Wzbogacanie się na podróbkach dotyczy już nie tylko ubrań czy butów, ale coraz częściej żywności. W dzisiejszych czasach, każdy produkt należy więc obejrzeć trzy razy zanim się go kupi. Niestety, niektóre kwestie trudno wyczytać z etykiet. Na szczęście istnieją metody, które pomogą wam określić chociażby faktyczną zawartość „masła w maśle”.
Jak sprawdzić czy jedzenie jest podrabiane i chemiczne?
Okazuje się, że w większości przypadków możecie bardzo łatwo sprawdzić czy zakupione przez was jedzenie jest zdrowe i zdatne do spożycia czy też nie. Postanowiliśmy zaznajomić was z kilkoma prostymi trikami.
Umieśćcie masło w szklance i zalejcie je wodą
Niewielu z was zdaje sobie sprawę z tego, że większość sklepowych „maseł” to w rzeczywistości mieszanki tłuszczu i oleju palmowego, który jest niesamowicie szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Jeśli chcecie sprawdzić czy zakupiony przez was produkt nadaje się do jedzenia, sięgnijcie po szklankę i wodę. Całość jest dziecinnie prosta.
Wystarczy, że odkroicie kawałek masła i umieścicie go w szklance z gorącą wodą, a następnie dokładnie wymieszacie całość przy pomocy łyżeczki. Prawdziwe masło całkowicie rozpuści się w wodzie, z kolei ze szkodliwej dla waszego zdrowia podróbki, utworzą się niewielkie kuleczki. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie takich produktów.
Zobacz także:
Zmieszajcie miód z wodą
Niestety, wśród podrabianych produktów znajduje się także drogocenny miód. Z racji, że jego wytworzenie już niedługo może stać się niemożliwe (z uwagi na wymieranie pszczół) większość producentów szuka sposobu dzięki któremu utrzyma się na rynku. Jednym z nich jest dodawanie do miodu syropu cukrowego. Jak to sprawdzić?
Wystarczy, że umieścicie łyżkę swojego miodu w talerzyku do zupy (lub innym naczyniu o płaskim dnie), a następnie dolejecie do niego odrobinę zimnej wody i lekko potrząśniecie wykonując okrężne ruchy.
Jeśli miód zacznie się formować w nieregularne, faliste kształty to znak, że jest podrabiany. Jeśli jednak w talerzu utworzy wam się wyraźna struktura plastra miodu to znak, że produkt jest prawdziwy.
Podpalcie ryż
Do spożywczych podróbek zalicza się również ryż, który może zawierać bardzo groźny dla zdrowia i życia plastik. Jak to sprawdzić?
Wystarczy, że wsypiecie surowy produkt do miseczki, a następnie zalejecie go wodą. Jeśli ziarenka zaczną wypływać na powierzchnię to znak, że ryż zawiera plastik. Prawdziwy ryż osiądzie na dnie naczynia.
Drugim sposobem jest umieszczenie ziarenek na łyżce i podpalenie ich zapalniczką. Jeśli poczujecie zapach topionego plastiku to znak, że produkt jest trujący.