Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje
Pixabay
Newsy

Siekacie nożem to zioło? W kontakcie z metalem może wydzielać toksyczne substancje

Nie popełniajcie już tego błędu!

Zdrowe gotowanie to nie tylko wybieranie jak najbardziej odżywczych produktów i dbanie o to, żeby gotowane potrawy dostarczały wszystkich niezbędnych składników i minerałów. Zdrowe gotowanie to też wiele małych szczegółów, o które trzeba zadbać. Jednym z nich jest to, że niektórych ziół nie powinno się siekać metalowym nożem. Dowiedzcie się dlaczego i co robić w zamian?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Siekanie ziół

Świeże zioła to prawdziwy skarb w kuchni. Może kupujecie je w doniczkach w supermarkecie, w pęczku na targu, a może macie nawet swój ziołowy ogródek. Niezależnie od źródła, zioła są naprawdę smacznym i zdrowym dodatkiem do wszystkich wytrawnych potraw! Żeby uwolnić ich prawdziwy potencjał, trzeba jeszcze odpowiednio je posiekać, aby nie zneutralizować ich niezwykłych właściwości. Jest jedno zioło, które szczególnie nie lubi kontaktu z metalem…

Zobacz także
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie

Wrzućcie torebkę po herbacie do zlewu z brudnymi naczyniami i zalejcie wodą. Ten trik to hit

Wrzućcie torebkę po herbacie do zlewu z brudnymi naczyniami i zalejcie wodą. Ten trik to hit

Dlaczego nie można siekać tego zioła nożem?

Chodzi o bazylię! Nie powinno się siekać jej metalowym nożem. Są dwa powody. Noże są często zrobione z metali takich jak żelazo lub miedź, a one przyśpieszają reakcje enzymatyczne, czyli reakcje rozkładu składników pożywienia. Bazylia po kontakcie z metalem, może tworzyć kompleksowe związki, które nie są obojętne dla zdrowia.

Kolejnym powodem, by nie kroić bazylii nożami z metalu jest to, że szybciej się wtedy psuje. Nóż niszczy ściany komórkowe rośliny i wypływa z niej sok, a to znacznie przyspiesza ciemnienie bazylii i rozkłada cenne składniki w niej zawarte.

Czym siekać bazylię?

Co w takim razie zrobić, jeśli chcecie mieć posikaną bazylię do potrawy?

Korzystajcie z jednej z tych technik:

  • Porwijcie zioła rękoma na mniejsze kawałki
  • Wykorzystajcie ceramiczny nóż
  • Skorzystajcie z plastikowego noża
  • Wykorzystajcie plastikowe nożyczki do siekania bazylii

Wspólne siekanie ziół to też dobra okazja, aby aktywizować dzieci w kuchni. Zaproście swoje wnuki lub dzieci do wspólnej zabawy polegającej na gotowaniu. Obrywanie listków bazylii i sikanie je na małe kawałeczki, to jedno z ulubionych zajęć maluchów w kuchni.

Czytaj także

jak szybko obrać i posiekać czosnek
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie i najłatwiej obrać i posiekać ząbek czosnku? Niepotrzebne żadne wymyślne gadżety
Obieranie i siekanie czosnku bywa kłopotliwe. Zdradzimy wam jednak sposoby, dzięki którym zawsze z łatwością go obierzecie i szybko posiekacie. Zdziwicie się, że nie jest to wiedza powszechna!

Trudno sobie wyobrazić gotowanie bez czosnku. Jest pyszny na surowo i po obróbce termicznej. Ma zresztą nie tylko wspaniały aromat, który podkreśla smak przygotowywanych dań, ale jest też niezwykle zdrowy. Jedyne, co można mu poczytać za wadę to to, że dość trudno się obiera. Uparte łupinki trzymają się ząbków, jakby za nic nie chciały zostać rozdzielone z czosnkiem! Ale ten sposób sprawdza się zawsze, wystarczy 1 sekunda i nawet najmniejszy i najmłodszy ząbek czosnku jest gotowy do posiekania (na to też zdradzamy świetny trik). I do dalszej drogi. Tej do naszych dań! Jak łatwo i szybko obrać ząbek czosnku? Żeby bezproblemowo obrać czosnek, wystarczy przygotować deskę do krojenia i duży nóż (tzw. nóż szefa). Następnie: połóżcie główkę czosnku dołem do deski i mocno przyciśnijcie ją dłonią. Tak poluzujecie ząbki. Teraz wystarczy palcami oddzielić ząbki czosnku. To trochę jak z mandarynką! Połóżcie ząbek czosnku na desce i nożem odetnijcie końcówki . Płaską stroną noża przyciśnijcie delikatnie ząbek czosnku, jakbyście chcieli go zmiażdżyć (ostrze noża nie może być skierowane w waszą stronę!). Teraz łupinka z łatwością odejdzie od czosnku! Możecie to zobaczyć na tym filmie: Jak szybko posiekać czosnek? A co z siekaniem czosnku? Na to też jest dobry sposób: pokrójcie w cienkie plasterki wzdłuż ząbka czosnku. Trzymając pokrojony ząbek czosnku wolną ręką, pokrójcie go nożem wszerz.  Połóżcie wolną rękę na górze noża, blisko końca ostrza, trzymając palcami krawędzie, tak, żeby końcówka noża nie ruszała się, kiedy będziecie siekać czosnek. Poruszajcie nożem w górę i w dół od lewej do prawej strony, dopóki nie otrzymacie pożądanej...

Bazylia ze sklepu szybko wam więdnie? Wykorzystajcie ten trik z internetu
Adobe Stock
Newsy
Bazylia ze sklepu szybko wam więdnie? Wykorzystajcie ten trik z internetu
Ten prosty sposób wystarczy, by bazylia była świeża jak najdłużej. Z powodzeniem możecie go stosować także w przypadku innych roślin.

Jedna z charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskich roślin, czyli bazylia, już od dawna nie jest w Polsce egzotyczną przyprawą. Można ją uprawiać w ogrodzie albo kupić świeżą w sklepie. Często jednak taka kupiona bazylia szybko więdnie w domu. Poznajcie prosty sposób na to, by była świeża jak najdłużej.  Trik na przedłużenie świeżości bazylii Jeśli kupujecie bazylię sprzedawaną w doniczce, zwykle nie ma z nią większego kłopotu - wystarczy pamiętać o tym, by regularnie ją podlewać. Ale popularne są też bazylie i inne zioła cięte, jak kwiaty, które więdną bardzo szybko. Nie pomaga wstawienie ich do lodówki - co więc należy zrobić? Swoim sposobem podzieliła się pewna kobieta na TikToku. @cookingwithayeh Hack on how to keep Basil leaves fresh for a week! #cookinghacks #foryour #fyp #foryou #basil #hack #tips #fresh #homeproject #cookingtips ♬ original sound - Cooking with Ayeh Wystarczy, że za pomocą nożyczek lub małego sekatora obetniecie końcówki łodyg i wstawicie do szklanki z zimną wodą. Chodzi więc o działanie podobne, jakie stosuje się po przyniesieniu do domu ciętych kwiatów. Dzięki temu, bazylia będzie nadal świeża i sprężysta nawet po pięciu dniach! Pamiętajcie tylko o tym, by codziennie zmieniać wodę na świeżą, inaczej roślina zmarnieje.  Zdrowotne właściwości bazylii Bazylia nie tylko wspaniale smakuje, ale także jest pomocna przy leczeniu wielu dolegliwości zdrowotnych. Jak większość ziół, roślina ta wspomaga pracę układu trawiennego - pomaga m.in. we wchłanianiu składników odżywczych z jedzenia. Bazylia stymuluje także wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza zaparcia i jest pomocna w łagodzeniu nudności. Ma także działanie uspokajające i wyciszające, a nawet może poprawić nastrój. Ponadto, w...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....

Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją
Adobe Stock
Newsy
Zioła z supermarketu szybko więdną? Wypróbujcie te triki, a długo postoją
Świeże zioła są zdecydowanie bardziej aromatyczne niż te suszone. Radzimy, jak utrzymać je przy życiu jak najdłużej.

Zioła w doniczkach takie jak bazylia, mięta, tymianek czy rozmaryn dostępne są teraz we wszystkich supermarketach już nawet od 5 złotych. Możecie je wkopać do większej doniczki i obserwować, jak się rozrastają. Świeże gałązki ziół ze sklepu wcale nie muszą być jednorazowe – na słonecznym stanowisku i z dużą ilością wody bardzo szybko odbiją nawet te „obskubane” łodygi i już po tygodniu wypuszczą nowe listki. Najszybciej rośnie bazylia, a także mięta i tymianek. W jaki sposób przedłużyć trwałość ziół domowych? Zioła warto wyhodować od samego nasionka. Będą wtedy trwalsze i mniej podatne na więdnięcie, ponieważ przyzwyczają się do rozwoju w warunkach waszego mieszkania. Przyczyną więdnięcia niektórych sklepów ziół jest nagła zmiana temperatury – z chłodnych, klimatyzowanych supermarketów przenosicie je do dużo cieplejszego domu. Siejąc i hodując roślinę od samego początku, będzie ona w pełni zadomowiona na waszym parapecie. Jednak nawet jeśli wybierzecie „gotowe”, dojrzałe zioła, da się przedłużyć ich trwałość poprzez odpowiednią pielęgnację.  Zawsze pamiętaj o przesadzaniu zioła z małej doniczki, w której stoi w supermarkecie. Jest ona wypełniona zbyt skąpą ilością słabej jakości ziemi, dlatego roślina szybko więdnie. Można ją przesadzić nawet do zwykłej, uniwersalnej ziemi z każdego supermarketu. Większość ziół, na czele z bazylią, potrzebuje dużej ilości słońca, aby móc się rozwijać. Jeśli więc stawiacie doniczkę w zacienionym miejscu, bardzo szybko zmarnieje. Zioła nie lubią moczenia liści, dlatego wodę należy podawać bezpośrednio do gleby i w odpowiednich ilościach – bez zraszania. Większość z nich powinna być nawadniana regularnie, aby ziemia nie miała okazji się przesuszyć, ale także,...