Zdrowe gotowanie to nie tylko wybieranie jak najbardziej odżywczych produktów i dbanie o to, żeby gotowane potrawy dostarczały wszystkich niezbędnych składników i minerałów. Zdrowe gotowanie to też wiele małych szczegółów, o które trzeba zadbać. Jednym z nich jest to, że niektórych ziół nie powinno się siekać metalowym nożem. Dowiedzcie się dlaczego i co robić w zamian?

Siekanie ziół

Świeże zioła to prawdziwy skarb w kuchni. Może kupujecie je w doniczkach w supermarkecie, w pęczku na targu, a może macie nawet swój ziołowy ogródek. Niezależnie od źródła, zioła są naprawdę smacznym i zdrowym dodatkiem do wszystkich wytrawnych potraw! Żeby uwolnić ich prawdziwy potencjał, trzeba jeszcze odpowiednio je posiekać, aby nie zneutralizować ich niezwykłych właściwości. Jest jedno zioło, które szczególnie nie lubi kontaktu z metalem…

Dlaczego nie można siekać tego zioła nożem?

Chodzi o bazylię! Nie powinno się siekać jej metalowym nożem. Są dwa powody. Noże są często zrobione z metali takich jak żelazo lub miedź, a one przyśpieszają reakcje enzymatyczne, czyli reakcje rozkładu składników pożywienia. Bazylia po kontakcie z metalem, może tworzyć kompleksowe związki, które nie są obojętne dla zdrowia.

Kolejnym powodem, by nie kroić bazylii nożami z metalu jest to, że szybciej się wtedy psuje. Nóż niszczy ściany komórkowe rośliny i wypływa z niej sok, a to znacznie przyspiesza ciemnienie bazylii i rozkłada cenne składniki w niej zawarte.

Zobacz także:

Czym siekać bazylię?

Co w takim razie zrobić, jeśli chcecie mieć posikaną bazylię do potrawy?

Korzystajcie z jednej z tych technik:

  • Porwijcie zioła rękoma na mniejsze kawałki
  • Wykorzystajcie ceramiczny nóż
  • Skorzystajcie z plastikowego noża
  • Wykorzystajcie plastikowe nożyczki do siekania bazylii

Wspólne siekanie ziół to też dobra okazja, aby aktywizować dzieci w kuchni. Zaproście swoje wnuki lub dzieci do wspólnej zabawy polegającej na gotowaniu. Obrywanie listków bazylii i sikanie je na małe kawałeczki, to jedno z ulubionych zajęć maluchów w kuchni.

Czytaj także