie też wrzucić cebulę do garnka z gorącą wodą na dosłownie minutę - następnie...

Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna
Pierwszym krokiem w przyrządzaniu dań ze śledzi zawsze jest wymoczenie ich z nadmiaru soli. Możecie użyć wody lub mleka. Magda Gessler proponuje moczyć je w wodzie i kilkakrotnie ją wymienić.

Śledzie od lat królują na polskich stołach. Najczęściej podajemy je klasycznie, w oleju z cebulą. Polacy kochają też śledzie w korzennych marynatach, pochodzące ze Szwecji śledzie w sosie musztardowym, czy pod pierzynką, przykryte śmietaną lub tartymi burakami i jajkiem. Jeśli lubicie połączenie ryby i pomidorów, przygotujcie śledzie po kaszubsku. Po co dodawać cukier do śledzi? W śledziach po kaszubsku Magdy Gessler jedną z ważniejszych przypraw jest cukier. Dzięki niemu ryba nabiera delikatności i ma lekko słodkawy smak. Cukier nie tylko nie przeszkadza w potrawie. W towarzystwie octu i oleju nadaje słodyczy i głębi. Nie bójcie się go dodawać, choć oczywiście ważny jest umiar. Śledzi nie podajecie przecież na deser, nie powinny więc być przesadnie słodkie. Cukier jest bardzo ważnym składnikiem także wielu innych, wytrawnych dań. Dodanie go to potraw powoduje, że smak wydaje się pełniejszy. Dzięki tej przyprawie podkreślane też są smaki wszystkich innych ziół i przypraw w daniu. Magda Gessler do swojego śledzia po kaszubsku dodaje dwie łyżki na 500 g śledzi. Przepis na śledzie po kaszubsku Magdy Gessler Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Pół łyżeczki gorczycy         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Przygotowanie: Pierwszym krokiem do przygotowana każdych śledzi jest wypłukanie i...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

śledzie po kaszubsku przepis
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził rewelacyjny przepis na śledzie po kaszubsku. Nie uwierzycie, co do nich dodaje
Kto ma ochotę na śledzie, ten powinien spróbować genialnego przepisu od Karola Okrasy – jeden dodatek sprawia, że smakują wyjątkowo.

Jedną ze smaczniejszych przekąsek na zimno zdecydowanie są śledzie. Można je przygotować na wiele smacznych sposobów i zawsze się udają. Wypróbujcie ten przepis Karola Okrasy – dzięki odrobinie miodu śledzie smakują fantastycznie! Przepis na śledzie po kaszubsku od Karola Okrasy Do przygotowania tradycyjnych śledzi po kaszubsku, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 30 dag śledzi typu matias 15 dag koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżki miodu (najlepiej spadziowego) 2 łyżeczki octu Pół szklanki wody 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Kilka liści natki pietruszki Dwie szczypty pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Cebulę obierzcie i pokrójcie w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i usmażcie cebulę razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, aż cebula się ozłoci. Następnie trzy ogórki kiszone pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie na patelnię z cebulą. Smażcie krótko do chwili, aż odparuje trochę soku z ogórków. Do warzyw dodajcie 150 g koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i smażcie 1-2 minuty. Następnie dodajcie dwie łyżki miodu i znów zamieszajcie. Wlejcie do patelni pół szklanki wody oraz jedną łyżeczkę octu. Wsypcie dwie szczypty pieprzu, zamieszajcie i gotujcie na małym ogniu. Gdy większość wody odparuje i sos będzie już gęsty, zdejmijcie go z kuchenki i odstawcie na bok, by wystygł. Kiedy sos będzie już chłodny, doprawcie go jeszcze jedną łyżeczką octu, łyżką miodu oraz szczyptą soli. Śledzie pokrójcie w kawałki o szerokości około 2 – 3 cm. Włóżcie do większej miski i zalejcie przygotowanym sosem (chłodnym!). Dokładnie wymieszajcie i odstawcie na kilka...